ИЗРАЕЛ 11

• 40 920
  • 285
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Я като сте на тема имена да ви питам нещо. Имам леля (сестра на баща ми), която се казва Есена. Знам , че е кръстена на нейна леля, която пък била кръстена пожелателно на някаква много красива мома в селото (ама как го обясних....). Както и да е, искам да кажа, че не могат да ми обяснят произхода на името. Та въпроса ми е чува ли ли сте такова име? Да ви звучи с познат корен? Изобщо любопитна съм да разбера произхода на това име. Далеч съм от мисълта, че понеже не ми е познато трябва да е с еврейски или арабски произход, но нищо не пречи да попитам нали?

# 166
   Добро утро ! Hug

al-Yashbi' , как се казваше поне кралят ?  Simple Smile Интересно....

Pesheck,  аз не съм го чувала това име , нямам представа. newsm78

За птиците  да кажа  .... най-много ми харесват тези големи зелени папагали летящи на свобода.В градската градина има  много, прелитащи по палмите и над градината.Наскоро видях и до нас 2 папагала   близо до нашия прозорец...Красота! Екзотика някаква ...много ги харесвам ... 

Бяхме снощи на корабче  в Яфо ...Вечерта е много  хубаво .... ветрец полъхва и се виждат светлините на града . Корабчетата  в Яфо не са  някакъв лукс, даже напротив.Поостарели , стари моряци са   Mr. Green .... Но пък  е много приятно да се откъснеш малко от  ежедневието. Децата се радваха много , аз - кеф  Party .Само главата на семейството се поболя още като се качи.Никакъв  го няма по лодки и кораби - лошо му става , свят му се вие .... Crazy Стиска зъби обаче ...  Да не ни пусне сами , да ни пазел ...  Crazy  За 20 шекела си е доста  добро разнообразие  за вечерта .Та  едно парче кекс   в кафене е повече ...Едно кафе е към 20 шекела ...За  ореантир казвам на четящите  ...  Simple Smile.Значи  пълно беше  с религиозни евреи по крайбрежната и на корабчето... Пуснаха им даже  религиозна музика  Simple Smile .... Правят им отстъпки, че те  са с по 5-6 -7  деца ...ехе ...  И ние минахме с  един билет за двете деца   Whistling .Трябва да се пазари човек по израелски, то си е вид  спорт , няма да се излагаме я !  hahaha Има  по крайбрежната  едно ресторантче , което държат  религиозни  евреи.Изнасят маси до водата.Не е нищо особено , но си се събират там ...   Избираш си риба например и ти я пекат на място....сладури! Освен това видяхме 2 булки еврейки и една арабка.Там се снимат преди сватбата на кея. Арабските булки се гримират като за  световно- 2 тона грим , едни църни Очи , пурда - маска направо  Mr. Green .Голямо инвестиране в рокля и накити .... Около нея  5  човека и повдигат роклята да не се изцапа , а тя се мъдри , та не мига чак ...  Grinning 

Лек ден на всички !

# 167
Петя,поста ти е много забавен - да беше снимала и ти булките!Добре,че пуснеш  такъв пост и ме разведриш,че как ме хванала депресията - не е истина!

# 168
Добро утро!

Малко фрапенце за събуждане :

Момичета как може да си мислите, че като сме на по 30 и повечко демек да не мислим за бъдеще, за още деца и за много нови неща. Аз станах на 30 тази година и съм много щастлива, има още много неща да постигаме в този живот! Това в България ти се натяква постоянно я вижте обявите за работа едно от изискванията е да си под 30 години  Crazy глупости абсолютни! Само да Ви кажа американки и канадки някои от тях раждат първо дете на 40 години и хич не им пука!

mi6imadi следродилната депресия ли те посети? Аз все си мислех, че съм я пропуснала обаче на моменти ме хващат едни мрачни настроения и уж съм кротка и добра а пък като отворя на мъжа ми една уста за глупости ooooh! той горкият ме търпи какво да ме прави  Joy. Виж каква майка героиня си четири дечица да са ти живи и здрави ех на старини на ръце ще те носят, да не мислим ние тебе  Wink.

