Отговори
# 300
Добър ден,Д-р Чавдаров,Синът ми е с дцп и епилепсия .Водин го и на рехабилитация която е пасивна,тъй като има едно потреперване на краиниците още от раждането му.На 05.02.2010 ну направихме скенер(пишя ви дословно разчитането):Срезовете през ствола и базалните ядра,както и малкия мозък показват отделни острови от запазено мозъчно вещество,оросявано от вертебро-базиларната система при екстремна хидроцефалия,Множество деструктивни поренцефални кисти супратенториално.
Може ли въз основа на това което е показал скенера да преминем към по агресивна терапия?Благодаря

ПП:в момента е на медикаментозно лечение с конвулекс,ноотропил и фенобарбитал

# 301
  • София
Севинч1978

В рехабилитационната болница в Медика, някои от рехабилитаторите сме ги обучавали при нас  и имената им може да намерите в сайта на болницата - директория - обучение на специалисти.
На възраст почти 6 мес. трябва да имате стабилна симетрична лакътна опора и единична лакътна опора (детето от позиция по корем да посяга към предмет на около 30-40 градуса във въздуха), като тези две позиции детето може да задържа дълго време, много повече от 5 мин.
Дръжте детето продължително по корем, независимо дали се уморява или дали плаче.
От позиция по корем се развиват възможностите за вертикализиране на детето.

Успех.

п.с. неползвайте проходилки и други помощни средства при прохождането му.

РоСарио
При вашето дете ситуацията доколкото разбирам е доста сложна. Структурните отклонения на мозъка са сериозни.
Не знам има ли детето гърчове, какви са по форма и продължителност. Приемате широк спектър антиконвулсивни медикаменти.
Струва ми се че, при детето Ви водещата диагноза е епилепсията (може би синдром на уест или друг тип), а като вторичен проблем се наблюдава и квадрипаретичен синдром.
При ДЦП се наблюдава и епилепсия при около 20% от пациентите, но последната се появява най-често около третата година.
За да се включи по-интензивна рехабилитация от сферата на кинезитерапията (изключвам въобще термо- и електротерапия) трябва поне 3 месеца детето да няма никакви гърчове. Войта-терапията е под голям въпрос......

Успех.

# 302
Благодаря Ви д-р Чавдаров,
 Вашето мнение е ценно за мен.Още не сме определили типа епилепсия ,но скоро и това ще стане.Продължаваме с пасивната рехабилитация и само времето ще покаже по-нататъшното развитие.
 Лек и спокоен ден.

# 303
Здравейте,
Благодаря за отговора.
Ние сме на 4г. и половина. Ваши пациенти сме от 9м. възраст. Диагнозата ни е ляво-странна хемипареза. Това за фиксираните неправилни команди след 2 г. означава ли , че състоянието и е непроменимо. Надявам се да не е така. Иска ми се максимално да коригираме и крачето преди училищната възраст. Ние сме правили всички възможни процедури при вас, но според мен най-добре ни повлия поставянето на ботокс. От Ваш предходен пост разбрах, че за сега тази процедура е отпаднала. Това окончателно ли е ?
Искам да ви попитам дали прегледа при вас включва и изготвянето на серия от упражнения съобразени с настоящото състояние на детето?

П.П. Може ли да ми кажете защо разтягането на лявото краче би повишило спастиката там? И защо при шпагат или сядане мускула се разтяга доста повече, от да кажем преди година , а при клякане петата пак е във въздуха?

Относно лепенката, която беше тема на предишните ни постове, искам да споделя, че влиянието и е относително за сега. В началото беше мн добре крачето. При второто поставяне се върна в изходно положение. Сега сме на третото поставяне и крачето пак се подобри. Надявам се тенденцията да е положителна, но за сега е рано да се каже.

Поздрави,
Цвети

# 304
  • София
Цвети,

Състоянието на мозъчна увреда при ДЦП е непроменимо, но има динамика в промяната на състоянието на мускулно-скелетния апарат, поради промените в ръста и килограмите на детето, морфологията на мускула и още редица други фактори........
Командите към мускулите на левите крайници остават с отклонения завинаги, а рехабилитацията е насочена към задържане и минимизиране на вторичните проблеми при мускули, сухожилия, стави и кости възникващи от патологично повишения мускулен тонус и съответния мускулен дисбаланс, чиято изразеност се променя негативно, за съжаление.

