Отговори
# 105
Kuneto,

Просто компютъра ми "се разболя тежко" и се наложи преинсталация на Уиндоус`а.
Надявам се системните администратори да помогнат възстановяването ми като "домакин".

Цените на апликацията на Ботулинов токсин може да намерите в http://www.cpcentresof-bg.com/bg/TheHospital/price_list.html,
като себестойността на един флакон е около 620-630 лв. Трябва да проверя в счетоводството, каква е последната доставна цена и ще я съобщя.

д-р Ив.Чавдаров

# 106
  • варна
 Д-р Чавдаров, ние ви посетихме през септември2008, когато синът ми беше на 3 мес. и му поставихте диагноза ЦКС-3 степен със спастична заплашеност. За съжаление чак през април ще ви посетим отново, доста сте ни далеч. Искам да ви задам някои въпроси, ако може.

От около две седмици Боян иска вече да стои седнал. При хващане на двете ръце се изправя лесно сам ,вдигайки крака. При хващане на едната пак се изправя, но се завърта малко. Легнал си надига главата и раменете заедно с краката ,но не се е изправял без помощ, освен от облегнато положение.
 Като е седнал се клатушка настрани, но не се подпира стабилно на длани, напред се наклонява и подпира по-добре. Забелязах, че гърбът е прав донякъде, а на кръста се огъва навън -точно това ме тревожи дали е нормално и се чудя да му помагам ли да стои както иска или да го слагам облегнат.

По отношение на краката- те бяха с доста повишен тонус и при прегледа вие казахте, че ги "забива"./цитирам/ Към 5 мес. се отпуснаха и сега не стъпва стабилно както тогава, а по скоро подскача на тях, понякога на цяло стъпало заедно, понякога на пръсти като ги поставя един пред друг.
 Обаче десният крак, който казахте ,че е най-зле все още си е по-стегнат ,сравнен с левия и с него не извършва въртеливите движения от глезена, които виждам, че левият извършва. При ритане вече разлика няма. Удачно ли е докато се къпе да въртя глезена леко, за да се раздвижва?
 Рехабилитаторката препоръча да му правя по два масажа на ден за да повишавам тонуса на краката, и едно упражнение при което се подпират коленете и краката се изпъват сами. Правилно ли е това?

Правим Войта 1 фаза и пълзене  и електростимулация на ръцете и гърба- каквото предписахте, На 1 фаза ми се струва, че са много чувствителни вече точките, докато го пипна ,се извива силно на дъга, докога се прави тя?  Той се върти от гръб по корем отдавна, а от две седмици свободно се върти и обратно от корем по гръб.
 Предварително благодаря.

# 107
Orhid,

Ще се опитам да отговоря на въпросите Ви, като използвам вашия текст и добавям отговорите в червен цвят.
Детето Ви по обща сметка е около 8 мес.

От около две седмици Боян иска вече да стои седнал. добре При хващане на двете ръце се изправя лесно сам ,вдигайки крака.добре При хващане на едната пак се изправя, но се завърта малко. ???????  Легнал си надига главата и раменете заедно с краката ,но не се е изправял без помощ, освен от облегнато положение.нормално за тази възраст
 Като е седнал се клатушка настрани, но не се подпира стабилно на длани, напред се наклонява и подпира по-добре. Забелязах, че гърбът е прав донякъде, а на кръста се огъва навън ???????   -точно това ме тревожи дали е нормално и се чудя да му помагам ли да стои както иска или да го слагам облегнат.  можеш да го оставяш седнал сам за кратко 1-2 мин. Дръж го повече по корем - четириопорен стоеж и подпомагай триопорен стоеж, като игра. От триопорния с ротация на таза опитай да го поставиш да седне.....

По отношение на краката- те бяха с доста повишен тонус и при прегледа вие казахте, че ги "забива"./цитирам/ Към 5 мес. се отпуснаха и сега не стъпва стабилно както тогава, а по скоро подскача на тях, понякога на цяло стъпало заедно, понякога на пръсти като ги поставя един пред друг.
 Обаче десният крак, който казахте ,че е най-зле все още си е по-стегнат ,сравнен с левия и с него не извършва въртеливите движения от глезена, които виждам, че левият извършва. При ритане вече разлика няма. Удачно ли е докато се къпе да въртя глезена леко, за да се раздвижва?  да, но глезена може да се движи само нагоре и надолу  Рехабилитаторката препоръча да му правя по два масажа на ден за да повишавам тонуса на краката, това не правете, защото тонуса на краката е достатъчен, а ако се повиши повече нещата ще отидат на зле...., никакви масажи !!!и едно упражнение при което се подпират коленете и краката се изпъват сами. това немога да си го представя !!! , както ми го обясняваш Правилно ли е това?

