Литературен клуб - VІІ

• 55 533
  • 550
  •   1
Отговори
# 330
  • Popovo, Bulgaria
Момичета, може би малко ще оспамя темата, но не знаех къде да попитам, а не ми се пускаше нова тема. Трябва ми сайт със сценарии за пиески, може и детски, най-добре хумористични или хумористична проза в рими. Ако някой е попадъл на такъв сайт, моля за помощ!

# 331
след последния си пост не съм влизала в темата.
завърших 4 том на Достоевски, но сега не ми се пише за него.

Аз сега много се забавлявам с биографията на Сара Бернар от Анри Жидел. Голям шемет е била тази жена Laughing

в момента чета "Моят двойнствен живот" на Сара Бернар.

кажи, моля те как е пресъздаден живота й в тази биография, която четеш. хубаво ли е написана?

# 332
Хубаво е написана. Анри Жидел често цитира книгата, която ти четеш, както и други източници. Аз лично очаквах разказът да е в първо лице единствено число, но малко по малко свикнах да гледам през очите на автора. Както всяка биография започва първо с малко информация за родителите на Сара, за обстановката във Франция и за всичко това, което е дало отражение върху тази така противоречива личност на актрисата..има някои моменти в книгата особено от турнетата й в Америка или от ексцентричния и начин на живот, на които съм се смяла на глас....много ми е приятна за четене.
Интересно ще е наистина да се съпостави с "Моят двойнствен живот",  знам, че Сара всъщност е имала прекрасен писателски талант и най-малкото заради това ще си струва да се прочете и тя.

# 333
след последния си пост не съм влизала в темата.
завърших 4 том на Достоевски, но сега не ми се пише за него.

Аз сега много се забавлявам с биографията на Сара Бернар от Анри Жидел. Голям шемет е била тази жена Laughing

в момента чета "Моят двойнствен живот" на Сара Бернар.

кажи, моля те как е пресъздаден живота й в тази биография, която четеш. хубаво ли е написана?

Чела съм и двете и по мое мнение, въпреки че Сара Бернар има безспорен писателски талант (съотносим към времето на написването на втобиографията й - началото на миналия век), тя (обяснимо) скрива много факти от своя живот. Усещането е подобно на втобиографичната книга на Айседора Дънкан - "Моята изповед".

# 334
Бих искала да се "запиша" в клуба. Аз съм на вълна исторически романи - Морис Дрюон -Как един крал погубва Франция. Прегледах старите теми; видях книгите,  които сте коментирали. Не знам кога ще Ви догоня, все пак не ми остава много време за удоволствия, а книгата за мен си е удоволствие

# 335
мммм Thinking аз нещо не мога още да го оценя чудесния писателски талант на Сара Бернар.
интересна е автобиографията й, но за мен по-скоро от гледна точка на това как една актриса от онова време описва работата си и как обяснява ексцентричното си поведение. интересно е отношението й към живота и хората като цяло, но някаква невероятна художествена стойност не мога да видя в книгата й.

може би не трябваше да я започвам точно след Достоевски, но така или иначе все някой автор трябва да бъде жертван да обере негативите. Laughing

# 336
мммм Thinking аз нещо не мога още да го оценя чудесния писателски талант на Сара Бернар.
интересна е автобиографията й, но за мен по-скоро от гледна точка на това как една актриса от онова време описва работата си и как обяснява ексцентричното си поведение. интересно е отношението й към живота и хората като цяло, но някаква невероятна художествена стойност не мога да видя в книгата й.

може би не трябваше да я започвам точно след Достоевски, но така или иначе все някой автор трябва да бъде жертван да обере негативите. Laughing
Ако си имала големи очаквания, нормално е да бъдеш разочарована. Все пак, това е книга на човек, който се е занимавал с нещо съвсем различно през голяма част от живота си, а и е посещавал училище при монахините, които едва ли са наблягали на "общата култура" и литературни навици. Както вече писах, книгата й се вписва прилично за епохата, в която е създадена. Може би вмест паралела с Достоевски, по-точен би бил с мемоарите на някоя друга известна личност неин съвременник.
Това е все пак автобиография, от която никой не се надява да научи истината или поне по-голяма част от нея.
Бих казала, да невероятен литературен талант предвид, кой е авторът, каква е била професията му и обстоятелството, че фактически е бил без образование.

# 337
Аз не съм чела автобиографичната й книга, но в тази на Жидел има откъси от нея,които най-често са описания на външния вид на някои нейни съвременници, от което личи, че е имала невероятен усет за подробностите, набито око и способност да рисува с думи. Самият Жидел казва за нейния талант почти същото, което преди малко прочетох от поста на Tsugumi . Peace

# 338
Привет
Проспах цяла тема Crazy. За това пък от няколко седмици наваксвам с бесни темпове
Благодаря на всички писали в темата – напоследък поръчвам само препоръчани от вас книги и съм страшно доволна bouquet Hug!!!!
Миналата седмица пристигнаха 10-тина

‘Ярко сияние’ – не ме впечатли особено (вероятно защото Стайнбек ми е любим автор и имах определени очаквания)
‘Мисия Лондон’ – увлекателна, забавна, приятна за четене. Допадна ми стилът на Алек Попов и бих искала да прочета още негови книги
‘Ние’ – малко банална идея и доста несмилаем за мен стил
‘Ловецът на хвърчила’ – невероятна книга!…Грабна ме, отвлече ме и ме удави…Прочетох я за малко повече от едно денонощие… трудно ми е да опиша емоцията без клишета, а и отдавна не ми се беше случвало - заживях с тази книга, а сега тя живее с мен. Понякога ми се струва че е въпрос на съвпадение, на обстоятелства да попаднеш на точната книга в точният момент… Или може би истинските книги винаги те зашеметяват? Всъщност истинските книги са различни за различните хора, какви бяха вашите впечатления (знам че е обсъждана вече, но сега ще е различно да прочета отново мненията ви)?

Остават ми 18% Сиво, Севда Севдан и Под сенките на нара…но ми е трудно да продължа … ще направя малка пауза и пак ще изгълтам Ловецът. или ще поръчам ‘Хиляда сияйни слънца‘

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 11:06 от Slavi

# 339
Tsugumi, разочарована от книгата й не съм. в никакъв случай.
разбирам и защо звучи по този начин. отчитам факторите.
но, ако за една актриса е валидно правилото, че публиката не я интересува дали е била болна, докато е репетирала, дали се е наспала, дали се е ядосала -  изобщо  дали има предварителни обстоятелства, които биха разтроили играта и, то в някаква степен важи и за писателите.  да оставиш мръсните дрехи на закачалката, както казва Станиславски. публиката не я интересуват задкулисните игри, докато гледа представлението.
макар и малко по-различно, подобно е и  усещането с книгите. взимаш предвид обстоятелствата около написването на една книга, но това не може изцяло да оправдае всичко.

сравнението с Достоевски беше шега.

# 340
Този цитат може би ще бъде интересен:

"През 1905 година се появяват първо мемоарите на Сара; те отразяват живота й докъм 1881г., само до първото й завръщане от Америка. [...] Дали са дело на самата Сара? Твърде вероятно да, само с някои синтактични поправки, тъй като те са толкова спонтанни; стилът й съвпада толкова видимо с този, който откриваме в личната й кореспонденция, че съмнението е излишно. [...] Макар тези мемоари донякъде да не ни удовлетворяват, макар да не ни позволяват да разберем, каква всъщност е била Сара, яркият стил, чувството за повествование ги правят по-приятни за четене и човек ги изчита с видим интерес. Впрочем, те винаги са били редовно преиздавани."

(Анри Жидел, "Сара Бернар", изд. "Рива", 2008 г., стр. 234 и следв.)

(Разбриа се, че Достоевски беше шега, не съм го и приела другояче. Simple Smile )

# 341
  • Пловдив / София
В момента съм на "Заедно" на Анна Гавалда. Прочела съм само ок. 200стр., но книгата наистина ме грабна.
Харесва ми стила на авторката. Чета я почти на един дъх.
Вчера си купих и "Супата на Кафка", която е обсъждана в минали теми. Започнах я и ми се струва доста интересна. Жалко, че има рецепти за автори, от които не съм чела нищо.
След това съм си приготвила "двойна доза Стайнбек"-"Ярко сияние" и "Към един незнаен бог".

# 342
"Заедно" е много мила книжка. Чете се  леко и приятно пък и краят е много сладурски. Peace
"Към един незнаен Бог" на фона на "На изток от Рая", "Улилица консервна" не ми се стори кой знае какво, но пък интересна беше тази библейска препратка. Аз не знам защо не можах да му дочета на Стайнбек "Гроздовете на гнева", в един момент много се отегчких и я зарязах.

# 343
И аз чета "Заедно" в момента:D, много е увличаща.

# 344
  • София
Напоследък ми се искаше нещо неангажиращо, но интересно. Затова се спрях на новата книга на Мери Хигинс Кларк - "Къде си сега?". Потвърди се досегашното ми мнение - увлекателна и заплетена история с претупан край.

Общи условия

Активация на акаунт