Отговори
# 1 110
  • София
Запис!Ние сме от неприетите през 2008г. От 23г. живея на един и същи адрес,градината която се намира в непосредствена близост до блока ми ме е отгледала самата мен.И сега на практика какво стана-моето 2г. дете нце не бе прието в нея.До година ще сме на 3г. питам се,ами ако и тогава не го приемат  #Crazy newsm78 какво ще правим?!Предстои ми тепърва да си търся работа.Наложително е да почна поради финансови причини,но след като на 4 места кандидатствахме и на 4-те сме над 80-ти номер чакащи,питам се какво ще правиме догодина когато тези деца приети вече в ясла ще преминат автоматично в група в същото ОДЗ и пак места няма да има!Мисля,че както соц. положение така и голям процент под внимание трябва да се взима местоживеенетона родителите и детето.Специално в нашата градина идват мноооого деца я от Плиска,я от Дружба,Младост.Е това е пълна лудост да караш детето си в др. кв. на градина.Ами има родители без лични автомобили-зимата какво ще правят?!Ще стават в 5 часа сутринта за да мъкнат по студа 1 час детето си до градината в която посещава! #2gunfire
Едно време  е нямало деца ли?-Напротив,но е имало наредби,повече заведения и по малко корупция!Евала на всички сега с връзки които успяха да си вкарат децата в градина или ясла,а другите да го духат.Съжалявам за грубия език ,но в такава държава живееме,държава която ни кара да изпадаме в паника!Горките ни дечица.....От моите наблюдения в квартала ми-познавам само аз 6 деца които през определен интервал от време след като не бяха приети в ОДЗ-то срещу нас изведнъж от 2 седмици насам гледам как ги водят на градина в същата  #Crazy
След този дълъг мой коментар искам да попитам:-Струва ли си да си правя труда да правя опити за януари месец да кандидатстваме в градин отново или ще се чака пак интернет кандидатстването за прием 2009г. чак септември месец.Или иначе казано,искам да опитаме отново в нашата градина по район(срещу бл.)да го приемат януари месец.Изобщо кога са приемите на деца-само месец септември ли?Изинете ме за невежеството!Тук съм за да се образовам!

# 1 111
Ние имаме едно дете, което вече е записано /с късмет/ но не смятам, че префиренцията за брат/сестра трябва да отпадне.
Пример: едното е записано в квартала, другото на другия край на софия а родителите работят в центъра с какво се помагаме по този начин???

А защо твоето второ дете да ТРЯБВА да бъде прието задължително, че и предимство да има пред моето? И това, само защото едното ти дете е вече в детска градина?
Ами..ако не ти харесва детската градина В КОЯТО Е ПРИЕТО!!! , защо си кандидатствала там?
Аз мисля,че е редно да кандидатстваме само в детските градини в които ще ни е удобно да си водим децата...
Ако пък кандидатстваме в неудобни за нас, избора си е наш и неудобството ще е за нас (и за детето ни за съжаление)..
Така,че...не ти разбирам доводите...съжалявам..

И както ти писах по горе съм от Костенец но живея тук и смятам, че моето дете /не че ТРЯБВА да бъде прието задължително/ а да участва в записването като всички останали. Кое не разбра??????

# 1 112
Не ми се вярва, че чета някои от нещата, но... все пак в името на конструктивния диалог  Peace

Цитат
Ами..гледай сега..Няма да споря..Решението колко деца да имам си е мое.. Гледам си ги, издържам си ги и не се оплаквам. Но..имам право да посещават детска градина, нали?..Всичките..
.....ЗАЩО да си наказана? Трябва АЗ да съм поущрена, а не ТИ наказана.. Пък..ако аз съм поущрена, може и ти един ден да решиш, че е добра идея..

Не помня на кой беше цитата. Отговарям - наказана съм, защото второто и нататък деца ще имат предимство пред моето (единствено в семейството), ако кандидатстваме за една и съща ДГ.
Така е децата ти имат право да ходят на ДГ Laughing Това никой не го оспорва. Аз питам защо на ВСЯКА цена трябва да са в една,  и тази задължителност да избутва моето и други единствени деца в семейството назад в списъка.
Вероятно има и защо ти да си поУщрена... Навсякъде по белия свят има социални придобивки за многодетните семейства. Добавки, и пр. Но това за предимство в ДГ... малко ми се струва прекалено

Ако реша да имам второ дете, няма да е заради поОщрението на държавата - това е сигурно

# 1 113
stef10,Първо: аз съм бащата а не майката. второ: единственото ни дете е в детска градина /с късмет/ при кандидатстване миналата година трето: не си правя застраховка за второ дете, защото може би няма да имаме такова.
четвърто:градината в която ни приеха е добра за нас затова кандидатствахме там.
...аз през цялото време НЕ ГОВОРЯ за моето дете..
Принципно е..
Иначе..при всичките ми 4 деца аз не се водя многодетна майка според системата и да има или не предимство за многодетните майки няма да се отрази на приемането или не на моето дете..
Но въпреки това вярвам, че ако трябва да се поощри нещо, то не е брат/сестра вече приети, а наличието на повече от три деца в семейството.
Това е лично мнение. Смятам,че не дискриминира никого. Но..ако няма предимство - с нищо няма да се промени ситуацията за моето дете.
Принципно говорим..
..
За съжаление, в тази тема не можем да обсъждаме нелепостта , че никой не прави нищо за откриване на нови групи и детски градини за децата ни...
Тук обсъждаме САМО критериите за прием догодина..
За това.. лично аз мисля,че приема трябва да се опрости, а не усложни..
И ДА..фактора време , може и да не се харесва на някой родители, но го има от както свят светува и е добър.
Ако не е системата за записване, фактора време ще важи за номера на входящата ти молба, нали?
По-честно ли е, ако аз се сетя на първия учебен ден, (защото съм спокойна,че голямото ми дете е вече в детската градина и съм с предимство) да отида и да си запиша детето ? А ти да останеш първа резерва, нищо,че си кандидатствала преди мен?
Смятам,че квотния приницп трябва да важи също..
Примерно..
В една група (възрастова) да не може да има повече от 30% деца с предимство в една и съща детска градина..
Така ще има шанс и за децата без предимства..
НО...за всички трябва да е задължително д аимат регистрация на територията на София..

# 1 114
Да. Смятам, че държавата трябва да участва в решаването на проблема, защото на нейния терен се вихри такова строителство, че тя би трябвло да предположи, че в новите апартаменти ще дойдат да живеят нови семейства и те може би ще имат деца. Но нашите общинари ги интересува рушвета, а не перспективата и бъдещето. Държавата много пъти е показала, че  не мисли за гражданите  си. Затова тук остават неабициозни, неквалифицирани, хора с ниска интелигентност и възпитание, а другите хора бягат  и търсят по-добър живот. Нали и ние дойдохме в София за по-добър живот - за съжаление май нещо сме се излъгали.

Много точно казано !

# 1 115
Получих и попълних анкетата от ИСОДГ и съм страшно разочарована. Отговорих положително единствено на въпроса имам ли адресна регистрация в Сф. Ако това са критериите, повечето от които са социални - безработни, социално слаби и т.н., какъв е шансът на обикновено семейство на двама работещи родители, които в момента имат само едно дете? Никакъв. Държа да подчертая, че не съм от тези, които не искат повече деца, напротив и аз бих искала поне три, но все пак не всички забременяват от раз, моето дете е плод на АРТ и дълги години чакане, така че не кроя надежди кога, а дали въобще ще имам друго.
Освен това не мисля, че е редно да се взима като критерий социално слаби, защото тогава излиза, че укриващите доходи и водещи се на минимална работна заплата, а получаващи в пъти повече, което е масова практика в частния сектор, ще изместят хората, които се осигуряват върху реалния си доход.
Не считам, че е справедливо да се дават точки за всички, работещи в сферата на образованието при този недостиг на места, достатъчно е привилегията за работещи в същото детско заведение. Уважавам труда на учителите, но и другите държавни служители не са в по-цветущо положение откъм заплати, а са и по-зле като работно време. Все пак повечето учители са на смени, дори и да имат допълнителна подготовка, могат да я вършат вкъщи, при детето си, а на работещите по цял ден каква алтернатива им остава?
И последно - въпросът за студентите - извинявам се, но има университети под път и над път, които за таксата са готови да издадат какво ли не удостоверие, и не мисля, че трябва да има предимство и за всички студенти, дори и тези на редовно обучение. Все пак дори и да има лекции и занятия, повечето не са задължителни, а основното задължение на студента е да учи и това е много по-лесно осъществимо вкъщи с детето, отколкото задължението на работещия родител - колко от нас могат да си позволят да си вършат работата от вкъщи?!!
Последно да кажа, че подкрепям идеята на г-н Джонев за даване на точки за градина по първо, второ желание и т.н., защото действително това ще е вид райониране, като всеки ще си прецени дали му е по-удобно по местоживеене или месторабота. А и все пак ще ограничим кандидатстването до няколко градини, а не всички деца да се редят на опашките за всички градини в района.
За времевия критерий - мисля, че не е лош като идея и много по-справедлив от лотарията. И преди беше така - който по-скоро след раждането на детето се е сетил да подаде документи в съответната градина след година-две -три чакане по-рано му идваше реда. И не мисля, че е несправедливо с изложен по-горе аргумент, че тези, родени в края на годината нямали равен шанс, защото кандадатствали по-късно. Ами те са по-малки и ще имат нужда от градина по-късно, така че когато системата стане постоянна ще тръгнат нещата.

# 1 116
Ако факторът време остане, тогава веднага следва логичния въпрос - как ще бъде със сигурност отчетен, така, че да няма злоупотреби. Как ще докажа, че съм подала документите 10 минути преди Х? Единствения начин е електронния, а видяхме, че и той не работи особено добре, нали?

Отново моля въпросния г-н Джонев да отговори на поставените от мен въпроси за анкетата иначе тук само ще гадаем какво са имали предвид
1. Каква е целта на анкетата - или какво очаквате да научите
2. Каква е методологията, която ще използвате
3. Каква извадка предполагате че ще проучите

# 1 117

И ДА..фактора време , може и да не се харесва на някой родители, но го има от както свят светува и е добър.

Ами всичко много хубаво, но първо тази система от миналата година трябва да се пренапише. Очевидно не е изтествана добре и не държи на натоварване. Не е логично половин ден да не можеш изобщо да се логнеш в системата. И хората с познати в чужбина  (където няма такова натоварване на системата) да си подават кандидатурите с начални номера.

# 1 118
..
Но въпреки това вярвам, че ако трябва да се поощри нещо, то не е брат/сестра вече приети, а наличието на повече от три деца в семейството.
...
За това.. лично аз мисля,че приема трябва да се опрости, а не усложни..
...
Смятам,че квотния приницп трябва да важи също.....Така ще има шанс и за децата без предимства..
НО...за всички трябва да е задължително да имат регистрация на територията на София..
Подкрепям напълно!  Peace

# 1 119
Щурчо, не знам как е откак свят светува, но откак аз светувам на света, тука в наше село ако се отчита факторът време като критерии, е 100 процента сигурно, че ще има злоупотреби

А защо хората се бунтуват срещу адресната регистрация - това не мога да го разбера. Който наистина живее на определен адрес, независимо от това какво пише в личната му карта, просто ще си издаде удостоверение за настоящ адрес и това е... няма нужда да се сменя лк

# 1 120
Не ми се вярва, че чета някои от нещата, но... все пак в името на конструктивния диалог  Peace

Цитат
Ами..гледай сега..Няма да споря..Решението колко деца да имам си е мое.. Гледам си ги, издържам си ги и не се оплаквам. Но..имам право да посещават детска градина, нали?..Всичките..
.....ЗАЩО да си наказана? Трябва АЗ да съм поощрена, а не ТИ наказана.. Пък..ако аз съм поощрена, може и ти един ден да решиш, че е добра идея..

Не помня на кой беше цитата. Отговарям - наказана съм, защото второто и нататък деца ще имат предимство пред моето (единствено в семейството), ако кандидатстваме за една и съща ДГ.
Така е децата ти имат право да ходят на ДГ Laughing Това никой не го оспорва. Аз питам защо на ВСЯКА цена трябва да са в една,  и тази задължителност да избутва моето и други единствени деца в семейството назад в списъка.
Вероятно има и защо ти да си поУщрена... Навсякъде по белия свят има социални придобивки за многодетните семейства. Добавки, и пр. Но това за предимство в ДГ... малко ми се струва прекалено

Ако реша да имам второ дете, няма да е заради поОщрението на държавата - това е сигурно

Сори за "У"то в поощрена..и на мен ми боде в очите, но съм го нащракала така..и не мога да го поправя, понеже вече е тиражирано...многократно.. Rolling Eyes..
Ти ме четеш избирателно..
Прочети пак и ще видиш,че АЗ СЪМ ПРОТИВ превилегията брат/сестра ..
Не държа и на превилегията за многодетни семейства..(но смятам, че три и повече деца е по-силен аргумент, от дете, което вече е прието в същата детска градина)..
Както и да е..
Глупаво е да се караме..Особено, когато говорим за едно и също..
Приеми,че имам едно дете.
Ще кандидатства САМО ЕДНО от моите. Другите отдавна не са в детска градина и няма да бъдат..
Ти с твоето едно и аз с моите 4 имаме АБСОЛЩТНО еднакви "превилегии" що се отнася до това да не сме приети..
Така,че..дишай спокойно..НЕ МИСЛЯ ЗА СВОЕТО ДЕТЕ САМО, а по принцип!

# 1 121
Оооо, аз също не се карам лично с теб -  Peace Нито пък съм за споровете заради самите спорове .Също расъждавам по принцип и не мога да се съглася... засега Laughing
Но, в спора се ражда истината!
Само едно се чудя.... тука хубаво си пишем ние... мислим и отделяме от личното си време... ама ще бъде ли взета тази дискусия предвид....

Относно анкетата в тази тема. Какво имате предвид под "Държавата"... аз винаги съм казвала, че тази госпожа, не я познавам... Това в дъното си е шега, но наистина какво имате предвид - кой точно държавен орган?

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 17:31 от Fussii

# 1 122
Това за "един родител" или "самотна майка" е още една вратичка, за хората, желаещи да злоупотребяват (особено в днешно време, в което съвместното съжителство без брак е "модерно" и законно). Познавам не 1 и 2-ма, които в пряк текст за ми казвали, че няма да сключат брак, защото така държавата ще им плаща за "самотна майка" и ще ползва предимства в доста неща. Въпроса трябва да се измини някак така, че да е доказуемо дали наистина майката е "самотна майка". Трябва критерия да е според това дали наистина сама (по една или друга причина) си гледа детето или си има мъж, с който живеят заедно и си гледат заедно детето (само където няма подписан брак). Изборът дали да сключат брак си е личен, но все пак не може да се стимулира безбрачието, само защото така ще се ползват повече предимства. Има разлика дали майката/бащата гледа детето наистина сам или само така се води.

# 1 123
Не знам ще бъде ли взета впредвид нашата дискусия..
Във всеки случай, надявам се НЯКОЙ от който зависят критериите през следващата година да чете..
Няма как всички да сме доволни.. ясно е,че пак 3000деца (или бяха 5000?) ще останат без възможност да се запишат в държавна детска градина..
..
Малкия се събуди чак сега..Съжалявам,че не успях да отида на митинга.. Дано са отишли повече мами..И..дано следващите митинги са в по-подходящи часове за майки с малки деца..

# 1 124
  • София

В една група (възрастова) да не може да има повече от 30% деца с предимство в една и съща детска градина..
Така ще има шанс и за децата без предимства..
НО...за всички трябва да е задължително д аимат регистрация на територията на София..

С това предложение съм съгласна, горе-долу това ми беше идеята Peace
Да се формират 2 опашки /незнам дали е възможно /.
Уф, само дето не съм много сигурна колко е правилно да се категоризират и разделят така децата ooooh!

А примера със "самотната майка е хипотетичен", независимо дали е вдовица, разведена, без брак или изоставена...това са семейства с един родител...затова използвах този пример Hug

Общи условия

Активация на акаунт