Отговори
# 1 050
По темата за кандидатстването през новата 2009г имам няколко въпроса:
1. Кога започва гласуването за тази учебна година. На 1.1.2009 или на някаква друга дата?
2. Какво друго, ако не фактора време би могло да се има впредвид при равни други "точки"?
3. Ще има ли в крайна сметка "Свободен прием" за детските градини, или всичко ще е за хората с предимства ?(просто броя на тия хора ще се раздуе до нужната бройка?)
4. Възможно ли е точкуването да се сведе до 3-5 критерия, а не до попълване на цял набор въпроси, които ще отнемат купчина време за попълване ...
..

Смятам, че точки би трябвало да се ползват:
- 1т. към общия брой САМО ЗА ЕДНА избрана детска градина по местоживеене или по месторабота.Тази точка ще я има всяко дете за точноедна детска градина..(тук, ми се иска децата живеещи в блоковете около детските градини да имат някакво предимство, понеже...е абсурдно да гледаш в двора на някоя детска градина и детето ти да не може да бъде записано там, но..поне може би 1т. би могло да получават тия деца ...- мен лично това не би ми помогнало, но..се поставям на мястото на родителите на такива деца..)
- 1т. към общия брой за деца , в чийто акт за раждане фигурира: "баща неизвестен". (това мен не ме касае, но за самотните по документи майки е добре..)
- 1т. към общия брой за деца, които имат родител инвалид. (при двама родители инвалиди - 2т) (това смятам е справедливо..макар да не ме касае)
- 1т. за деца без един родител (за деца без двама родителя- 2т)(това смятам е справедливо..макар да не ме касае)
- 1т. за регистрирани към общината социално слаби родители , РАБОТЕЩИ обаче..(не такива, които само лежат в къщи и разчитат на помощи от държавата или работят без да се осигуряват и взимат и помощи за социално слаби)- това не ме касае, но наистина има родители, които работят и въпреки това трудно се справят финансово..Добре е да имат малко по-голям шанс..
- 1т. за дете на многодетна майка (тук съм против критерия за възраст на братята и сестрите)- това ме касае лично..Против съм критерия за възраст, понеже не вярвам много майки да имат по 2-3 големи деца (над 18г) и малко, което тепърва е за ясла или детска градина..Смятам,че за 10-тина случая в цяла София е смешно да се "дискриминират"..т.е..ако има възрастова граница, нека е дефинирана както за здравното осигуряване, пенсиите на деца без родител и т.н..- до 26г ако детето е редовен студент и т.н...)
- за децата близнаци да се сумират точките на двете деца и всяко от тях да кандидатства с удвоения брой точки, за да има по-голям шанс да бъдат приети в една и съща детска градина.

....
Бих се радвала, ако някой е запознат с досега приетите критерии за кандидатстване и да се фокусираме върху тяхното обсъждане.
А също и за идеи за отпадането нанякой от тях или добавянето на нови..
..
Лично аз съм против брат или сестра, които вече са в детска градина да носят предимство на по-малкото дете, понеже...не разбирам..ЗАЩО? Едното дете е вече уредено..а на някой нито едно? И..като не ми приемат сега детето в детска градина, един ден, като му родя братче или сестриче и него автоматично няма да приемат? Не е ли дискриминиращо?
..

# 1 051
Единственното решение на проблема е да се строят детски градини и ОДЗ-та.
Факта, че е невъзможно в София да се добереш до ДГ е абсурден.

И аз съм на това мнение Peace

Нека да се строят,две мнения няма,но кога ще се построят и ще бъдат готови?
До тогава децата на 80% от пишещите в тази тема ще за училище!

Еее, нали Бат Бойко се хвалеше с бързостроящи се къщички...  Mr. Green, които не зная, дали изобщо някой е видял, защото, аз поне, не зная да същеструват все още  #Cussing out
Взехте ми думите от устата.И с това темпо  не виждам догодина  до къде ще сме а и защо БА'Т ВИ БОЙКО требе да опира печкирите на всички??????? Не че го защитавам ама хайде той не е от стомана човека.Това не е само негово задължение а и на президента все пак БА"Т БОЙКО е  малка пионка и с него всички си измиват ръцете.Вече незнам.Факт е обаче че найстина продължаваме ли  продължаваме да чешем клавитурите а хоратаkg.sofia.bg се чудят с какво да ни размотаваи и пълнят главите с анкети който просто няма връзка newsm78

# 1 052
Ей, ама като искахме да не си чешете само клавиатурите, а да направим нещо какво стана, а?! И днес, да точно днес, има протест по спешност за ОДЗ-то в Красно село, пред Община Красно село. Ми отивайте, като толкова ви е писнало, свършете нещо полезно!!!

