Отговори
# 750
Вчера са разпратили анкетите за вече приетите деца, от Системата за кандидатстване , до директорките на детските заведения, с цел да се съчини новия регламент.Учителкитса ги получиле днес наобяд и е трябвало да ги попълнят бързо и веднага.Като са видели за какво става въпрос, са казали , ама ние още не си познаваме децата .....Така че направете си извода колко точни ще са отговорите на въпросите, особено относно постоянните адреси на родителите и това дали са работещи и прочее.

# 751
Вчера са разпратили анкетите за вече приетите деца, от Системата за кандидатстване , до директорките на детските заведения, с цел да се съчини новия регламент.Учителкитса ги получиле днес наобяд и е трябвало да ги попълнят бързо и веднага.Като са видели за какво става въпрос, са казали , ама ние още не си познаваме децата .....Така че направете си извода колко точни ще са отговорите на въпросите, особено относно постоянните адреси на родителите и това дали са работещи и прочее.

Аз дадох доста подробен отчет, при записване на Директорката и при постъпване на Госпожата  .Всичко си записаха , адрес , месторабота .........като не ги познават отварят тетрадката и проверяват  Rolling Eyes.Или само в нашата градина имат практика да пишат.

# 752

Аз дадох доста подробен отчет, при записване на Директорката и при постъпване на Госпожата  .Всичко си записаха , адрес , месторабота .........като не ги познават отварят тетрадката и проверяват  Rolling Eyes.Или само в нашата градина имат практика да пишат.

Да де - но не си си оставила копие от личната карта (на теб и другия родител), копия от актове за раждане на другите си деца (дете) и евентуално бележка от общината за настоящия адрес. За инвалидност също се обсъждаще падане на процента. Това също няма как да знаят директорите. Абе със сигурност нямат достатъчно инфо за децата, за да дадат информация по критериите, които се обсъждаха в работната група.

# 753
  А, ей точно това имах предвид, за което пише Ели (Hrisa) .Най-много да имат копие от акта за раждане на детето.А за да се получи графиката на ония от Сирма точна и за да измъдрят новия регламент, ще се опират на именно тези данни попълнени от Г-жите набързо подгонени от страха си да изпълнят заданието на "шефката", парафирано с "Спешно -до 15ч.днес", а са получили анкетата в 14 ч..Нямат време да разгърнат папките за 25 деца, камо ли да звъннат по телефона на родителите, да не говорим за документите , черно на бяло.Дано не навсякъде да е така  и другите да са се постарали повечко , че от това зависят съдбите на семействата. #Cussing out

# 754
  • Върху лъчите на Слънцето.
Точно за това трябва да разпратят тази анкета на родителите да я попълнят, а не на директорките! Тъй или иначе все проверяваме за нова информация. Някои ще кажат, че не всички имат достъп до интернет, но и при директорките няма инфо за всички деца - най-вече за неприетите! Или, че ще има родители, които може да пишат глупости, но и директорките нямат пълната информация, както вече се спомена. Извода е, че каквото и да правят с тази анкета тя няма да бъде обективна. Би била такава в самото начало на регистрация, когато с въвеждането на данните в профила на детето, се изпрати и копие до набиращите тази инфромация, и това да става автоматично.

# 755
То е ясно, че нищо няма да направят с този модел и пак ще тестват на живо върху децата ни в движение и пак ще има експерименти и промени до дупка.  Close Crossing Arms

# 756
Бе те нека направят модела. Не мога да коментирам преди да го видя. Ако е читав ще настоявам за малко повече усилия за събиране на информация, за да се получи някаква обективна симулация, включително и анкети към родителите на неприети деца. А иначе за обработката на данните мисля да се самопредложа като доброволец, защото обикновено там е голямата хамалогия. Не искам поради липса на достатъчно хора и време нещо да се претупа. Сигурно и други доброволци ще се намерят.

Но това само си го мисля, защото не знам Сирма как смятат да процедират. Надявам се скоро да разбера.

# 757
Да, така става...толкова месеци нищо, празни приказки, сега за няколко дни- зор, зор, и накрая" Ъъ, как да оправим положението..."
Дано поне са ползвали някои от добрите ни идеи и да не е много трагично положението...

# 758
  • София
Lovi - татко.
Последната среща на работната група беше на 10.09.2008. Тогава се заговори за тази анкета и чак месец по-късно вече е изпратена до директорките. Може би ще чакаме още един месец за да се изпрати и до родителите?
На този принцип няма да стигне времето за нищо.

# 759
  • София
Джонев тогава обеща да я изпрати и до родители! Ама май не е!

# 760
  • София
Аз само не разбрах, защо се попълва анкета, само от родителите на вече приетите деца.  newsm78Те за какво ще са показател? Защото тази година приема беше основно от предимства и останалите на късмет, ако им е проработил интернета. Това как ще определи критериите? Нещо не ми е много ясно.

