"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 347
  • 904
  •   1
Отговори
# 690
...но въпреки това ми се иска да чуя и при възможност да прочета отзиви, че е наистина е така...
                              Така е  Mr. Green. Природата се грижи да е така. Също както като си сложиш компостера над почвата , 'добрите' микроорганизми идват и работят за теб. Нека доразвием темата за компостирането и как може да придобием естествените микроорганизми от почвата, освен тези калифорнийски червеи... Мога да си направя някакви червеи от месо или яйца - виждала съм, че се получават за броени часове в кофите по морето. Те не могат ли да ми свършат работа? Търся си достъпен начин да си поддържам компостер на балкона. Някой от тук дали е навътре с тия неща? Уф, при мама мога спокойно да си сложа на двора, но пък там няма кой да го поддържа. Направо се чудя вече какво да правя...

# 691
  • София
Страхотна тема! Записвам се да следя!   bouquet

# 692
  • САЩ
По темата за компостирането с червеи. Доколкото прочетох, калифорнийския червей е вид торен червей. С тези в месото или яйцата за които е споменала Виржиния не знам дали ще стане, но с български торни червеи вероятно ще стане. Видяхме как се прави и сега искаме и у дома да си направим. Мислим да купим червеи от рибарски магазин. Най-важното е да се намери място, където не става много топло. Необходима е голяма пластмасова непрозрачна кутия с капак. В капака и горната част на кутията се пробиват дупки. Леглото за червеите което видях беше от нарязани на лентички вестници, леко влажни, малко пръст и пясък. Необходимо е да се поддържа влажно, но не мокро.  Слагат се хранителни отпадъци от растителен произход. Да не са гниещи и да не са лук, чесън или цитрусови. Ако всичко върви добре, има лек мирис на почва и това е всичко.

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 06:19 от summer

# 693
тук е интересно

# 694
summer , аз доколкото четох, единственото неприятно нещо било, че можел да излезе някой от червеите и да си направи разходка по балкона ти и евентуално да посети съседите Joy, но това са бели кахъри. Иначе, да, нямало неприятни миризми.

Впрочем ти къде го видя нагледно?

# 695
  • у дома с любимите си хора
...Виргиния, kakво е това?...
                        http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=2&i=23    '..с възможност за свързване към съдомиялна машина, ...'
                        Миналата година си мислех, че е оригинален сватбен подарък  Blush.

В мелниците няма нищо екологично.Освен това всичко смляно влиза в канализацията и храни съответните и обитатели-например мишки.Затова в някои страни е забранено ползването на мелечки за боклук.

# 696
...В мелниците няма нищо екологично.Освен това всичко смляно влиза в канализацията и храни съответните и обитатели-например мишки.Затова в някои страни е забранено ползването на мелечки за боклук...
                               Обясни тезата си, и цитирай държави. Благодаря   bouquet!

# 697
  • САЩ
summer , аз доколкото четох, единственото неприятно нещо било, че можел да излезе някой от червеите и да си направи разходка по балкона ти и евентуално да посети съседите Joy, но това са бели кахъри. Иначе, да, нямало неприятни миризми.

Впрочем ти къде го видя нагледно?

Видях го нагледно когато посетихме "Зелен фестивал", справка http://greenfestivals.org/

Ако дадеш search на "vermicompost with Barb Finnin" на Гугъл, на видеото се вижда компост  които е доста подобен на това, което видяхме на фестивала.
Вече имаме червеи, и няколко излязоха, затова капака трябва добре да се затваря.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 21:24 от summer

# 698
  • Пловдив
Имам добра представа от пречиствателна станция за отпадни води, конкретно тази в Габрово, баща ми беше оператор там. Според мен тия мелници не са никак екологични, с оглед на това какво се прави в пречиствателната станция.

# 699
summer,   bouquet
Гледах клипчета до припадък и се надъхах до немай къде. Даже в главата вече имам проект. Ще рационализирам една от чуждите идеи. Работата е, че от малка имам някакъв страх от пълзящи/ змии, гъсеници, червеи/ и трябва да построя компостера така, че да не се налага да пипам червеите или да бъркам в контейнера, както е в повечето случаи, а директно да си вземам отдолу чистия компост. Wink

# 700
Янтра, как се обработват водите в пречиствателните станции?

# 701
  • Пловдив
Условно казано - "водата" от колектора първо минава през един гребени (като решетки), които обират едрия боклук - кърпички, хартийки, торбички. После минава през канален пясъкоутаител, после отива във ПРУ(переу се чете) - първичен утаител - онези кръглите басейни, които правят впечатление във всяка пречиствателна станция. Те са с конусовидно дъно и има едни бъркачки, които избутват утайката към дъното, където има помпа и изкарва утайка. После минава през биобасейни с микроорганизми - не знам точно какви са, аеробни са, подават им въздух чрез помпи на дъното на басейна и водата постоянно бълбука. После водата минава през ВРУ - вторичен утаител, същото устройство с конусовидно дъно и бъркалка като ПРУ. После отива като промишлено годна вода(второ качество - негодна за питейна, но става за поливане) в река Янтра. Утайката от ПРУ минава през един калоуплътнител, басейн със принципно същото устройство като ПРУ, но бъркалките се движат по-бавно и се уплътнява доста, като го погледнеш прилича на гъста каша. Изкараната "вода" от утайките се вкарва пак във цикъла на пречистване, а утайката се качва с помпи до едни циментови полета, където изсъхва и с камиони я изкарват на сметището. Същото е и с утайката от ВРУ - друг калоуплътнител и утайката пак на полетата.
Мисля това е в общи линии, ще питам баща си за подробности.

# 702
                                Благодаря за пояснението, Янтра    bouquet! А защо мелниците да не са екологични?

# 703
Благодаря, Янтра!

А защо мелниците да не са екологични?
Предполагам, че защото в крайна сметка всичко отива отново на сметището във вид на изсъхнала утайка.

# 704
  • Пловдив
Ами реално - твърдия отпадък отива на сметището и се натрупва....

Общи условия

Активация на акаунт