Правим Войта 1 фаза и пълзене  и електростимулация на ръцете и гърба- каквото предписахте,  (включете 2фаза на завъртане и рефлекторно пълзене по Войта). На 1 фаза ми се струва, че са много чувствителни вече точките, докато го пипна ,се извива силно на дъга, докога се прави тя? вече е недостатъчна. Той се върти от гръб по корем отдавна, а от две седмици свободно се върти и обратно от корем по гръб.
Предварително благодаря. Успех

# 108
Д-р Чавдаров,
исках да Ви попитам какво представляват ЕЕГ и ЕМГ?Също така исках да попитам прави ли се на 3 -месечно бебе с ИВК 2-степен и диагноза ЦКС 2-степен?
Благодаря на Вас и на персонала на болницата,която прави толкова много за своите пациенти!

# 109
мама-Лили3,

ЕЕГ и ЕМГ са изследвания (по-често неинвазивни) на биоелектичната активност на мозъка и съответно мускулите.
Ако бебето с цитираните диагнози е имало гърчове или продължава да прави, то ЕЕГ-то е част от диагностичните дейности,
с които се определя терапевтичното поведение и ефекта му.
ЕМГ-то се ползва при деца с ЦКС - хипотонична заплашеност с оглед изключване на мускулни или периферно-нервни заболявания.
Комбинацията на ЦКС и ИВК, по-вероятно може да доведе до повишен мускулен тонус, което изключва ползването на ЕМГ.

д-р  Ив.  Чавдаров

# 110
Д-р Чавдаров
Много се извинявам,че Ви безпокоя с моите въпроси,но наистина съм много притеснена и ми се иска да Ви попитам кога можем да дойдем на преглед при Вас?Сина ми е на 3 месеца.Лекуваме го в болницата от 9.02.Правим 2 гимнастики по Войта на ден,20 процедури магнитно поле,сега ни пускат и за 20 баро камера.Също така и ще ходим на психолог,защото той не се заглежда и не проявява интерес към играчки.Гърчове не е получавал и се надявам да не стане!Правихме ЕЕГ в Александровска болница и е нормално.Като бяхме на преглед при вас не се уточнихме кога да дойдем пак.Също така искам да Ви задам въпрос ,на който не вярвам да получа отговор,но все пак:Кога можем да разберем дали ще има трайни последици от ИВК-2 степен и Има ли вероятност детето да се оправи без никакви проблеми ?Забравих да споне,че кръвоизливите са почти резурбирани.
Много благодаря за отделеното време!

# 111
mama-Lili3

Можете да ме откриете на моб.телефон 0889 634 252 от понеделник до петък между 9,00 и 17,00 часа,

Относно последиците от ивк-2 ст. - много трудно ми е да коментирам по един факт, клиничното състояние на детето, както и какво ще стане точно в близката година. Многократно съм казал и ще повторя че в медицината 2+2 невинаги прави 4. Има разбирасе определена статистика, но от коя страна на границата ще попадне конкретния случай неможе да се определи така лесно.
Невро-моторното състояние на кърмачета преживели "кислородна травма" е много динамично. 
Важното е да се взимат всички адекватни мерки за стимулиране на невро-моторното развитие на кърмачето, което е в риск вследствие претърпяната "кислородна травма", която често пъти с общи усилия (и на родителите задължително) успяваме на тушираме.
Фактът, че ивк-2 ст. е претърпял резорбция сам по себе си е положителен.

# 112
Благодаря Ви!Ще Ви се обадя началото на май за преглед,слад като свършим баро камерата!Извинявам се отново,че Ви занимавам с моите въпроси! Simple Smile

# 113
mama_Lili3

Всяка притеснена майка е длъжна да пита.
Винаги си добре дошла да попиташ!

д-р Ив. Чавдаров

# 114
Здравейте, д-р Чавдаров,

На съпругът ми леля му е с ДЦП и малко /честно казано много/ ни е притеснено за дъщеря ни. В момента е на 8м и половина, стои седнала, опитва се но неможе да пълзи. Опитваме да я свикваме да стои права, но когато я изправим стои на пръсти или ако стъпи на цяло ходило се дупи назад. Образува ъгъл около 45 гр. Също когато я държим права в повечето случай започва да тропа с крачетата все едно тропа за ръченица и се отпуска. Обича когато е легнала по гръб да си тръшка краката по леглото като повдига и таза. Когато стои седнала едното й краче от глезена надолу винаги го обръща навътре. Когато ходи с проходилката не прави крачки, а се хваща отпред с ръчички и движи едновременно двата крака /все едно кара ски/. Извинявам се за обясненията които съм дала, дано ме разберете правилно. Въпросът ми е дали имам за какво да се притеснявам и дали ДЦП може да се предава по наследство?

