ИЗРАЕЛ 11

• 40 911
  • 285
  •   1
Отговори
# 150
akhyal_katya, пожелавам ти да се сбъдне това, което желаеш най-много!

Момичета страхотно си изкарахме вчера! Айде да плануваме нова среща по-нататък  Sunglasses

И за който не е разбрал, оказа се че моят мъж и Мента са родени на един и същи ден , а аз с нейният мъж също на една дата само че с една година разлика  Joy

# 151
  Мента , интересно, но  надали ще седна да чета цяла книга на английски.Хем време нямам толкова , хем предпочитам нещо по-лесно смилаемо - статии, разкази и то на  български. Едно време без малките имах време повече  за  такива четива.Иначе на който му е интересна тази тема - хубава насока даде.Вие нали сте в къща ....я си слагайте 2 шезлонга си мислете , че са сини и тВа е  Mr. Green . Градинката пък си мислете , че  сте я засадили току що и така ...

Ханд , ми вземете си разменете мъжете  Joy .... 

Сега ще се научим да хойкаме и да харчим с тия срещи и после  няма спиране на инерцията  hahaha    Crazy

# 152
Интересно четиво. Ето и 5-тата част: http://www.mediatimesreview.com/september05/Arditti_Fin.php

# 153
  • София
А аз само да се включа с едно въпросче , скъпо ли е в техните молове . Тук в софийските е просто немислимо да отидеш и например да си облечеш детето с дрешки за детска градина - примерно .

# 154
  Кукли, в банята имаме  гостhttp://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94:Tinygecko.jpg

За късмет са , никакво убиване. Говорихме за тях преди , но пак да кажа - живеят  до 9 г. и растат до към 12 см. Опашката им може да се откъсне и регенерира след това (пак расте нова). Израелците не ги трепят.Аз се засилих един ден когато видях за първи път ...викам на моя мъж - като го фрасна с джапанката  #Crazy  (животното демек , не мъжа) .... А мъжа вика  - а , не , йок! Никакво фраскане ни по мъже , ни по животни в тая къща  Joy И така свикнах с тая израелска щуротия.Викам му  , че ако порастне доста да ме дразни ще го фрасна (пак  не мъжа , а животното).А той ми казва , че като пораснат излизат навън от дома .Само малките се виждат насам натам  и чат пат казано по научно му. Ядат разни комарчета и насекоми ситни.Много били чистички.Айде от мен да мине - до 2 см. не ги фраскам - да живеят!  Whistling

Вижте тук как се грижат по нашенско за една пострадала костенурка , видео:

http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/775/839.html

roussybg , мерси за пета  -  последна част!

pipi06 , то  понятието "скъпо" е много условно. Има хора , за които е скъпо по моловете и купуват по пазари.От друга страна пък по моловете постоянно има разпродажби , намаления , сделки 1+1 , второто на половин цена и т .н. Общо взето народа купува по моловете . В тях има  скъпи, но и достъпни стоки.Не всичко е огън дето се казва.

И кво, никой няма да каже нещо по снимките , да ни похвали , да ни оЦъка с език , нещо така .....ей , никакви снимки вече.Ние гълтаме кореми там да се изтипосаме , вие тука Ц , хич  hahaha Joy

Онази снимка  с  пирамидите зад нас е на покрива на мола.Много красиво се вижда от  високо.Имаше игрална за деца с надуваеми пързалки и т.н  по израелски щедро  и  с плащане входа.Саги много се радваше на  пяната , която радухваха с  едни мощни вентилатори и тя се сипеше като сняг и едри топки пяна по целия покрив на мола , където бяхме. Много му хареса , досега разказва ...  Grinning

Лека  нощ!

# 155
Пете,честит нов член на семейството! LaughingКак ще го фраскаш - какво ти е направило животинчето?
Аз сядам на бързичко да нахвърлям за раждането.На когото  не му се чете - да мине по диагонал моя пост.

