Отговори
# 180
  • София
Здравейте!

Бих искала да ми помогнете с информация относно детето на моя приятелка.

Навърши годинка и месец, но единственото, което умее да прави е да седи и да протяга ръчички към предметите. Пръстите на ръката държи някак си навътре. Днес се опитах да го стимулирам да се приближи към мен с играчка и от седнало положение да застане в поза за пълзене, но не успя. Тръгва напред с горната част на тялото, но не може да прехвърли тежестта на тялото към ръцете, а левият крак сякаш го дърпа назад.  Започва да плаче и отново сяда назад. Не се изправя в кошарата изобщо. Когато го хванем за двете ръце, за да ходи, крачетата са някак си макаронени, не стъпва добре на земята.
Предполагам е време да посетят лекар. Ортопед или невролог е най-добре в този случай? Личната лекарка е казала да изчакат докато стане на година и три месеца, но майката вече е много притеснена.

Благодаря много.

# 181
Здравейте д-р Чавдаров,
дъщеря ми е на 5 м. и 1/2 с умерена вътрешна хидроцефалия /има клапичка/ и спина бифида. Последна ни операция беше преди 13 дни, кога ще е най- добре да започнем рехабилитация и кога можем да я доведем да преглед при вас за да ни назначите такава. Имайки в предвид че явно много я боли операцията, постоянно плаче като мръдне. Преди операцията нямахме проблеми тя правеше всичко за възраста си, дори се опитваше и да пълзи. Мислите ли че тези неща ще забрави да ги прави докато се възстанови и ще изостанем много?
Благодаря ви много предварително!

# 182
  • София
mila71,
ne4akaite pove4e, za6toto vremeto pri karma4etata e cenno s ogled stimulirane na umenia. Pozvanete na tel. 9200 445 v med.centar kam bolnicata, kadeto da vi pregleda niakoi ot na6ite nevrolozi, koito sa s rehabilitacionna n aso4enost !!!

fifi82,
umestno e da iz4akame zazdraviavaneto na operativnata rana, koeto 6te otneme pone 30 dni, za da mislim za rehabilitacia sled tova. Poniakoga i bolkata e pri4ina za reducirane na dvijeniata.

# 183
  • София
Uvajaemi roditeli,
na adres http://www.bgsprm.com/bg/Library/InstitutionLetters/Predlojenia_ … kcii_KP_2010_.doc, moje da namerite predlojeniata ni za korekcii po klini4ni pateki kasae6ti detskata nevro-habilitacia.

Tazi godina 6te ima pregovori mejdu BLS i NZOK za podobriavane organizaciata na rabota i zapla6tane po KP, vkliu4itelno i detskite.
Edno dobre i barzo organizirano juridi4esko lice ot va6a strana, bi moglo da se namesi v tezi pregovori pri otstoiavane pravata na decata, koito opredeleno ne sa saobrazeni napalno.

# 184
  • София
mila71,
ne4akaite pove4e, za6toto vremeto pri karma4etata e cenno s ogled stimulirane na umenia. Pozvanete na tel. 9200 445 v med.centar kam bolnicata, kadeto da vi pregleda niakoi ot na6ite nevrolozi, koito sa s rehabilitacionna n aso4enost !!!

Благодаря за бързият отговор. Днес се чух с майката - личната лекарка отново им е казала, че няма нищо обезпокоително, детето когато го държат стъпвало на крачета, протягало се за играчките и било най-добре да си изчакат да стане на година и три месеца. Решили са да изчакат.
В крайна сметка аз съм само приятелка и ще е неуместно да се намесвам повече.

Благодаря отново за отговора и за координатите, които ще предам.

