Трудно проговарящи деца!

• 226 998
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
Книжките според мен са с повишена трудност, така да се каже. Занимавам го малкия по тях, още от миналата година, взехме ги от яслата в квартала, защото трудно, да не кажа невъзможно е да ги намериш в книжарница, но определено искат от децата по-сложи неща, отколкото те могат, а и отколкото е нужно според мен самата /аз уча педагогика/. Но има хубави идеи в тях и лесно човек може сам да измисли нещо подобно и по-подходящо за детето му.

# 466
  • София
Просвета имат заредена книжарница на Дондуков - http://www.prosveta.bg/?go=home&p=sell, понеже те се намират лесно за това имам всичко от тях, включително книгите за учителя и музикалните дискове. Материала не трябва да се овладява за една година, но сега получават първа представа. Ние сме минали 2-3 годишни, 3-4 годишни и сега 4-5 годишни, наистина най-трудна изглежда 3-4 годишна, но това е една спирала и всяка година се надгражда. Аз съм учила по подобен начин Анг. и оценката се получава на края на 4 степенен курс. За това и децата се оценяват по-комплексно на 6 години.
С две думи не трябва да се шашкаме от книжките за 3-4 години, но не и да ги игнорираме като твърде сложни. А и понеже "Ръка за ръка" я минаваме основно, това са нещата и които специалистите търсят в децата ни и оценяват като развитие. Психолога или логопеда ни помага, ако някъде сме заседнали и нямам идея как да научи нещо да дадат напътствия или да измислят начин тя да разбере, но като крайна цел се търси разбиране на този материал.

# 467
Също така ги има в книжарницата на педагогическия факултет - зад завод Електроника.

# 468
Мерси за изчерпателните и бързи отговори , аз засега съм намерила книжките за Моливко ,но ще потърся и другите. Проблема при нас е ,че и самият тои не иска да повтаря(да рисува) след мен .Засега сме на кръгчета,от което следва слънцето  и правоъгълник с идеята по нататък да стане на къща. С ножиците се справя ,но с изрязване на точно определена фигурка не много добре . Още веднъж мерси и явно ще се залавяме още по-упорито с финната моторика .  bouquet

# 469
Трябва да реди пъзел от поне 5 парчета по шаблон, без да нацелва а да се ориентира кое парче къде би трябвало да е пространствено, да познава поне 4те основни цвята и да ги назовава и сортира, да познава кръг, правоъгълник,квадрат и триъгълник, да ги назовава и сортира, да нанизва макари на връв, да може да реже с ножица по дебела линия /права/, да се облича и съблича сам, да може да предаде случка"еди кой си ме удари, защото му взех солетите" примерно. Да може да пуска малки предмети през гърлото на бутилка и да я тръска за да ги извади, да ритне топка докато бяга, да ритне топка която е търколена към него, да хване подхрърлена топка към него с 2 ръце - с размер на футболна топка/поне 7 пъти от 10, като му се целим в ръцете от около 2 метра/ да се катери добре, бяга, ходи на пръсти, на пети, да скача със събрани 2 крака напред/незнам колко см трябва да скочи, моето дете още скача като едното краче изостава/, да намачака лист хартия на топка, да накъса лист хартия като държи листа и движи 2те ръце в противоположна посока, да стои на 1 крак с разперени ръце 3-4 секунди, да нарисува кръг след като му е показано - нарисувай това, посел права линия вертикална, после хоризонтална, кръст, хикс... и още има ама ми се спи и не се сещам. Трябва захвата му на молива да е пооформен вече, да не държи молива като нож за убиване Simple Smile При рисуване трябва да оставя добри следи - натиска да е наличе, нито прекалено леко, нито прекалено да натиска. Детето се тества само с пастели или моливи. Трябва да са наличе и ясно видими реакции като е седнал на голяма топка - поне 1м диаметър и движите топката огъването на гръбнака да запазва равновесие. При моето дете много странно липсва ляво такова... Дясното е много добре оформено, ляво липсва въобще. Това е норма за 3г7м в момента ни правят оценката и ми е прясно. Има и други неща които немога да опиша и незнам какви са изискванията - пак свързани с пространствена ориентация и равновесие, и вестибуларен апарат...

За да е добре финната моторика трябва да е много добре Общата. Което значи, че детето няма да се научи да пише, докато не се научи да рита и лови топката образно казано.
На 3години и половина не финната моторика е приоритета, а общата, за да даде една солидна основа за развитието на финната когато детето стане на 4г. Което не значи да не я упражняваме, но да полагаме големите усилия за общата, вестибуларен апарат, и пространственото възтриемане/което е много важно в бъдеше за финната моторика/. Т.е на тази възраст е много важно да се затвърди основата за да се гради отгоре после лесно.

# 470
  • Пловдив
 [desi] както винаги - много стойностен пост! Както винаги де... Ние на 24.08 сме на преглед при невролог. Хем искам, хем се панирам, дори се чудя и какво точно да го питам...от нещата които деси е описала - май само с улавянето на топка не се справяме.

# 471
Ама това са норми за 3 годишно дете, не за 5 Simple Smile
А защо въобще ходите на невролог? Въобще невролога каква връзка има с проговаряне, развитие на детето и т.н.... Каквото и да го попиташ той отговор няма да може да ти даде.
Немога да си обесня защо в БГ  веднага като се засече някакво изоставане в развитието и се ходи на невролог.... откъде накъде пък на невролог  newsm78

Това малко като да си водите децата на зъболекар когато са си изкълчили крака и крачето се е възпалило .... Да не би инфекцията да е тръгнала от там.... и зъболекаря ще каже, мдам...може да е от еди кой си възпален зъб, я да дам антибиотик да го излекуваме - ще подобри възпалението поне ... А в крайна сметка нищо не става, защото инфекцията която детето има е  в следствие на травмата за която никой нищо не прави.....

Глупав е примера, ама какво ще питаш невролога? Дали детето ти има тумор в мозъка, дали има епилепсия, митохондрия, множествена склероза  ???

Разбира се не е изключено детето да има и някакво такова заболяване, ама то има и други симптоми обикновено, и проговарянето или социализацията  определено не е област в която невролозите са много способни.... Със същия ефект помощ за проговарянето и развитието на детето бихте получили не от невролог, ами от ортопед примерно. Каквото ви каже ще е от общата му медицинска култура.  newsm78

# 472
  • София
Деси, ходим на невролог, защото все се надяваме да има нещо, което доктора да открие и да каже - ей го проблема, давай от това сиропче един, два месеца и ще му мине.
Защото най трудното решение за един родител е да заведе детето на психиатър.Заведем ли го там веднага си представяме, че доктора ще го впише в регистъра на 4 километър още щом прекрачим прага на кабинета му.По добре звучи някак си невролог от психиатър.
Проблема е чисто психологически.Трудно се приема истината.Когато си извървим пътя през ..........ози стигаме и до психиатъра  Embarassed.

# 473
Е добре де, те и от психиатър нужда нямат децата  Joy А от психолог.  Аз не виждам срамно нещо да се води дете на психолог... дори и учителките в детските градини учат психология и би трябвало да могат да  прилагат уменията си ежедневно ....
При нас има едно животно което се казва "образователен психолог" и се занимава точно с такива проблеми при децата - всичко от късно проговаряне до изоставане в коя да е област от развитието. При такъв се ходи дори ако детето примерно не иска да си пише домашните, или ходи с нежелание на училище и т.н. При мъниците пък - като изостава в нещо, не може да рисува, да се научи да ходи на гърне, да говори, да разбира и т.н. и т.н.

Аз пък честно да ти кажа, да ти намери някакъв проблем невролога е много по страшно от диагноза аутизъм примерно.... Тумор в мозъка примерно или епилепсия не се лекува със сиропче .... 

# 474
Ама това са норми за 3 годишно дете, не за 5 Simple Smile

Не ги знам тези норми кой ги определя, но доста деца на  4 - 5 години дори, които нямат никакви проблеми с говора не могат да ги покрият напълно. Единия ми племенник е на 7 и живее във Франция, там никой не смята, че има някакви проблеми , в училище се справя отлично,говори перфектно включително български малко, а в чисто физически игри е доста по зле да речем от моя 5 годишен, който аз също определям, че има какво да се желае и макар че е ловък, не винаги осмисля дадена игра, когато се изисква и мисъл и трудно мога да го науча. Най вече защото не ми дава да му обясня, всичко което е научил е само когато той иска или инстинктивно научи.

# 475
Ходи се при невролог - защото родителите не са специалисти и когато отидат първо при личния си лекар - той ги праща на невролог  Crazy И не виждам защо да не се отиде - човек трябва да вярва на личния си лекар - ако неда го смени. Той е лекар - дава талон за невролог - нормално да отидеш първо там. после започваш да търсиш информация, да четеш, да разпитваш и виждаш, че има и други специалисти. Но когато ти се случи за първи път - как да знаеш правилния специалист?
Това с нормите...и аз не го приемам. Най-малкото защото ако едно дете не му харесва да рита топка примерно - не го прави, но това не значи, че има проблем.

# 476
  • София
Деси, когато за сефте тръгнем по специалисти не правим разлика между психолог и психиатър.Имам съученички - дърти кобили, които все още не правят разлика.Само като се сблъскаш челно с проблема научаваш невролога, психолога, психиатъра и логопеда каква дейност извършват.На мен вече ми е ясно, но докато науча кое кво що си минах пътя през .............озите.За щастие само година изгубих и вероятно никой Бг. родител не би си спестил ........озите за всеки случай.Сега вече го отчитам като губене на време и излишно разкатаване на детето, но ако се върна 4 години назад вероятно пак бих си ги пообиколила, но паралелно с тях бих се активирала и с терапии.Дълго време не четях дори аутистичната тема, въпреки поставената диагноза и ТЕЛК, защото на мен това не може да се случи, станала е грешка някаква, все някъде има едно лекарство за моето дете, което ще го излекува  Crossing Arms.
Да си призная обаче откакто започнах да чета аутистичната тема започнах да помагам на детето си  Wink, и бързо разбрах кое е "лекарството"  Mr. Green

# 477
viliko, нормите са това което определя изоставането при детето и са много важни. Ако детето не може да хвърля топка не можеш да ме убедиш, че ще може да пише добре. Никой не иска от него да хвърли топката умело, а да може да го прави. Никой не иска от тях да могат да вкарат гол, а да си вдигнат крачето когато топката приближи до тях и я ритнат/а не да "ритнат" 3 секунди преди топката да е стигнала крака им/.
разбира се не може да се оценява дете което никога не е ритало как ще ритне топката, но след определен брой опити би трябвало да възприеме какво се иска от него.... Или да искаме от дете което не е пипвало ножица да реже, или от дете с което не са редени пъзели да реди пъзел... т.е. каквото умение търсим, то трябва да е упражнявано предварително и се гледа как го е усвоило детето. Децата които не харесват да правят едно или друго нещо им се намира подходящ и интересен начин за да се занимават с него.
И да, не всички деца ще имат еднакви резултати, но ако детето "изостава" в едно или две неща никой няма да се притесни, но детето което изостава с повече обикновено има проблем.
Това което написах е много долна граница и съм сигурна, че 80% от 3 годишните го умеят.
А за личния лекар - ами защо личния лекар питате за съвет? Децата ви не са болни, че ги водите на лекар?
Катина разбирам те, но пак ми е много странно - ето примерно аз когато за първи път отидох при специалист беше на психолог, защото си мислех, че аз нещо не знам как да направя и да се справям с детето си.... Въобще и не допусках че проблема е в детето. /въпреки, че в нашия случай то е КРЕЩЯЛО направо, не е намеквало за проблем.../ Та отричане знам какво е, ама все пак на лекар се водят болни деца, а не неговорещи  newsm78
а за "Спестявяането" на ........озите единственото решение е да се въведе 100% платено здравеопазване за децата... така много родители няма да си водят децата на лекар на всяка настинка и личните да почват да си измислят какви лекарства и изследвания и ...ози да им предписват.  Joy

# 478
За да следиш всички тези неща, които си изброила като норми - означава да си се занимавал с детето дългосрочно и чак тогава да откриеш, че евентуално не се справя. А това един работещ родител, разчитащ например на баба да го гледа или детето хосещо на ясла, в която не ги занимават - няма как да стане.Виж - ако вече имаш съмнение, че детето изостава в определено отношение и някои те е посъветвал това да правиш - друго нещо е. Но дете, което е на 3 години и не реже с ножица и не рита топка и не назовава триъгълник - не защото е изостанало, а защото не е научено - е съвсем друго нещо. Приемам, че говориш за норми в заниманията на дечица, при които има някакво съмнение.
За ходенето при личния лекар - извинявай, но при кого трябва да се отиде първо според теб? Когато родителя не знае нищо на тая тема и не е чел в Бг мама и няма познати с подобен проблем? Да си хвърли бобчета, за да отгатне къде да отиде ли  Crazy Разбира се, че за всяко заболяване, независимо какво - първо се тръгва от личния лекар!

# 479
  • София
Деси, аз първо отидох на логопед на 2.3 г., който ме препрати директно на психиатър.Споменах и, че подозирам аутизъм, защото гледах един филм - наш си документален за аутизма.Логопедката ми каза, че категорично не е аутизъм, защото те лягали, ставали по едно и също време  Shocked.Но отидох на психиатъра и от там вече на 2.5 бяхме в св. Никола.Минах си по .......озите, защото се надявах да не е вярна диагнозата просто.Чисто психологически го приех трудно.Предполагам повечето родители са били като мен НЕИСКАЩИ да повярват.

Тригодишно дете не можещо да прави тези неща прави впечатление viliko.Дъщеря ми на 2.5 г. не можеше да играе на уж и ми направи впечатление.На три години изпадаше в кризата на отричането и ми направи впечатление.Потърсих си коснултация с психолог отивайки при личната лекарка.Поисках и направление за психолог.Синът ми не играеше на уж и ми направи впечатление.Още на 1.8 г. направих с логопед първата си консултация за него.За съжаление не попаднах на разбирач и затова загубих време.Казаха ми след 4 год. да ида на логопед - сещаш ли се защо  Cry.
Нормите дето ги е дала Деси са си съвсем реални.Синът ми чак към 5-6 г. ги покри  Cry

Консултацията на 1.8г. беше с логопедка от логопедична градина, а следващата на 2.3 в друга ДГ  Whistling

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 17:11 от Катина

Общи условия

Активация на акаунт