Отговори
# 120
Здравейте д-р Чавдаров имам момиченце което е на 1 година и 5 месеца неиска да върви сама само като я държи някой пълзи и се двежи но само когато се държи за нещо развива се умствено добре това че неиска да върви още за притеснение ли е и дали може да е болно от детска церибрална парализа и как може да се разбере със сигурност дали е това моля ми помогнете ми.

# 121
Роси-в

Много ми е трудно да преценя състоянието на детето само по факта, че неможе да ходи сама.  1г5м са гранична възраст????... може би детето съвсем скоро ще проходи, а има и редица причини, които и при дете без ДЦП могат да доведат да известно забавяне на прохождането, както несъществени, така и сериозни. Това може да се реши само от подробен неврокинезиологичен преглед.

Специално по въпроса Ви. Отговорете ми: Имали ли сте проблеми с раждането: недоносеност, асфиксия, травми, високи температури, гърчове?
Детето може ли да седи и сяда самостоятелно. Може ли от скеднало положение да се завърти и да започне да лази (движение на длани и колене без да опира корема на земята). Може ли само да се изправя по мебелите. Може ли да ходи право като само се държи за мебелите и се прехвърля от мебел на мебел. Използвате ли проходилка и ако "да", от кога сте започнали приложението при детето Ви.

д-р  Ив.  Чавдаров

# 122
Специално по въпроса Ви. Отговорете ми: Имали ли сте проблеми с раждането: недоносеност, асфиксия, травми, високи температури, гърчове?НЕ НЯМАЛА СЪМ ПРОБЛЕМИ
Детето може ли да седи и сяда самостоятелно.ДА МОЖЕ Може ли от скеднало положение да се завърти и да започне да лази (движение на длани и колене без да опира корема на земята).И ТОВА МОЖЕ Може ли само да се изправя по мебелите.ИЗПРАВЯ СЕ Може ли да ходи право като само се държи за мебелите и се прехвърля от мебел на мебел.ДЪРЖИ СЕ ЗА МЕБЕЛИТЕ И ВЪРВИ НА ЕДНА СТРАНА Използвате ли проходилка и ако "да", от кога сте започнали приложението при детето Ви.ПРОХОДИЛКА ДА ОТ 6 МЕСЕЦ НО БЛИЗО ЕДИН МЕСЕЦ НЕ Я СЛАГАМЕ В ПРОХОДИЛКАТА.ДНЕС И НАПРАВИХМЕ СКЕНЕР НА ГЛАВАТА И ТАМ ПИШЕ - Срединно по сагиталната равнина разположена интерхемисферна фисура;правилно изразени церабрални и церебеларни сулкуси.Церебралните вентрикули са ортотопично и семетрично разположени с нормален капацитет позитивиран кавум форницис не личат белези за повишено интракраниално налягане.Правилно развити и изразени бяла мозъчна субстанция и кортекс с нормален денситет.Правилно изобразени базални ганглии капсула интерна корпус калозум и таламус.Мозъчен ствол и церебелум-правилно изразени.Не личат патологични процеси в понто-церебеларните ъгли двустранно.Правилно скелетно развитие на костите формиращи мозъчен череп;презентирана фронтална фонтанела.Това е д-рЧавдаров ще ви помоля за вашето мнение и за което съм ви много благодарна.

# 123
Роси-в,

Невиждам никакви вероятни и налични белези за мозъчно увреждане от кислородна травма (съдейки по Вашата информация), като причина  за лекото забавяне при прохождането на детето Ви.

Като вероятна причина за това забавяне според мен можем да приемем твърде раното използване на проходилка!!!!! 
На 6 месеца детето има възможност само за дланна опора и завъртане от гръб по корем, вестибуланият апарат не е готов да ориентира тялото в права позиция, мускулната сила и издържливост също са ограничени само за цитираните дейностиу, а вие принудително сте го поставали прав ?????  !!!!!  За къде бързаме....

Има ли детето ставна хипермобилност ???... Тя също може да бъде причина за малко по-късно прохождане, без да е нещо опасно.

Предположението ми се гради само на Ваша информация, което може и да е погрешно, но не бих могъл да коментирам цялата детска неврология.

Успех.