# 115
Здравейте,можете ли да ми изясните лечението на дцп с барокамера или лазер,опасности,рикове/освен възможност за отключване на епилепсия/ и успеваемост
.

# 116
  • Варна
Здравейте д-р Чавдаров!
Имам син на 5 мес. и половина. Роди се с нормално раждане, с нормално тегло и два дни след термин. Не е прекарвал тежка жълтеница. проблемът е, че още не се обръща. Може би аз също имам малко вина, защото не съм му правила упражнения за обръщане. От два дни имам успех с обръщането от коремче по гръб, но за обратното още се упражняваме. Трябва ли да се притеснявам? Искам и още нещо да попитам, тъй като незнам важно ли е или не- понякога при игра забелязвам, че си върти главичката някак си по-често /имам вредвид няколко пъти последоватено/ на едната или  другата страна. По- скоро ми прилича, че се опитва да направи нещо, но все пак изглежда странно. Моля споделете Вашето мнение. Предварително Ви благодаря!

# 117
  • София
Здравейте др Чавдаров,
въпросът ми не е за дете, но се надявам да отговорите.

Може ли да се прави ЯМР на главата на възрастен, който има коронки на зъбите и метални щифтове? Ще пречат ли и опасно ли е наличието им при правене на изследването?

Благодаря.

# 118
  • София
Здравейте д-р Чавдаров! Моля ви опишете ми защо не можете да си влизате в акаунта, за да мога да ви помогна. АКо искате даже на лични, за да не разваляме темата тук. Ще чакам, за да оправим проблема!  Hug

# 119
Здравейте.
Извинявам се за закъснелите отговори, но почти 10 дни бях извън София на обучение и нямах достъп до интернет.
на Мама Ики - поради "вирусната пневмония на лаптома ми" беше преинсталиран уиндоус`а и все си оставам "гост" въпреки, че отново се регистрирах в сайта ви ....?????.....

Sisioni,ДЦП не е наследствено заболяване !!!
Детето седи стабилно, като ротира трупа си и манипулира  от 8,5-9 мес.
Детето лази (на колене и лакти, а пълзенето е по корем !!!) около 10-10,5 месец.
Не бързайте с вертикализирането на детето !!!!!!!!!!!!!!!!!! Детето не е нито лек автомобил, нито компютър за да го караме да върви по-бързо и да извършва двигателни умения, за които се изисква подготвен вестибуларен апарат, достатъчно мускулна сила и връзки между определени мускулни групи които се появават в определен момент от съзряването на мозъка.
Проходилките при здрави деца са вредни и често докарват проблеми.  В "Rehabilitation Medicine- Saunders 2007" цитират изследвания, където сравняват група кърмачета проходили самостоятелно и група кърмачета проходили с baby-walker, като последните показали значително по-ниско ниво на когнитивно (психично) развитие !!!!
Наличието на проходилка не ми позволява да коментирам  последния Ви въпрос , нито с да нито с не !!!!

isi79,Лечението на ДЦП с хипербарна оксигенация или с лазерна акупунктура, които извършваме в Специализираната Болница, са свързани със стимулиране на мозъчния метаболизъм по определен механизъм, което често пъти е свързано с отключването на нови умения в сверата на моториката, говора, повезението и мисленето.
Всички методи свързани със стимулиране на мозъчния метаболизъм при ДЦП са свързани с известни рискове за активиране на гърчова симптоматика, което е причина да се прави ЕЕГ преди започване на процедурите, особено при Хипербарната оксигенация, което се практикува в Спец. болница за ДЦП.
Повече инфо за лечебните възможности на двата метода може да намерите в сайта на болницата - www.cpcentresof-bg.com, в раздела информация за родители, както и във връзките с други сайтове.

tsonitta,Детето започва да се обръща самостоятелно напълно от гръб по корем на 6 мес. възраст.
Съдейки само по описанието Ви, невиждам място за притеснения.
Въртенето на главата.....Вие не си ли въртите главата....особено.....когато видите нещо интересно ????...., но... медицина по описание???? не се практикува!!

da6teriata na Mistral
Спокойно го снимайте.............иначе стоматолозите ще са милионери.

Успех на всички.
д-р  Ив.  Чавдаров

Общи условия

Активация на акаунт