Отговори
# 285
Здравейте,
Аз и никой разумен човек не смята, че това е лекарство (тип панацея), но може би си заслужава да се опита действието му като подпомагащо средство в цялостанта рехабилитация на детето. Имам учебник, който имате и вие /изпратен е от ваша пациентка/, в който има описани някои случаи на използване на лепенката. Надявам се да дадете мнение относно него (учебника имам предвид). А като цяло също така бих се радвала да разбера и по принцип защо лично вие смятата, че лепенките могат да навредят: защото не се поставят павилно, защото не действат по описания начин или...

Поздрави,
Цвети

# 286
С нетърпение чаках тази дискусия  Hug Hug Hug

# 287
  • София
Цвети,

Аз съм лекар-специалист по ФРМ, а ти си специалист по ??????, така че на мен не ми е позволено да опитвам или експериментирам, а да прилагам утвърдени терапевтични методи. Изпитването и опитването - това е дълга процедура и е свързана с редица разрешения и етична комисия и цял закон свързан с това......

"Подпомагащо средство".....недей с общите приказки, които са за пред лаици..... какво точно очакваме като ефект ?????????

Учебник за кинезиотейпинг нямам и не съм получавал, но би ми било интересно да му хвърля едно око....
За кинезиотейпинг при ДЦП не се споменава все още никъде по специализираните медицински списания и форуми по САЩ и Европа за рехабилитация на ДЦП и други детски неврологични заболявания с двигателно изоставане. Това че тук там се някой рехабилитатор или ерготерапевт споменават за единични случаи на прилагане на този метод при деца с неврологични дзиагнози без да се уточнява диагноза не е меродавно за стандартно прилагане.

Хвърляйки едно око на  http://www.kinesiotaping.com/, виждам че основното приложение на този метод е в спорта и спортната травматология.
Копирах няколко извадки от обучението по метода:
....covers the four major physiological effects- skin, muscle, circulatory/lymphatic and joint
....completion will allow attendees to relax overuse syndrome, stimulate weak muscles and
     decrease pain and swelling
....covers the six corrective techniques- mechanical, functional, space, fascia,
     ligament/tendon and lymphatic)

Доколкото виждам от сайта, за да се прилага този метод е необходимо да се завърши специализиран курс, за който се издава сертификат, което е значително повече от прочитането на някой и друг учебник.

Също така етио-патогенезата на тонусовите промени на мускулите при ДЦП и техните морфологични промени във  времето , нямат нищо общо с промените при спортната травматология и възникващите след това проблеми.  Към момента няма проведени проучвания при ДЦП и лечението й с кинезиотейпинг, което прави прилагането и по "типа  проба-грешка "  !!!!

ЗА РОДИТЕЛИТЕ
1. Четете внимателно документите за права и задължения, които подписвате , постъпвайки за рехабилитация в Болницата.
2. Изисквайте сертификата на този специалист, който Ви предлага "някакъв нов метод" за подсилване на рехабилитацията

# 288
Здравейте Др. Чавдаров,
Давам ви линк към служебното ми ФТП, където можете да изтеглите учебника. В него са описани заболявания, които рехабилитирате в клиниката. Единият от случаите е точно като нашият. Лично мое мнение е, че няма метод, който може да гарантира добри резултати, на едни деца даден метод влияе добре на други хич и предполагам вие също сте го забелязали това. За прилагането на кинезиотейпинга мнението ми е сходно, на едни ще помогне на други не. Факта, че няма как да навреди обаче, лично мен ме повлиява в посока да опитам и да видя дали помага при нас или не. И като цяло не мога да си обясня в комбинация с кое от прилаганите в клиниката неща би се повлия яло в отрицателна посока. Относно сертификата  смятам, че всеки използвал подобна услуга изисква такъв документ.
Надявам се да коментирате учебника.