Към момента фирмата която е внасяше Диспорт (Ботулинов токсин А с производител Ипсен)  прекрати вноса си за България, защото " сме били малък пазар и цената била по-ниска от тази в съседните ни държави", .........
В момента за съжаление неприлагаме БтА, въпреки че това е най-ефикасното средство за бързо и ефективно намаляване на мускулния тонус във възрастта от 2 до 5-7 години, без значими странични ефекти.

Стречинга (разтягането) на спастичния мускул се извършва по определен начин, за да се избегне обратния ефект - повишаване на спастичния тонус.

Относно "лепенките", в случая имат ефект на "шина", като при махането им кракът заема същата позиция, защото "командите" към съответните мускули са си същите и мускулния дисбаланс се запазва !!!, ако не и по-лошо....

Прегледът  при мен включва изработването на комплексна рехабилитационна програма.

# 305
  • Бургас
Добър ден Доцент Чавдаров,
Бихте ли ми разяснили какво означава лека дилатация на латералните вентрикули - какво мога да очаквам ,означава ли това че детето ми ще има негативни последствия? Детето ми е недоносено родено на 01.12.2009 г в 34 г.с. - 1,300 кг, морфологична зрялост 33- 34 г.с.,с белези на интраутеринна хипотрофия ,в асфиксия Апгар на 1 мин -6 на 5 мин -6  , като след реанимация (аспирация О2) е приведено в ИО на Майчин дом.
УЗ - ЦНС на 02.01.2010 СЕК вляво, ИВК І ст. дясно
УЗ - ЦНС на 12.01.2010 лека дилатация на латер вентр.Предни рога,перивентр.Пространства без хпатол. Хиперехогенности,корпус калозум-б.о.
УЗ - ЦНС на 05.02.2010 лека дилатация на латер вентрикули, перивентрикуларни пространства без патолог хиперехогенности
Водихме детето си при Вас на преглед на 12.01.2010, като Вашето заключение е Без данни за координационни смущения към момента и без рехабилитац програма. Предстои ни повторен преглед при Вас ,но в момента съм силно притеснена от тази диагноза или състояние(незнам как да го нарека не съм специалист)-лека дилатация на латер. вентрикули

# 306
  • Русе
  Здравейте д-р Чавдаров благодаря Ви за отговорите, по горе Ви писах за проблемите ни, бебето ми вече стои много повече по корем не се измаря, но предпочита да се обръща само към дясната си страна може и на ляво да се обръща, но предпочита на дясно.Имам още няколко въпроса относно свиването на пръстите на краката, прави го понякога и когато стъпва на крака,последния ми въпрос кога да я слагам да седи

# 307
  • София
Севинч1978,
Хватателен рефлекс на стъпалата може да се отключва до 11-12 мес.
Ще седне само !!

Радост3007,
дилатация означава - разширение. При недоносените по-често има аномалии в структурата на органите, която вероятно ще отшуми.
Важното е какви са функциите на мозъка и има ли отклонения в тях.
Ако има нещо тревожно ще го споделя с Вас веднага и ще вземем съответните мерки.
Не прекалявайте с четенето на медицинска терминология и диагнози особено по нет`а........

# 308
  • Бургас
Благодаря Ви от сърце Доцент Чавдаров ,наистина много чета по всичко свързано с детето си, но то е мойта сбъдната мечта от седем години и много се притеснявам дори и за най-малките неща. Знам че на Вас докторите това Ви е призвание да ни помагате за което сме  Ви изключително задължени и благодарни. Желая Ви здраве!

# 309
  • Бургас
Здравейте Доцент Чавдаров,
Може ли да Ви попитам нормално ли е сина ми да плаче все още като е оставен по корем,стои няколко минути и почва силно да плаче,но аз продължавам да го оставям дори и да плаче-той е на два месеца коригирана възраст. Главата му все още е нестабилна, притеснява ме и факта че когато го оставя по корем с лице към креватчето той в повечето случаи  си обръща главата на дясно,а когато му помогна да я завърти на ляво той пак си я премества на дясно,трябва ли да правя нещо по въпроса? Благодаря Ви

# 310
  • София
Радост 3007,

Не на всички деца им харесва позицията по корем, но тя е основния път за преодоляване на гравитацията и овладяване центъра на тежестта.
Контролът на главата ще бъде пълен не-порано от 3мес. - 3мес.2сед., кор.възраст
Не въртете пасивно главата, а позиционирайте детето така, че светлината, говорещото Ви лице или играчката да се намират от лявата му страна.