Аз сега се опитва да намаля кърменето и да заместя някои от храненията с АМ защото това цедене вече ме убива направо и ми изцежда силите  Tired. Смятам, че дадох каквото можах на детето си откъм кърмене искам да спирам обаче в Израел има само два вида АМ - Симилак и Матерна и от Симилак бебето получи страшни колики, цяла нощ плака, дадохме после Матерна долу-горе е добре но много ме е страх да не се повтори тази случка обаче няма избор тук за бебешки неща. Също и пюретата гледам ги информативно има само на Гербер и това е. Поне в България имаш над 10 вида АМ само като фирми и всяка произвежда различни видове с пюретата също избора е голям.

Аз Ви оставям, днес сме в Тел Авив при нотариус имаме разни неща да свършваме, че нали заминаваме за неопределено време после, билета е еднопосочен...

# 169
hand,това с цеденето ми е познато!И с второто и с третото го прилагах - до към 4-5 месец.В един момент просто ми писваше и спирах!Сега все още не съм се изцеждала - бебе изсуква всичко.Но все се притеснявам дали е достатъчна кърмата.Днес дори се изкуших и дадох АМ,тези дни го отказваше ,но тази сутрин си го хапна и сега спи добре.Искам да кърмя!И ще упорствам.Дано този път ума успех.Не смея да се изцедя и заради друго - ами ако след малко се събуди и иска и аз нямам какво да дам и хайде шишето!Ще видим колко наддава и по това ще разберем дали има или няма достатъчно кърма.
А защо има само две марки млека - това с цел стимулиране на кърменето ли е?Много интересно - или с някаква друга цел?Някой знае ли нещо повече?А и при пюретата също.Да не би да има някакви държавни стандарти и другите марки да не отговарят на изискванията?

# 170
  Не са само  два вида млека .Пюрета също има на доста фирми.Мисля, че Ханд не е запозната достатъчно с тези  неща при това си кратко посещение в Израел.Може би зависи и къде е търсила.Ханд, има още много сладурка!При това тук детските храни минават през  строги проверки и това, което е на пазара е със сигурност много добре проверявано , особено напоследък. Иначе  се опитват да насърчават кърменето   още в родилния  дом.Там имаше курсове за кърмене , където учихме пози за удобство на бебето и майката , видовете гърди и всичко свързано с  млекото - кога слиза , как да не се отказваме , болките по зърната , по гърдата и каквото искаме питахме.Имаше и личен асистент - жена естествено, която може да те учи . Въпреки тези усилия израелките не кърмят дълго.Няколко месеца е вече много.

Ханд, когато се внася нова храна бебето има колики почти винаги.Освен това вие сте във въсрастта на коликите така или иначе. Аз храня моите малчовци с Матерна (все още заспиват с шише) . Матерна е израелска.Симилак не е. И Симилак съм давала , и други съм редувала, но Матерната е номер едно за нас.Имат добавки -  корнфлор (царевично) и много други с разни вкусове...Те са в пакети - пудра.Ние обичаме  ванилия и ягода .  Те се добавят към  готовото млекце  и го сгъстяват .Много е подходящо за преди лягане , защото спят по-спокойно и дълго децата , не се будят от глад. Не се препоръчва постоянно , че да не ги ошишкаме  Simple Smile . За по-големите деца има шоко , ягода, банан  за деца .

Ето за големките : http://www.export.gov.il/Eng/_Uploads/5459materna.JPG

Ето добавката с  вкус на  портокал - след 6 м. възраст:  Ето такива си нося в БГ , там си ги прибавям  към сухи млека , които купувам на място.

А това  е  общо - съдържа млекото и добавката заедно :  http://www.babygoodfood.com/catalog/GVG_solet.gif

Матерна има страхотна гама от продукти и е цял гигант , който произвежда и за чужбина. Но има и други фирми на израелския пазар.Само, че  ханд няма време да ги опознава ...додето ги откриеш ще си идеш (жалко ....яд ме е , хубаво ние   заедно  Hug ).

# 171
  Ох,   чакайте да ви покажа арабски булки и грим и как ги различаваме по нашенско ....Остана ми време и цъкам :

Grinning

http://nottingham.gumtree.com/posting_images/07/22186607__120699 … 0da0d.__big__.jpg

http://farm1.static.flickr.com/119/268938730_1b0d88dbc4.jpg?v=0

Е , не всички прекаляват с грима ...малко...  Whistling  някои не прекаляват ...  Grinning

http://farm1.static.flickr.com/136/318732342_a8d3d0dcb4.jpg

http://farm1.static.flickr.com/87/268934843_6cdc0ca782.jpg?v=0

И таквоз чудо съм виждала :  http://farm1.static.flickr.com/126/318720167_4df68b7a7d.jpg?v=0

http://www.bridalmemories.co.uk/resources/arab+pic+model.JPG

Много подчертават очи и вежди ....

# 172
  • Пловдив
Хора аз се омъжих на 35 г.сега съм на 36г,а живот и здраве ще родя на 37г.Рекордьорка съм-не мислите ли?

Криси, по години на омъжване ме водиш с една година, ама по раждане ще те бия Laughing - аз дори не съм бременна. Пък като гледам сме наборки. Така че споко - млади младинки сме още Joy

# 173
Петя, на израелският пазар се предлагат в момента като АМ само Симилак и Матерна. Така ми каза педиатърката, и също медицинската сестра и в аптеките. Ние обиколихме къде що имаше супермаркет и аптека не само в нашият град но и в Тел Авив . Има и Оптима но е нова фирма и не навсякъде я препоръчват. Не може да става и дума за сравнение с бг пазара но си го обяснявам с това, че в България в момента е много улеснен вноса от Европа.

Така, че мога да твърдя отговорно, че само тези марки се предлагат не казвам, че е лошо просто ми се искаше да има и нещо друго което да опитаме защото в България докато вземах антибиотик веднъж й дадох Фризо и го понесе много добре. Аз си взех една опаковка но свърши.

# 174
Бре па булки!И намазани добре!А как мигат с толкова спирала,очни линии и сенки - незнам!Но иначе на снимка са хубавки.Да си призная и мен понякога ми иде да се намажа така - особено с очна линия,ама има ли време човек за тези неща.На мен ми допада подчертаването на очите - само в определени случаи,а не всеки ден.Например за вечерен грим - с очна линия( и роклята с гол гръб без предница Party)

# 175
Ехххх, аз като бях дете, си мислех, че на 25 вече човек трябва да е омъжен и със дете - това ми се виждаше много голяма възраст. Сериозна една такава. Като гледам около мен, арабките - като бях в Мароко де, си раждат жените и на по-напреднала възраст. Но поне аз не съм виждала някоя по-на години да има първо бебе, но и там е популярно по-заетите жени да се омъжват по-късно, даже и да се омъжват за хора с по-нисък статус, понеже не могат да намерят /няма време да си търсят/ партньор. Всичко има по този свят.

За раждане - само да са живи и здрави - то при мене, да дойде дотам де, ще е с цезарово, че имам силен диоптър и на години ще съм, и с увреждане, така че .... няма как да участвам в детеродния процес по естествен начин.

Имаме в Англия едни приятели  /англичани са си/ - страхотно семейство - имат 7 момченца. Майката и таткото са спортисти, майката е била в националния отбор по водна топка и много мъжка структура има,  и кокалите един такива големи и винаги ражда с цезарово и казва, че така добре си познава тялото, че ако не е това цезарово, може и у дома да роди.  