Поздрави,
Цвети

# 289
  • София
Cveti,

1.Karel Bobath е казал още преди 50-тина години "Няма две деца с церебрална парализа, които да си приличат !!", така че твърдението Ви, че Вашето дете приличало на това от учебника, звучи.....несериозно.
2. доколкото разбирам детето си е Ваше, така че можете да правите каквото си пожелате, след като сте решила....., но бъдете предпазлива !
3. предпочитам "хартиени учебници" от определени медицински издателства, иначе благодаря за предложението.
4. по-долу прилагам два линка, чрез които може да получавате пълна информация за стандартизираните и приети методите на лечение и рехабилитация при ДЦП.
5. така и не разбрах от Вас, "на какво помага кинезиотейпинга при ДЦП", понеже имате собствено мнение ???

http://www.cpljubljana2010.eu/congress-topics/
http://www.eacd2010.com/index.php

Желая Ви успех.

# 290
Здравейте,
Понеже го давате структурирано по точки:
1. Не знам какво е казал понеже не съм завършила медицина, но то е ясно за всеки. За да се класифицират нещата обаче, използвайки каквато и да е методика за оценка, се правят групи по някои общи признаци. И аз познавам 4 деца видимо различни като крайни състояния, на които вие сте поставили една и съща диагноза - хемипареза. Това имах предвид като "същото" - т.е. със същата диагноза.
2. Според мен това важи за всеки родител. За 5-те години, през които съм се въртяла в мелницата на здравната ни система съм се научила да се пазя, според мен достатъчно добре.
3.Съжалявам, че нямам хартиен учебник, и че не е от конкретно издателство, но молбата ми беше да го прегледате, за да видите ние лаиците какво сме прочели и да ни дадете вашето компетентно мнение на специалист, обяснявайки ни защо не смятате подходящо да се поставят лепенките, което вие не направихте по необясними за мен причини.
4. Благодаря за информацията. Ето една част от направения сърч от моя близка позната:
4.1.
http://www.gillettechildrens.org/fileUpload/Kinesio%20Taping.pdf

4.2.
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/09593980802667771?c … p;journalCode=ptp

5. Моето мнение е, че когато може да се използва нещо, което само по себе си не може да навреди на детето ми, е добре да го проуча и ако преценя да го използвам. В случая тези лепенки не съдържат лекарствен препарат, което веднага би ме отказало, и всъщност са абсолютно безопасни. Т.е. ако не помогнат, жалко, но няма как да навредят. Аз ще ги използвам с цел да фиксирам стъпалото на дъщеря ми, която започна да стъпва неправилно, поставяйки крака само на външния му ръб. Това за сега ще е основната ми цел. За другите дефицити ще мисля след като преценя дали тези лепенки действат по очаквания от мен начин. Ако не стане - здраве да е, ще знам, че съм опитала и не съм навредила на детето си.

Честно казано ви потърсих за, как да кажа, обосновано човешко мнение на специалист в областта, който да сподели не какво е признато и какво не, а какво мисли по поставения въпрос. Не ви карам да започнете да ги поставяте в болницата и ако смятате, че няма как да изкажете конкретно мнение, защото вие като капацитет внимавате къде какво казвате бих ви разбрала, но за сега не разбирам от постовете ви какво всъщност мислите по този казус.

Поздрави,
Цвети

# 291
Определено наднорменото тегло забавя двигателното развитие, особено във вашия случай, където има комбинация от периферни и централни смущения.
Ако има четири опорен стоеж, то значи че лазенето е близко, въпросът е може ли да осъществи динамичен баланс и стабилизиране на таза при лазене, защото ако не може то преминаваме към пълзене на лакти/длани и отпуснат таз поради периферните проблеми, а лазенето на лакти е по-икономично и автоматизирано и за това го предпочита.........разбира се моя коментар по възможностите на детето Ви е много относителен, крепейки се само на Вашите споделени наблюдения......
Специално за "паякът" съм против......включително и за здрави деца. Американците го отричат. Ако имате нужда ще ви цитирам и литература по въпроса
Благодаря за отговора доц.Чавдаров. Определено малката осъществява динамичен баланс и стабилизира таза при лазене, което мисля че е добре. А относно паяка, няма нужда от литература, щом се допитвам до вас е ясно че уважавам мнението ви. Благодаря!

