Отговори
# 720
Дърпайте, дърпайте чергата всеки към себе си  smile3521 smile3501 Тя накрая ще се скъса и ще паднем всички, но май докато не ни смачкат хубаво няма да ни дойде акъла  ooooh! След като мине следващото кандидатстване, пак ще пишем тук и ще видим кои деца са приети. Дали децата на родителите с премъдри идеи за критерии ще са класирани? Или пак ще започнем да пишем идиотщини за критерии за кандидатстване през 2010 г. Но тогава недостигащите места ще са 2-3 хиляди повече.  newsm10
Даваите мили родители, пълнете темата с идеи за критерии  newsm20

Плодова фея, намери познат в общината и го питай за това с плановете от 2006 за 2008 г.  hahaha Гарантирам ти, че не си права, но за собствено удовлетворение се консултирай с някой друг. Не търси под вола теле. Не са виновни хората дошли да работят тук, че общината не си върши работата. Пак казвам, че те плащат данъци тук и пълнят хазната, а разни софиянци, завършили две висши образования, живеещи на по 30 години с мъжа си, детето, мама и тати и неработещи, понеже идеална работа за тях няма само скубят държавата и разправят колко са велики, понеже са родени тук. Това, че някой е живял тук повече, не означава, че е бил пълноценен гражданин и е плащал данъци. Скоро една софиянка завършила висше, надула корема, гледала си лапето три години, без един ден трудов стаж ми философстваше как сега разни от провинцията идвали тук и тя заради тях не можела да си намери работа  ooooh!

Dannyangel, това, че си говорила с две комшийки от провинцията, не е представителна извадка. Вися тук доста и никъде не видях да каниш майки от провинцията на протест. Може да съм го пропуснала. Но защо майките от провинцията само да протестират, след като и за твоето дете няма място?

ДОКАТО СЕ ДЕЛИМ НА СОФИЯНКИ И ПРОВИНЦИАЛИСТИ ЩЕ ИМ ЯДЕМ ГЪ....А НА ОБЩИНАРИТЕ. Просташки казано но факт.
Само да кажа за статистиката, че и аз съм със софийска регистрация за да не решите, че в това ми е проблема.
Приятен уикен  Peace

# 721
Не съм написала че така се прави програмата, а че като извинение звучи чудесно, а и не вярвам да се посвенят да го ползват, дори и да не е вярно.
Освен това детето ми едва ли ще е класирано, както и на други родители, които се занимават с премъдрите критерии. Но все пак не съм чула някой друг да направи нещо изобщо, освен да критикува. Дори и на най- елементарното- протест, не можем да се организираме, пък камо ли някой да свърши сериозна работа. Приятен "уикен" и на теб.

# 722
Аз повтарям да се увеличи таксата. За стачката подкрепям, ще дойда.
Проблема е на цялата държава и според мен тя трябва да вземе участие в осигуряването на места за децата.
И като сте тръгнали да се изтъквате кой е най-софиянец  да кажа че съм най-прецакана защото родителите ми са имали 2 апартамента  на витошка и мадрид, взети от другарите през 1944г, без обезщетения,е и сега кво?

Последна редакция: пт, 03 окт 2008, 19:56 от tiina

# 723
Дърпайте, дърпайте чергата всеки към себе си  smile3521 smile3501 Тя накрая ще се скъса и ще паднем всички, но май докато не ни смачкат хубаво няма да ни дойде акъла  ooooh! След като мине следващото кандидатстване, пак ще пишем тук и ще видим кои деца са приети. Дали децата на родителите с премъдри идеи за критерии ще са класирани? Или пак ще започнем да пишем идиотщини за критерии за кандидатстване през 2010 г. Но тогава недостигащите места ще са 2-3 хиляди повече.  newsm10

Плодова фея, намери познат в общината и го питай за това с плановете от 2006 за 2008 г.  hahaha Гарантирам ти, че не си права, но за собствено удовлетворение се консултирай с някой друг. Не търси под вола теле. Не са виновни хората дошли да работят тук, че общината не си върши работата. Пак казвам, че те плащат данъци тук и пълнят хазната, а разни софиянци, завършили две висши образования, живеещи на по 30 години с мъжа си, детето, мама и тати и неработещи, понеже идеална работа за тях няма само скубят държавата и разправят колко са велики, понеже са родени тук. Това, че някой е живял тук повече, не означава, че е бил пълноценен гражданин и е плащал данъци. Скоро една софиянка завършила висше, надула корема, гледала си лапето три години, без един ден трудов стаж ми философстваше как сега разни от провинцията идвали тук и тя заради тях не можела да си намери работа  ooooh!

Dannyangel, това, че си говорила с две комшийки от провинцията, не е представителна извадка. Вися тук доста и никъде не видях да каниш майки от провинцията на протест. Може да съм го пропуснала. Но защо майките от провинцията само да протестират, след като и за твоето дете няма място?

ДОКАТО СЕ ДЕЛИМ НА СОФИЯНКИ И ПРОВИНЦИАЛИСТИ ЩЕ ИМ ЯДЕМ ГЪ....А НА ОБЩИНАРИТЕ. Просташки казано но факт.
Само да кажа за статистиката, че и аз съм със софийска регистрация за да не решите, че в това ми е проблема.
Приятен уикен  Peace

smile3501smile3501smile3501

# 724
  • София

И какво излиза, че всички софиянци, понеже са велики, скубят държавата, пък горките хора от провинцията се скъсват да работят и да пълнят хазната. Айде стига глупости. Омръзна ми от подобни изказвания. Дайте тогава да искаме данъчна декларация или пък бележки за платени местни данъци. Аз съм за районирането, ако чрез него ще се премахне критерият време.
А по въпроса в анкетата, ясно е че места за всички не може да има, но поне процента на приетите трябва да е поне 90. Защото общината има сметка от работещи родители.

# 725
  • София
Интересно мие какво мислите...дали трябва да има места за всички, и защо.
Иначе аз мисля така: изискването за някакъв срок може да се оправдае с това, че общината примерно си е изготвила програмата за развитие на местата спрямо регистрираните жители през еди коя си година, а регистрираните или изобщо нерегистрираните не са влезли в сметките, тогава не носи отговорност че няма места за тях. С други думи, изискване срок поне 2 г., защото последната програма например е от 2006 г., тези без регистрация или с регистрация от по-скоро- последни на опашката.Не казвам че така правят програмата, просто като разсъждение...

Не е така. Тези предвиждания се правят - или поне би следвало да се правят, такава е "теорията" по въпроса - на база капацитет на места в регулация, както и на предвиждането за тях. С други думи, ако в един... ми срам ме е, ама не знам българския термин - как се нарича пространството в града, оградено от всички страни от улици? block? И речникът не помага...  Embarassed има 2 3 етажни сгради, но между тях има още 5 петна в регулация, на които могат да се построят съответно 5 8 етажни сгради, а освен това на мястото на едната 3 етажна сграда може да се построи 6 етажна такава, се смята за колко време може да се случи това (като колко време биха отнели строежи, разрешения, абе всичко), както и каква е вероятността да се случи. С други думи, очаквате ли ръст или спад в строителството. Ако да, това атрактивни места ли са, или никой не би ги застроил за момента. По такъв начин, дори днес да има x регистрирани, не предполагате, че след 2, 5 или 10 години те ще си останат толкова - напротив, правите екстраполация, спазвайки тенденциите и правите предположение за инфраструктурата, която ще бъде необходима тогава - и, съответно, правите както проектите, така и планирането на средствата за изпълнението им, предварително.

А по въпроса в анкетата, ясно е че места за всички не може да има, но поне процента на приетите трябва да е поне 90. Защото общината има сметка от работещи родители.
Dizzy Face
Ясно ли е? На кого му е ясно? Защо да е ясно? От къде става пък ясно? На мен лично изобщо не ми е ясно. Защо да не може? Моля, изясни ми защо, щом на теб толкова леко ти се отдава да намериш логика в подобно нещо.

Последна редакция: пт, 03 окт 2008, 23:22 от katiABV

# 726
  • на път
За мен е странно че детските градини все още са дотирани от държавата и съществуват в този си вид. Едно от положителните наследства на комунистическите времена (макар и да не мога да се сетя за други  newsm78).
В западна Европа и Америка няма такова нещо ... такава форма на отглеждане на деца. Предполагам, че сме късметлии че все още вегетира макар и в мутирал вид.

# 727
За райониране по местоживеене съм /лично ме касаеше/, както и за семейства с повече от 2 деца /не ме касае/.

Потресена съм от разразилия се спор София/други населени места - да не използвам думата "провинциален град" или "село" - поради чувствителност у някои от нас. Та тези хора от "други населени места", след като работят в София, значи и те "живеят" тук някъде, т.е. и те си имат район по местоживеене - да кандидатстват там , после да ходят на работа където са си намерили. Същото да важи и за хората, които "са" от София - предимство по местоживеене, а да работят където намират за добре.

Разберете ме правилно /без обида - чистосърдечно и добронамерено споделям - без да споря и убеждавам/ - някои от нас са с дете - "градинарче" и бебе - което прави нещата по-различни и малко по-сложни за комбиниране при пътуване до далечна градина, защото единият родител е "закован" в района.

И ние сме се организирали според възможностите и обстоятелствата. От София сме, имаме си баби и дядовци тук, но не ги ангажираме с водене/вземане, поне до сега. Сутрин таткото оставя дъщерята в близката градина и се "шмугва" в задръстването към работното място /не коментирам причините за задръстването/.
Вземам я аз. На същия мнение съм и за началните училища - по местоживеене.

Докато децата са малки, мисля, до колкото е възможно да им спестявам стреса с пътуването и резките промени на "околна" среда, приятели от квартала /т.нар. район/. Когато пораснат и станат самостоятелно подвижни - нека сами изберат, къде да учат и работят. Иска ми се да имат спомени от парка, градинката, децата от съседната кооперация, от дърветата, по които са се катерили заедно ... А не от постоянно пътуване в задръстване, препълнените автобуси, офиса на тате или мама, където "кротко" си рисува или играе на компютър...

Като гледам колко съм изписала, си давам сметка, колко много съм се "засегнала" от некоректния спор, въпреки, че лично не ме касае, както казах - детето ни е в квартална градина, не най-близката, но и така е добре.

# 728
И на мен логиката не е от силните ми страни. Но дори и  за децата, родени и записани, при раждане, в определен район, няма място. Ако ще има статистика или подобни предвиждания - нека видят на  колко деца се издават актове за раждане в съответната община и да се знае, че след 1 год. това са потенциални "ясленчета", след 3 год. - "градинарчета", след 7 год- " първокласници".  Това е много "опростеното" ми предложение, защото когато записвах децата в съвета /по местоживеене/ никой не ми каза "вижте, много станахте децата в нашия район - отидете да ви издадат актове за раждане в друг район".

# 729
Майчета,спрете вече с безмислените спорове!!!Дайте да вървим напред,когато и да вляза в тази тема,увсе на това налитам-софиянци/селяни...Няма такова понятие...Щом са строени апартаменти,то те са строени за хора,и все някой им плаща данъците,не зависимо дали е софиянеца за своя,или софиянеца за апартамента който е дал под наем...Общината само ни обърквма като намесва новодошлите в цялата система...Просто трябва да се спазват градоустройственните норми,според които на 5 блока се полага една ДГ,едно училище,№брой паркинг места,детска площадка и пр.Ето за това трябва да излезем на протест!!!Да накараме всички управляващи да спазват законите!!!И ДА ние сме техните работодатели,затова ако не могат да си свършат работата,просто ще ги уволним!!!

# 730
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това имах предвид и аз по-нагоре в темата. Тези неща могат да се предвидят и да не се стига до такъв голям недостиг на места. Въпрос на политическа далновидност и загриженост....ама нейсе, няма да доживеем. А не знам как стои въпросът с градините на Запад и в Щатите, ще питам, имам познати там, но знам със сигурност, че има градини и достатъчно места.

# 731
Не съм написала че така се прави програмата, а че като извинение звучи чудесно, а и не вярвам да се посвенят да го ползват, дори и да не е вярно.
Освен това детето ми едва ли ще е класирано, както и на други родители, които се занимават с премъдрите критерии. Но все пак не съм чула някой друг да направи нещо изобщо, освен да критикува. Дори и на най- елементарното- протест, не можем да се организираме, пък камо ли някой да свърши сериозна работа. Приятен "уикен" и на теб.

Ами ти си среднодтатистически жител на София, щом по новите критерии твоето дете ще остане на улицата, значи същото ще се случи с други средностатистически 9 000 деца. Следователно мъдренето на критерии не помага на нас, за кого тогава ги мислите? По-добре спрете да ходите на сбирките в общината. После ще излязат и ще кажат, че работят по критерии измислени от родителите. Чие мнение представлявате? На 30-те човека попълващи анкетите?
Наистина никой не прави нищо  ooooh! Само чакаме да падне тавана - такива сме си българите, смотани  Whistling Или да се захванем с по-смислени прояви или да спрем да улесняваме общината!
Не бива да се съгласяваме с глупостите на общинари, а да искаме нови места. Това е. Просто спираме да си чешем езиците с критерии и започваме да мислим как да ги накараме да отворят още места.
Идеята за по-високи такси в градините е много разумна. За 40 лв. 25 деца се гледат от 2 лелки и ядат боклуци. Нека да е поне 100-150 лв. За социално слабите ще има по-ниски такси. За родителите с две деца в ясла и градина също. Пак ще се намерят тарикати, които ще спестят някой лев, но значително ще се подобри предлаганата услуга според мен. София е скъп град, малко са хората които не могат да дадат толкова пари.

Извинявам се, че съм написала "уикенд" без "д"

# 732
madchen, бях готова да приема критиката ти, но разбирам че досега не си си правила труда не само да се поинтересуваш от нещата, но и да прочетеш мнения по въпроса. За таксите говоря. Обяснявала съм доста как вдигането на таксата не може и няма да доведе до повече пари за децата ни и по- качествен персонал и храна, но нейсе. За какво да се хабя изобщо, като няма кой да чете.Само "30-те човека попълващи анкетите?" А такива критикари като теб, колкото и да обясняваш някои неща, пак си знаят тяхното... ooooh!

# 733
  • София
[
Dizzy Face
Ясно ли е? На кого му е ясно? Защо да е ясно? От къде става пък ясно? На мен лично изобщо не ми е ясно. Защо да не може? Моля, изясни ми защо, щом на теб толкова леко ти се отдава да намериш логика в подобно нещо.
Kati, твоитв високопарни изказвания отдавна спрях да ги чета. Подобна демагогика, така трябва, жалки сте, аз знам, ама няма да ви кажа и т.н. са присъщи на политиците, много добре им влизаш в стила. Освен това отдавна съм излязла от ученическа възраст, за да приемам някои да ми размахва назидателно пръст. Така че няма да ти отговарям, смятам че можеш спокойно да прескачаш постовете ми, както аз правя с твоите.

# 734
Плодова фея, чела съм и назад, т.е. видяла съм към момента как стоят нещата с таксите и това което стига до децата. Знам, че не става само да кажат от утре носете по 100 лв. и да се оправим. Трябва да се променят и някои закони. Няма да стане от днес за утре, но може да стане от утре за след няколко месеца. Нали все някога трабва да започнат и положителни промени.
Нямам за цел да те дразня, аз самата ужасно се напрягам от цялата ситуация с липсата на места. И това за "30-те човека" не е упрек към теб, а към всички, които са потерпевши от проблема, а даже не са отваряли темата. Не мога да си представя, как хората влизат в сайта за градините, проверяват дали са приети примерно и нито веднъж не са прочели темата към която има даден линк там.  ooooh!
Критикувам, не защото имам нещо лично към теб, дори не се познаваме, а защото наистина искам да променим нещо. Но не като се ограничаваме от рамките сложени ни от общината. Нека махнем тези рамки, нека не мислим от тяхна гледна точка, а от наша.
Това е като пазаруването в магазина. Все едно всички имаме ваучери от по 5 лева. Е да но за моя ваучер ми дават хляб, мляко и вафла, а за твоя ваучер ти дават само хляб. Критериите които се мислят тук, са на принципа - за моя ваучер хляб ли да взема или мляко, а трябва да са - как за моя ваучер да взема хляб, мляко и вафла.

Приятни слънчеви разходки с децата. (дояде ми се вафла  Crazy)

Общи условия

Активация на акаунт