Литературен клуб - VІІ

• 55 505
  • 550
  •   1
Отговори
# 360
  • Belgium
Прочетох "Одет Тулмонд и други истории" на Е.Е. Шмит, та да споделя - депресивни са разказите, но написани в много добър стил и интересни. Все се чудиш какво ще се случи накрая.

Бих прочела и друго на същия автор.

Някой по-горе беше писал за Сепулведа - препоръчвам "Старецът, който четеше любовни романи" и "Историята на една чайка и на котарака, който я научи да лети"  Heart Eyes

# 361
Здравейте четящи-днес посетих библиотеката и съм се заредила-сега чета Брулени хълмове-романтика на фона на една топла,слънчева и прекрасна варненска есен Simple Smile.Иначе съм си взела
"Майките също са секси"-не зная дали е коментирана-ще пиша като я прочета.Следва списък от работни книги,които ми трябват професионално Crazy"Психиатри отговарят на 15 въпроса","Психози""Посттравматичен стрес""Въведение в груповата терапия","Тероия и методика на професионлното ориентиране"-май се получи ефекта на последния да затвори вратата. Grinning
Иначе започнах и "Майстора и Маргарита-много ме грабна тази книга,сега ще си почивам известно време от професионали задължения и се надявам да се потопя в света на Булгаков Simple Smile

# 362
  • Варна

Сега видях че на Димитър Динев е излязла нова (поне за мен) - 'Светлинка над главата'... след 'Ангелски езици' направо бих си я поръчала, но все пак ако някой вече я е прочел, ще се радвам на отзиви?
Страхотна е! Голям съм му фен на този човек. Нека пише още и повече, повече /лакомо иска да заграби всичко/

В този ред на мисли, той е причината да се опитвам да чета бг автори, но засега никой не може да ме грабне така всепоглъщащо като него.
В момента се боря с Илия Троянов "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Тематиката е сходна с тази на Д.Динев - соц.реализъм, емиграция, трудности, но .......всичко това гарнирано с хаотичен изказ, тромава мисъл, прекалено много "философски" отклонения. Липсва лекотата, иронията и хумора на Динев. Досадна ми е, но се насилвам да я чета.

# 363
yourDesire , Троянов на български ли го четеш или в оригинал? Може проблема да е в превода?

# 364
  • Варна
yourDesire , Троянов на български ли го четеш или в оригинал? Може проблема да е в превода?
На български. Но не мисля, че точно преводът е проблем. Просто за мен не е така добър като Динев, когото също чета в превод:)

# 365
Страхотна е! Голям съм му фен на този човек. Нека пише още и повече, повече /лакомо иска да заграби всичко/

В този ред на мисли, той е причината да се опитвам да чета бг автори, но засега никой не може да ме грабне така всепоглъщащо като него.
В момента се боря с Илия Троянов "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Тематиката е сходна с тази на Д.Динев - соц.реализъм, емиграция, трудности, но .......всичко това гарнирано с хаотичен изказ, тромава мисъл, прекалено много "философски" отклонения. Липсва лекотата, иронията и хумора на Динев. Досадна ми е, но се насилвам да я чета.
Аз имам същото отношение. Много ми харесва Д. Динев, а на Илия Троянов "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на два пъти започвах, и нищо не се получава. Чела съм му една книга на Илия Троянов, "Кучешки времена", но тя пък ми беше противна.
Вечернице, и аз не мисля, че е до превод. Впечатленията ми са от книгите на немски.

# 366
Може, аз само попитах, защото и друг път сме дискутирали, че понякога превода много куца. Спомянм си, че Цугуми се оплакваше за други книги.
Аз на Троянов още не съм чела нищо, а ме заинтригувахте и двете и затова попитах. А Динев на мен ми допадна с Ангелските езици (въпреки някои дребни неточности) и ще си поръчам тази, за която писахте вече.

# 367
Здравейте!!!
Аз отдавна не съм писала, но тъй като видях, че сте обсъждали "Ловецът на хвърчила" не мога да се въздържа и аз да дам повече от положителния си  глас за нея-страхотна книга. Разтърсваща, писана на достъпен език, така че всеки прочел я , разбира посланията на книгата. А  и още нещо - дава отговори на много противоречиви въпроси относно светът на исляма. Споделете нещо за "Хиляда сияйни слънца" - има ли хора, които вече са я прочели.
И аз да помоля някой да ми препоръча добра драматургия и особено комедии. Аз имам твърде бегла представа по този въпрос!
Благодаря предварително.

# 368
lidiana, каква драматургия - съвременна, класика ?

# 369
Майките също са секси-не отговори на очакванията ми-някак студена книга,на моменти звучи като учебник,не ме грабна-въпреки верните неща,които пропагандира.

# 370
yourDesire, като стана дума за нови български автори, ако не си чела "18% сиво" на Захари Карабашлиев, препоръчвам ти я! Определено е моята книга - фаворит за тази година  Grinning

# 371
Снощи прочетох книгата на Масару Ибука "След три години вече е късно". Излязла е в началото на 1971 и си представям, колко революционна е била за времето си. По мои наблюдения, много от идеите му все повече се възприемат на практика. Необичайното е, че той е един от двамата създатели на компанията "Сони", но вероятно и личният му живот го е насочил към тази малко "необичайна" за него материя. Той предлага заобикалящата среда като водеща във възпитанието на децата, активната роля (особено на майката, без да се пренебрегва и участието на бащата) на родителите в най-благоприятния период за възпитание: от 9 месеца до 3 години (когато се формира мозъкът).
Интересна е, а и се чете набързо (на мен ми отне час-два), за съжаление не мисля, че е преведена на български език. Намира се в  руски превод.

За любителите на Агата Кристи излезе нейната подробна биография от Лаура Томпсън:
Трябва да призная, че ми досадиха някои от постоянните влияния в живота й, на които акцентираше почти на всяка страница авторката (силната привързаност към родния й дом и към майка й и т.н.) и определно безпристрастно представяне на личности в живота й (като двата й съпрузи, например), но дотогава знаех за писателката предимно от нейната автобиография, а както всяко повествование в първо лице, единствено число, ситанцираността липсва и много от фактите са открито премълчани или представени по угоден за разказващия начин. В книгата е дадена и версия за мистериозното изчезване на англичанката за 11 дни, с което е имало много спекулации.

Явно ми е "период" на биографии, защото след това отделих внимание и на В анотацията, авторът е представен като един от най-добрите познавачи на Кафка. Лично за мен, беше интересна по-скоро "тематичната", отколкото само или чисто хронологичната линия в повествованието.

# 372
Tsugumi -аз съм почитател на Поаро и се замислих за тази книга,но има голям списък пред нея. Simple Smile
Предполагам не съм много полезна в сайта,защото чета предимно професионална литература,но пък така обичам да си открадвам време за нещо приятно,изискано и топло същевременно-нещо като Агата Кристи.В същото време имам едно акова усещане,че след като прочета биографията на даден писател промеям и погледа си върху книгите му-така се случи с Егзюпери и Спомени на розата-образът на ексцентричния,егоцентричен и дори жесток на моменти към близките си човек се размина с този,който създават творбите му.

# 373
Здравейте!!!
Аз отдавна не съм писала, но тъй като видях, че сте обсъждали "Ловецът на хвърчила" не мога да се въздържа и аз да дам повече от положителния си  глас за нея-страхотна книга. Разтърсваща, писана на достъпен език, така че всеки прочел я , разбира посланията на книгата. А  и още нещо - дава отговори на много противоречиви въпроси относно светът на исляма. Споделете нещо за "Хиляда сияйни слънца" - има ли хора, които вече са я прочели.
И аз да помоля някой да ми препоръча добра драматургия и особено комедии. Аз имам твърде бегла представа по този въпрос!
Благодаря предварително.
Прекрасна е "Хиляда сияйни слънца". Аз още не съм чела "Ловецът на хвърчила", но всички казват, че е по-хубавата от двете. И така да е, горещо препоръчвам слънцата. Много ме докосна и ми въздейства изключително силно.

# 374
Здравейте. За първи път чета тук и тъкмо се чудех дали да се осмеля да се запиша с отзиви за "Ловецът на хвърчила", която прочетох миналата седмица. Откривам с удоволствие, че съм на една вълна с други от вас. Потресаваща книга, препоръчвам я .

Общи условия

Активация на акаунт