# 176
... на израелският пазар се предлагат в момента като АМ само Симилак и Матерна...

Така е! Навремето имаше и Ремедия (немска фирма), но след един голям скандал с няколко разболели се деца от соево АМ изчезна от пазара през 2003г. После пак пробваха да пробият, спомням си че доста време получавах безплатни купони, но хората просто вече ги беше страх да купуват. Аз съм кърмила съответно 8 и 6 месеца и след това започнах с точно тази Рамедия. От Симилак повръщаха и двамата, а Матерна ги запичаше. После около годинката сменихме на Симилак.
Иначе Матерна имат голямо разнообразие от инстантни каши Peace.
Относно пюрета- Ремедия имаше тогава много богат избор плодови и зеленчукови. Но не и месни. Бяха много по прилични на вкус от Гербер. Аз обаче предпочитах домошно приготвените, само ако бяхме дълго навън носих и пюрета за всеки случай (нали все сме на път  Crazy). Относно кърмене на природа случвало ми се е много пъти. Естествено не на пренаселени места, а по поляните с майки и деца. Завивах се с една пелена и практически нищо не се виждеше. Но ми взе 2-3 месеца докато се престраша. А пък и не бях единствената. В компанията на мъже обаче не съм го правила.

Това относно бебоческите храни. Ханд пробвай да дадеш на Нати АМ с повече вода от указаното, т.е по- рядко мляко и й го давай на по- малки порции- при нас това помагаше срещу повръщането (в "капката мляко" ме научиха  Joy)

# 177
Мацки, гледам аз на всеки ъгъл салони за постригване. Гледам постригва се народа, жените си издухват косите и се чудя как в този топлик ходят с пуснати коси  Crazy аз си връзвам косата на опашка, на кок само да ми е оголен врата, че умирам от жега хич не ми е до прически!

Пете, ти сещаш ли се твоите кога започна да ги храниш с каша? Мисля да взема да пробвам като си отидем в България да й давам каша ще си взема няколко от тези, които си показала.

Катя, браво на тази жена 7 деца! И всичките със секцио! Аз съм чувала, че секцио може да се прави максимум 3 пъти, ама знае ли човек.

Тали , и аз чух за този скандал даже имало починали бебета  Sad. мерси за съвета, ще пробвам! И според мъжа ми оттогава в Израел нямат вяра на европейски АМ и затова не внасят.

# 178
  • София-България, Израел - където си поискам
Аз в Израел на синът ми давах Симилак след като спрях да го кърмя. Много добре му понасяше. Проблемът започна когато започнах да го захранвам с пюрета след 6 месец, имаше само няколко вида готови  зеленчукови на Гербер и плодови също не богат избор.Тогава се ядосвах,само като се сетех в България,че има над 100 вида пюрета. Бедният асортимент си го обяснявам единствено и само с кашрута, няма много фирми които биха произвеждали кашерна детска храна.Не знам дали съм права, но до този извод стигнах.

Ханд, да ти отговоря за кашите на дъщеря ми започнах да давам каша след 4 месец, на Роби към 7 месец, защото беше едричък. Кога ще започнеш да я даваш зависи от това как и кога ще я захраниш. Нека и Петето си каже мнението.

Мишимади, на снимката ми се стори страшно позната, участвала ли си в едно предаване по БТВ.

# 179
  • T"A
Я като сте на тема имена да ви питам нещо. Имам леля (сестра на баща ми), която се казва Есена.

Pesheck, това име не идва ли от думата "есен"? Това ми беше първата асоциация  Peace
На иврит подобно има само Оснат, но според мен не е ивритски произходът на името на тази мома хубавица, а баш български Wink

jakinik, израелският пазар за бебета е достатъчно голям и почти всяка фирма не само кашер, а и какво ли не друго биха приложили, защото тук има бебета за няколко държави  Laughing
Аз не бях обръщала внимание, но сега с обиколката на по-далечните роднини видях, че 3 - 4 деца си е стандартна бройка (макар че в рода на мъжа ми има и много близнаци и това обърква статистиката  Joy). Имат икономическа политика за защита на местното производство, за това и митата на вносна стока са много високи - по скоро в това е разковничето на проблема  Thinking (както е с колите - митото удвоява цената  ooooh!)

Пете, това с грима е поголовна практика и аз съм много затруднена в избора на гримьор, защото тенденцията е да се слага много тежък грим Rolling Eyes. Това го правят най-вече заради фотосесията, дори много гримьори предлагат грим за снимки и след това - грим за пред гостите  Mr. Green Аз се допитах до няколко булки, които ми харесаха с по-семпъл грим и се оказа, че те са били гримирани от роднини, не от професионален гримьор  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт