Вегетарианството - за или против?

• 53 856
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
Хайде да се намеся и аз, защото нападките започнаха с цитиране на мое изказване.

Истината е, че човек не е създаден или конструиран да се храни с животинска храна.

Като препращате към Аюрведа, аз пък ще се върна отново на Библията - нещо тя ми е по-близо от Далечния Изток...

*В началото Бог създаде човека по свой образ и подобие..... И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.*

Никъде не пише за типове хора, за конституции, за топла и каквато и да е храна.... И понеже постепенно човекът се е изродил, се е изродил и апетитът му и храната му. Някои вегетарианци искат иманно това - т.нар. райска диета, в която не е имало печки, миксери и блендери, олио и грил...

Всеки има право на собствено мнение и собствен избор и е длъжен да уважава правото на другия на собствен избор и собствено мнение!!!

# 436
Колко много вегетарианци / вегани има в индия, а някак си не си ги представям като хората на бъдещето. Т.е. те несъмнено ще са в бъдещето, нищо лошо за хората, но не си ги представям като супермодерни и иновативни. А те са си така хората от край време.

Индия, нямаш информация от първа ръка. Огромна страна, много голям контраст между много бедни и много богати хора. Хората пят по тротоарите на черджета да , но там хоата са щастливи, естествено щастливи.
Тук в материално отношение в градовете сме добре, но трудно би намерила един естествено щастлив човек. Фалш, маски, самозалъгване, злоба, агресия, лицемерие. Угрижени лица без светлина в очите. Култивирани усмивки и вежливост.

В Индия е вегетарианска страна, бедни, но щастливи хора. Nо забрави да споменеш Великобритания, там поне 5 милиона от населението са вегетариани.

Мен това, което ми направи най-силно впечатление в Индия, беше колко примирени в добрия смисъл са хората. В тази част, където ходих, всички излъчват спокойствие, нямаше я агресията, с която сме свикнали в Европа и особено на Балканите. Разликата наистина е много фрапираща и първите няколко дена ти изглежда напълно непонятно. Наистина човек остава с впечатлението, че хората са щастливи и в мир със себе си. Не знам дали това се дължи на неяденето на месо, забраната за алкохол или манталитет, обусловен от историята на провинцията, но е тъжно как много хора в България оправдават агресивността, защото сме били бедна страна.

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 00:42 от В_и_В_и

# 437
Колко много вегетарианци / вегани има в индия, а някак си не си ги представям като хората на бъдещето. Т.е. те несъмнено ще са в бъдещето, нищо лошо за хората, но не си ги представям като супермодерни и иновативни. А те са си така хората от край време.

Индия, нямаш информация от първа ръка. Огромна страна, много голям контраст между много бедни и много богати хора. Хората пят по тротоарите на черджета да , но там хоата са щастливи, естествено щастливи.
Тук в материално отношение в градовете сме добре, но трудно би намерила един естествено щастлив човек. Фалш, маски, самозалъгване, злоба, агресия, лицемерие. Угрижени лица без светлина в очите. Култивирани усмивки и вежливост.

В Индия е вегетарианска страна, бедни, но щастливи хора. Nо забрави да споменеш Великобритания, там поне 5 милиона от населението са вегетариани.

Не знам как прецени, че нямам информация от първа ръка. Мнението ми е базирано на живи хора, не на ТВ, не на книги, не на форум.

Не знам колко щастливи са индийците, спящи на чердже. Може и това да е идеализирана, романтична представа за тези хора.

Във Великобритания кандидатите за вегани предполагам са предимно индийци, азиатци и др не посещаващи местните кръчми където основно се предлага "националното им ястие" fish & chips или овчарски пай, а най-честата предлагана салата е Цезар.

На веганите им се предлага соя (за ползата на която се спори), домати с горчица и чипс. И това не е от ТВ.

# 438
Цитат
Не знам колко щастливи са индийците, спящи на чердже
Ами по-добре спящи на чердже и напълно здрави ,както физически,така и психически,отколкото спящи на водно легло/например в салня обзаведена за десетки хиляди и с десет болести "под мишница" и една торба лекарства в нощното шкафче... Wink...И СТРЕС,СТРЕС,СТРЕС!!!Айде погледни го така!  Peace...Ти кое избираш?... Wink...Според теб,кой е щастливеца?Лично аз предпочитам първия вариант!  Peace...Голяма работа ,че ще спя на чердже!...Ето ,за това сме болни!Защото първо задоволяваме егото си и тогава мислим за всичко останало...Е,индиеца,като спи на черджето,да не би да е умрял?Ама е здрав-ни врат го боли,ни ръце ,ни крака...защото се храни здравословно,от там той е щастлив и в хармония със себе си и заобикалящия го свят,а от там пък болестите няма как да го натиснат,защото той просто не ги е викал по никакъв начин/за разлика от нас/
Какво правим ние?Възглавници,дюшеци,следващи извивките на тялото...страшна работа!Удобство!Масите отрупани с деликатеси и всякакви кулинарни шедьоври!В шкафа с козметиката-цялата Менделеева таблица!Ей това се казва живот!...Но каква е цената?Запитала ли си се някога.Погледнала ли си малко по-навътре в нещата?Свързала ли си всичко или мислиш повърхностно,както повечето люде на земята?....Няма да те виня,нито пък ще те заставям да знаеш,къде е разликата между теб и индиеца.В какво по-точно се състои.Преди време и аз разсъждавах,като теб.И на мен никой не беше в състояние да ми обясни,ама никой!Това човек сам го разбира,когато му дойде времето,когато е готов.Някои хора изобщо никога немогат да го разберат,което е много жалко,защото сляпо вярват до края на дните си,че да спиш в удобно легло с една торба лекарства под възглавницата е по-добре отколкото на чердже и без лекарствата!...Дано наистина не мислите така!...Нека вмсеки има собствено мнение,нека всеки прави това,което сметне за добре.Ние сме намерили своя път,чрез вегетарианството,вие все още го търсите...Но пътя започва и свършва на едно и също място!Природата!
Какво искаше да каже съфорумката,като каза,че те са хората на бъдещето...айде помисли и ще разбереш.Повечето хора,като чуят бъдеще и си мислят за технологии,за нови машини,за сгради,научни открития...което според мен не е бъдеще,това е катастрофа!Бъдещето е в мисълта.Във вярата,че утре ще можем да се погледнем в очите и няма да има омраза и завист,че ще можем спокойно да отгледаме децата си в един свят по-добър без болка и тъга,защото е ужасно когато я зърнеш в детските очи!Без агресия,без ненавист....Но за да имаме това бъдеще,трябва да поставим основите днес!Просто трябва да следваме пътя на Природата!Не на технологиите.Трябва да си се представим ,че спим на чердже ,и когато това не ни стряска,ще можем да постигнем хармонията,която е необходима за равновесието-растения,животни,човек!Тогава ще можем да поставим началото на красивото бъдеще.За това бъдеще става въпрос!Но,когато не можем да понесем тази мисъл-/само мисълта/....хармонията отива на вятъра,а надеждите за по-добър свят угасват с всяко следваща подобна мисъл....
Повече коментари нямам по въпроса за индийците и черджетата. Wink
Извинете,че се отплеснах-просто исках да споделя вижданията си! Peace

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 02:42 от dodyniki

# 439
Но дори и 5 книги да прочетем, няма как да стигнем нивото на един лекар в разбирането как функционираме чисто физиологически.
Честно казано не ми трябва нивото на лекаря, за да познавам тялото си.

dodyniki, чела съм мненията ти и в една друга тема в Клюкарника. Като цяло съм съгласна с теб, мисленето ти ми допада, но за жалост, малко хора ще те разберат.

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 03:02 от Вери

# 440
Цитат
dodyniki, чела съм мненията ти и в една друга тема в Клюкарника. Като цяло съм съгласна с теб, мисленето ти ми допада, но за жалост, малко хора ще те разберат. 

Да,за жалост!Наистина е жалко,че малко хора го разбират.Но аз съм оптимист и вярвам,че това ще се промени,защото именно това разбиране ще е необходимо занапред,ако искаме да продължим да съществуваме.В противен случай не ни чака нищо добро!  Peace

# 441
  • Linz
dodyniki, smile3501 за коментара за черджето.
Според мен промяната ще дойде, но много бавно и трудно. Никак не е лесно да се изкорени сегашният модел на мислене на масата. Но няма как да пренебрегнем фактът, че в момента вървим към сигурно самоунищожение.

# 442
 Laughing Пожелавам ти/ви да спиш/те на чердже. Където пожелаеш/те.

Аз съм намерила своя път, знам  какво обичам да се храня. Нямам нужа да "пораствам".
Спя на удобно легло, работя в климатизиран офис. Харесвам течащата вода, харесвам сготвена храна. Ходя на кино, ползвам интернет. Харесвам перални, съдомиялни. Електричество, телефони. Вярвам в науката.
Вероятно пътищата ни няма да се пресекат,защото аз не се стремя към черджето, но ако все пак ми се случи, знам че няма да съм щастлива.
Дедите ми са извървели своя път от пещерата и землянките до тук, аз предпочитам да не се връщам в пещерата.

От мене толкова. За вегетарианството и природосъобразния начин на живот.

# 443
Laughing Пожелавам ти/ви да спиш/те на чердже. Където пожелаеш/те.

...............................От мене толкова. За вегетарианството и природосъобразния начин на живот.
smile3518
И всеки път ми става тъжно....че все още има хора,които вярват на това "щастливо бъдеще"....е,да и аз съм за уюта,но без негативните екстри-болести,гняв,злоба,омраза,ненавист,завист.....списъка е прекалено дълъг.... Tired
За съжаление обаче,ако се вглъбим в уюта изпускаме хубавото и даваме зелена светлина на негативите....жалко....трябва да има равновесие според мен,това е!  Peace
Цитат
Аз съм намерила своя път, знам  какво обичам да се храня. Нямам нужа да "пораствам".
...Голям залък лапни,голяма дума не казвай!....Поговорката не е случайно хрумнала измишльотина на някой си наш пра,пра,прадядо.  Peace

# 444
Така е, greyeve, едното води за ръка куп други неща, в случая вегетарианството. Започваш да се стремиш към по-простичък живот. Тялото, съзнанието го иска. Не се лишаваш, а се отказваш, защото не виждаш смисъл. Дали се връщаме в пещерата или се обръщаме към природата...всеки както иска да го нарече.

# 445
  • Варна
Напълнихте ми душата, момичета! Поздравления!  bouquet
dodyniki , Вери, толкова хубаво и просто изразявате моите убеждения! Прекрасно е!
Благодаря !  bouquet

# 446
shivani, под "неядящи" имах предвид неядящи конвенционална храна, а хранещи се с прана.  Hug

# 447
Ох, Ванинче, Ванинче какъв лаф изсипа ако знаеш  Joy . Как така конституцията на организма на някои хора не им позволява да се суровоядци  newsm78 , разясни моля те, че не ми стана ясно !? Това е все едно да кажеш, че на някои крави конституцията на организма не им позволява да ядат трева, затова кръвожадно преследват мишките по полето, защото конституцията на организма им е по-различна от тази на другите крави  ooooh! . На някои хора не им понася суровоядството, защото нямат култура на хранене, защото не знаят как да си набавят от живата природа всички необходими вещества, защото не са информирани, защото не са дорасли, вероятно има и други причини[/b], но заклевам се нито една от тях не е свързана с по-различната конституция на организма им  Joy .

Всичките неща нямам време да чета, но този пост прави силно впечатление.
Към точно ей такива хора "дорасли, информирани, с култура" ми бяха насочени думите вчера!!!!!!!!!!!!
Ирония трябва да си позволяват само хора които са сигурни в правотата на това което говорят.
Да не знае човек нещо е нормално и аз не знам много неща, но не е нормално да си налага незнанието човек.

Конституция на тялото - това е реално понятие от действителността както на алтернативната медицина, така и на традиционната. Няма двама души с еднаква конституция на тялото им.
Различия има на абсолютно всяко едно ниво каквото и да е то - органично, функционално, биохимично, психично и т. н
Що се отнася до храносмилането няма да изброявам всички фактори, но дори само различния биохимичен статус на всеки отделен човек е условие за различия в храносмилателния процес и нужди.

Дори хора без кой знае какви сериозни гастроентерологични проблеми, а имащи само спастичен колит примерно, има голяма вероятност да имат проблеми от суровоядството.

А Аз не съм много сигурна че знаеш с какво се хранят кравите, овцете или прасетата. Тези същества също имат нужда от топла храна и тя им се дава. Сместа която им се дава за основно хранене се залива с гореща вода.

------------------------------------------------------------------------------------------------
А за книгите.........видях че ми се препоръчват
Това че някой бил написал книга и решил да я даде за масово разпространение, този някой не ме респектира с нищо колкото и да е велик. И в никакъв случай не се чувствам задължена непременно да се съглася с всичко написано в книгата.
Имам собствено мислене, НЕ СЪМ БУКВОЯДЕЦ.

Последните две книги които прочетох са на един автор Генадий Малахов  на здравна тематика.
Около 50-60 % от написаното в книгите ми беше много полезно, наистина ме обогати . Но с 40-50% от написаното не съм съгласна и никога няма да стане част от моето мислене за колкото и умен да се смята този автор.

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 22:26 от *=Vanina=*

# 448
За съжаление нищо не ти е ясно  Stop .
А хората, които не могат да са суродоядци понеже имат язва, от какво я имат тази язва...от конституцията на организма ли...или по-скоро от неправилно хранене. Гарантирам ти, че ако си суровоядка не само няма да получиш язва, ами ако имаш ще ти се оправи... пък ти ми разказвай за конституцията на организма...

# 449
За съжаление нищо не ти е ясно  Stop .
А хората, които не могат да са суродоядци понеже имат язва, от какво я имат тази язва...от конституцията на организма ли...или по-скоро от неправилно хранене. Гарантирам ти, че ако си суровоядка не само няма да получиш язва, ами ако имаш ще ти се оправи... пък ти ми разказвай за конституцията на организма...

Май ти е трудно за разбиране написаното от мен, въпреки че е написано опростено.

100 процентово доказателство си за нетолерантност. Наистина бях права с първия си пост, много сте такива!
Я ми кажи от колко време не си яла обработена храна??????????. Не говоря за вегетарианство, говоря за суровоядство. Колко язви, улцерозен колит или болест на Крон си излекува със суровоядтсво.

А тая сутрин слушах в едно здравно предаване вегетарианец умрял от рак.
Защо ли????????????????? Защото наследствеността и гена са основата на всичко.

Ти още малко както си започнала ще изкараш и вегетарианците "недорасли и без култура на хранене"

Дори такива като Емилова имат строго изградени критерии за прилагане на различните диети.
На хора с определени болести отказва да прилага строги диети.
Дори такива като Емилова казват че месото не е вредно, ако примерно е от домашно животно и в разумно количество....

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 23:04 от *=Vanina=*

Общи условия

Активация на акаунт