Първите две деца родих нормално - класика!След това ми е откриха рак на шийката на матката и ми беше направена т.нар.конизация.Аз не се отказах да раждам и вярвах в себе си,че ще успея!Ей,любовта прави чудеса!Миналата година родих третото със секцио (след въпросната "конизация" препоръчват раждането да е по оперативен път).И сега номер 4 - отново се роди с операция.За съжаление се оказа ,че матката е изтъняла доста и се наложи голяма част от нея да бъде премахната,което означава ,че никога повече няма да мога отново да си бременея и да раждам.Много ми е мъчно!За това и не ми се говори и пише много за раждането.
Слава Богу се възстанових бързо и на още на следващия ден бях на крака и си поисках бебето.От тогава насам малкото маймунче е все на цица.Стога ли му ,не му ли стига - незнам.Но постоянно си иска да цока.Не иска вода и биберон -залъгалка.Опитвам се да я дохранвам с АМ,но и него не го иска.Лошо няма да си кърмиш,ама нали имам и домакинска работа !Ще измисля нещо. newsm78 Вчера ходих да ми свалят конците и си носех мишлето с нас.ПОне в колата спа и не беше на мен.Ама после като решихме да пием по кафе (аз -сок) - хайде пак на цица!И хората си ме гледат ,а аз си кърмя.Какво сега - то някой си показват задниците и циците повече ,аз от кърмене ли да се притеснявам?

Май бях много лаконична и не особенно интересна,но ми е трудно да си събера мислите и да напиша нещо по-забавно!А пък и темата е "Израел" - не е за раждане и кърмене! NaughtyИ не искам да я натоварвам с моите лични неща.А сега отивам да ви чета!

# 156
  Добро утро!

Интересно е, защо не.Нали си другарче - набързо каза да сме в течение.Мерси ти! Радвай се на това , което имаш  , а то хич не е малко от към деца  Simple Smile ! За кърменето е въпрос на избор.Аз рано спрях  - има , няма 2 месеца кърмих и двамата , но с изцедена кърма.Не ми се отдаде това забавление - висящо маймунче както казваш  Grinning . И аз съм виждала някои рускини по нашенско да си вадят "устройството" за захранване на бебето посред градинките и не им пука.Предизвиква интерес повече от мацка по прашка.Така си е.  Wink Аз много не си вадя  атрибутите по никакви места  Joy . Живи , здрави!  Grinning

# 157
  • София
Моето момченце го кърмих до 7 месечен , тогава започна да си върти главата и да не ме иска . Леле , колко тежко го преживях . Виках си това бебе съм го правила толкова дълго време ( 2г. и отгоре ) , а сега не ме иска . Но сега не се отделя от мен , въпреки , че ходи на дг . Абе дечица , да са ни живи и здрави , да ни радват . Та и на мен ми се случи да го кърмя веднъж в парка . Завъртях се и готово . Но не бих повторила , беше ми доста притеснено . А гостенчето на Петя ще го гледкаме как расте . Не го фраскай . Joy

# 158
Ба , няма ! То да внимава колко ще порастне пък (шегувам се) ....

http://www.adambouskila.com/wp-content/uploads/madagascar-spiny-tailed-gecko.jpg

http://www.wildherps.com/images/herps/standard/003942_house_gecko.jpg

http://www.greyphoenix.biz/LJStuff/07/IMG_1611%20-%20Gecko%20on%20my%20hand.jpg

http://dvice.com/pics/gecko.jpg   Whistling

Я , вижте настилката :   

На животинска вълна ...

Значи подържам аз тука огъня , ама като се засиля за България не ме търсете много месец и половина  Whistling ...как чакам това време  Party....После като се върна - зор , мъка, носталгия още 1 месец и половина и така  Joy .

# 159
  • T"A
pipi06, в моловете е по-скъпо и според моите наблюдения там се пазарува най-вече при намаления или за подаръци. Тук има т. нар. индустриални зони във всеки град (нещо, което в България няма newsm78), в тях няма жилища - само производства, складове, офиси и има постройки като халета, може би строени за складове, но са превърнати в големи магазини - там обикновено пазаруваш директно от фирмения магазин на прилични цени  Peace
Отделно всеки град си има търговска улица, където се продава на нормални цени в най-обикновени магазинчета...
Дрехите в Израел са много евтини   Grinning  Докато напр. книгите са скъпи   Rolling Eyes

mi6imadi   bouquet, много ми беше интересно да прочета за раждането, надявам се не те е разстроило да ни го пишеш  Hug Имаш много борбен дух и явно носиш в себе си много любов към живота. И аз винаги съм си мечтала за много деца, но (сега и аз ще напиша като Катето Акхял Heart Eyes) се омъжих сравнително късно и не знам с колко ще сколасам  Laughing

