Литературен клуб - VІІ

• 55 509
  • 550
  •   1
Отговори
# 345
  • Стара Загора
Аз сега съм на "Теория на абсолютността" на Сашо Сълков. Една книга, която хвърля доста камъни в градината на съществуващите до сега физични теории за произхода на вселената, големия взрив, теорията на относителността на Айнщайн и т.н.
Чета я съвсем бавно, по две причини. Едната е, че всичко написано в нея ми отнема време за анализ и осмисляне, а другата, че темата ми е толова интересна, че не ми се иска да свърши бързо.

Ако и други се вълнуват от подобни научно-еретични мисли, препоръчвам с две ръце  Grinning

# 346
Slavi,сега чета "Ловецът на хвърчила" и изцяло споделям твоето мнение, страхотна книга.

# 347
Аз сега съм на "Теория на абсолютността" на Сашо Сълков. Една книга, която хвърля доста камъни в градината на съществуващите до сега физични теории за произхода на вселената, големия взрив, теорията на относителността на Айнщайн и т.н.
...

За съжаление, колкото и да ни е симпатичен Айнщайн, още приживе е подлаган на критики. Известно е, че прекарва последните години от живота си в опити да обори някои от теориите на квантовата физика, но така и не успява.
Препоръчаната книга не ми е попадала, не знам, дали бихя прочела (признавам, че съм скептична към български автори, включително нехудожествена литература, с някои изключения - за тях друг път), но в този "дух", искам да препоръчам две книги, които съм чела с голямо удоволствие.
Авторът е евреин (не е случайно, че пише и за еврейски учени и Каббала), живял в САЩ: Амир Аксел.
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=8212 - "Вплитането" е за някои много интересни (почти непознати на широката публика) процеси в квантовата физика и http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=12855 - "Загадката на Алеф", където популяризира теориите във висшата математика относно безкрайността/множеството безкрайности.
Книгите не са "суховати", лесни са за четене и са написани на много достъпен език. Това, разбира се, не изключва активното участие на читателя при възприемането на изложеното в тях.

# 348
Jade, можеш да ми я приготвиш като се видим. Аз чета бързо. Стана ми интересно, а такива неща обичам да чета.
Аз тия дни препрочетих Диви разкази на Хайтов и 451 градуса по Фаренхайт на Бредбъри. Ще трябва да поровя в семейната библиотека да видя дали нямам и аз Вино от глухарчета.
Някой да е чел сборника му с разкази Възпявам електрическото тяло? Ще ми се да чуя препоръки.

# 349
Чела съм "Възпявам електрическото тяло".Едноименният разказ ми е любим.Предговорът към моята книга,изд.1982г,започва така: "Баща ми е Жул Верн.Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо.Едгар Алън По е братовчед ми с крила на прилеп,когото държим в таванската стаичка.Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели.Това е моето потекло.Като се добави естествено и фактът, че по всяка вероятност Мери Улстънкрафт Шели,авторката на "Франкенщайн", ми е майка.Та със семейство като това какво друго може да излезе от мен,освен един автор на най-невероятни измислици и научно-фантастични разкази"
 В този сборник ще срещнеш прекрасният разказвач - загадъчен,възторгващ и понякога малко тъжен.Горещо препоръчвам тази книга!

# 350
  • Стара Загора
Tsugumi, аз нямам предразсъдъци към българските автори и вероятно затова ми харесва книгата. Истината е, че не само засяга много интересни за мен теми, но преди всичко ме кара да се замислям върху тях и да си правя свои изводи.
Не мисля, че дори такава велика и революционна теория като ОТО е безсмъртна, особено предвид непълността и и изкуственото и пригаждане към някои експерименти.
В крайна сметка, теорията на Птоломей за вселената е живяла 1400 години, на Нютон - 300 г. Мисля, че 100 години на ОТО са и предостатъчни и е време да слезе от сцената, като предостави правата за откриване на  поредното парче от истината на квантовата физика  Wink
Книгите, които цитираш звучат интересно и определено ще се възползвам. Мерси   bouquet

Вечи, няма проблеми. Ти кога си идваш, да знам колко бързо да чета  Grinning
Обаче си мисля, че е по-добре преди нея да ти дам "Кратка история на времето" на Хокинг. Тя ще ти припомни на достъпен език всичко това, което Сашо Сълков после ще оплюе  Mr. Green

# 351
  • Den Haag
Да се включа и аз  Grinning, сега чета "Търговеца" на Джефри Арчър

# 352
Затварям последните страници на Сто години самота.Това е втората ми среща с тази книга.Една латинска америка,история пропита с кръв,войни,насилие,страст,любов,кръвосмешение и всичко това в някаква мъглявост-гледано като през силен дъжд,който всички чакат за да умрат...Тази книга дава едно ново понятие за самота,един нов свят,където лудостта,любовта и кръвта се смесват в една объркана история-с много герои и в същото време сякаш с нито един главен герой-сред много лица,накрая идва потопът-месеци дъжд,който сякаш измива всичко.Лично мен много ме впечатли образът на Ремедиос красивата-една умствено изостанала,която парадоксално е най-нормаланата в романа.Не бих го прочела за трети път-стигат ми два.Определено не е моята книга-Любов по време на холера харесвам много повече,но си струваше да се преборя с тази книга Simple Smile

