Трудно проговарящи деца!

• 227 115
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
,знаете педиатрите как хич не обичат да дават направление все трябва да ги плашиш,изобщо не си дават много зор детето има ли проблем или не... Те им дай само да теглят и мерят....

Изобщо не споделям това мнения, явно вашият е такъв.
При нас точно тя беше човекът, който ме насочи към кой точно специалист да го заведа, даде ми направление и изобщо и до сега много се интересува от развитието му в тази област, дори когато го водя на преглед заради вдигната температура не забравя да попита как вървят нещата и дали напредваме, за което съм и страшно благодарна. При все, че около мен чувах само, не се тревожи, ако знаеш еди кой си как проговорил късно и изведнъж се отприщил и ето, човека си е съвсем наред. Не преставам да чувам подобни митове и легенди, но на живо не съм видяла подобно нещо. Има ли проблем детето, се компенсира с много много и постоянна работа в къщи, специалистите са само за уточняване на проблема и насоки в работата. Чудеса не могат да сътворят.

# 271
Само да напомня - нека не превръщаме поредната тема във война. Явно има неразбиране и от двете страни. Отново и отново - тук сме, за да си помагаме, не да се нападаме.  Hug Hug Hug
Успех в намирането на правилно решение за анаморф - дано намериш правилното решение, макар че опита показва - няма лесни такива - започни от някъде. Независимо дали има поставена диагноза или не - това не помага на детето - важното е да намериш добрият специалист, който да започне терапията му.

# 272
  • София
анаморф , направление за клиника св. Никола ти трябва след като запишеш час за там.В клиниката работят интензивно и има вероятност да ти запишат час за след месец.Не си мисли, че е от гъзария, а защото наистина са претоварени с работа.Когато си уредиш час за при тях ще ти кажат да си носиш талон №7 от джипито.Това е талон за постъпване в болница и за него нямат ограничения джипитата.Няма джипи отказало такъв талон досега, или запънало се да даде.Само попитай какво точно трябва да пише джипито като водеща диагноза за талона, защото джипитата не са слъжни да знаят коя клиника какви изисквания има, и ще е добре да и поясниш.

Нина, на мен ми се е случвало логопед да изрази несъгласие с официално поставена диагноза, случвало ми се е логопед да ми откаже работа с детето поради ненавършени 4 год.В тази връзка май по добре да се избегне предварителна оценка от логопед, защото не е сигурно този логопед каква препоръка ще каже на майката - например " изчакайте да навърши 4 год. детето"  Wink

# 273
анаморф абсолютно подкрепям Катина, че трябва да си запишеш направо час за пълно обследване в "св. Никола" . Така най-добре ще се оценят трудностите на детето. И наистина според датата, която ти определят, малко преди това си вземи талончето както ти е казала , защото трябва да го използваш в рамките на един месец. На нас и след поставяне на диагнозата , съм срещала логопеди, които ми казваха:"ааа, това не е аутизъм, друго е..." какво е така и не разбрах  Simple Smile, но всъщност е важно да не се чака проблемът да изчезне от самосебе си, какъвто и да е той, а да се действа.

# 274
От чисто любопитство искам да попитам логопедите, те като следват,  не учат ли, че с детето може да се работи и преди навършване на 4 годишна възраст? Нямам предвид пишещите тук, а по принцип.  Защото ако това са го учили, как така някои го забравят в последствие и казват на майките да отидат да правят терапия като стане детето на 4г ?  newsm78

Разбирам и че има и различи проблеми с които се работи на различна възраст...но све пак  Shocked
Примерно моето малко дете посещаваше логопед от 2г. до 2г6м,не че имаше проблем, а просто да се застраховам, че няма да се случи същото като при баткото. От работата с логопеда имаше страхотен ефект - детето се отприщи да приказва, в момета говори по-правилно от 6г. си батко с проблем.... Но остана един "дефицит" - заменя Ф със П /това е често срещан проблем при английско говорящите/ и логопедката каза, че това ще оправяме след 4 годишната му възраст, и трябва да чакаме. Но когато и заведох 2 годишния си хлапак при нея тя не ми отказа работа, въпреки, че според нея нямаше нужда. Но предвид това, че ние не сме английски говорящи и детето у дома има за пример батко със сериозен говорен проблем беше достатъчно за нея да препоръча работа с детето за да се постави правилен модел за говора му.