# 1 053
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защо ли, защото именно Бат Бойко се биеше в гърдите, че ще се построят нови детски градини, за това...

# 1 054
И аз ще поизчакам да се поприключи с емоционалните изригвания в темата и да се върнем към "скучното" и "дребнаво" обсъждане на регламента за догодина. За съжаление и пренаселеността на София, и общинския и държавен принос към проблема (или бездействие), и пожеланията за повече ДГ са дъвкани и предъвквани и в тази и в други теми.

Тъй като точно тази тема изведнъж стана твърде популярна, ще си позволя да припомня че според заглавието е само и единствено за кандидатстването през 2009 г.

Който желае може да пусне тема и за откриването на нови ДГ и за полемиката кой е най-софиянец, но молбата ми е в тази тема да се включваме по същество.

# 1 055
постоянен адрес - може да е на един радител, но да е поне от 5 години а за настоящия адрес това са пълни глупости

# 1 056
1) Мисля че от анкетата в kg.sofia.bg въпрос 15 е въпрос за отваряне на вратички за измама и задължително трябва да се премахне, защото в 16 се получава доказуемата информация дали семейството е социално слабо.  В 15 се пита лично дали оценяваш семейството си като социално слабо. На такъв въпрос спокойно мога да кажа, че сме социално слаби, защото нямаме къща в центъра на София с 2 декара двор, нито вила в Драгалевци с басейн 50х25 м, нито пък луксозен джип за всеки член от семейството. Или дори и по-реалистично - да кажа ли , че съм социално слаба, защото нямаме лично жилище и живеем под наем, даже на общежитие. хайде стига, това не е социална слабост. Ако семейство е социално слабо наистина, може да се регистрира като такова и тогава от въпрос 16, ще получи съвсем справедливо допълнителни точки за детето си.

2) А като абсолютно задължително смятам, че трябва да се премахне твърдата възрастова граница от една секунда, според която децата, родени на 31.12 са в Х възрастова група, а деца родени на 01.01 са в група Х-1 (т.е. по-малката), защото така се разделят приятелчета, само защото имали например 2 дена разлика, но са родени в различни години. Затова предлагам, че абсолютно справедливо може тази граница от една секунда да се направи на полугодие, т.е. за децата родени от октомври до март следваща година да имат право на избор към коя възрастова група искат на кандидатстват (естествено само за една от 2-те възрастови групи да могат да кандидатстват)

3) Естествено, че трябва да се добави факторът "адрес". Като под "адрес" да се разбира адресът, който родителя е посочил при регистрация в системата (родителя сам може да реши дали това да е адреса, на който живее, адреса на който работи или пък например адресът на бабата, ако например бабата го прибира от детска градинка). Това е като задължително условие, за да може всяко дете да трупа най-много точки до детската градинка, която им е най-удобна като местонахождение. Тук не говорим за адрес по лична карта, защото е нормално адреса в личната карта на родителя, да не е удобна, спрямо местонахождение на ясла, но ако родителя сам си избере кой адрес му е най-удобен, и в системата представи него, ще натрупва повече точки, за близката до този адрес детска градина

Абсолютно подкрепям тези предложения (надявайки се и , че все пак вместо да никнат кооперацийки и магазинчета като гъбки в храсталак, ще се започне строителство на нови детски градини и училища. А защо не и учебни заведения в околностите на София със специализиран превоз за децата)

# 1 057
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ето ви я Страстната тема! за емоциите!

# 1 058
1) Мисля че от анкетата в kg.sofia.bg въпрос 15 е въпрос за отваряне на вратички за измама и задължително трябва да се премахне, защото в 16 се получава доказуемата информация дали семейството е социално слабо.  В 15 се пита лично дали оценяваш семейството си като социално слабо. На такъв въпрос спокойно мога да кажа, че сме социално слаби, защото нямаме къща в центъра на София с 2 декара двор, нито вила в Драгалевци с басейн 50х25 м, нито пък луксозен джип за всеки член от семейството. Или дори и по-реалистично - да кажа ли , че съм социално слаба, защото нямаме лично жилище и живеем под наем, даже на общежитие. хайде стига, това не е социална слабост. Ако семейство е социално слабо наистина, може да се регистрира като такова и тогава от въпрос 16, ще получи съвсем справедливо допълнителни точки за детето си.