# 353
Затварям последните страници на Сто години самота.Това е втората ми среща с тази книга.Една латинска америка,история пропита с кръв,войни,насилие,страст,любов,кръвосмешение и всичко това в някаква мъглявост-гледано като през силен дъжд,който всички чакат за да умрат...Тази книга дава едно ново понятие за самота,един нов свят,където лудостта,любовта и кръвта се смесват в една объркана история-с много герои и в същото време сякаш с нито един главен герой-сред много лица,накрая идва потопът-месеци дъжд,който сякаш измива всичко.Лично мен много ме впечатли образът на Ремедиос красивата-една умствено изостанала,която парадоксално е най-нормаланата в романа.Не бих го прочела за трети път-стигат ми два.Определено не е моята книга-Любов по време на холера харесвам много повече,но си струваше да се преборя с тази книга Simple Smile
Аз я мъча от един месец насам тая книга и нещо не ми върви. Направо се губя в бърканицата от герои. ooooh!

# 354
  • Пловдив / София

Впечатлението ти за книгата силно ме заинтригува.  Simple Smile Ще се "пробвам с нея", но по-натам.
Наскоро четох "Любов по време на холера" и ми хареса.

# 355
Здравейте, читателки Simple Smile

И аз се включвам в клуба. Последните години хич нямах време за сериозно четене на худ. литература и в момента чувствам някакъв страшен литературен глад.  В момента чета Старецът, който четеше любовни романи на Луис Сепулведа, а на рафта ме чака и Катерливият барон на Итало Калвино.

Иначе си умирам за сборници и антологии с разкази от най-различни страни. Последните, които четох бяха кубински и израелски и останах много доволна. Simple Smile

Вероятно няма да успея да прочета всичко, което сте писали досега, така че ако имам въпроси, които се повтарят, моля за търпение.  Rolling Eyes

Бутински, Гроздовете на гнева и аз не я дочетох... четох я на английски и си мислех, че поне заради езика би трябвало да я дочета, ама...  Иначе Стайнбек много обичам - толкова е човешки.

Споделям мнението за Ловецът на хвърчила - силна и искрена.

Вечке, Диви разкази е моята съдба, вече няколко години изследвам преводите им Simple Smile Това е книга, която определено си заслужава препрочитането. Simple Smile

Момичета, според вас кой от най-съвременните български писатели е най-добър в късия разказ?

# 356

"Вятър в клоните на бора" на Денис Хирота

Анализ и литературни извори за "ча-но-ю" или "чайната церемония", както е известна при нас.
Задълбочено изследване, което дава препратки и към други теми от японската култура.

"Посредством усвояването на формалните маниери последователят на Пътя на чая се стреми да възпитава своя ум и да го освободи от всичко второстепенно, а когато веднъж постигне подобна нагласа и на ума, и на сърцето, за него става възможно да приготви неподправен чай."

Запитат ли те
за същността на ча-но-ю,
кажи, че е вятърът,
прошумял в клоните на бора
от картината.

Сен Сотан (1578-1658)

# 357
  • София
Да се отчета и аз с последните книжки:
-бях на вълна Стайнбек и прочетох "Към един незнаен бог", "Ярко сияние" и "Тортила флет". Определено последната ме грабна най- много.
-"Моята измислена стрна" на И. Аленде- приех я по- скоро като документално информативно четиво за Чили, но също е увлекателна
- "Вино от глухарчета " на Бредбъри- наистина много топла и позитивна книга за мен. Остави ме с усмивка на лицето след последните страници.
- сега започвам "Сбогом лято"- дано не ме разочарова
Чакат ме "Разкази с неочакван край" на Р. Дал. Не съм чела нищо от този автор и нямам търпение.

# 358
ех радвам се че Ловецът е завладял не само мен  Mr. Green умирам от нетърпение - днес чакам доставката с 'Хиляда блестящи слънца'

bosilek аз съм фен на разказите на Боян Биолчев и Владо Даверов. С тази поръчка (надявам се) ще пристигнат и от още няколко автори.... ще пиша после впечатления Wink

Сега видях че на Димитър Динев е излязла нова (поне за мен) - 'Светлинка над главата'... след 'Ангелски езици' направо бих си я поръчала, но все пак ако някой вече я е прочел, ще се радвам на отзиви?

# 359
  • Пазарджик/Лондон
Момичета, търся да си сваля книгата на Алън Кар "Не пуша вече" - ако сте я срещали някъде, моля дайте линк.Благодаря ви предварително  bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт