Отговори
# 735
  • гр.София
Все едно всички имаме ваучери от по 5 лева. Е да но за моя ваучер ми дават хляб, мляко и вафла, а за твоя ваучер ти дават само хляб.

Peace Това изречение го разбирам така-Всички живеем и всички работим в/за София.Обаче за децата на едни има градина,за децата на другите-няма. Та Общината да ми обясни,що така?
 Да си кажат отначалото-градината ще е евтина и ще е само за деца на просветни работници и само за социално слаби-примерно.

Признавам,че винаги съм живяла с представата,че градините са достъпни за всички деца  и сега ми е трудно да приема обратното.

# 736
madchen, така вече е по- добре.Извинявай ако не съм те разбрала правилно.
За таксите- стана ясно, че повечето хора са съгласни да плащат по - висока такса срещу по- добра грижа за децата и за повече пари за учителите, но хората, които могат да го решат си правят оглушки.
Моето мнение е че общината трябва да осигури места на желаещите, особено в големите градове, в които е съсредоточена раб. сила и ако трябва- да поиска специална помощ от държавата, но да се реши проблема. С оглед на демографските проблеми в държавата ни, скоро няма да има работещи хора, така че не е нужно допълнително да се задържа раб. сила вкъщи насила. Освен това това е една чудесна възможност за насърчаване н раждаемостта, (пък дори и циганчетата ако се възползват повечко, ще е добре за всички, щото поне ще ги приучат на добри навици, чистота и обноски и има полза, за разлика от даването на някакви пари на ръка за раждане и детски).Другото е че вече сме страна от ЕС, а във всички тези страни има силно развити алтернативни форми за отглеждане на деца, да не почвам с примерите, Емем и др майки са писали доста.Ми да вземем малко пример, практики, че и пари може да отпусне някой фонд, програма или друг.Това не е само в ресора на заспалите общинари, ами и в ресора на МОН и на Масларова.
По въпроса за отживелицата- ДГ, то наистина в някои страни няма такова нещо, но пък хората могат да си позволят да живеят прилично с една заплата, има Дг към фирмите, към религиозни организации и др, както и има детегледачки- като професия, като родителски сдружения и т.н.В България не ми  е известно алтернатива на Дг, освен програмата за детегледачки, която е само до 3 г., частните ДГ, които в повечето случаи предлагат доста лоша услуга и  изобщо не могат да поемат всички деца, и детегледачките "на черно", дето са като бинго: излиза ти скъпо и вероятността да уцелиш свястна е 1 на милион.Да не говорим за това колко хора могат да се издържат само със заплатата на единия родител.

# 737
Знаете ли, забелязвам че само се спори и нищо конструктивно, а господата в общината им дреме на шапката.
Защо ние трябва да се караме и да създаваме излишни негативни емоции, а за сметка на това тези, които трябва да са отговорни си живеят живота на наш гръб. Напоследък се учудвам как вместо да се обединим тук, ние се чудим какви спорове да се заформят. За жалост темата става почти като с проблема с боклука.....много приказки и нищо на лице. В крайна сметка това са нашите деца, това са бъдещето - все ми се струва че трябва да изходим от там, а не на мен къде ми е по удобно, кой ми пречи и как. Ако се стегнем малко и работим за конкретни критерии, които да са в полза на нашите деца ще е друг въпрос.

На мен ми се изясняват няколко неща :

1. Недостига на места - как да се покрият недостигащите бройки в рамките на наличните стуктури?
Вариант : Филиали в съществуващи общински сгради - вместо да се чудят как да прибират наеми, докато се изградят новите /обявени/ градини да се пуснат свободните помещения за ползване като детски заведения.

2. Критерии за кандидатстване - райониране, време на кандидатстване, предимства .
Вариант: Кандидатстване по район и адресна регистрация. Предимствата са ми малко мъглява работа - единственото предимство, което е адекватно според мен е две деца в едно и също детско заведение. Останалите предимства са малко нелоялно поставени и могат да се манипулират....

Защо не тръгнем от проблема, а не да си създаваме нови. Нека търсим решенията мааааааалко по - безпристрастно.

# 738
  • Върху лъчите на Слънцето.
Майчета,спрете вече с безмислените спорове!!!Дайте да вървим напред ...  трябва да излезем на протест!!!Да накараме всички управляващи да спазват законите!!!И ДА ние сме техните работодатели,затова ако не могат да си свършат работата,просто ще ги уволним!!!

Но, за съжаление, май наистина няма достатъчно недоволни - болшинството се примирява или е съгласно с установеното положение. В България, за пореден път се убедих, че или хората са безхаберни, или ги е обзело овчедушие!Или умеят само да дават акъл и да намират кусури - и тук си имаме един такъв потребител... ooooh!, вместо да се хванат за работа Crossing Arms След като са толкова разбиращи и можещи или да помогнат, или да ни оставят на мира и да не ни занимават с особата си.

# 739
Знаете ли, забелязвам че само се спори и нищо конструктивно, а господата в общината им дреме на шапката.
За жалост и на повечето родители май им дреме на шапката! И понеже или не умеят друго, или не им се занимава - т.е. няма проблем, само си чешат езиците.

# 740
Филиали...нашата градина има филиали, и ще строят ново крило на сградата, а после закриват филиалите. По новите изисквания за ДГ и поради изискванията за пожарна безопасност не може да има филиали или да се ползват какви да е сгради. За мен това е един чудесен вариант, малки филиали, с малко деца и прикачени към ДГ за да позлват персонал,физк. салон, басейн, храна и т.н., може дори да са получастни или полукорпоративни например и т.н., ама ...

# 741
  • София - Дианабад
Има варианти, разбира се.  Peace
И Общината имаше програма за решение на проблема, ама май е доникъде /както се и очакваше де/.

Гласувах с опция "да" - в края на краищата предучилищното образование е част от образователните институции.
Интересно какво ще стане след 2-3 години, когато се появи същия проблем и в училищата.

# 742
  • София

За таксите- стана ясно, че повечето хора са съгласни да плащат по - висока такса срещу по- добра грижа за децата и за повече пари за учителите, но хората, които могат да го решат си правят оглушки.
Моето мнение е че общината трябва да осигури места на желаещите, особено в големите градове, в които е съсредоточена раб. сила и ако трябва- да поиска специална помощ от държавата, но да се реши проблема. С оглед на демографските проблеми в държавата ни, скоро няма да има работещи хора, така че не е нужно допълнително да се задържа раб. сила вкъщи насила. Освен това това е една чудесна възможност за насърчаване н раждаемостта, (пък дори и циганчетата ако се възползват повечко, ще е добре за всички, щото поне ще ги приучат на добри навици, чистота и обноски и има полза, за разлика от даването на някакви пари на ръка за раждане и детски).Другото е че вече сме страна от ЕС, а във всички тези страни има силно развити алтернативни форми за отглеждане на деца, да не почвам с примерите, Емем и др майки са писали доста.Ми да вземем малко пример, практики, че и пари може да отпусне някой фонд, програма или друг.Това не е само в ресора на заспалите общинари, ами и в ресора на МОН и на Масларова.
По въпроса за отживелицата- ДГ, то наистина в някои страни няма такова нещо, но пък хората могат да си позволят да живеят прилично с една заплата, има Дг към фирмите, към религиозни организации и др, както и има детегледачки- като професия, като родителски сдружения и т.н.В България не ми  е известно алтернатива на Дг, освен програмата за детегледачки, която е само до 3 г., частните ДГ, които в повечето случаи предлагат доста лоша услуга и  изобщо не могат да поемат всички деца, и детегледачките "на черно", дето са като бинго: излиза ти скъпо и вероятността да уцелиш свястна е 1 на милион.Да не говорим за това колко хора могат да се издържат само със заплатата на единия родител.

202uu

Спрях да пиша в темата, защото напоследък страшно съм се отчаяла от нашата страна и хората. Някой от пишештите тук само подкрепят отачнието ми, но друг все още ми дават надежда, че може и някога нещо да се оправи... Продължавам д маисля, обаче, че проблема си е глобален, а не само за тази, следващата година и т.н. Но, за съжаление, смятам, че ние тук и да си говорим, и д апредлагаме варианти на решения, в Общината не им пука за това, решават нещата от ден за ден и толкова. А ми се струва, че не може да продължава така.

Гласувах с опция "ДА", но считам, че Общината никога няма да го направи. Дори и да осигури места за 80-90 % от децата, пак би било добре, но и това е твърде оптимистично май като вариант.

# 743
Все повече си мисля, че трябва натиск не само към СО, но и към 1. Държавата и 2. малките, районни общини.
Например нашата община - Слатина,застрои терените за ДГ , затваря едно помощно училище на апетитно място и застрои бая общински терени, вкл една бивша, макар и неизползваема градинка и др.Квартала е стар, имаше доста къи и се застроиха с нови блокове- ОК, но се застроиха и терени, които не бяха за такава цел, и квартала вече става кофти. Добре че поне улици имаме от преди, че в някои нови квартали това явно е излишен лукс.
За държавата- както са писали много мами- хем закон за инфраструктурата да има, хем за София и др големи градове с важно икономическо значение(да кажем) да има специална програма за ДГ, а защо не и за други "екстри" като детски площадки, кучешки паркове и подобни неща. За това със сигурност могат да се намерят средства по програми, фондове, организации и др., само дето и общината не трябва да изземва терените.Освен това Държавата може да предложи терени, като например неизползвани военни, спортни и др.
А за районните общини: тяхната роля е доста голяма. от една страна предлагат откриването, ремонта и закриването на ДГ на територията им, от друга движат терените за тази цел. Като не изискват откриване на нови ДГ и застрояват терените, правятпочти невъзможно откриването на нови ДГ.

# 744
  • София

1. Недостига на места - как да се покрият недостигащите бройки в рамките на наличните стуктури?
Вариант : Филиали в съществуващи общински сгради - вместо да се чудят как да прибират наеми, докато се изградят новите /обявени/ градини да се пуснат свободните помещения за ползване като детски заведения.

smile3532

Ми доста от тях са си градини (демек, за такива са били строени и са действали като такива). Пример: НАП - Младост, Социални Грижи - Младост, ... доста пъти съм изброявала.

# 745
  • на път

smile3532

Ми доста от тях са си градини (демек, за такива са били строени и са действали като такива). Пример: НАП - Младост, Социални Грижи - Младост, ... доста пъти съм изброявала.

Обозримата за мен обстановка свързана със сградния фонд на образованието в моя квартал:
-   Бивша Ясла на Атанас Далчев – сега община Изгрев
-   Бивша Ясла на Латинка – сега частна фирма
-   Бивша Ясла на Юрий Гагарин и Далчев – първо данъчна служба, после реституирана
-   Бивша Детска Градина на Атанас Далчев – сега луксозен жилищен парцел
-   Бивша Детска Градина на Юрий Гагарин и Ж.Кюри – сега Бизнес колеж
-   Бивш филиал към Градина (не знам кой №) в блок на Тинтява 14 – в последствие частен апартамент
-   Бивше 56 Основно у-ще на  Атанас Далчев – сега фриз. Техникум
-   Бивше 105 у-ще (много стабилно, тип руско като архитектура, с голям парков двор) на Ж.Кюри – сега немско посолство
-   Художествено У-ще за Приложни Изкуства на Драган Цанков и Ж.Кюри – в момента се чудят какво да „сътворят” на лакомото местенце (предполагам е въпрос на наддаване и надцакване), но със сигурност едва ли ще се мотаят

Такава е равносметката.
Сигурно съм изпуснала нещо за което нямам лични наблюдения.
Затриването на тази база започна още по комунистическо време.
Моите спомени са от 1977 година.
Нищо ново не е построено.
Явно много хора са направили „гуша” от образованието ....

Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 15:25 от d_iva

# 746
  • София
Гласувам с "ДА" с ясното съзнание, че каквото и да напиша няма значение и едва ли нещо ще се промени особено от сега до септември 2009г.  В нашия квартал започна строежа на 1 детска градина и една от съществуващите се ремонтира, за да се разшири (част от сградата до сега не се използваше). Нещо се прави, но в нашия квартал въпросът е критичен, защото за детските градини кандидатстват дечица от селата северно от София. За мен единственото решение, което може да дойде бързо и навреме е държавата да отпусне парична помощ за семействата на дечицата неприети за учебната 2009г да се запишат в частни ясли. Това е временно решение на проблема, докато се строят новите ОДЗ-та.

Моето притеснение обаче е и друго. Сега се борим за ясли и градини, дечицата ни са малки и някои от нас ще прежалят не малките такси за частни детски градини. Но след 5-6 години същия ужас ще е като станем първокласници... Чудно ми е, какво ще правят с първолачетата?!? Защото тогава таксите за частните училища вече са жестоки!!!

# 747
Нееднократно тук е споменавано, че посещението на ДЗ не е задължително, а по желание. Но посещаването на училище е задължително! Тогава вече не само СО ще трябва да се ангажира с този проблем, а и държавата. И не би трябвало да се допуска да съществува такъв проблем.

# 748
Защо си морите главиците с такива проблеми. Само тук има двусменно обучение на децата, като за 1 клас беше само 1 смяна. Сега ще стане и за тях двусменно, по над 30 деца в паралелка- щото и сега в някои училища е така, и готово.Че то в моя квартал даже бяха полудяли учителите, че май искаха да закриват едно училище по едно време. Ще им се мъдри училище на апетитния терен , я.В скъпарските квартали няма място за някакви си училища и ДГ!Имаме нужда само от Молове и фонтани!

# 749
  • София
Училищното образование до 16 (или до 14 ли беше, не мога да погледна, че бебко е в мен) е задължително. И ако не свариш с място в желаното от теб училище, "кварталното" - има - няма места - е длъжно да го приеме детето ти - води се "подлежащо". Друг е въпросът какво образование се получава по 3 на чин, 45 първокласника в паралелка. Аз съм била така, това, уви, не е противоконституционно. Нарушава само разно "третостепенни" подзаконови актове на МОН и указания на РИ.

На някои места - за мой ужас - вече и първокласниците, и предучилищните са сменни.

Плодова фея, само молове; фонтаните не са печеливши, моля. Фонтани да си строят в Мадрид и Флоренция.

Общи условия

Активация на акаунт