Трудно проговарящи деца!

• 225 533
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
  • София и там където не се пуши
http://www.evropea.com/dyslexia.html това е характеристика на дислексията . Моето дете от малко отговаря на това.

Иначе е умник, човек на действието. Прави нещата без да обяснява. Учителита казват че е интелигентен. Трудно е на родители с такива деца, но после грижим ли се добре за тях - облагодаряват ни се грижите  Все още не му се разбира винаги какво иска да каже.

# 526
От много отдавна я чета тази тема, защото силно ме засяга. Радвам се на всички деца, които имат успехи, въпреки късното проговаряне.
Моето дете и то проговори доста късно. Около 4 годишна възраст. И до ден днешен не знам на какво се дължи. Раждане, развитие първите месеци и години всичко си беше нормално. Аз имам съмнения за една от ваксините, но е недоказуемо май .Повече съм писала в темата за ХАДВ, защото до 4-5 годишна възраст имахме и такива прояви . Последната година и това отшумя. Сега си влачим последствията от късното проговаряне. Не много богат речник, неправилни изречения, експресивна реч не е на ниво. Спрягането на глаголите, правилни окончания за брой, род и число... не му идват отвътре. С някои доста сложни неща се справя перфектно, а примерно с предлозите за местоположение му е трудно.Записахме го в предучилищна група в училище, за да има повече време да свикне с режима, с правилата и пр. И сега треска ме тресе. Как ще тръгне в училище, дали ще се разберат с децата, да не му се подиграват. А той една добра душа...Иначе мога и да го похваля, но сега основно се притеснявам за дупките, които трябва да запълним тази година, за да може първи клас да учим това, което трябва и да няма изоставане.
Ще се радвам майките с ученици да споделят как се справят. Сега се чудим какъв режим да направим, за да е оптимален за детето и да има време и за игра, и за любимия компютър, за заниманията му с логопед и за спорт...

# 527
Егвийн,все едно чета за дъщеря си.Също проговори късно,ходихме на невролог,правихме ЕЕГ-чисто е,посещаваше ПГ в училище,за да свикне с децата,все още има неправилен говор и затруднения със звук "р".Сега ще е първи клас и мен отново ме тресе ужаса,как ще се справим,дали няма да я бият други деца,макар да свикна да се защитава.Иначе е умно и добро дете,гледа сестричката си,която е на 1г 7м.Имаме голям напредък с логопеда,дано и тази година продължат децата ни в същият дух - напред !!!  Hug Hug Hug

# 528
Привет на всички мами,дъщеря ми е на 2 годинки и не можа да говори ,казва само няколко думички-мама,тата,баба,не,дай само това,говорих с лекар  казаха,ми че трябва много да му говоря и то не на бебешки език,иначе всичко със слуха ми си е наред,роди се недоносено бебе,но след това нещата се нормализираха,храни се добре,разбира,да чукам на дърво нямаме никакви други проблеми,разбира ме какво и говоря,но това е че все още не може да приказва,знам че недоносените деца се развиват много по бавно от свойте връстници.Моля дайте ми съвет,Благодаря Ви предварително.

# 529
И мойто хлапе трудно проговори, но тази година лятото беше повечето време на село при баба си, събрано от сутрин до вечер с деца. Сега устата му не млъква. Не може да са перфектни децата ни, аз се развам на всяко едно нещо което се стреми да постигне.

# 530
  • София и там където не се пуши
ДидиТаси съвет - логопед. И моя недоносен при това 3 месеца и му е труден живота с това обяснение и завършване на изречения.

# 531
Здравейте мили мами,от много време на съм писала във форума,може би от една година,но пиша защото се притеснявам много за мойта дъщеричка която е на 2г. и 8м. и неиска да проговори нормално,казва 20-тина думи и толкова всичко друго е " а-а-а",постоянно говоря,убеснявам и чета книжки но не,просто отказва да повтаря след мен,само ако тя си хареса по някоя думичка си повтаря.Със слуха е супер,абсолютно всичко чува и на 100% разбира всичко което и кажа или я накарм да направи ,или донесе нещо. Какво мислите  Thinking

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 00:39 от rositsa 83

# 532
Роси, моето дете също отказва да работи и учи с мен. Но като ходи на логопед е много дисциплиниран, изпълнява, повтаря, учи много. Моят съвет е да не се бавиш, а да намериш логопед, който да работи с нея. Говорното изоставане е малко сега и лесно ще се навакса. Ти също ще научиш как да и помагаш. Успех!  Hug

# 533
  • Центъра на Вселената...
Не знам от къде да започна...Детето ми е на 4 и половина и не говори. Близо две години посещаваше логопед без никакъв резултат. Единственото, което се научи е да се съсредоточава за повече от час. Логопедката ми заяви, че се отказва от работа с нас, заради нулевия напредък, сега съм в търсене на нова. Детето ходи на градина от както е навършил 3г и то с желание, там също имат логопедка, с която мисля да поговоря за допълнителна работа. Това лято ходихме при доц. Божинова, която заедно с нейната психоложка ни поставиха диагноза сензорна и моторна алалия, леко умствено изоставане и ни изписаха познатия на всички ноотропил. Направихме и скенер миналата седмица по нейна препоръка, който показа здрав мозък. Днес сутринта за пръв път му дадох 1мл от лекарството...До сега четох в темичките ви и се почувствах безкрайно виновна, до сега не съм давала никаки лекарства, детето не знае какво е антибиотик, направо не знам какво да правя вече...Прочетох пост на една мама, която беше писала, че дете, което не имитира/каквото е моето/ и да го удавиш в ноотропил, все тая и не спирам да мисля за това. Логопедката в градината държи да взимаме проклетото лекарство. Кажете ми какво да правя, докато е още време!

# 534
  • София
Lacio, потърсете друг логопед!!!
Незнам при кой сте ходили, но така да се откаже от детето, защото нямало напредък... Shocked Струва ми се "меко" казано непрофесионално. Sick
Резултатите идват с МНОГО водене и терапия, работа и игри вкъщи, търпение и постоянство. Изборът си е твой, но аз залагам на терапията на 100% и не бих тъпкала сина си с лекарства. Давам му единствено "Звездичките" (Омега 3 и DHA), като "добавка" за мозъка. Wink
Не се отчайвай, ами му намери свестен логопед и психолог и започни да го водиш. Ако искаш ми пиши на лс да ти дам координати. Hug

# 535
  • густо майна Филибето
Здравейте на всички!Може ли да ви попитам, в случай че някой иска да ми отговори:на годинка и 2-3 месеца какви думи използваха вашите дечица и впоследствие ли са спряли да говорят?Искам просто да разбера дали детето се развива нормално до една възраст и после се появява проблема или той си съществува от самото начало, просто след 1,6г.започва да се забелязва от родителите?

Нещо, което е характерно за децата от аутистичния спектър е, че първите им думи не са като при другите деца - мама, вода и ам.  Моето първо каза съвсем ясно - ало кой е да , преди връстниците й да формират изречение от 2 думи. Също ено, те,ти (1 2 3), куте (куче), ко (коте) ка (снимка). Това на година и четири месеца, записала съм го в дневника й. След което спря да издава звуци няколко месеца. Срички за храна и вода започна да употребява към две и половина години.

ДидиТаси, ако много те тревожи това и не ти дава мира, консултирай се. Ако искаш личното ми мнение, малко е детето. Това, което казва сега, е достатъчно. Само го наблюдавай и следи темповете, с които запаметява нови думи.

rositsa 83 ,странното, в това което пишеш е, че казва думи когато си поиска. В същото време изпълнява поръчките ти. Нещо по-особено и различно от другите деца забелязала ли си?

Lacio
, ами като толкова настоява, кажи че му даваш Mr. Green

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 15:09 от Ljuboznatelna

# 536
  • Варна
И нашата първа дума беше "мирише" Crazy
Мама и тати не е казвал, иначе повтаряше по сложни думи. Обаче скоро го водихме на психолог, който напълно отхвърли диагнозата аутизъм или аутистични прояви. Говореше по-скоро за незрялост на психика и трудно справяне с емоциите. Относно забавянето в говора така и не се намери обяснение, нито от психолога , нито от логопеда, нито от невролога.

# 537
Ами единственото което виждам различно от другите деца е единствено говора,иначе е много будно дете и обича да е сред деца,но не може да си говори с тях  Sad ,ще изчакам  докато направи 3 години и ако няма напредък ще търся логопеди,но все ми е в главата тая Алалия,управя ли се с логопед?

# 538
Искам да ви покажа някои от клипчетата, които правих за моите деца (едното е със СД), за да упражняват изговарянето на цветовете, някои думички, броенето, оцветяването и т.н.

оцветяване на ябълка, круша, влакче, пеперуда и др. - ocvetiavane1.wmv
оцветяване на коте - kote.wmv
опростена рисунка на момиче - risunka1.wmv
числата от 1 до 5 -     1-5.wmv
антоними - противоположни думи - antonimi.wmv
Снежанка - оцветяване
Момиче с цветя - оцветяване

Мога да кача файловете и в youtube, но качеството на изображението ще спадне много.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 00:01 от Мария

# 539
jeniga , при моето дете  до година и 1-2 месеца всичко си вървеше съвсем нормално. Имаме го записан на камера как казва многократно ма-ма, ма-ма , ние му се смеем, а той се залива от смях. Казваше и та-та...и в един момент всичко изчезна. Очния контакт рязко намаля. Реално може да се каже, че проговори след 3г. и половина. Диагноза конкретна нямаме. Беше прекалено малък, когато тръгнахме по специалисти, чух всякакви - общи и неконкретни, страшни и не чак толкова... За мен тя е моторна алалия. На какво се дължи - никой не можа да каже. Работим с логопед от както е на 3г. Аз имам версия. Според мен проблема е предизвикан от външен източник, а не е вроден. В подробности не ми се влиза, защото е недоказуемо. А може би просто така ми се иска да е. Бих дала всичко да разбера на 100 % от какво се получи така, защото това незнание ми пречи да взема важно за мен решение. Но се съмнявам, че ще стане.

Lacio, потърсете друг специалист. Задължително трябва да работите с логопед, за да има изобщо някакъв смисъл от пиенето на Ноотропила. А логопед, който да държи на взимането на някакво лекарство, ми звучи леко странно. Аз никога до сега не съм давала от този тип лекарства. И мисля, че съм постъпила по най-правилния начин за моето дете.Давала съм т.нар. хранителни добавки - водорасли, омега 3,6,9, антиоксиданти и много други. За нищо от всичките тези неща не знам как и доколко е действало добре за нас, защото няма как да видя какво би било без тях. Но съм търсила информация за всяко едно нещо, мнения на майки, които са го давали, изследвания и пр., за да взема някакво решение. В крайна сметка за лекарствата всеки родител сам трябва да си прецени и да бъде убеден , че прави най-доброто за детето си. Не се чувствай виновна. Потърси информация и прецени кое ще е най-добре за вас. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт