Отговори
# 975
Пълен абсурд! Сигнализирайте веднага в някоя медия!
Аз с присъствие днес там няма да мога, за съжаление...

Tired

# 976
Относно родителите, които не са от София и не си плащали данъците искам да Ви кажа, че разсъждавате по доста погрешен начин. От провинцията съм, живея в София от почти 10 г. и вярвайте ми плащам си данъците и то доста високи спрямо квартала, в който живея. Не смятам, че нашите деца взимат местата на така наречените "софиянчета", защото всички ние ходим на работа, защото нямаме друг избор. Бабите и дядовците в провинцията също работят и не могат да гледат децата ни, както и вашите родители. А относно районирането - в нашия квартал ОДЗ-та няма, така че искам не искам съм записала детето в ОДЗ, което е близо до работата ми. Има страшно много майки, чиито деца ходят на градина, а те на работа не. Иначе е невъзможно всяка вечер, когато взимам детето си в 17 часа то да е последно, а баби никога не съм засичала. Ето защо смятам, че задължително трябва да има критерии работещи родители.

# 977
Да, разбира се, че трябва да има такъв критерий.
Но трябва да се прилага и документ от работодателя
или справка от друга институция, който да удостовери,
че наистина родителят работи в дадената фирма.

# 978
Да, разбира се, общината трябва да осигури места в градините за всички деца!
Все пак това не са свободно избираеми курсове по "изобразително изкуство", а
задача със статус "приоритет".
Двете основни причини да съществуват детските градини според мен са:
1. да се даде възможност на децата ни да се социализират
2. да може родителите да РАБОТЯТ (за някои семейства е от изключително значение и двамата родители да осигуряват доход, за да покрият жизнения минимум на семейството)

Това са двете елементарни основания, за това такава тема въобще да не е предмет на дискусия, отговорът е ясен !!!
А относно критериите - нека да има места за всички деца и това да е една добре работеща, разумна и съвременна работа с нашите деца, тогава критериите за предимство сами по себе си ще отпаднат!

# 979
  • София
Дайте да въведем и още един критерий:

- Налична баба и дядо в София.

Мисля,че при този критерий, ще отпаднат редица деца, които имат алтернатива и ще се даде възможност на децата, които пък нямат такава да минат напред..
Мислено ли е по това предложение? Защото..се оказва,че в днешно време без баба в София си като с един родител почти..ндам...по отношение на детските градини..
Пък ако имаш две баби..просто..за къде си тръгнал?
..

И ако бабата и дядото са прави и здрави пенсионери, които обаче нямат никакво намерение или желание да гледат внуци какво, със закон ли ще ги задължим?

А има и друго нещо. Аз и родителите ми живеем в двата края на София. Дори да не работеше майка ми, сутрин трябва да пътува 1.5 часа до нас (и то да дойде поне 45 мин. преди началото на работният ми ден). После да ме чака след работа и пак наобратно. Не е ли малко прекалено?
Стига сте измисляли глупости.

# 980
Анкета 
Въпрос: Смятате ли, че общината трябва да осигури места за всички желаещи деца в детска градина? Да (моля напишете защо)  196 (93.3%)
Не (моля напишете защо)  14 (6.7%)
 Изтрий глас
Прекрати Гласуване
Редактирай Анкетата 
Общ брой гласове: 210

# 981
Аз много си държах на критерия за работещи родители и въпреки че директорите в началото бяха против, накрая той остана, макар и малко видоизменен. Уговорката беше, че няма да се иска бележка от работодател (защото се представяли много фалшиви такива), а документ от институция - вероятно НОИ или НАП, че лицето е осигурено, т.е. работи и изкарва пари и плаща съответни осигуровки и данъци. Така се включиха и самоосигуряващите се родители и такива, които работят предимно на граждански договори. Те на практика служебна бележка не могат да представят.
И сега съм изненадана, че в анкетата не си намирам любимия критерий. Наистина има не малко семейства, в които работи само единият родител.

А иначе темата за "кореняците софиянци" и многото данъци, които плащат и вековните им права вече не смятам да обсъждам. Аз съм от 17 години в София, плащам и местни данъци на общината и ДОД на държавата и всички косвени данъци, които ми се полагат. Спазвам законите и нормите за поведение. И смятам че имам право на място в ДГ не по-малко от "кореняците софиянци".

# 982
 отEichhornchen  
Цитат
А проблема  местата си беше ясен много отдавна. Когато записвах сина си 2000г на градина вече се наблюдаваше недостиг на места. И така вече 7-8 година общината нищо не е направила по въпроса, а сега нищим някакви смешни критерии. То е ясно, че проблема за една година няма да се разреши, но поне да се направи стъпка в тази посока, а то става още по лошо.
Сега пак Бат Бойко ще  е Виновен..................
Проблема ще се  реши като всички родители  излезнем пред парламента и Президентството на Мирен митинг с Подписка за решаване  на този проблем защото това си е един вид нарушаване  правата ни.

# 983
...... Ето защо смятам, че задължително трябва да има критерии работещи родители.

Абсолютно подкрепям!!!
 Peace Peace Peace

# 984
...... Ето защо смятам, че задължително трябва да има критерии работещи родители.

Абсолютно подкрепям!!!
 Peace Peace Peace
А тези който са напуснали   какво нима тбва да чакат още 2 г ( и да си стоят и да си гледат децата)докато УРЕДЯТ въпроса с градините  ли????? тогава да си намерят спокойно работа зада могат да ЯДЪТ?????? #2gunfire

# 985
Лично мнение: държавата трябва да подкрепи една нова, адекватна програма на общината за справяне с проблема. Мотивите: големите градове, най- вече столицата, привличат все повече млади и способни хора, които искат да работят и живеят тук. Държавата насърчава развитието на икономиката, но все пак частният бизнес в голяма степен е съсредоточен в столицата. Общината насърчава интензивното строителство на жилищни и бизнес сгради. Следователно хората се насърчават да се насочат към живот и работа в столицата. От друга страна всички ние плащаме данъци и т.н. на държавата и общината. Общината е ДЛЪЖНА да защитава и улеснява живота на жителите си, а в случая София като град с по- особено значение би следвало да се възползва и от подкрепата на държавата по този проблем, за да си осигури повече реално заети и работещи(плащащи данъци) хора.В противен случай си осигурява хиляди семейства на социални помощи и безработни, в тежест на икономиката, и то за поне 4-7 години напред. Общината следва да изготви изцяло нова, по- амбициозна програма, адекватна на ситуацията. Държавата да я подкрепи под формата на : средства(например от излишъка или по програми), терени(например неизползваеми паркови, спортни или военни площи), програма за решаване проблема с персонала(демек нещо да направи по заплатите), закони за алтернативни форми(особено родителски сдружения , корпоративни градини и детегледачески услуги в по- разгърнат вид и не към МТСП).
Резултата- повче ДГ, повече алтернативи,които да поемат част от по- малките деца, повече работещи мами, щастлива община, държава и деца, политически дивиденти за тези, които го направят.
Мечти, мечти.

# 986
Просто е раждаш дете и  отиваш дда се записваш след изтичането на майчинството в бюрото по труда като безработен,неможещ да работи защото си гледа детето.
После защо раждаемоста в България е намаляла.Това не е ли нарушаване  правата ни .

# 987
Ще присъстваме и ние в подкрепа на "местоживеене"

Нямах нищо против хората от "други населени места", дотогава, докато не започнахме да се чувстваме принудени, ежедневно,  да се съобразяваме и да плащаме за тяхната мечта за "по-добър" живот, в преносния и в напълно буквалния смисъл на думата. Защо не си живеят там, откъдето са, да си заемат там супер "отговорните" длъжности, да плащат "големите" данъци и там да си се борят за каквито си пожелаят "критерии" за прием и да попълват подобни безсмислени анкети ....

Защо тези хора не си дават сметка, че за тях нищо няма да се промени по този начин /заселвайки си в Сф/, с 400-500 лв там може да се живее,  а тук се пънат за 1000+. Явно искат да опровергаят приказката "по-добре пръв на село, отколкото последен в града".  

Ужасно е това за 93-та градина !!!!!  Няма ли край простотията и кой пак ще живее и паркира там където въобще не му е мястото .....  

Бих подкрепила и по-крайни предложения, като например хайде всички да се вдигнем и да отидем, за един ден, макар , примерно в Пловдив или Варна /нищо лично, просто са по-големи/ или ... в някое малко градче - да усетят на собствен гръб какво ни причиняват - броня до броня в задръствяне, замърсен въздух, боклуци навсякъде, претъпкан градски транспорт, завишени цени в магазините, "навалица" по улици и ведомства и т.н. "добрини". Защо се застроява така безумно София? да не би досега да сме живели на палатка ....

# 988
1) Мисля че от анкетата в kg.sofia.bg въпрос 15 е въпрос за отваряне на вратички за измама и задължително трябва да се премахне, защото в 16 се получава доказуемата информация дали семейството е социално слабо.  В 15 се пита лично дали оценяваш семейството си като социално слабо. На такъв въпрос спокойно мога да кажа, че сме социално слаби, защото нямаме къща в центъра на София с 2 декара двор, нито вила в Драгалевци с басейн 50х25 м, нито пък луксозен джип за всеки член от семейството. Или дори и по-реалистично - да кажа ли , че съм социално слаба, защото нямаме лично жилище и живеем под наем, даже на общежитие. хайде стига, това не е социална слабост. Ако семейство е социално слабо наистина, може да се регистрира като такова и тогава от въпрос 16, ще получи съвсем справедливо допълнителни точки за детето си.

2) А като абсолютно задължително смятам, че трябва да се премахне твърдата възрастова граница от една секунда, според която децата, родени на 31.12 са в Х възрастова група, а деца родени на 01.01 са в група Х-1 (т.е. по-малката), защото така се разделят приятелчета, само защото имали например 2 дена разлика, но са родени в различни години. Затова предлагам, че абсолютно справедливо може тази граница от една секунда да се направи на полугодие, т.е. за децата родени от октомври до март следваща година да имат право на избор към коя възрастова група искат на кандидатстват (естествено само за една от 2-те възрастови групи да могат да кандидатстват)

3) Естествено, че трябва да се добави факторът "адрес". Като под "адрес" да се разбира адресът, който родителя е посочил при регистрация в системата (родителя сам може да реши дали това да е адреса, на който живее, адреса на който работи или пък например адресът на бабата, ако например бабата го прибира от детска градинка). Това е като задължително условие, за да може всяко дете да трупа най-много точки до детската градинка, която им е най-удобна като местонахождение. Тук не говорим за адрес по лична карта, защото е нормално адреса в личната карта на родителя, да не е удобна, спрямо местонахождение на ясла, но ако родителя сам си избере кой адрес му е най-удобен, и в системата представи него, ще натрупва повече точки, за близката до този адрес детска градина

# 989
Очевидно е, че каквито и критерии да се измислят, винаги ще има ощетени и недоволни. Основният проблем е липсата на достатъчно места в градините и належащата нужда от откриване на нови градини. Според мен, най-важно е на първо място да се увеличат таксите в градините. Първо, това ще осигури по-качествено отглеждане на децата ни (какво може да се сготви за 1 лв на ден, а камо ли да покрие останалите разходи); Второ, така общината ще има по-голям бюджет за изграждане на нови градини и увеличение на работните заплати и квалификацията на персонала. Освен това смятам, че такса, определена по доход е несправедлива, защото всички знаем как се крият реалните доходи и се представят фалшиви служебни бележки. Всички следва да плащат еднакво високи такси, за да имаме повече и по-качествени градини! Не мисля, че ще има ощетени, ако някой не може да си го позволи, това ще означава, че би изкарвал по-малка работна заплата от таксата - тогава за него е по-изгодно да си стои вкъщи! Може би мнението ми е малко грубо, но ние живеем в условията на пазарна икономика и следва да се съобразяваме с това!

Общи условия

Активация на акаунт