Вегетарианството - за или против?

• 53 861
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
Дадено нещо е крайност само за този, който подхожда към него с невежество или нежелание!

Би ми било интересно да разбера за функционалните проблеми на храносмилателната система при суровоядството, но не за това е темата. Има и такава Simple Smile :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=416101.msg12018185#msg12018185

# 421
Вегетарианството ви е въпрос на личен избор. Аз личния избор на никого не мога оспорвам.
Но вегетарианствайте си без назидателно да поучавате хората. Всеки си има свои лични осъзнавания.

Вегетарианството не е общовалидно правило, а за хора които по определени причини са го приели.
Моите извинения, но кое ти дава право да ме категоризираш, като нетолерантна и назидателно поучаваща хората? Как си извади тези умозаключения, при положение, че нито ме познаваш, нито съм ти дала някаква пътеводна светлина в живота как да се храниш и с какво? newsm78
 Никога, абсолютно никога не оценявам хората по вкусовите им навици-това е равносилно на невежество и е крайно смешно.  Laughing

# 422
Вегетарианството ви е въпрос на личен избор. Аз личния избор на никого не мога оспорвам.
Но вегетарианствайте си без назидателно да поучавате хората. Всеки си има свои лични осъзнавания.

Вегетарианството не е общовалидно правило, а за хора които по определени причини са го приели.
Моите извинения, но кое ти дава право да ме категоризираш, като нетолерантна и назидателно поучаваща хората? Как си извади тези умозаключения, при положение, че нито ме познаваш, нито съм ти дала някаква пътеводна светлина в живота как да се храниш и с какво?

Първо Никъде не съм цитирала твой пост като начало на разговора.

Но Да сгреших!
Това за което говоря го правят по голямата част от вегетарианците. Явно ти и още хора които сте по малката част не го правите и сте толерантни към месоядните и млекоядните и не си налагате мнението.

# 423
  • Linz

Моите извинения, но кое ти дава право да ме категоризираш, като нетолерантна и назидателно поучаваща хората? Как си извади тези умозаключения, при положение, че нито ме познаваш, нито съм ти дала някаква пътеводна светлина в живота как да се храниш и с какво?

Първо Никъде не съм цитирала твой пост като начало на разговора.
Което ще рече, че аз съм нетолерантната, така ли? Laughing
Не че има нужда да се оправдавам, но имай предвид, че никога не съм си позволявала да давам оценка на хранителните навици на хора извън семейството ми. Освен това очевидната нетолерантност към моя избор на хранене никога не я отразявам по никакъв начин. Например на нападките на свекърва ми отговарям с мълчание вече 17 год... съгласна съм, нека вестник Доктор или изказването лекарката от поликлиниката са "светата истина". Аз не искам да живея до 100 год., просто нямам желание да ям заклани животни Peace
Цитат
При някои хора конституцията на тялото им е така устроена че не могат само на суровоядство.
Препоръчвам ти да прочетеш Атерхов- той дава отговор защо на някои хора суровоядството "не им понася", както и много други отговори Hug

# 424
Кой е Артехов?
 newsm78

Може да четем и greyeve със същия успех.

Някой беше споменал за лошо миришещите животни (кучета и котки например), хранещи се с мърша, а другите миришат на люляк (овце,крави коне). Но защо хората не прибират овцете в дома си? Да им мирише по хубаво?

Млякото става на каша в стомаха ми, мършата ме убива бавно...

Ябълките разрушават емайла на зъбите ми, ципата на чушката може да си стои несмелена 3 седмици в стомаха ми, твърдите плодове износват зъбите ми.

Лимона води до запек, ужас, тровя се!
Сливите водят до разтройство! Ужас, обезводнявам се и трупам токсини!

Плодовите киселини дразнят стомаха, могат да провокират язви.
А високо целулозните храни като цяло не се препоръчват за чувствителни стомаси.

Чесъна и лука водят до двудневни благоухания, а и стомашни спазми ако прекалим.

Бобовите водят до неблагозвучни концерти и превиване, може да последва и маратон. А в комбинация с люти чушки? Огнеопасно!!

Спанак спомага за съсирване на кръвта, боровинките разреждат кръвта, ами сега ??Как да балансирам?  Crazy

А семките на динята и слънчогледовите семки? Не дай си боже да глътна нещо, възпален апандисит и операция. Ако не пукна докато личния лекар ме "наблюдава 3 дена" преди да даде направление.

Тестените водят до затъпяване, бирата превръща мъжете в жени, всички които са яли домати рано или късно умират, а често се пристрастяват и към блъди мери (разнообразни статии от пресата)

Спасението е едно: вървим бавно и в посока към гробищата.

# 425
Ох, Ванинче, Ванинче какъв лаф изсипа ако знаеш  Joy . Как така конституцията на организма на някои хора не им позволява да се суровоядци  newsm78 , разясни моля те, че не ми стана ясно !? Това е все едно да кажеш, че на някои крави конституцията на организма не им позволява да ядат трева, затова кръвожадно преследват мишките по полето, защото конституцията на организма им е по-различна от тази на другите крави  ooooh! . На някои хора не им понася суровоядството, защото нямат култура на хранене, защото не знаят как да си набавят от живата природа всички необходими вещества, защото не са информирани, защото не са дорасли, вероятно има и други причини, но заклевам се нито една от тях не е свързана с по-различната конституция на организма им  Joy .

# 426
# 427
greyeve, смятам, че прекаляваш с иронията и то по тема, по която не си съвсем компетентна и си доста по-нетолерантна от тези, от които се оплака...

# 428
Кюбит, мнението ми не показва нетолерантност.
Иронията ми е тук да покаже, че се взимаме прекалено насериозно понякога.
Дори в иронията на фактите (без последния абзац) има известно количество истина. Някои от тях са съвети на лекари по повод на определени проблеми, с който съм се сблъсквала.

Не пропуснах месото и млякото, ако забеляза. И не си позволих да класифицирам кой е компетентен, кой не. А и няма как да знаеш в какво съм компетентна. Може да разбереш по кои въпроси не сме на едно мнение. Не съм казала кой е по-духовно извисен, и т.н. Не поставям себе си под/над друг човек въз основа на културата ми на хранене (която ако се допитвам до този подфорум най-вероятно липсва). Това ме прави толерантен потребител. 

Не пропуснах да отбележа, обаче, че има много написано и всеки избира източниците, на които да се доверява. Но дори и 5 книги да прочетем, няма как да стигнем нивото на един лекар в разбирането как функционираме чисто физиологически.

# 429
  • Linz
Не е нужно да сме държали изпит по анатомия за да можем да направим някои изводи. Освен това мнението на лекарите по различни въпроси, в частност на вегетарианството, е напълно индивидуално.

# 430
*=Vanina=* ,

Цитат

Защо така пренебрежително и грозно? Защо слагаш всички вегетарианци под един знаменател? И защо да превръщаме темата в изострен спор?

Та нима ние не можем да кажем:
Ей. месоядците-е-е-е-е,
месоядвайте си мършата без да ни омерисвате носовете и осквернявате погледа! И какви ли още не словоплетства в същия дух.....

Знаеш ли  колко назидателни месоядци са се опитвали да ме вкарат в "правия ред"!!!???
Само че "Правият ред"- който те са си възприели за правилен...........

Ето затова когато на 27 стр. се включих бях споменала, че "много отдавна съм престанала да изказвам мнение за полезността и необходимостта от яденето или неяденето на месо .
Според мен всеки човек сам стига до своя личен избор. Всеки сам стига до своите си изводи, чувства потребностите си и т.н."

Но винаги е добре да се отнасяме уважително и с толерантност към избора на останалите. А не подигравателно и с пренебрежение.

Нито вегетарианството, нито месоядството са общовалидни правила.  Peace

А какво да кажем за ескимосите например, които нямат избор............. Simple Smile

# 431

Но винаги е добре да се отнасяме уважително и с толерантност към избора на останалите. А не подигравателно и с пренебрежение.

Нито вегетарианството, нито месоядството са общовалидни правила.  Peace

А какво да кажем за ескимосите например, които нямат избор............. Simple Smile

Ето това  е!   bouquet

Когато всеки знае какво иска и от какво се нуждае, и не налага начина си на живот на околните, всички са доволни.

# 432
Подкрепям *=Vanina=* с две ръце  Simple Smile. realist, уважавам позицията ти и умерения изказ.
По въпроса за конституцията може да прочетете малко за типовете конституция според Аюрведа-обособени са съвършено ясно, на всеки тип съответства различна храна  Peace. Това е причината да няма хранене, приложима за всички. Тези неща за мен са 100 % верни за мен, установила съм ги в опита си. Когато човек е на ти с конституцията си, се храни правилно и се чувства прекрасно.
Капха (кафа) са родени вегетарианци, ватта обаче трябва да консумират мазни храни-мляко и неговите производни. В много източници пише, че ватта трябва да консумират месо-пиле и риба (предимно американските книги, де, класическата аюрведична кухня е по-скоро вегетарианска).

# 433
  • София
Колко много вегетарианци / вегани има в индия, а някак си не си ги представям като хората на бъдещето. Т.е. те несъмнено ще са в бъдещето, нищо лошо за хората, но не си ги представям като супермодерни и иновативни. А те са си така хората от край време.