# 185
Здравейте, Д-р Чавдаров!
Синът ми е на 9 мес. Може да стои по 20-30мин седнал без подкрепа, да играе с играчки. Протяга ръчички и ги взима. Като му подам на нивото на очичките му, понякога протяга и двете ръчички и взима играчките. НЕ може да стъпва изцяло на стъпалцата. От няколко дни прави опита и дори се подрусва. Сложихме го в проходилката и започна да се движи назад. Въпроса ми е нормално ли е още да не може да стъпва винаги на стъпалцата си? Днес опитах и усещам, че се задържа на мускулите му за половин минута, аз само го крепя. Той е 7.200кг.  76см. Слабичък е. Още не може да лази. Обръща се от корем по гръб и обратно. Още на 20дни можеше да лежи по коремче и да вдига главичка. Ако го сложа на земята обграден с играчки понякога от седнало положение пада по гръб и започва да се приплъзва и с ръчички и крачета взима някоя от играчките. Друг път седи и ги гледа и започва да се ядосва, че не ги стига.Изтласква с краката си цялото си тяло до плешките във въздуха, свива ги и ги разгъва, ако му окажа съпротива. От полулегнало положение се изправя и сяда сам.Ритка си, притеснява ме това че не винаги сика да стъпи на ходилцата си и ако го прави е за кратко? МОже би има нужда от време...Благодаря Ви!

# 186
  • София
мила71,
Родителите винаги имат право.....дори и да е криво...??

НЕЛЧО,
Щом детето ви е на 9 мес. и седи стабилно, няма за какво да се притесняваме. Опитайте както е седнал да подадете играчка отстрани, за да може да заеме кос седеж (опрян да двете длани и бедрото от към страната на играчката. От позиция по корем опитайте дланна опора, която вероятно има и свийте крачетата за да заеме четириопорен стоеж, което тренирайте многократно за да започне да го заема сам.

ИИИИИИИ.......НИКАКВА ПРОХОДИЛКА.....ВРЕДНА Е !!!!!  ХВЪРЛЕТЕ Я, ЗАЩОТО АКО Я ПОДАРИТЕ ЩЕ НАПРАВИТЕ МЕЧЕШКА УСЛУГА НА ДРУГО ДЕТЕ !!!
Нямам време да Ви обяснявам подробно, но има вече много проучвания доказващи проблеми при ползването на проходилки.

Успех

# 187
  • София
Уважаеми Родители,

Ще бъда в отпуск от днес до 08.09.09, когато отново ще съм в състояние да отговарям на Ваши питания.

# 188
мила71,
Родителите винаги имат право.....дори и да е криво...??

НЕЛЧО,
Щом детето ви е на 9 мес. и седи стабилно, няма за какво да се притесняваме. Опитайте както е седнал да подадете играчка отстрани, за да може да заеме кос седеж (опрян да двете длани и бедрото от към страната на играчката. От позиция по корем опитайте дланна опора, която вероятно има и свийте крачетата за да заеме четириопорен стоеж, което тренирайте многократно за да започне да го заема сам.

ИИИИИИИ.......НИКАКВА ПРОХОДИЛКА.....ВРЕДНА Е !!!!!  ХВЪРЛЕТЕ Я, ЗАЩОТО АКО Я ПОДАРИТЕ ЩЕ НАПРАВИТЕ МЕЧЕШКА УСЛУГА НА ДРУГО ДЕТЕ !!!
Нямам време да Ви обяснявам подробно, но има вече много проучвания доказващи проблеми при ползването на проходилки.

Успех
Сърдечно Ви благодаря! Олекна ми! НОрмално бях притеснена, защото виждам че другите деца на неговата възраст могат да седят устойчиво. Всяко дете е различно и знам че всичко е относително- Скоро на една среща с неонатолог споделих притеснението си и тя ми каза, че според нея не е нормално и че трябва да стъпва вече и да се обърна за консултация към детски невролог и от тогава започнаха моите терзания. Всички около мен казват, че е нормално и няма нищо притеснително...
Племеникът ми е на 1г и чак сега пролази и още не може да се изправя сам...всяко дете има нужда от своето време.
Относно проходилката и аз знам, че е вредна. Нямаме в къщи, на вилата го сложихме за 5 мин.Ще я елиминираме от употреба.
Ще практикуваме и предложените от вас упражнения. Косия стоеж го прави, а за четириопорния стоеж ще го практикуваме. Аз правя и упражнения, които намирам в нета за възрастта му,  но се притеснявам че ако не ги изпълняваме правилно може да му навредим.
По повада за самостоятелно стоене на дупето знам от добър специалист ортопед, че ние родителите трябва да научим децата си да седят. И после да ги оставим на пода на постелка с играчки и те сами да се учат на всичко останало, да не се насилват и т.н
А да го изправям ли на ходилцата му за секунди или не? КОга да очаквам да стъпи на ходилцата си и да се подрусва, последното не е задължително. Знам, че и някои деца не пълзят, а директно прохождат.
Смятате ли, че малкото му кг са фактор за забавянето на изправения му стоеж, ако може да се нарече забавяне? Благодаря ви за всичко! СЕга мога да отдъхна малко по-спокойна!
Желая Ви приятна почивка, изпълнена с много положителни емоции и усмивки!

# 189
Здравейте др Чавдаров за първи път пиша в този форум. Ще започна от начало имам близначки на година и три месеца (в събота ще направят), до 4 месеца бяха заедно в развитието си , но след това едната започна да изоставя и така до 7 отидохме на консултация при педиатъра и тя ни каза да отидем в клиниката по ДЦП защото са най добрите специалисти там -невролози. Отидохме при дар Тодорова тя прегледа Ели и каза че тя отговаря в своето развитие за 4 месечно бебе , не можеше да седи а се килваше напред изобщо не се опираше на ръце на страни не се въртеше от гръб на корем изобщо не правеше това което прави едно бебе на нейната възраст. Започнахме физиотерапия и електростумулация на гръбнака. Не знам дали защото не успяхме да ходим и 2 те седмици или Войта за  Ели не беше подходящ но нямаше голям напредък. След 10 дена ходихме отново но този път с магнит на главичката но пак нямаше голям напредък. Др. Тодорова нямаше обяснение за Ели тя си играеше занимаваше се сама протягаше ръчички. Сега сме на следното ниво едната ходи много добре но Ели след усилени гимнастики от моя страна , може да се обръща от гръб на корем като е седнала се подпира на ръце на всички страни стои права като я изправиш но не пълзи не се изправя в леглото и едвам престъпва като я водиш.  Сега от време на време като стои седнала прави разни мимики с главата и раменете и потреперване може ли това да са тикове. И какво да правим според вас да изчакаме ли още или да предприемем някакви мерки и какви според вас. Благодаря ви предварително за отговора.

# 190
  • София
Здравейте, д-р Чавдаров!
Дъщеря ми се роди преждевременно в 32 г.с., 1600. Лекарите от неонатологията в Майчин дом казаха, че бебето няма проблеми, но ако искам да се свържа с вас и да направя 10 рехабилитационни процедури. Сега тя е на 44 дни. Въпросът ми е има ли нужда от такива процедури и ако да, на колко месеци трябва да бъде, за да я доведа при Вас за консултация.
Предварително благодаря

# 191
  • София
galla99
Килограмите на тази възраст - малко повече или по-малко, не са от значение.

peshi79
детето ви е в така наречаната "рискова група", при която малко по-често се срещат двигателни отклонения.
дали има или няма нужда от процедури може да се реши след подробен неврокинезиологичен преглед. колкото по-рано се прецени състоянието на детето толкова по-добре би било за него.

# 192
Здравейте д-р Чавдаров, преди време ви писах са моята дъщеря която преди месец я оперираха от спина бифида.
Сега искам да ви попитам друго:  водих я на ортопед и се установи че ставите са и халтави, съответно ортопеда препоръча да я носим в кенгуру, може ли да и попречи нещо, тъй като операцията е скорошна, а рехабилитация ще започнем на 14.09?

# 193
fifi82

Халтави стави със сигурност не се лекуват с кенгуру !!!
Носете детето в стандартна транспортна люлка

доц. Ив. Чавдаров

# 194
Благодаря ви за отговора д-р Чавдаров, извинете ме за въпроса но какво ще рече " стандартна транспортна люлка"
И още нещо мога ли вече да я слагам в полуседнало положение в количката?

Общи условия

Активация на акаунт