д-р  Ив.  Чавдаров

# 124
Благодаря ви много д-рЧавдаров за отговора

# 125
Здравейте на всички майки,които четат форума.Пиша Ви ,тъй като няколко пъти виждам запитвания за баро камерата(хипербарна оксигенация ) и резултатите от нея.Сина ми е вече на 4 месеца.Не се заглеждаше,не се смееше ,изобщо не се интересуваше от нищо.Гледаше си някъде по тавана.Много се страхувахме.Тогава лекуващата ни в болницата "Света София" прецени ,че сме за баро камера.Изписа ни 20  процедури в нея(прави се по една на ден).Като видях какво представлява направо се ужасих.Малко затворено пространство и то с детето вътре...Но нямаше как да се откажа.Нали все пак го правя за доброто на малкото ми съкровище!Жената ,която я пуска ми обясни,че трябва да нося дъвки,вода за мен и за детето и ,ако искам одеялце да го завия (аз му взимам и възглавничка ,за да му е по-удобно,  а може и играчка).Първия път като влязохме тя ми обясняваше всичко подробно,постоянно ни наблюдаваше.Накара ме да се почуствам наистина спокойна,за което съм й много благодарна.Но няма да крия ,че усещането е неприятно( за майката де),но това е само първия и втория път.Вече на третия нищо не усещах.Неприятно е защото ти заглъхват ушите и е тясно ,но се свиква бързо.Радвам се ,че сина ми заспива вътре .Дори и малко да се размърмори бързо му минава.Стига толкова глупости.Време е да Ви кажа резултатите.Първата седмица нищо.Но първите дни от втората... направо не можехме да повярваме.Започна не само да фокусира,но ни следеше.Не само ни следеше,но ни се смееше.Вече минаха 15 дни в магическата кутия(така я наричаме с мъжа ми).Детето следи,разглежда,смее се,гука,издава толкова много звуци все едно говори.Направо чудо.Все едно мозъка му беше заспал, а баро камерата го събуди.Дори започна да ни манипулира.Разбира с какъв тон му се говори.Имаме още 5 процедури.Не ми с иска да свършват.
Преди да ни предпишат баро камерата направихме ЕЕГ.Всичко беше наред.В такъв случай няма от какво да се притеснявайте.Опитайте!!!Наистина има резултат.И още един съвет.Не чакайте да стане късно.Колкото по-рано започнете ,толкова по-добре.Говоря не само за баро камерата,но за всички процедури ,които помагат на децата ни.Персонала на болницата(или поне хората,които работят със сина ми) са най-добрите и всеотдайни хора,които съм виждала.Благодаря им от все сърце!!!

# 126
  • София
Д-р Чавдаров, а вие влизате ли си с името, с което си пишете и попълвате ли паролата, която ползвахте и преди? Ако не ги помните ще попитам какво се прави в такива случаи!

# 127
  • София
mama Igi, mislia 4e opravih problema

Dr. Iv. Chavdarov

# 128
  • София
Страхотно, тъкмо се чудех какво да направим!  Радвам се, че се оправиха нещата, ако има пак някакъв проблем пишете ми, ще помагам!  Hug

# 129
  • Варна
Здравейте Д-р Чавдаров,

Имам един въпрос към вас. Моето дете е с диагноза Херпес вирусен енцефалит (симплекс 2), прогнозата ни е че ще бъдем с дцп-спастична диплегия, имаме проблеми с очите, микроцефалия и изоставане в нпр и двигателно, също се водим със симптоматична епилепсия. Въпроса ми е вчера когато бяхме на рехабилитации нашата рехабилитаторка включи един вибриращ масажор за тяло и го сложи върху корема на дъщеря ми на нея много и хареса това, веднага започна да се оглежда и изражението на лицето й веднага се промени и личеше че това я успокоява и отпуска по бързо. Може ли някакъв такъв вид масажор за тяло да се използва в състоянието на дъщеря ми, може ли да й носи някаква информация която да не е моментна, защото вчера си пролича че има отговор на тази информация която получава тя от масажора и най-вече нещото което много ме безпокой може ли тази вибрация от масажора да отключи на ново епилепсията, ние от 10 месеца сме без пристъпи и сме само на конвулекс.

Благодаря Ви предварително.

# 130
  • София
Siqna.muk

Немога да отговоря на въпроса Ви от последното изречение.!!!!
Никъде не съм чел, чувал или виждал да се масажира корем на дете с спастична парализа и симптоматична епилепсия.
Ако детето е мое, бих счупил масажора в главата на лицето, което се е нарекло рехабилитатор.

# 131
  • София
д-р Чавдаров, искам да ви попитам за диагнозата Диспраксия.
Наскоро попитах с каква диагноза водят дъщеря ми и ми казаха Диспраксия. Водя я в частен център и диагнозата е за вътрешна употреба. Прочетох на сайта на  болницата повече информация. Не ми стана ясно диспраксията нещо като вид ДЦП ли е? Може ли невролог от вашата болинца да постави такава диагноза. Дъщеря ми е била на рехабилитация в клиниката, беше с 3-та степен ЦКС, после 1-ва. Има затруднения с организацията на движения - обличане, писане,  и т.н. Бяхме на консултация в "Свети Никола" и от там не ни поставиха диагноза. Казаха да работи с логопед и ще навакса.
Ходи на детска градина и там цяла година я чакаха да се научи да яде с лъжица или да се облича сама, но доста трудно й се отдава. Всички около нея се стараем да я научим, но явно е доста по трудно отколкото при другите деца.
Дали във вашата болница се прави рахабилитация при диспраксия?
Благодаря

# 132
  • София
Tanya MG,

Диспраксията е по-скоро синдром, който се среща при редица заболявания включително и при някои деца с ЦП.
Диспраксията представлява "нарушения на организацията и подреждането на двигателния акт и придвижването в пространството", за което няма пречки от механичен или тонусов характер, т.е. нито контрактури, нито стегнати или отпуснати мускули възпрепятствнат извършването на движението. Нарушена е основно "идеята" за последователността на отделното движение в общия акт.
Диспраксията е свързана с отклонения на висши корови функции (вход или изход на информация или и двете и преработката им в команди), които на принципа на многократно повтаряне, запаметяване и автоматизиране търпят развитие, и детето полека лека научава нови двигателни умения в сферата на финната или грубата моторика.
Най-често с такива проблеми се занимават ocupational therapists, каквито у нас няма, като тяхната дейност се поема в известна степен от дефектолози, спец.педагози, логопеди и психолози и касае дейностите от ежедневния живот стимулирани чрез игротерапия и приложни дейности.

# 133
Здравейте д-р Чавдаров,започвам направо-преди 2 седмици поставиха диагноза ДЦП на синът ми ,който е на 11м.Когато беше на 4м. забелязахме ,че не използва дясната си ръчичка и е държи постоянно в юмрук-стисната.Личната ни лекарка ни каза ,че явно ще е левичар и ще го израсте.Започнахме да му подаваме играчки и в двете ръчички за да го стимулираме,той вече хваща и с дясната ръчичка но държи пръсчетата свити като маймунче.Забелязах,че и дясното ни краче го провлачва когато ходи хванат за две ръце.Сяда самостоятелно и се повдига от легнало полужение въпреки,че се позабави с това.След прегледа от дет.невролог се останови следното _извинявам се предварително ако нещо стреша№-Спастично повишен мусколен тонус на дясна ръка-леко-флексорна мускулатура на предмишници и пранатори на китката,флексори на пръстите,лека разлика в тонуса на двата крака,изпъкнал метопичен шев.Малчо се опитва да говори и знае вече доста думички.Днес правихме ехограф но за съжаление неуспешно поради затворената фунтанелка,казаха ми ,че ще се наложи скенар с пълна упойка.Почнали сме веднага рехабилитация и правим упражнения у дома.Въпросите ми са:може ли да прогресира ДЦП,след скенера ли се разбира степентта на увреждане,задължителен ли е той при това полужение?Извинявам се за дългия пост!Може ли само преглед да диагностицира ДЦП???Има ли опасност от този изпъкнал метопичен шев?Благодаря Ви за търпението!
Забравих да добавя,че пием всеки ден еднократно Милгама,малкия е роден в 36г.с.,по нормален път с тегло 3,150кг.И двете ми бременности бяха рискови с контракции и кръвоизлеви през първото тримесечие и са износени на легло.Ако имате другу въпроси ще отговоря веднага!
Благодаря Ви още веднъж!

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 07:41 от neli_1212

# 134
  • София
neli_1212

Диагнозата "ДЦП" се поставя на възраст не по-рано от 18 месеца и е достатъчен само неврологичен и неврокинезиологичен преглед.
До тогава говорим за "повишен мускулен тонус", а както е при вас, и за асиметричното му разпределение - повече в десни крайници, което е свързано с нарушение на координацията на движенията от различна степен и риск!! за формиране на ДЦП.
Рискът за развитие на ДЦП зависи от степента на координационните нарушения, което се определя чрез невро-кинезиологична диагностика.
Ехографията след 6 мес. възраст е безсмислена, защото фонтанелата в повечето случаи е затворена !!!!
Не препоръчвам скенер, заради "пълната упойка", особено ако мозъка нефункционира пълноценно, още повече, резултата от скенера неможе да определи модела на рехабилитация, който се определя от клиничните дадености при детето.
Приема на Милгама е безпредметен !!!
Детето Ви се нуждае от комплексна и етапна рехабилитация, включваща кинезитерапия и преформирани физикални фактори. Влезте в www.cpcentresof-bg.com, за да се осведомите повече за различните възможности на физикалната и рехабилитационна медицина при децата с "риск за ДЦП". Мозъкът на кърмачето е с високи "пластични" възможности, които трябва да бъдат стимулирани със съответните фактори.
Кинезитерапията сама по себе си е недостатъчна, особено ако същата не е насочена към специфичните проблеми на детето.
Само прилагането на масаж е съвсем недостатъчно. !!!!

Общи условия

Активация на акаунт