За това се чудя - не ми се вярва в БГ логопедите да учат по-различни неща/нямам предвид свързани със спецификата на самия език - това е различно раязбира се, а със основните принципи в развитието на говора на детето/...как така някои логопеди са решили тези 4г. за норма  Shocked

# 275
  • София/Благоевград
Използвам темата да попитам тези, които са ходили в Св.Никола как точно протича обследването? Може ли таткото да го води детето, че при нас е малко трудно аз да ходя с него? Предварително Ви благодаря!!!  bouquet
/Търсачката на архива не работи и не можах да потърся в старите теми за клиниката/

# 276
  • София, в офиса
Здравей, Деси,

първо поздравления за напредъка на детенце Hug всичко прочетох и много благодаря  bouquet

За съжаление по-старата школа логопеди трудно приемат факта, че може да се работи от 0 месеца буквално. В университетите не преподават как се наблюдават и обследват деца до 3 г. Фактър за поставяне на границата 4 г. произтича от това, че  българските лгопеди се подготвят да работят в предучилищна и училищна възраст и не за ранна. Аз не приемам този факт като извинение, но има и такива, които като не знаят какво да направят казват елате селд 4 г Twisted Evil. Слява богу вече има кабинети за ранна диагностика и терапия, малко са, но има.  Не във всички градове, но и за това не мога да нося отговорност.

Има и логопеди, които за съжаление не могат да определят точно нарушението и започват направо да работят и от това става по-голяма каша. За мен оснвният проблем, е че голямата част от колегите не искат да се профилират - така родителите ще знаят къде да ходят ако имат определени притеснения.

Извинявам се, ако съм възбунила духовете  Blush

bouquet

# 277
Използвам темата да попитам тези, които са ходили в Св.Никола как точно протича обследването? Може ли таткото да го води детето, че при нас е малко трудно аз да ходя с него? Предварително Ви благодаря!!!  bouquet
/Търсачката на архива не работи и не можах да потърся в старите теми за клиниката/
След като се уточнят дните и часовете, в които ще посещава детето дадения специалист, може всеки да го води /не е задължително да е само майката/  Peace
Обследването се извършва от логопед и психолог, които работят насаме с детето, без присъствието на родителя/придружителя.

# 278
Здравейте! Моята дъщеричка е на 2г. и 3м. Произнася различни думички, разбира какво казва, но не може да свърже думичките в изречения. Не иска и да повтаря някои прости изречения които й се казват. Няма проблеми със слуха, разбира всичко, но уви не може да образува изречения и това много ме притеснява. Нашата лична лекарка каза че е малка за логопед. Моля за съвет. Благодаря ви предварително!

# 279
Не вярвам да е страшно положението, но все пак не е лошо да направиш консултация с логопед, който работи с такива малки деца, има такива. Да го види детето все пак, как е с моториката и други специфични неща, те си знаят, защото с малките се работи не само за изговор, а и допълнителни упражнения които са някакъв вид подготовка за проговарянето, ако разбира се се установи някакъв проблем.

# 280
  • София, в офиса
Здравейте! Моята дъщеричка е на 2г. и 3м. Произнася различни думички, разбира какво казва, но не може да свърже думичките в изречения. Не иска и да повтаря някои прости изречения които й се казват. Няма проблеми със слуха, разбира всичко, но уви не може да образува изречения и това много ме притеснява. Нашата лична лекарка каза че е малка за логопед. Моля за съвет. Благодаря ви предварително!
според личните лекари на логопед се ходи след 5-тата година, според логопедите тогава вече е много късно. С децата се работи от раждането, ако се налага и колкото по-рано толкова по-добре. Затова потърси логопед, които работи в рана възраст, заото не всички логопеди го правят  bouquet

# 281
Благодаря ви за съветите! Ще потърся логопед, защото наистина колкото по - рано, толкова по - добре. А някой би ли ми препоръчал логопед в Стара Загора, който се занимава с малки дечица.

# 282
Присъединявам се към молбата на dessi_315за   добър логопед работещ с малки деца в гр.Стара Загора...! Praynig

# 283
Zdraveite momi4eta,do tozi moment samo 4eta i sega re6ih da spodela moia problem.Sinat mi e na 1godina i 7meseca i ne govori.ne izpalniava komandi.minalia mesec biahme na kontrolen pri 4avdarov,/za6toto ima6e problemi i dvigatelno 1godina pose6tavahme bolnicata v krasna poliana,za6toto be6e s diagnoza CKS 1stepen.na 1i3m prohodi /spri gimnastikata,no napisa diagnoza s??? mentalna retardacia.Taka sam se 6a6nala 4e naznam na kade da tragna,a vremeto minava,ve4e 1mesec seda i samo 4eta.na svoia glava go pusnah na iasla da vidia tam ot kontakta s  decata  dali 6te ima efekt

# 284

Здравейте , искам да попитам дали темата се отнася и за двуезичните деца или при тях е правило по -трудното проговаряне.

Общи условия

Активация на акаунт