2) А като абсолютно задължително смятам, че трябва да се премахне твърдата възрастова граница от една секунда, според която децата, родени на 31.12 са в Х възрастова група, а деца родени на 01.01 са в група Х-1 (т.е. по-малката), защото така се разделят приятелчета, само защото имали например 2 дена разлика, но са родени в различни години. Затова предлагам, че абсолютно справедливо може тази граница от една секунда да се направи на полугодие, т.е. за децата родени от октомври до март следваща година да имат право на избор към коя възрастова група искат на кандидатстват (естествено само за една от 2-те възрастови групи да могат да кандидатстват)

3) Естествено, че трябва да се добави факторът "адрес". Като под "адрес" да се разбира адресът, който родителя е посочил при регистрация в системата (родителя сам може да реши дали това да е адреса, на който живее, адреса на който работи или пък например адресът на бабата, ако например бабата го прибира от детска градинка). Това е като задължително условие, за да може всяко дете да трупа най-много точки до детската градинка, която им е най-удобна като местонахождение. Тук не говорим за адрес по лична карта, защото е нормално адреса в личната карта на родителя, да не е удобна, спрямо местонахождение на ясла, но ако родителя сам си избере кой адрес му е най-удобен, и в системата представи него, ще натрупва повече точки, за близката до този адрес детска градина

Абсолютно подкрепям тези предложения (надявайки се и , че все пак вместо да никнат кооперацийки и магазинчета като гъбки в храсталак, ще се започне строителство на нови детски градини и училища. А защо не и учебни заведения в околностите на София със специализиран превоз за децата)

и аз съм ЗА

# 1 059
  • София
Според мен трябва да има  значение дали детето е родено в София, посещавало ли е детска ясла и дали живее в района /по адрес на родителя от личната карта/.

# 1 060
Кой и на какво основание? ще раздава точки за брой деца в семейството а  F*** off. По този начин какво ми казвате, че независимо кога и как кандидатствам, ако съм с едно дете при класирането винаги ще съм след семействата с две или повече деца. Що не се вземе с най голяма тежест при точкуването постоянното местожителство /5 години най малко и съответният район - ако живея в района в който кандидатствам Х точки ако района на кандидатстване е различен по малко точки./ На какво основание ако аз имам едно дете ще бъда ощетяван ---- върховни глупости.  

# 1 061
Значи ако живеем в Каспичан и челяддта е от 5 нагоре ще съм на първо място независимо кога и къди кандидатствам / за д. градини в София става въпрос/

АБЕ вие ЧУВАТЕ ЛИ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!  ooooh! ooooh! ooooh! Joy

# 1 062
До Екип на кг.софия.бг,  Работната група към отдел „Образование” на Столична община

Направете райониране на кандидатстването: в понеделник - младост, вторник - изток, сряда - люлин и т.н., така може би няма да има възможност "хакери" да ви блокират сайта защото всеки родител ще прецени в кой ден да кандидатства според това в кой район иска да запише престолонаследника.   newsm78

# 1 063
Кой и на какво основание? ще раздава точки за брой деца в семейството а  F*** off. По този начин какво ми казвате, че независимо кога и как кандидатствам, ако съм с едно дете при класирането винаги ще съм след семействата с две или повече деца. Що не се вземе с най голяма тежест при точкуването постоянното местожителство /5 години най малко и съответният район - ако живея в района в който кандидатствам Х точки ако района на кандидатстване е различен по малко точки./ На какво основание ако аз имам едно дете ще бъда ощетяван ---- върховни глупости.  

1т. за дете на многодетни родители (не на брой деца) не ми се вижда несправедливо.. Все пак, хората с повече деца, имат нужда от възможност да ги изхранват, също както и тези с едно дете, но..нуждите на децата са умножени по броя на децата, нали?
Това е идеята..както и стимулиране на нарастване броя на децата в България..(че се водим застаряваща нация вече)
..
За мен лично, макар това да би донесло точка..(ако се приеме,че възрастта на децата няма да се ограничава, което ме съмнява) не е важно толкова. Аз пак подчертавам,че най-важното е да могат да се приемат ВСИЧКИ желаещи.
...
Що се отнася до местожителството - мен също ме устройва( и аз и таткото на Александър сме софийски жители от времето, когато това понятие все още съществуваше..), но не съм го добавила, понеже София напоследък се разрастна толкова (особено последните 3-4 години) и явно някой има интерес от това...на държавно ниво.
Иначе..ако питаш мен, аз съм ЗА да се въведе задължителното жителство отново. (но всички знаем,че няма да стане за съжаление).

# 1 064
Значи ако живеем в Каспичан и челяддта е от 5 нагоре ще съм на първо място независимо кога и къди кандидатствам / за д. градини в София става въпрос/

АБЕ вие ЧУВАТЕ ЛИ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!  ooooh! ooooh! ooooh! Joy

Ако живееш в Каспичан и имаш над 5 деца, ще ти е супер изгодно всеки ден да пътуваш до София за да водиш едно от тях на държавна детска градина, само за да прецакаш моето кореняк софиянче... Simple Smile
Дори звучи смешно....при положение ,че в Каспичан няма проблем с детските градини...

Общи условия

Активация на акаунт