Трудно проговарящи деца!

• 226 943
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
  • Русе
Хм, ето това ме вълнува и мен  Peace как да сме сигурни в правилната диагноза, когато 3 различни "специалисти" (слагам го в кавички, че като се знам аз какъв съм инженер) казват 3 различни мнения, пък на всичкото отгоре аз си мисля за една друга, четвърта диагноза  Thinking
Що е то?
И как няма да е така?! Можеш ли в рамките на 20-30 мин.преглед, през който отделяш поне половината в писане от бюрократичен характер да прецениш достатъчно, та да поставиш и диагноза. Това да незабравяме са и деца, а те доста често са на настроения (и възрастните сме така, но ние се стараем да съдействаме, а те се осланят на първичните си инстинкти) и не е задължително да съдействат при прегледа. Там разбира се се вкл. ние възрасните, но до колко като родители сме обективни в преценката си за своите деца?! Аз например не съм  Embarassed често пъти или преувеличавам или подценявам дадени ситоации, а за съпруга ми да неговорим. Той изобщо не ми помага с обективност, тъкмо напротив и как иначе като е човек тип щраус. Главата в пясъка и избягахме от действителността  Mr. Green
Ей сега му викам на малкия щип, а той ми вика шпис  Laughing

# 451
  • Русе
На някое дете изписвано ли му е Durobion и какво е мнението ви за него? Ние сега пием Ноотропил по предписание на д-р Божинова 3м и след почивка от 15 дена трябва да започнем с този Дуробион. Може и някъде из темата да е коментирано, но аз лично несрещнах, а гугъл на БГ нищо ненамерих  newsm78

# 452
Не се заблуждавайте, такива деца дето  изведнъж проговарят няма. Има деца, които не смятат за необходимо да говорят, деца, които не могат да говорят, деца, които не разбират смисъла на комуникацията, деца които немогат да разберат езика и затова не го усвояват  и т.н. и т.н. Едно дете може да говори малко или по-бебешки заради недоразвита мускулатура на устата и с времето това да се оправи"от самосебе си" когато детето почне да дъфче повече храни и се упражнява плезейки се на другите деца или пиейки със сламка и "о чудо, детето проговори" ... ама при повечето деца с подобен проблем ще е необходимо ние да им "Дадем" упражненията, след като логопед установи че това е причината.
Друга група деца не само ще има слаба мускулатура/защото не ползва устата си за говорене/, ами няма и да разбира какъв е смисъла от общуването, или няма да разбира речта и т.н. и т.н. Причини един милион.
Дете което не смята за необходимо да говори никога няма да проговори изведнъж. Нито това което не разбира речта. Деца които не имитират също няма да се научат сами да говорят - ето примерно на такива има нужда от помощ.
И да ги окъпеш в ноотропил или каквито и да са сиропи, тези деца няма да получат никакъв ефект /освен увреждане на вътрешни органи и объркване съвсем на химията в мозъка друго няма да стане/

darinka979, регреса в речта при децата  обикновено е сигнал за аутизъм/това е генерализирано разстройство на развитието при деца до 3 години се забелязва много рядко, и често само като разстройство на речта/. И там НИКАКЪВ сироп няма да ви помогне, а само МНОГО и правилна терапия.

А за диагноза на която можеш да вярваш - клиниката Св. Никола. Друго няма.

# 453
  • Русе
desi точно от това се опасявам и аз, точно за тази моя 4 диагноза говоря  Peace незнам защо въпросните "специалисти" необръщат внимание на това. Сега го водя при една психоложка и съм я помолила тя като човек, който в ежедневната си работа среща много такива деца да прецени. Казах и за други симптоми, които са от аутистичния спектър и ме притесняват. Толкова ли е трудно да се диагностицира дете аутист? Започнах да чета темата за тези деца, много ми се иска да не е така, а "най-обикновенна моторна дизлалия" (не че има нещо обикновено при нея), но за съжаление все повече клоня на там  Sad

# 454
   darinka979,

Не отделна психоложка може да направи диагностиката, а екип, включващ детски психиатър, логопед и психолог, след обследване на детето, могат да направят заключение и да ви диагностицират или да отхвърлят диагноза, но така или иначе компетентни препоръки може да получите в клиниката "Св. Никола" в Александровска болница. Най- добре е да запишеш час за започване на обследването на детето, тел. 02/ 923 03 75,681. Регреса в речта и разбирането действително е аутистичен симптом, но качествена диагностика, на която можеш да се довериш, само в Св. Никола можеш да получиш, както и препоръки за работа с детето. Освен това с епикризата от там, се задейства процедурата по ТЕЛК-а на детето, от където се получава помощ, колкото и малак да е, подпомага терапевтичната работа, която е много скъпа, а е задължителна ежедневната работа с логопед и психолог, и много други терапии, които се поемат само и единствено от родителите.
   Доц. Божинова изписва ноотропил на всяко физически активно или не добре говорещо дете, който активира допълнително и без това високата двигателна активност, но не се проговаря или подобрява говора от него, а само и единствено от много терапия, се подобрява говора, разбирането, поведението, фината и общата моторика на детето- всичко за развитието на детето, движещо го към нормата.
   Лекарства и сиропи няма да ви свършат работа, най- много да навредят, може да подпомагате терапевтичната работа с детето с хранителни добавки, подобряващи концентрацията и имуностимуланти.

