Отговори
# 1 080
Щом ще е краткотрайно, защо тогава да се включва?

# 1 081
stef1111111 , пълна боза се очертава - така е..
Няма значение кой от къде е ..важното е,че сега всички ние сме в София, и децата ни имат нужда от места в детска градина, за да можем ние да работим и да им осигуряваме по-добро бъдеще тук в България.

Щом човек е избрал да живее в София, редно е да се регистрира като такъв и..да се държи като такъв..

Ами...като чета..май "критериите" които бих признала за справедливи са само :
- регистрация в София като задължително условие за ПРИЕМ.
- дете с неустановен баща
- дете на инвалид(и)
- сирак и полусирак
..

В този смисъл..ако си остане фактора време и се добавят тия три "предимства"..и задължителното условие за кандидатстване..мисля,че всички трябва да са доволни..
Няма смисъл да се усложнява процедурата излишно..Мисля,че така дори ще се опрости..
..

Критериите се измислят от хора, на който е поверена задачата да се справят с този проблем и се измислят поради едничката причина, че тези същите хора нямат силата и волята да разрешат проблема / не се работи в посока да се осигури място за всички деца а да се ограничи приема на многото желаещи в малкото на брой места/.

# 1 082
  • София
Предимството брат/сестра, както и при близнаците го има от край време. Идеята е, децата да са заедно ...и според мен така е редно.
Само един произволен пример ще Ви дам...самотна майка с 2 деца, която ще трябва да се "разкъсва" да води децата си в 2 ДЗ, ако този критерий отпадне.
Или ... всички ще трябва да имаме по едно дете, за да има равни условия  Laughing.

Какво стана с предложението за квотен принцип? Изцяло ли отпадна? Не може ли да се съчетаят точковата система с квотите?

# 1 083
Мисля, че не е редно децата на безработни родители, независимо от това дали са регистриани в бюрото по труда, да имат предимство. Предимство имат работтещите родители, които плащат данъци.

Е, сега не можем да сме крайни. Може да са безработни не по свое желание и за кратко време - 2 3 месеца...

така е, но не може това , че някой е безработен да му дава предимство...

# 1 084

Все пак, хората с повече деца, имат нужда от възможност да ги изхранват, също както и тези с едно дете, но..нуждите на децата са умножени по броя на децата, нали?
Това е идеята..както и стимулиране на нарастване броя на децата в България..(че се водим застаряваща нация вече)

Броя на децата, в 90 процента от случаите, е избор на родителите. Моите искрени уважения към многодетните семейства  Peace. Когато създаваш дете преценяваш възможностите си. Аз съм преценила засега че мога да отглеждам 1 дете. Не виждам защо трябва да бъда наказвана

Да, това за безработицата като предимство, може би имате право...не знам трябва да помисля.... за себе си де

# 1 085
Предимството брат/сестра, както и при близнаците го има от край време. Идеята е, децата да са заедно ...и според мен така е редно.
Само един произволен пример ще Ви дам...самотна майка с 2 деца, която ще трябва да се "разкъсва" да води децата си в 2 ДЗ, ако този критерий отпадне.
Или ... всички ще трябва да имаме по едно дете, за да има равни условия  Laughing.

Какво стана с предложението за квотен принцип? Изцяло ли отпадна? Не може ли да се съчетаят точковата система с квотите?

Ама нека си ползва предимството за самотна майка...
Аз пък да дам себе си за пример..
Голямата ми е студентка в Германия. (не може да помага)
Малката ми е абитурентка (и тя не може,че ще кандидатства тази година)
Баткото е ученик в центъра на София в относително елитно училище (те не останаха читави), но..някой трябва да го води и прибира..
Малкия сега идва с мен на работа, но това не е нормално, нали? Все пак е дете?
И..ако съм самотна майка...как да водя и отвозвам всички? Ами..да имам предимство на самаотна майка..ОК..
Ама..никой не ми дава предимство,че трябва да закарам баткото на училище някъде, а малкия на детска градина другаде, нали?
..
Та..мисля,че и с детсските градини е така..
Като няма място за всички деца, едното дете вече ходи на детска градина- другото..ако се класира.. Ако не..сори..ще чака както всички останали..
Просто не е честно да има предимство автоматично, понеже едното вече е заварено положение..
Ами..дай моето да има предимство в детските градини в които са учили преди големите ми деца? Директорките си ги познавам..и те мен...няма лошо..Но честно ли е?