Индия, нямаш информация от първа ръка. Огромна страна, много голям контраст между много бедни и много богати хора. Хората пят по тротоарите на черджета да , но там хоата са щастливи, естествено щастливи.
Тук в материално отношение в градовете сме добре, но трудно би намерила един естествено щастлив човек. Фалш, маски, самозалъгване, злоба, агресия, лицемерие. Угрижени лица без светлина в очите. Култивирани усмивки и вежливост.

В Индия е вегетарианска страна, бедни, но щастливи хора. Nо забрави да споменеш Великобритания, там поне 5 милиона от населението са вегетариани.

Чисто исторически погледнато, част от дедите ни които са живели на кон, и са се предвижвали постоянно,ако са чакали на ябълките, да са пукнали до един. Не съм чула някои да ги нарича аборигени все още.

Счита се, че човекът от праисторическо време е вегетарианец, но по време на Ледниковия период е започнал да яде месо, когато голяма част от горите с ядки и плодове са изченали.
След това, яденето  плът е останало като вреден навик и така до днес.

...
Според мен бъдещето принадлежи  на неядящите, не на вегетарианците.   Peace
...
Какво имаш предвид под неядящи?!
Ако имаш предвид хора, неупотребяващи никаква храна, въздържащи се от храна, ще ти отговоря следното:

Дори и да спре човекът да яде каквато и да било храна, той пак ще се храни! Как?
Ако се храни чрез слънчевата енергия той пак приема храна от слънцето, но това е тема за друга дискусия?!

Има и други вид хранене, когато ходиш по тревата и росата и вдишваш сутрешните изпарения, то не забравяй, че заедно с праната, въздуха вдишваш и прашеца от билките и цветята, които са във въздуха., т.е. това е отново хранене.
 И то много качествено! Това съм гу  усещала!

-теорията, че човек яде/не яде месо в зависимост от климата, при който живее (студени страни-яде се месо, топли-не се яде), която обяснява защо тибетци маат месо (нещо, което потриса вегетарианците)
-ето пък някаква друга теория да се посмеете: http://www.verojaten-spam-dokladwajte-na-moderator/article/11227

Ескимосите нямат алтернатива и ядат риба и месо, да!

В Тибет климата е друг и дори има и просвлетни монаси, които се хранят с месо.
Но в Тибет и в Казахстан май беше, не убиват животното, с чиято плът се нахранват и при това не от каприз, а за да оцелеят.
Те приспиват животното, като извършват един ритуал, при който му "обясняват" защо ще го направят и един вид се помолват за неговото съгласие, като то в следващата си превъплъщение ще е в по-висш тип, а може и в човек да се препроди. Тук вече не мога да го твърдя със сигурност, защото тези неща влизат в духовната сфера и неяата там са много фини.
Казвам само това, което съм гледала от документални филми. Виздала съм как правят на специално място дупка в животното и как с едно много лесно и прецизно движение натискат енергийна точка в тялото му и то просто заспива за винаги. Не умира в агония стрес, страх, мъка , както се случва в кланниците и тази информация за смърт се полепва по келтките на цивилизования човек ядейки месото.

Последна редакция: нд, 09 авг 2009, 22:49 от shivani

# 434
  • София
Днес с приятели коментирахме свинския грип и аз споменах, че хората ядат твърде много месо и от там тръгват болестите (имах предвид птичия и свинския грип и лудата крава). Веднага ме контрираха да не било по-хубаво да се ядат зеленчуци, пълни с пестициди. Е, как отговаряте на такива хора, имайки предвид, че не всеки може да купува био?

Да, но  месощдците ядат и те същите тези плодове и зеленчуци пълни с какво ли не,.
Значи се тровят двойно, а пък вегетарианците си спестяваме едното тровене (коктейлът химия в месото)! Така че  тук сме в по-добра позиция.

Следва въпросът "защо убивате растенията?" Mr. Green

Относно плодовете и зеленчуците! Те са аналог на косата и  ноктите на хората. Като ти пораснат ти ги отрязваш и не те боли като ходиш на фризьор или педикюрист, нали?!
Когато  на едно дърво ябълка узреяt плодовете, й се превиват клоните от тежестта и тя се освобождава от тях, за да й олекне.
С плодните дръвчета аналог е бременността (жената или женското животно), когато узрее плодът в утробата й, започва раждането.
При плодовете, така и зеленчуците, когато узреят и са готови за откъсване ( природата е помислила и за това) дала им е на стръкчето един малък участък издатинка специално за откъсване. Гроздето, чуката, доматът, краставичката, всички зеленчици имат такава издатинка – точно място, откъдето да бъдат откъснати.
Растенията не изпитват болка, просто те нямат нервна система.
Ако откъсне плда или зеленчука когато е узрял и готов за бране, то няма убiйство, а облекчаване на клоните на фиданката!

От етична гледна точка - човек не трябва да се храни със същества, които са родени от майка и имат очи!

Последна редакция: нд, 09 авг 2009, 22:53 от shivani

Общи условия

Активация на акаунт