# 292
  • София
Цвети,

Дори и да научиш мнението ми за кинезиотейпинга при ДЦП, убеден съм, че няма да промениш своето, което обесмисля първото действие.

Моето мнение като лекар-специалист по ФРМ е подчинено!! на мнението на подобни лекари специалисти от известни големи водещи болници и школи по света, където има финансов ресурс за провеждане на най-различни изследвания по отношение методологията на лечение и рехабилинация на ДЦП. За съжаление финансови възможности за подобни проучвания няма нито в моята бедна болница, нито в страната ни по отношение на децата с невро-мускулни заболявания. Моята роля към момента е  да внедрявам, поне в моята болница, доказания световен опит от физикалната и рехабилитационна медицина при ДЦП и някои други невро-мускулни заболявания.  А в интерес на истината основната ми задача е да се грижа болницата ни да оцелее в тези "интересни" времена, въпреки че имаме чакащи пациенти.... и ежедненво обслужваме 100-120 деца, но това е друга тема, което не е обект на този форум.

Към момента никъде по международните форуми и по водещите рехабилитационни болници за ДЦП не се споменава за кинезиотейпинг при ДЦП, поради което не бих могъл да споделя информация относно показания, противопоказания и странични ефекти, което ме принуждава да съм крайно пестелив по отношение на специализирано мнение.  Може би след известно време ще има повече информация по поставения въпрос, която бих споделил, но......както стана и със стволовите клетки при ДЦП......голями надежди, голями ефекти ???????.... и .....големи разочарования.....

Все пак ще споделя  "информация к размишлению (по Штирлиц)" с няколко думи.....:
Кинезиотейпинга започва да се прилага в спорта и при спортната патология !!!!!!
При движение имаме две основни компонента - механика и физиология и различни структурни единици - мускули, сухожилия, инсерции, капсули, стави и т.н.  и много елементи повлияващи физиологията : опорни точки, посока на контракция, сила и издържливост на контракцията, мускулна уморяемост, време ва възстановяване, възбуда и задържане, мускулен тонус, мускули синергисти-антагонисти-стабилизатори, мускулни вериги и ко-контракция, равнини на действие и т.н.
Спортната патология е свързана с локално увреждане на определен мускул или мускулна група, при запозени команди от страна на мозъка !!!!
ДЦП е заболяване свързано с нарушени команди към координирането на мускулните вериги - синергисти-антагонисти-стабилизатори във всички етажи, с известна хиперфункция на едни и намалена функция на други, като вторично с възрастта на детето се появяват и промени в структурата на мускулите в зависимост от функцията им. При различни терапевтични намеси, промяната на мускулната функция на един етаж променя функцията на съседните етажи, което влияе на баланса на цялото тяло и придвижването му в пространството.

Обездвижването на здрав мускул по време на натоварване или за определен период има един ефект
Обездвижване на мускули при ДЦП???????......кои мускули, колко време, променяйки баланса на определен етаж какво се случва с долния и/или горни етаж, какво става със силата на мускула, как се развива променената вече структура (морфология - бързи, бавни влакна, съединителна т-н)  на съответния мускул, как се отразява променената механика на една става към другите стави по етажи.......а това са само част от въпросите..........въобще не споменавам въпроса правилно ли е поставен кинезиотейпинга....или само е залепен...... за красота......

Приключвам с този въпрос, който крие много неизвестни и редица заплахи.
Ако науча повече доказана информация ще я споделя с всички.
Това че у нас или по форумите, кинезитерапевти или лекари, които през кариерата си са виждали няколко деца с ЦП, прилагат кинезиотейпинга, незначи, че метода е утвърден или признат за употреба при ДЦП. Възможно е и това да се случи, за което ще са намерени точните показания, противопоказания и възможни странични ефекти, доказани по съответния път, иначе всичко друго е по метода "проба-грешка".

Във случая всеки родител решава сам, а аз като лекар определям правилата за себе си, а като администратор за болницата.

# 293
Др. Чавдаров,
Благодаря Ви за отговора. От това, което сте написали разбирам, че нито го приемате, нито го отхвърляте въпросния метод.
За стволовите клетки съм съгласна с вас, защото няма как те да се "превърнат" в здрави и "работещи" правилно клетки, когато мозъка никога не е подавал правилни команди - така го разбирам аз. Имам сестра, която на 12 г прекара тежък инсулт от вроден аневризъм. Имаше обездвижване, но с няколко месеца рехабилитация тя се възстанови почти на 100 %. Това, че се справи за толкова кратък срок, според мен беше повлияно от факта, че все пак 12г. мозъка е работел "правилно." Та наблюдавайки разликите м/у сестра ми и моето дете съм съгласна за стволовите клетки. Относно липсата на пари и т.н. за изследване относно действието на кинезиотейпинга, ако поискате бих ви държала в течение, а и бих довела дъщеря си на преглед, ако проявите чисто любопитство какво се случва след поставянето им.  Ако има и тема за кинезиотейпинга, майките са достатъчно откровени, за да споделят, какво наблюдават , може би по-глобално би се разбрало дали има смисъл и какъв и до кога. Аз мога да кажа по въпроса, че при първото ни поставяне имаше да кажем 70% резултат, който не знам колко време ще се задържи, т.е. аз гледах дъщеря ми по един дълъг коридор в детската, докато я водеха към салона, как поставя крачетата абсолютно равно-поставено , без да завърта болното краче, така че да стъпва на външния ръб. Относно баланса на тялото нямаше промяна. Все още не съм ентусиазирана, но като цяло за момента съм склонна да направя второто поставяне. Заедно с поставянето се правят и упражнения по системата PNF. В тази връзка, искам да попитам дали наистина движения на крайниците срещу съпротивление, “предизвикват” мозъка да подава “по-правилни “ команди на мускулите, т.е. се стимулира да работи в правилната посока? Това е от мен и още веднъж благодаря на др. Чавдаров за това, че сподели своето лично мнение.

П.П. Надявам се да не ви досаждам с непрекъснатите си въпроси, но наистина смятам, че имате огромни познания в областта и лесно можете да определите, кое има потенциал да помогне и кое не.

Поздрави,
Цвети

# 294
  • София
Цвети,

Доколкото разбирам детето Ви е с хемипареза.

При хемипарезите често се наблюдава скъсяване на паретичния долен крайник, което води до компенсаторни тонусови механизми по различните нива - таз,коляно и глезен. Понякога се наблюдава и сколиоза, както и други последствия.....
Дали сте се сетили да измерите дължината на крачето ?? (функционални и/или анатомична)  преди да предприемете каквито и да били рехабилитационни интервенции ????

PNF (proprioceptive neuromuscular facilitation) или с-ма на Кабат, се ползва предимно при възрастни пациенти след инсулт. Представлява стимулиране на определени диагонални мускулни вериги, като голяма част от тях са противопоказани при ДЦП. Този метод отдавна вече не се използва при ДЦП. незнам кой Ви го е препоръчал, но у нас сертифицирани специалисти незнам да има ???  Това че, метода теоритично се преподава тук-таме, не значи, че си сертифициран специалист......,който знае ТОЧНО КАКВО ПРАВИ !

Успех.

# 295
Здравейте др. Чавдаров,
Нямаме анатомично скъсяване, а съвсем леко функционално, поради много лекия дефицит, който имаме. По метод, който изполвате за тестване при вас, ние сме на  90 %, или поне бяхме преди няколко месеца. Този PNF или по-скоро частта, която ме вълнува е свързана с действия с/у съпротивление, на засегнатите крайници. Интересува ме защото напоследък си мисля, че физическите упражнения на засегнатите крайници, не водят след себе си  правилно функциониране на крайниците. Всяка вечер правя гимнастика на Вяра - основно разтягания. Упражненията за разтягане са такива, каквито аз съм правила в детството си. Резултата след 2 години гимнаситка е, че тя може да прави мъжки шпагат, женски с поставен на пред здрав крак и женски с поставен напред засегнат крак(този все още не може да го направи до край). Въпреки доброто разтягане на крайниците, тя  клякайки извива назад засегнатия крак, щадейки го максимално. Та може би гимнастиката трябва едновременно с  физическото действие да има и дразнение на необходимите мозъчни центрове за правилно извършване на въпросното действие. По този повод ви попитах за този вид гимнастика или въобще правеки някакви упражнения, ако те са срещу противодействие, дали не действат в тази посока. Защо са протвопоказни диагноалните модели?

Поздрави,
Цвети

# 296
  • София
Цвети,

Детето има вероятно скъсяване на ишиокрурална (задно-бедрени екстензори) мускулатура, затова неможе да направи шпагат с проблемния крак напред. Дано не го насилвате, защото засилвате спастиката !!
Някои от диагоналите на Кабат стимулират патологичните двигателни вериги на ДЦП.
Преди стречинга (разтягането) правете топлинни (термо-парафин или крио-ледени блокчета или кърпи) процедури, което засилва ефекта му.
Правете аналитична активна кинезитерапия на релативно-отслабените мускули.
Кой е измервал дължината на крачетата и по кои анатомични ориентири ?? Колко годишно е детето ??
Командите от мозъчните центрове могат да се "пре-програмират" в първите 18-24 мес., до поставяне на диагнозата ДЦП, която е състояние с фиксирани "неправилни" команди и идеята за построяване на рехабилитационната програма навлиза в други измерения.
Гимнастика при ДЦП няма.....Тя е или художествена или спортна.
При ДЦП има кинезитерапия - рефлекторна, активна и пасивна, със съответните подраздели.

Успех.

Успех.

# 297
  • Русе
Здравейте д-р Чавдаров, моята дъщеря се роди недоносена в 32 г.с. 1400 гр. в момента е на 7 месеца и 20 дни коригирана на 5 месеца и 20 дни, още не може така хубаво да се обръща от гръб по корем малко се затруднява, но успява, ходим на рехабилитация всеки месец по 10 пъти, но преди няколко дни на рехабилитацията забелязахме да си кръстосва крачетата и  да ги  вдига нагоре  , също така си събира едното краче навътре, рехабилитаторката ми каза,че не е било хубаво каза да и разделям краката, според вас има ли повод за притеснение  може ли да е нещо като навик от напъването понеже тя трудно се изхожда по голяма нужда . Иначе на ТФЕ я гледат всеки месец последният преглед написаха следното невр. ст-МРС не се установява,об. на глава-43,5 см, ГФ15/15 мм ,физиологичен  мускулен тонус на крайниците с хиперрефлексия,добър контрол на главата добра опора на краката, вентр.система без данни за дилатация ,липсват хиперехогенни зони.  Благодаря Ви за отговора.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 00:33 от sevinch1978

# 298
  • София
Севинч1978

Обръщането от гръб по корем е двигателен модел, който се извършва бързо и координирано в 6 месец (пр Вас отчитаме корегираната възраст!!).
Каква рехабилитация правите и къде ??
Кръстосване на краката ??? принципно е негативен маркер, но има редица обстоятелства които повлияват муск.тонус, трябва да се изясни общата позиция на тялото - по-корем, по гръб, право тяло с опора или без опора?? и т.н.
Това с разделянето на краката????? не ми е ясно....
ТФЕ - щом липсват хиперехогенни зони и вентрикулната система е без дилатация, значи нямаме притеснения относно видими структурни отклонения в мозъка, което прави перспективата на двигателното развитие по-добра. Другите цитирани параметри с муск.тонус, опора и контрол, които са субективни и немога да коментирам.

Успех

# 299
  • Русе
Здравейте д-р Чавдаров, ние правим рехабилитация в Русе правят ни гимнастика и метода на Войт, в Медика, детето ми като се обърне по корем веднага си вдига главата на горе не може да стои много продължително по този начин, но 5-6  минути стои понеже се измаря, като я изправя на крака стои с изпънати крачета  и тяло иска да подскача, опитва се да прави и стъпки.Благораря Ви пак за вниманието.

Последна редакция: сб, 20 фев 2010, 00:19 от sevinch1978

Общи условия

Активация на акаунт