# 455
имуностимулантите не са препоръчителни. Имуномодулатори по-скоро имаш предвид  Wink

# 456
Деси, съгласна съм с казаното от теб. Така го чувствам и аз.
За различните диагнози исках да си кажа. Не съм водила децата при няколко лекаря, просто защото още в самото начало ни изпратиха при "най-добрия" невролог, офталмолог и т.н. четох из интернета и всички за тях говорят, заключих, че мога да им вярвам. Обаче има леко разминаване между логопедката и невролога например : първата казва, че детето имало сериозна дисфазия, а  като подпитах невролога, той казва, "щеше да е дисфазия, ако беше засегната само речта..."  Thinking Иди разбери какво му е, на мен ми трябва да сложа име на проблема и все още си чакам. Май това чакане и неизвестност е най-голямото изпитание за опънатите ми нерви  Sick

# 457
  • София
Здр. малко да съживя темичката, че доста изостана.
Днес логопедката, при която започнахме да ходим ми каза, че излиза в отпуск и чак през октомври ще можем да продължим. До сега при нея имаме около 5-6 часа и се чудя дали да търся друга или аз да се занимавам с него през това време. Какво ще ме посъветвате ?

Чудиш се дали да спреш логопедичната работа ли?
Виж резултатите от изследванията на детето ми по години - писала съм ги назад в една друга тема

2005г.

когнитивни умения - 12 м.в.
социокомуникативни умения - 8 м.в.

От 2006 са:

когнитивни умения - 20 м.в.
социокомуникативни умения - 13 м.в.

Резултатите от 2007 г.

когнитивни умения - 3-4,5 г.в.
социокомуникативни умения - 2,6 - 3 г.в.

Значи превеждам ти ги на прост език -  2005 г. го диагностицираха на възраст 2.5 г. Изоставането му е драстично спрямо календарната възраст.Би трябвало да има разбирания на речта и общуване като на двегодишен и кусур, а той разбира речта като дете под годинка.
Следващата година го диагностицираха пак, като междувременно аз изчаквах да проговори от самосебе си и не работех с него.Резултата е - да, мъничко са се вдигнали данните от резултата, но пък и той е една година по голям, тоест въпреки по високите резултати - изоставането му продължава, защото би трябвяло поне с една година да е мръднал напред, а той не е.
Следващата година вече работихме активно с него, и той вече започна да наваксва изоставането.

Ако не се наваксва изоставането получено в ранна детска възраст  - детето ще си расте, изискванията за възрастта ще растатат, а то колкото и да наваксва - пак ще е изостанало и още по лошо - изоставащо в развитието.

Тоест изчаквайки ти губиш време, в което детето ти продължава да натрупва дефицити, заради растящата календарна възраст.

Разбра ли ме някой, или само аз си знам какво имах предвид  Whistling

# 458
това резултата от какви изследвания са?

# 459
Катина , благодаря  за отговора - разбрах какво имаш предвид.
Аз се просто се чудех, дали за времето през което логопедката ще отсъства да му потърся друга логопедка, която да се занимава с него?!
При дете, което има проблем с говора трябва да се работи всеки ден, не само от логопеда или психолога, но и родителя трябва да се занимава с него. Аз, дори като тръгнем на разходка с братчето му и той е с мен постоянно го питам нещо, говоря и показвам кое как се нарича и защо се използва. Искам всяка минута с него да е в негова полза.

# 460
  • Русе
Оф, това го знам, коментирали сте го много пъти  Sick Лекарства и сиропи няма да ви свършат работа, най- много да навредят, може да подпомагате терапевтичната работа с детето с хранителни добавки, подобряващи концентрацията и имуностимуланти
Съгласна съм дори с вашите твърдения, придобити от опит повечето, но пък и съвсем скоро преди страница мисля се завихри идеята отново за и против този Ноотропил.

Последна редакция: сб, 15 авг 2009, 08:30 от darinka979

# 461
Брейн Бустер подпомага много добре концентрацията и успокояването, Ескимо кидс, съдържащо Омегите- аз го давам дори и през месеците май и юни, макар и да не е препоръчително през летните месеци, през юли и август го замествам със сьомга- 2 пъти седмично в менюто на детето. Не пречи дори и по- често да е, особено при малко детенце- почти ежедневно да се дава сьомга в супата или пюрета, още по- добре е, ако е заедно с няколко капки ленено масло- с каквото се храни детето- стимулира умствената дейност, подобрява възприята и вниманието. Ядките, особено орехи, сусамена халва. Нао сан шу подпомага също много добре концентрацията, лиций- сушени плодове, за имунната система- черна кралска мравка или други имуностимуланти, витамините В3, 6, 12, витамин С по- редовно. Сутрин- преди закуска- 1 чаша топла вода. И останалото- къртовски труд- ежедневна работа с логопед и психолог, без да се отчайвате и без да се отказвате, каквото и да ви коства. Помнете, че абсолютно всяко нещо, което направите за детето, след време ви се връща десеторно и в повече пъти дори.

Последна редакция: нд, 16 авг 2009, 01:18 от Kezaja

# 462
Здравейте , от 2-3 дни се старая да изчета цялата тема и в нея има страшно полезна информация за всеки родител ! Искам и аз да запитам нещо,имам син на почти 3 год. и половина , раждането беше много тежко и от тогава до сега не спирам да се вглеждам и за най-малкото нещо . На няколко места ми направи впечатление ,че пишете ,че проблемите с говора и финната моторика са свързани и искам да попитам какво ориентировъчно трябва да може да прави на тази възраст,да рисува геометрични фигури ли? За говора -говори(не е съвсем изчистено произношението на някои букви) , съставя сложни изречения , но и в много случаи отговаря с една дума , има затруднения при описание на някаква случка.Въобще въпросът ми е свързан с финната моторика с нещата ,които едно 3,6годишно дете трябва да може да прави?

# 463
3,6 годишно дете може да е голям талант и много сръчно, и да прави и рисува какво ли не, а може да рисува и изрязва само, след задаване на инструкции само основни неща, и двете деца са в норма. Чудесни са поредиците книжки на Моливко за различни възрасти, като най- малката е 3 годинки- там са зададени нещата, които трябва да прави дете на всяка възраст по теми, като с увеличаването на възрастта, нараства и броя на книжките- в смисъл, постепенно се включва и четене. В книжките за 3- 4 годинки има раздели- нарпр. рисунки, по които детето трябва да прави разкачета- съчинения, след като му се покаже как се прави. Има малки разказчета, които да се четат на детето, след което детето да направи преразказ. Има фигури за изрязване и сглобяване. На тази възраст детето в норма трябва да може да изрязва добре с ножичка и да сглобява фигурки, с помощта на лепило, както е показано на картинките  в Моливко. Има картинки с фигури от конструктори, които детето на тази възраст трябва да може да прави само. На дете на 3 и половина години, трябва като се каже "Сега нарисувай полянка, къщичка, дърво и слънце.", трябва да може да ги нарисува така, че да се разбира какво е нарисувало и да изглежда като симпатична детска рисунка, ако се вижда драсканица и не се разбира какво има на листа, има проблем с фината моторика, и от там- с цялостното развитие на детето. Постепенно трябва да се усложняват изискванията към детето- трябва да се кара да рисува дете- момченце, момиченце- майка и татко- семейство, деца как играят- на детска площадка, на люлки, пързалка- да се развива въображението на детето. На тази възраст детето трябва съвсем свободно и естествено да влиза в ролево игри- то да е мишлето, майката друго животно, да правят разговор и то да разбира, че играта е "на уж". Ако не може детето да влезе в роля, в играта, пак има проблем. Изключително важна е и общата моторика за правилното развитие на детето. Трябва да се сетимулира катеренето по катерушки, пързалки, скачането на батут и катеренето с въженце по батута, карането на колело. За правилното развитие на детето, допринася много плуването, независимо дали има регистриран проблем или не.

# 464
  • София
laura_80, трудно е да се напише с няколко думи, но аз ползвам книжките от поредицата "Ръка за ръка" те са и програма на МОН за детските градини. Сега прегледах "Хайде да рисуваме", "Весели игри" и "На работа ръчички" за възраст 3-4 години, можеш да си ги купиш и да видиш идеи от там. Набързо видях да прави таралежче от пластелин и клечки за зъби, самолет от пластелин, да рисува дърво, да прави апликации на природна картина, да има представа за геометричните форми. Децата са различни и едно може по-добре да прави нещо, а друго друго. Ако прави около 50% от нещата по някоя от програмите за детската градина значи сте в норма.

Общи условия

Активация на акаунт