Успех

# 311
Здравейте Д-р Чавдаров,
Понеже доста дълго обсъждахме кинезиотейпа искам да споделя малко информация и лични впечатления. Лепенките не се поставят по "коригиращ" начин на крачето, а се поставят така, че да се стимулират слабите мускули и по този начин да починат тези, които имат спастика. Т.е. няма нищо общо с шините. Поставянето на крака в правилна посока не е поради фиксиране на посоката от лепенките, а поради правилно (временно?) функциониране на мускулите. Моите лични впечатления са следните:
Първата седмица крака като с магическа пръчка се изправи. Имах възможност без да знае детето да го наблюдавам как ходи за около 10 мин - стъпваше прекрасно и с двете крачета. Втората седмица крачето стана много зле, поставените лепенки бяха разположени по различен начин, който не беше подходящият явно. Следващите две седмици мога да каза, че резултатите са около 70-80 % от необходимото ниво. Показаха ни някои упражнения (с/у съпротивление), които според мен дават доста сили на по-слабите мускулчета. Доволна съм за сега, като цяло.

# 312
Добър ден,докторе!Аз съм жена на 25 години,с диагноза ДЦП.Родила съм се в 9 месец но недоносена,тежала съм 1.600 кг Мога да вървя,но накуцвам с единия крак.Той е деформиран.Други физически недъзи нямам.Интелектуално и психически съм добре,но съм склонна към депресии които продължават 2-3 години.Знам че това е възможна последица от заболяването и не това е въпроса ми към Вас.Това което ме интересува е ДЦП наследствена болест ли е,има ли малък или голям риск моите деца да я наследят от мен?Обмислям възможността да забременея но това много ме плаши-моите деца да имат също ДЦП и то мисълта че ац може да им я предам ме изпълва с ужас.Затова Ви моля за искрен отговор-наследствена ли е болестта ми и какви са рисковете за децата ми и ако има такива-какво мога да направя по време на бременността и раждането за да сведа рисковете(ако има такива) до минимум.Благодаря предварително за отговора.

# 313
  • София
Цвети,

Не съм запознат подробно с "възможностите на кинезиотейпинга", но с подробности познавам патофизиологията на невро-моторните отклонения при ДЦП.
Пример - глезенна става (като най-лесна) - отслабен (често разтеглен) е мускулус тибиалис антериор; спастичнен, стегнат (при по-голяма възраст също скъсен) е мускулус трицепс суре, който е негов антагонист.
Отслабеният мускул (тибиалис антериор - повдигач на стъпалото - грубо казано) се стимулира с волеви или рефлекторни активни движения или с електростимулации (електрогимнастика), като предварително често пъти е необходимо да се отпусне с топлина, с пасивни движения или с шина стегнатия  (спастичен) и/или скъсен негов антагонист (мускул който се противопоставя на извършваното движение) трицепс суре, който изпъва (шпиц) стъпалото.

Е с тия лепенки как ще  " се стимулират слабите мускули и по този начин да починат тези, които имат спастика", когато спастиката се причинява от липса на централен контрол върху периферния двигателен неврон, който процес за съжаление е непрекъсваем, на мен не ми е ясно.....
Това е моя последен коментар относно кинезиотейпинга при ДЦП.  Усхех.

Гергана Илиева,

ДЦП не е наследствено заболяване!!
Вярно е че ДЦП се наблюдава понякога в "дървото" на една фамилия, първи братовчеди, каквито съм виждал 2-3 пъти за около 30 години, но според някои автори, по наследство се предава само "слабост на кръвоносните съдове" и предразположеност към кръвоизливи....
желая Ви успех.

# 314
Благодаря Ви много за отговора,докторе!Желая Ви много успехи и реализация във всяка една сфера от живота!

Общи условия

Активация на акаунт