# 761
Идеята беше, че в директорите има съсредоточена повече информация, която те сравнително бързо да предоставят. Не е ставало въпрос информация да се събира само от ДГ. Напротив - трябва и родители на неприети деца да се включат.
Обсъжданите критерии обаче (повечето) не са фигурирали в никакви регламенти досега и е много малко вероятно да се получи адекватна информация без директно запитване до родители на приети и неприети деца.
Ще почакаме и ще видим какво ще излезе.

# 762
Аз само не разбрах, защо се попълва анкета, само от родителите на вече приетите деца.  newsm78Те за какво ще са показател? Защото тази година приема беше основно от предимства и останалите на късмет, ако им е проработил интернета. Това как ще определи критериите? Нещо не ми е много ясно.

Абсолютно съм съгласна. Даже при нас има градини, където и чакащи деца с предимство има, така че попълването на данни само за приетите деца няма никакъв смисъл и няма да даде никаква обективна картина как ще се редят опашките по критерии. С точките, които са заложени за постоянен адрес, мисля че няма да се промени съществено положението, особено ако изискването е само за последните 2 години и пак ще има по над 200 чакащи за едно ОДЗ с еднакъв брой точки. И тогава какво? Не мисля, че идеята, която имат за лотария, е по-добра отколкото тази година с времевия критерий. Тази "лотария" как ще се провежда, дали няма да е пак за свои хора и как ще се провери обективността й. Поне сега се виждат часовете на регистрация на децата и номерата по списъците, а при лотария не виждам как ще се удостовери че няма подменяне на резултата и изтегляне именно на "връзкари".

# 763
  • Върху лъчите на Слънцето.
MianaNia , и мен това ме притеснява.

# 764
Здравейте, уважаеми родители,

Навлизаме в период на интензивна работа по новия регламент за прием през 2009 г.

Досега нарочно пазихме дистанция от дискусиите между родителите и директорите, но вече е време да се включим активно - и в този форум, и в Работната група.

След като основните параметри (социални изисквания) вече са оформени, нашата роля е да измислим най-добрите начини за тяхното балансиране и прилагане.

Анкетата по параметрите на новия регламент е пусната до директорите. Те имат достатъчно време, за да осигурят информация - ако я имат. Разбира се, данните от директорите ще бъдат сравнени с отговорите на родителите на записаните деца.

Анкетата до родителите (на всички деца – приети и неприети) ще бъда пусната в края на идната седмица. (Предстои преместване на сървърите на системата в център с висока сигурност в сряда – дотогава не искаме да създаваме условия за натоварване.) Анкетата ще бъде анонимна!

Както вече казахме в Работната група:

1.   Няма да има класиране по време за децата с еднакъв брой точки. Трябва да намерим друго решение. Най-доброто, по наша преценка, е да се тегли жребии. Има притеснения, че с жребия може се злоупотребява. Ако системата за генериране на случайни числа е разделена от системата за класиране и целия процес се извършва прозрачно под обществен контрол, не би могло да има злоупотреби.

2.   Идеята за въвеждане на квоти не е уместна, защото тя противоречи на идеята, че при разпределение на дефицитен обществен ресурс, трябва да се дава предимство на по-нуждаещите се. Многоточковата система, ако е подбрана и реализирана добре, осигурява подредба за прием по социален критерий. Не е логично тази подредба да бъде пренебрегната в един момент и да се продължи с прием без ред. Ако едно дете е събрало повече точки, това би трябвало да значи, че обществото го счита за по-нуждаещо се от място в детската градина. Няма причина в някакъв момент да кажем, че по-нуждаещите се деца вече няма да ползват предимство. При наличие на жребии за избор между деца с еднакъв брой точки, ние ще осигурим въпросния еднакъв шанс за всички, но група по група (с еднакъв брой точки) в зависимост от критериите за социална справедливост, които ще залегнат в новия регламент.

3.   Дискусиите за райониране бяха полезни, защото показаха колко важна е близостта до детската градина. Вместо сложните схеми, които бяха обсъждани, ние предлагаме просто и ефектно решение: градината по първо желание да носи определен брой точки, а градината по второ (защо не и трето) желание, да носи по-малък брой точки. По този начин се осигурява приоритет на класиране в по-желаната градина и не се ограничават родителите. Те могат да изберат градините, които са най-удобни за тях, по какъвто признак искат. Въпросът е каква тежест да се даде на този параметър – това ще преценим след анализ на данните от анкетите.

Поздрави,

Явор Джонев
Ръководител проект кг.софия.бг

Общи условия

Активация на акаунт