Като бяхме в мола с момичетата и аз и Ханд ходихме по-напред, една жена, като я видя, че с малко бебе, дотича до нас и ни пита къде има магазин на Шилав (бебешки магазини), а аз не можах да я опътя... След което тя ми обясни, че търси място за кърмене и именно в тези магазини имало кът за кърмачки - виж колко хубава идея! Heart Eyes

# 160
Хора аз се омъжих на 35 г.сега съм на 36г,а живот и здраве ще родя на 37г.Рекордьорка съм-не мислите ли?
Да,мен ме е страх,а като се замисля май трябваше по-рано да се омъжа,да бях родила поне едно и сега да съм с второ,а мен ме шубе да си помисля за второ.Да не говорим,че трябва да се правят генетически изследвания,поради"стари родители' и съответните опасности,които могат да съпътстват едно раждане и дете.
Чак сега си дадох сметка,че всяко нещо е с времето си.

# 161
Има  места за кърмене в някои молове - стая с  диванчета и маса най-често.Има  на летището също и дори казват на майките служителите  и ги опътват.

Мента, ти пък  - омъжила се късно ! Нищо подобно  Simple Smile . Като момиченце си , я се виж!  Wink Сигурно защото всички сме на една възраст от  групичката дето се срещаме и сме с  деца  и това ти създава едно усещане такова , че още нямаш сякаш е късно.Не е хич!Нищо не са 30 г. Издадох тайната   newsm09  Mr. Green Тя и Катя не е много голяма ама се е  затюхкала. Simple Smile Големи скици  Hug .Криси - успех и карай спокойно , всичко ще си дойде на местото !

Прави ми   впечатление , че  детските книжки са скъпи по- добре илюстрираните и оформените.Има музикални книжки при отварянето на страниците - музика.Има такива , на които има копчета , бутончета с разни животински  звуци според картинката.Има едни , при които на  снимката на зайче например   в средата  е  вмъкната козинка , която да научи децата на допир , усещане за вид животно.Имаме  една  с кученце , легнало по корем , а коремчето му се  плюшенко и като го тупкаш пиука (ама обяснение).Имаме една книжка на Мечо Пух (Пу аДов) на дисни , която е цяла игра.Има четящ глас.При разгръщане на  страниците  четецът чете съответната страница .Има опция за въпроси."Книжката" пита въпроси - какъв  цвят е  блузката на  мечо например и детето натиска  съответния цвят бутонче .Има опциа за отговори с Да и Не - 2 кръгли бутона в 2 цвята (учи цветове).Тези книжки са скъпи и много хора не ги купуват масово.Има и едни  евтини книжки  по 10 шекела , които биват , но картинките им са някакви графики , черно-бели , без детайли.Има и цветни, но пък едни смахнати рисунки.Язък за хубавите разкази вътре , илюстрациите - никакви ги няма.Харесва ми това мероприятие - ЧИТАЛНЯ , където  четец  с много интересен начин на  изказване , интонация и мимики чете книжка , а децата насядват около него.Прави се по моловете и в някои магазини.Интересно е , безплатно е.Това е моят опит с  детската литература , защото  аз книги на иврит не чета - нямам търпение и време.

# 162
  • T"A
Това е моето гущерче - смамит - миналата година живееше на балкона ни до една луминисцентна лампа (явно там са прелитали мушици и комари) и на тази снимка е в пълен размер, когато е голям, възрастен екземпляр (нарочно само давам линк към снимката, че има и хора, които биха се погнусили Peace).
http://forum.all.bg/files/1752033-%E3%F3%F9%E5%F0.JPG

Имахме и таралеж в двора, изобщо при нас е пълно с таралежи, а миналата година две гугутки бяха направили гнездо в сандъчето ми с подправки (по-точно в това с наната ми) и имахме дори две яйца  Crazy Мъжът ми казваше на този екземпляр йонана - от йона=гълъб и нана=мента... (въпреки че точно гугутката на иврит се казва цоцелет, ама айде  подробности...)

Тук има страхотни птици между другото  Peace Аз не съм почитател на хвъркатите видове, но просто ми прави впечатление Grinning То не са прелетните птици, които от Африка към Европа преминават през Израел, то не са местни видове... Има един духифат, който ми е много любим:

Той се състезаваше да бъде националната птица на Израел  Laughing и спечели

Относно  възрастта за раждане ...
Криси, свекърва ми е родила последния си син на 38, за бременостите си казва, че са и били една от една по-хубави  Peace

Пете, няма нищо общо със срещите, въпрос на нагласа си е...  Ако всичко е наред и започна на 30, и при положение, че аз искам и да работя между ражданията, колко мога да родя до 45  Crazy Да сме живи и здрави, пък колкото-толкова, все пак не количеството ми  е най-важно  Wink

# 163
Лайла тов момичета   bouquet
Наскоро четох из форума за известни личност в България от еврейски произход. Някои от тях имат славянски имена, а други еврейски. От какво зависи това? Брей, много са евреите в управлението и в благородническата прослойка  Thinking
Гледах филм за живота на евреите в Испания през средновековието. Много тормоз са преживяли Confused Оказа се че Краля също е от еврейски произход. Той напълно прикриваше религията си, взе за съпруга католичка естествено от виден произход. Ходеше по църкви и присъстваше на ритуали, но тайно спазваше еврейските традиции. Жена му охладня към него когато разбра истината как я е разбрала сами се досетете. Flutter Главата на Инквизицията го покани да яде свинско месо и той отказа... и после искаха да го убият.
 Краля взе втора съпруга . Този път правилна  Wink Направиха им пищна християнска сватба, кардинала ги венча. По-късно този ден Краля и Кралицата си направиха тайно бракосъчетание в едно мазе. Помещението бе пълно със свещи , а молитвата им включваше думи на иврит и поклони. Много се впечатлих - това е единствения случай, в който съм видяла филм да показва еврейска молитва.
Виж, мюсюлмани да се молят показват много, но все в лош контекст но комент   Cry
Това дето го показа филма отговаря ли на действителността? За съжаление, не помня името на филма много съм слаботокова относно имена  Crazy
Чувала съм че еврейската религия се предава от майка /за разлика от исляма и християнството, които се предават по баща/ - това вярно ли е?
В случай че детето има баща евреин, но майката не е, то счита ли се за евреин? От религиозна гл.т, еврейка има ли право да се омъжи за неевреин?
Мерси че ще ме просветлите  Hug и поздрави на всички в този форум   bouquet Hug

# 164
  • T"A
al-Yashbi', пусна ми муха в главата с този филм, който явно не съм гледала  Thinking

Еврейството се предава по майка, не само като религия, говори се за принадлежност към един народ  Peace

Ако бащата е евреин, а майката - не, децата се считат за неевреи, освен това рабините, които са ортодоксални, не биха извършили бракосъчетание между евреин и нееврейка, нито пък между еврейка и неевреин. Смесените бракове са светски, нерелигиозни и се извършват само в чужбина (признават се от държавата Израел), а тук има реформистки церемонии, които обаче не се признават от рабината (официалната институция на рабините)... Голям хаос е в това отношение! (тоу вебоу, както се казва на иврит)

В youtube има много записи на молещи се, най-вече от Стената на плача  Peace
Тук е съвсем на кратко: http://uk.youtube.com/watch?v=-AUDbejO7-w&feature=related
Виж какъв наплив е на Йом Кипур, когато се молят за прошка: http://uk.youtube.com/watch?v=-YrMdrXSsr4&feature=related
И някакъв репортаж на английски за Стената: http://uk.youtube.com/watch?v=_22cCAnw7oo

Това за имената си е въпрос на личен избор, но някои имена в България са със славянско звучене, защото е по-близко до езика, по-лесно за изговаряне, но всъщност са си библейски, еврейски имена  Wink Напр. защо да си кръщаваш детето Хава, след като Ева звучи много по-естествено като произношение на български...  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт