Отговори
# 1 005
  • Разград
Проблемът с "прииждащите хора от провинцията" и "хората от други населени места" винаги ще го има, но за съжаление това е ситуацията в България. Хората идват в София не да се забавляват, а да си изкарват прехраната и на тях им е хиляди пъти по-трудно отколкото на "кореняци Софиянци", защото освен всички разходи, които трябва да плащат, се налага да плащат за жилище и т.н.
Повярвайте, ако имах шанс да работя в родния си град, нямаше да стъпя в София. Но това си е проблем както на общините, така и на държавата и децата ни не трябва да страдат заради това.
Най-лесно е да си направиш адресна регистрация в София, много хора го правят.
А пък в крайна сметка хората от провинцията са сами в този град и имат много по-голяма нужда от детска градина/ ясла.
Оставете тези разговори за провинцията и София и помислете какво може да се направи при положение, че населението в София драстично се увеличава и това няма да се промени. А защо трябва да се ощетяват българските деца, които не са имали късмета да се родят в София? Не може всички да се раждат тук, но за съжаление липсата на работни места и ниското заплащане в провинцията е причината за преселването.
Аз лично смятам, че не трябва да се гледа адресната регистрация, а това къде работят родителите, защото всичко зависи само от това!

# 1 006
  • София
.
Аз лично смятам, че не трябва да се гледа адресната регистрация, а това къде работят родителите, защото всичко зависи само от това!

Нищо не зависи от това. Стига с това, къде работят родителите. Аз водех Евка 1 месец на ЧДГ до работата ми, между 45мин и 1 час път с кола. В момента в който ни приеха до дома я прехвърлих. Детето е много малко да пътува всеки ден толкова време, пък било и с кола. Много по-удобно му е сега.

# 1 007
Otgovora mi na vashiat vapros e NE zashtoto Sofia se napalni s hora ot provintsiata i zaradi tehnite detsa niama mesta v detskite gradini za koreniak sofianchetata.Spored men triabva da se varne adresnata registratsia i sofiskoto jitelstvo/nad 5 godini s postoianen adres v sofia/. Parvo detsata koito sa vtoro ,treto i t.n pokolenie sofiantsi da sa s predimstvo v detski gradini,a chakashti da badat koito jiveiat v garaji i mazeta bez da imat adresna registratsia i ne znaiat za kakvo sa doshli v Sofia,no se hvaliat che jiveiat v "STOLITSATA". Izviniavam se za grubiat ton,no mi pisna ot takiva "parashutisti"koito vchera doidoha v Sofia i se imat za golemite grajdani,a nie koito tsial jivot si plashtame danatsite tuk nasite detsa da ne mogat da se urediat v detska gradina

Първо си избодах очите докато прочета поста, че някой не си беше направил труда да пише на кирилица.
Второ - защо кореняк софиянчетата да са с предимство, по-големи данъци ли плащат?! Защо си мислите че е много хубаво да се живее в "СТОЛИЦАТА", нито въздух има, нито градинки с зелени площи, нито спокойствие...Хората идват тук от зор, за хляб, нима можете да обвините прииждащите от провинцията че търсят по добър стандарт на живот? И кое ви кара кореняк софианци да се чувствате по големи граждани, освен това че баба ви е ходила на театър ( в което се съмнявам, за разлика от мойта, която наистина е ходила, ама в провинцията)...
Както и да е, не бих си направила труда да отговарям на такива смешни провокации, ама ми омръзна хората от провинцията да са изкупителната жертва за всичко. Идваме тук, вдигаме ви стандарта на живот, плащаме си всички данъци тук...вие ставате милионери защото бабите ви са сяли домати около "столицата" - вече централни парцели с цени от 1000е нагоре...
И кой тогава да е с предимство - тези които бачкат яко за всяка жълта стотинка, или тези които седят и си клатят .... с необлагаеми доходи от продадени супер скъпо имотчета тук там.
Айде моля ви по сериозно и интелигентно!!!!

# 1 008
  • offshore & overseas
Има резон в това да не се дава предимство на т.нар. "семейства или родители без доходи", защото, като такива, те очевидно НЕ работят, в общия смисъл на думата, и, освен дето не внасят данъци, могат спокойно да си поемат грижата за децата.

А що се отнася до инвалидите и други социално слаби групи (изключая тази на безработните или псевдо безработните), там е обратното - те трябва да бъдат насърчавани и стимулирани от об-вото, демек от нас.

Хора, заровете томахавката и мислете конструктивно! То е ясно, че вечният конфликт столица - провинция няма да се потуши, ама не му е тук мястото май.  newsm78

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 12:27 от Мяуче

# 1 009
  • Разград
По-удобно, ако можеш да се прибираш на време, за да го вземаш. А за нас, които работим до по-късно и трябва да пътуваме 1ч, за да си приберем детето? С тези задръствания никога не знаеш кога ще стигнеш в къщи, а градините няма да работят за да те чакат.
Основният проблем е, че има нужда от нови градини, във всички части на София. Ако имаше достатъчно места, нямаше да се води тази дискусия и да се нахвърляте срещу хората, които живота е принудил да не живеят близо до близките си хора.

# 1 010
Мами,горещо ви молим за помощ:)
Преотреждат собствеността на 93 ОДЗ,като има намерение част от сградите да се премахнат и на тяхно място да се направи сграда  и паркинг.На фона на всеобщия пробем с градините в София-това е абсурдно.
Днес има обсъждане в 15 и 30 в община Красно село по въпроса.МОЛЯ,ви съдействайте поне с присъствие,а който е навътре с административните разпоредби и със знания!!!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ предварително!!!

Bravy, защо мислите че преотреждат собствеността на детската градина?
Аз доколкото съм наясно, днес обсъждането в общината в Карно село е как точно да бъде ситуирана новата детска градина, че има протести от местни жители че им се разваля градинката пред блока.
Аз знам за 16.00h, ама може и да е 15.30h...
Та въпроса ми е - нали нямате информация от махленските клюкарки, защото аз съм разговаряла с проектантите на онази спряна детска градина, когато се замеряха с яйца...Не съм сигурна в номера обаче, незнам дали  е 93...
Дано става въпрос за същото заведение и да е недоразумение...

# 1 011
Може да съм ентусиаст, ама смятам , че положението ще се размърда към по-добро. Държавата няма сметка от неработещи, социално слаби майки - така трябва да им плаща, а не да взима пари от тях  Wink Днес чух една майка да разправя: "Ами, че то по-добре да си направя второ - така поне държавата ще ми плаща майчинство, като не мога да отида на работа..." . Който както иска да се спасява  Joy

# 1 012
Сега, по повод конфликта столица- провинция искам да кажа следното, не направо да го изкрещя:
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, НЕ МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ЩОМ НАИСТИНА ЖИВЕЕТЕ В ТОЗИ ГРАД И ИСКАТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ОБЩИНСКА УСЛУГА ЗА ПЕРИОД ОТ ПОНЕ 4 ГОДИНИ, Е РЕДНО ДА СТЕ РЕГИСТРИРАНИ ТУК?ПОНЕ НЯКАКВА РЕГИСТРАЦИЯ И ПОНЕ НА ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ? МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ КАКВО ИМАТЕ ПРОТИВ ТОВА ИЗИСКВАНЕ, СЛЕД КАТО ТО Е И ПО ЗАКОН?
извинявам се за главните букви, но мисля че въпроса е конструктивен. не става въпрос дори за срок, а просто за това изискване. И лично аз смятам, че не е нужно да дава точки, а да е изискване по принцип, за всички и ако не го удоволетворяваш , изобщо да не ти се зачитат другите предимства.

# 1 013
Плодова фея   bouquet
 Hug Hug Hug

# 1 014
  • offshore & overseas
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, НЕ МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ЩОМ НАИСТИНА ЖИВЕЕТЕ В ТОЗИ ГРАД И ИСКАТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ОБЩИНСКА УСЛУГА ЗА ПЕРИОД ОТ ПОНЕ 4 ГОДИНИ, Е РЕДНО ДА СТЕ РЕГИСТРИРАНИ ТУК?ПОНЕ НЯКАКВА РЕГИСТРАЦИЯ И ПОНЕ НА ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ? МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ КАКВО ИМАТЕ ПРОТИВ ТОВА ИЗИСКВАНЕ, СЛЕД КАТО ТО Е И ПО ЗАКОН?

Точно това беше и моята идея. Защото не може да плащаш данъци в Каспичан, демек, да не плащаш изобщо, а да искаш някой друг да издържа детето ти в тукашна ясла, градина или у-ще.

Аз не мога да си представя какви са тези "лични причини", поради които някой не желае да се регистрира в столицата, ако и да живее за постоянно тук, но в същото време иска детето и семейството му да са добре устроени, улиците да са чисти и без дупки, градският транспорт да е безплатен, или поне евтин.

Ето това е провинциалистът като типаж, за да не кажа друга дума. То не е важно откъде идваш, а какъв е твоят принос. Млъквам, че се разприказвах.  smile3505

# 1 015
Плодова фея, разумно! Обаче не е проблем за една седмица да се запишеш в регистъра и да станеш софиянец...

# 1 016
Съгласна съм с Плодова фея ( не за пръв път ) и съм за това такова изискване да има .

# 1 017
Уточнявам- не споменавам изискване за срок, то и може би няма да има. Освен това няма значение каква е регистрацията и дали е на единия или двамата родители. Не съм чула някой да се счита дискриминиран защото общината изисква да отиде в подразделението по постоянна регистрация за да си подаде декларацията за детски надбавки например, така че не виждам каква е дискриминацията при ползването на тази общинска услуга само от жители на тази община.
Не съм против движението на хора и правотоим на избор, напротив. Но както имаме права, така имаме и задължения, нали. След като регистрацията е едно от тях, и то по закон, не знам какъв е проблема изобщо. Личните причини би трябвало да са изключителен случай и човек да си носи последствията от това решение- тоест ако някоя друга облага е по- голяма от ДГ, то да ползва нея,пак право на лично решение.

# 1 018
  • София
Единственното решение на проблема е да се строят детски градини и ОДЗ-та.
Факта, че е невъзможно в София да се добереш до ДГ е абсурден.

Плодова Фея  Hug

# 1 019
Единственното решение на проблема е да се строят детски градини и ОДЗ-та.
Факта, че е невъзможно в София да се добереш до ДГ е абсурден.

И аз съм на това мнение Peace

Общи условия

Активация на акаунт