# 1 086
за многодетните семейства добре а тези който по една или друга причина колкото и да искат нямат физическата възможност за второ какво да правят ??? но това е друга тема на разговор. и все пак трябва да се измисли доста по гъвкава система от предлаганата в момента

# 1 087

Все пак, хората с повече деца, имат нужда от възможност да ги изхранват, също както и тези с едно дете, но..нуждите на децата са умножени по броя на децата, нали?
Това е идеята..както и стимулиране на нарастване броя на децата в България..(че се водим застаряваща нация вече)

Броя на децата, в 90 процента от случаите, е избор на родителите. Моите искрени уважения към многодетните семейства  Peace. Когато създаваш дете преценяваш възможностите си. Аз съм преценила засега че мога да отглеждам 1 дете. Не виждам защо трябва да бъда наказвана

Да, това за безработицата като предимство, може би имате право...не знам трябва да помисля.... за себе си де

Значи, независимо от броя на децата родителите трябва да работят мисля, че сте съгласни. А относно безработните....
не знам какво да кажа, не може всички под един знаменател и айде без предимство. Но пък от друга гледна точка ако хората наистина искат но не намират начин!!!!

# 1 088
Моите предложения:

- Райониране, адресна регистрация да важи;
- Без преференции за брат/сестра в същата градина;
- Кандидатстването да е по време;
- Опашките да остават да са актуални и да се кандидатсва непрекъснато, дори ако е необходимо веднага след излизането на ЕГН-то на детето. Така се поощряват родителите, които планират и се дава възможност на общината да планира.  Peace

# 1 089
Да. Смятам, че държавата трябва да участва в решаването на проблема, защото на нейния терен се вихри такова строителство, че тя би трябвло да предположи, че в новите апартаменти ще дойдат да живеят нови семейства и те може би ще имат деца. Но нашите общинари ги интересува рушвета, а не перспективата и бъдещето. Държавата много пъти е показала, че  не мисли за гражданите  си. Затова тук остават неабициозни, неквалифицирани, хора с ниска интелигентност и възпитание, а другите хора бягат  и търсят по-добър живот. Нали и ние дойдохме в София за по-добър живот - за съжаление май нещо сме се излъгали.

# 1 090
  • София

Не всички приети с това предимство деца са на самотни майки. Ако не е, какъв е проблемът и бащата да се включи? Редно е да са заедно, но не да имат предимство спрямо друго дете, само защото вече са се уредили. И в двата случая родителят ще му се наложи да търси алтернатива за гледане на дете. Може да се окаже, че този с едно дете е в много по-затруднено положение от този с две.

# 1 091
1) Мисля че от анкетата в kg.sofia.bg въпрос 15 е въпрос за отваряне на вратички за измама и задължително трябва да се премахне, защото в 16 се получава доказуемата информация дали семейството е социално слабо.  В 15 се пита лично дали оценяваш семейството си като социално слабо. На такъв въпрос спокойно мога да кажа, че сме социално слаби, защото нямаме къща в центъра на София с 2 декара двор, нито вила в Драгалевци с басейн 50х25 м, нито пък луксозен джип за всеки член от семейството. Или дори и по-реалистично - да кажа ли , че съм социално слаба, защото нямаме лично жилище и живеем под наем, даже на общежитие. хайде стига, това не е социална слабост. Ако семейство е социално слабо наистина, може да се регистрира като такова и тогава от въпрос 16, ще получи съвсем справедливо допълнителни точки за детето си.

2) А като абсолютно задължително смятам, че трябва да се премахне твърдата възрастова граница от една секунда, според която децата, родени на 31.12 са в Х възрастова група, а деца родени на 01.01 са в група Х-1 (т.е. по-малката), защото така се разделят приятелчета, само защото имали например 2 дена разлика, но са родени в различни години. Затова предлагам, че абсолютно справедливо може тази граница от една секунда да се направи на полугодие, т.е. за децата родени от октомври до март следваща година да имат право на избор към коя възрастова група искат на кандидатстват (естествено само за една от 2-те възрастови групи да могат да кандидатстват)

3) Естествено, че трябва да се добави факторът "адрес". Като под "адрес" да се разбира адресът, който родителя е посочил при регистрация в системата (родителя сам може да реши дали това да е адреса, на който живее, адреса на който работи или пък например адресът на бабата, ако например бабата го прибира от детска градинка). Това е като задължително условие, за да може всяко дете да трупа най-много точки до детската градинка, която им е най-удобна като местонахождение. Тук не говорим за адрес по лична карта, защото е нормално адреса в личната карта на родителя, да не е удобна, спрямо местонахождение на ясла, но ако родителя сам си избере кой адрес му е най-удобен, и в системата представи него, ще натрупва повече точки, за близката до този адрес детска градина

Абсолютно подкрепям тези предложения (надявайки се и , че все пак вместо да никнат кооперацийки и магазинчета като гъбки в храсталак, ще се започне строителство на нови детски градини и училища. А защо не и учебни заведения в околностите на София със специализиран превоз за децата)

и аз съм ЗА

Много ми харесват тези предложения. А това с адреса - да се посочи точно един, но произволен от родителя адрес, с който иска да кандидатства като район, мисля че е перфектно предложение. така всеки ще може да реши кой адрес да пише - работен, по местоживеене, по местонахождение на помощник .... така поне ще му се трупат допълнителни точки само за детските градини, в района, който е посочил.

# 1 092
Моите предложения:

- Райониране, адресна регистрация да важи;
- Без преференции за брат/сестра в същата градина;
- Кандидатстването да е по време;
- Опашките да остават да са актуални и да се кандидатсва непрекъснато, дори ако е необходимо веднага след излизането на ЕГН-то на детето. Така се поощряват родителите, които планират и се дава възможност на общината да планира.  Peace

Ние имаме едно дете, което вече е записано /с късмет/ но не смятам, че префиренцията за брат/сестра трябва да отпадне.
Пример: едното е записано в квартала, другото на другия край на софия а родителите работят в центъра с какво се помагаме по този начин???

# 1 093
  • offshore & overseas
Мисля, че не е редно децата на безработни родители, независимо от това дали са регистриани в бюрото по труда, да имат предимство. Предимство имат работтещите родители, които плащат данъци.

Е, сега не можем да сме крайни. Може да са безработни не по свое желание и за кратко време - 2 3 месеца...

Не сме никак крайни. Просто няма да получат предимство и това е!  Naughty Не сме ги изолирали и заклеймили, не сме казали децата им да не се приемат в детските градини или яслите. Какво толкова има в това?  Crossing Arms

Аз докато прочета и напиша, цъфнаха още 10 отговора...  hahaha

# 1 094
[

Ами..гледай сега..Няма да споря..Решението колко деца да имам си е мое.. Гледам си ги, издържам си ги и не се оплаквам. Но..имам право да посещават детска градина, нали?..Всичките..
Ето, първото, второто, третото..посещаваха и станаха хора.. Доволна съм от това..а сега искам и четвъртото да посещава..
ЗАЩО да си наказана? Трябва АЗ да съм поущрена, а не ТИ наказана.. Пък..ако аз съм поущрена, може и ти един ден да решиш, че е добра идея...
..
Знаеш ли, не е носталгично, но...преди, при тоталитаризма многодетните семейства им се опрощаваха заеми, даваха им се апартаменти с предимство (все под наем), пенсионираха майките на 5 и повече деца за да могат да си ги възпитават..
Наказвали са тия с едно и две ли???? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт