Литературен клуб - VІІ

• 55 486
  • 550
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Иля, имаш едно мохито от мен за инфото за боокс-бг.  LaughingHug

днес дойдоха книжките, много съм доволна. Peace

Мммм iviche, моя любим коктейл, ще си го чакам.  Crazy Hug
Няма грешка сайта.  Heart Eyes

Напредваш ли с " Демиан " ?  Flutter

Аз започнах " Танго ", уж продължение на книгата " Мостовете на Медисън ", а се оказа, че си е напълно самостоятелна книга.  Crossing Arms
За сега не ме грабва.  Confused

Приготвила съм си след нея:
" Моята измислена страна "на Исабел Алиенде
" Мария Антоанета - Анж Питу " на Александър Дюма
" С огън и меч "на Хенрик Сенкевич

# 136
Иля,  и на мен. Mr. Green

Демиан още не съм я отпочнала.
в момента дъвча "Мадам Бовари". признавам, че не ми върви особено бързо, но имам какво да кажа за книгата. класика е, все пак.

истината е, че с каквото и настървение да си купувам нови книги, имам пионерското поръчение от мен си да си изчета старите.

така че преди Демиан съм си приготвила
Сара Бернар "Моят двойствен живот"
Уилям Уортън "Художникът"
Мишел Турние "Х-тимен дневник"
........

ама, като нищо може да променя реда.  Laughing

lidiana, ти си герой. да изчетеш старите теми си е като да прочетеш една нова книга.
аз все още не мога да се реша.

# 137
  • Mostly in my mind
Аз смятам да си поръчам две книжки от този сайт: Параграф 22 и една автобиография на Роман Абрамович. Куриерът на адрес ли ви ги доставя или ги взимате от пощата, понеже гледам, че е с Български пощи.

# 138
  • София
Аз смятам да си поръчам две книжки от този сайт: Параграф 22 и една автобиография на Роман Абрамович. Куриерът на адрес ли ви ги доставя или ги взимате от пощата, понеже гледам, че е с Български пощи.

На адрес.  Peace

# 139
Иля - беше ми интерсно и забавно - е не го сторих наведнъж Sunglasses

# 140

в момента дъвча "Мадам Бовари". признавам, че не ми върви особено бързо, но имам какво да кажа за книгата. класика е, все пак.
Флобер е един от любимите ми автори.  PeaceМоже би се чете по-"трудно" заради това и че е пишел "трудно", в смисъл на безкрайно търсене на точната дума (не знам това, как рефлектира при преводите му).От него препоръчвам много "Възпитание на чувствата".
В момента чета една друга класика от наши дни: "Папагалът на Флобер" от Дж. Барнс (благодарение на една форумка  Peace )!

# 141
различността ми при четенето му идва основно от времето, в което свикнах да живея.
макар и малко трудно, но пък пуснах здрави корени.

сега всичко е толкова забързано, толкова смляно, че цялата описателност на Флобер звучи архаично.
давам си сметка, че ако този роман беше написан от един съвременен автор, щеше да се побере в скромните 50 стр. и нямаше зная например каква точно е била роклята на Ема при дадено събитие. най-много щях да имам информация за цвета и материята, но не и за това как точно падат гънките и колко разкроена е и какво е усещането да я носиш......
/с което в никакъв случай не искам да омаловажа труда на днешните автори, просто времената са различни/

свикнали вече информацията да ни се дава с утроена скорост, попадаме в един друг свят, в който времето тече в пъти по-бавно, хората не са толкова динамични и събитията текат като гъста и бавна река.

дъвча я бавно, защото искам да й се насладя. толкова е далечна от моя сегашен темпо-ритъм, че на моменти ми действа като медитация.

# 142
Балзак сякаш е много характерен с тази описателност (например в "Шагренова кожа") Simple Smile
Бил е почти маниакален в документирането на обстановката, на фактите.
Трудно мога да се съглася обаче, че сега авторите успяват да са по-точни и синтезирани, колкото времето го изисква, но вярно, че я има тази тенденция.
Може би тематиката на книгата би изглеждала чужда сега... всяко време с нравите и стила си Simple Smile

# 143
по-точни не знам дали са днешните автори, но със сигурност забелязвам много по-кратък и не толкова описателен изказ.

и все пак съм силно субективна, тъй като не съм изчела достатъчно съвременни автори.
това са само едни мои си разсъждения. Simple Smile

# 144
  • Варна
в този дух - на бързо и бавно течащи разкази - да вметна, че днешните деца търсят книги със скоростта на видеоклип. всякакви въвеждащи картини и истории ги дразнят, в резултат на което не четат много. доста пъти съм обяснявала, че за да стане интересна книгата трябва първо да разбереш в каква обстановка и в каква среда се развива действието, ама моите хора често губеха търпение.

все пак, след няколко гледания на "Властелина на пръстените" дъщеря ми се хвана и го прочете, което отчитам за огромен напредък.

# 145
  • Майничка
Да се отчета за три книжки:
"Омайване" на Лоис Макмастър Бюджолд - приятно фентъзи, родее се по-скоро с "Рицарят на Шалион", отколкото с Вор-ската поредица. Фабулата е класическата за този тип саги - неуко, но с потенциал Wink пейзанче (в случая - от женски пол) е принудено от обстоятелствата да се впусне по широкия свят, където се среща (и надделява) куп опасности и се сдобива с Познанието (каквото и да е то). Нов елемент е подчертано феминисткия уклон, поне в първата част. Леко за четене и свежо.

"Цялата истина" на Дейвид Балдачи - типичен трилър в негов стил, макар че главният герой е по-скоро от категорията на героя на Лий Чайлд (мъж-канара и т.н.). Тема за размисъл: как с почти никакви ресурси (един сал Интернет, приемлива режисура и добри компютърни умения), можеш да повлияеш на глобални политически, икономически и прочее процеси. Не е книгата, която ще промени света, но запълва неусетно времето.

"Рицарят тамплиер. Пътят към Йерусалим" на Ян Гиу. Тази сега я започнах, част е от трилогия за Арн Магнусон, по която била снимана най-скъпо струващата продукция в Европа. Нито филма бях чувала, нито автора. Мислех, че е французин, оказа се швед, което, в комбинация с "трилогия" (много обичам завършени, при това с разумен брой части, произведения Laughing) ми прозвуча обещаващо. Стилът още в началото ми напомни този на Селма Лагельоф (много я харесвам) - привидно суховат, даже леко хроникьорски, без да е прекалено обстоятелствен. Дотук не съм навлязла много навътре във фабулата, но звучи приемливо.

Лилибон, и аз съм с такова впечатление, това обяснява повторния разцвет на комиксите. Обаче не се знае откъде може да изскочи заекът - дъщеря ми чете (на пресекулки, но упорито Mr. Green) "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон", дето никога не съм предполагала, че може да я грабне.

# 146
Не бях чела книги повече от 5-6 години, като изключим някой Коелю или Дан Браун по време на някоя отпуска.
От април месец съм прочела около 30 книги Simple Smile При няколко от книгите мечтаех да се прибера вкъщи и да ги взема в ръце.
Надявам се и децата ми след време да четат, аз нямах кабелна телевизия до гимназията, книгата беше единственото ми развлечение. В днешното ежедневие на децата заради компютъра четенето на книги съвсем остава на заден план.
Виждам тук в този форум няколко теми, от които разбира, че наистина се чете и това много ме радва.

# 147
  • Майничка
... аз нямах кабелна телевизия до гимназията...

Joy Извинявай, но ако знаеш колко дърта се почувствах като го прочетох!

# 148
Гаргамелче, защо се почувства стара?

И да не съм съвсем офтопик да кажа, че в момента чета "Безсмъртие" на Кундера, не ми допада концепцията на книгата.
Като я прочета докрая, ще си дам окончателното мнение.

Иначе на мен никога не са ми допадали обстоятелствените описания, ето защо пропуснах първите 50-60 страници от "Паржиката Света Богородица", и не можах дори да започна "Името на розата".

От друга страна последните неща, които ме заинтригуваха са книгите на Джоан Харис, описанията те пренасят в друг свят, все едно си в него. Не са много обстоятелствени, но все пак ги има.

# 149
  • Майничка
Гаргамелче, защо се почувства стара?

Защото помня времето, когато телевизионната програма (една) започваше в 18,30 (май) с някакви мозайки от работническо-селската трудова действителност.
А в гимназията имаше цели 3 програми - първа, втора и руска (последната - само в петък).  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт