Когато не знаете отговора?

• 4 267
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Чат-пат даваха и на втора програма. Между другото, благодарение на един такъв филм по биология изкарах една допълнителна шестица в гимназията.
 Сега децата само да искат да гледат, има по цял ден.

# 46
Аз действам според въпроса.
Понякога я питам тя как мисли и според нея какво/как/къде е това. Особено ако считам, че отговорът е очевиден. Добре се справя!
Ако пък е труден въпрос и аз не знам отговора, й казвам, че не мога да й отговоря, но довечера вместо приказка за лека нощ ще прочетем в енциклопедията за нещото, което я вълнува. И после сгушени в леглото й, с книжка в ръка "откриваме" заедно света Heart Eyes. А тя е цялата уши и поглъща всяка думичка с ококорени очета. Hug Това са ми едни от любимите моменти!
В повечето случаи, на следващия ден се счита длъжна да информира всеки срещнат какво е научила Laughing
Сега, обаче, е много разтревожена, че един ден с баща й ще остареем и умрем. ooooh! Не съм я лъгала, че ще векуваме. Кратичко й обясних, че всички хора се раждат, живеят и после умират. Казах, че и с нас ще се случи някой ден, но няма да е скоро, а чак когато тя стане голяма и има мъж и свои дечица, когато ние станем баба и дядо /тук се разсмя с глас!/. Засега се успокои, но ми се струва, че темата не е приключена...

# 47

..Знам за Тутанкамон, понеже е бил важен. А родителите, братята, сестрите, децата му - ами, не са били важни, за това и не ги знам. Навярно някой ден и ти ще си толкова важно, че хората да знаят за теб, а за мен - не...

Всъщност бащата на Тутанкамон е бил важен - Аменхотеп, който въвежда монотеистичната религия и почит към Ра и сменя столицата на страната на Амарна. Неговата първа съпруга е била не по-малко известната Нефертити... която обаче не е майка на Тутанкамон...а коя е майка му - не знам Sad
Тц.
Не син, а внук. Този Аменхотеп, още наречен Ехнатон, има 6 дъщери с жена си Нефертити. Тутанкамон е син на една от тях и някакъв си там друг, недотам известен мъж. Почитаният бог е всъщност слънцето - Атон. Тутанкамон първоначално се е казвал Тутан-атон, но после, когато възстановява старата религия, се преименова.

Иначе по темата: ако не знам отговора, давам идеи как да намерим отговора заедно. Ако не ме мързи. Ако ме мързи, питам: А ти как мислиш?

# 48
  • София
Шемет, накара ме да си пусна Гугъла... Макар че съм гледала филмите по НГ много пъти:

"Тутанкамон е син на Аменхотеп IV от втората му съпруга Кия. Първата жена на фараона, Нефертити, родила пет дъщери, за една от които (Анхесенамон) след възкачването си на престола се жени Тутанкамон, така че съпруга му е била неговата полусестра."

Още: "Особено се отличавал Ехнатон - вероятният баща на знаменития Тутанкамон и съпруг на не по-малко знаменитата Нефертити."

За Ра: "Ра е бога на слънцето според египтяните. С името на бог Ра се утъждествяват много богове като например Амон (Амон-Ра)."

За името на Тутанкамон си права. - Сменят му името веднага след като заличават "новия ред" на баща му.

# 49
  • Mediterraneo
Просто казвам, че не знам отговора, но ми е интересно и на мен и когато науча, ще й кажа...

Напоследък навлизаме във фазата на въпросите относно смъртта, умрелите хора и т.н. Често пита за батко си- къде е сега, защо го виждам само на снимките, кога ще отида при него  Cry За сега отговарям уклончиво, колкото и да не ми се иска. Мъничка ми е още да й стоварвам на главата такива истини...

# 50
Шемет, накара ме да си пусна Гугъла... Макар че съм гледала филмите по НГ много пъти:

"Тутанкамон е син на Аменхотеп IV от втората му съпруга Кия. Първата жена на фараона, Нефертити, родила пет дъщери, за една от които (Анхесенамон) след възкачването си на престола се жени Тутанкамон, така че съпруга му е била неговата полусестра."

Още: "Особено се отличавал Ехнатон - вероятният баща на знаменития Тутанкамон и съпруг на не по-малко знаменитата Нефертити."

За Ра: "Ра е бога на слънцето според египтяните. С името на бог Ра се утъждествяват много богове като например Амон (Амон-Ра)."

За името на Тутанкамон си права. - Сменят му името веднага след като заличават "новия ред" на баща му.

Май си права, че може да му е син newsm78 Мъж, а не син на една от дъщерите му, и вероятно син на Ехнатон. Тези не можеш да ги разбереш кой на кой какъв се пада, както са се женели и размножавали. ooooh!
Обаче за боговете уточнявам: Амон, или Амон-Ра е старият, традиционен бог. Начело на египетския пантеон от богове.
Атон, или Атен, е новият, на който Ехнатон и Нефертити се покланят. Може и двата да са свързани със слънцето, но Атон е единствен. Монотеизъм.
Затова Амен-хотеп се преименова Ахен-Атон тоест Ехнатон, а Тутанкх-Атен на Тутанкх-Амон.

Извинявам се, че разводних темата с обяснения Embarassed

# 51
когато не знам отговора, делегирам да отговаря някой, който знам, че знае Simple Smile тати, вуйчо, баба, дядо, който преценя, че е компетентен по въпроса
ако пък много пририта - ровя в нета, чета и снасям инфо Simple Smile

# 52
Днес, след поредното "защо" бе зададен контра въпрос :
"А ти откъде знаеш всичките тези неща"  Crazy - това след диалог с баща си на тема "Земята".
Isa, едно вълнение ги тресе  Mr. Green

# 53
  • София
Isa, едно вълнение ги тресе  Mr. Green

Чудя се каква ли част от нещата запомнят?  newsm78 или номера е само да ме заболи глава... ooooh!

шемет, разрових се допълнително - В старото царство е бил Ра, в новото става Амон или Амон-Ра... Peace

Тарталета, въпросите за смърта са много любими на дъщеря ми. Поне веднъж седмично ми се налага да обяснявам всичко, което знам или предполагам по въпроса  ooooh!

anette1104, "забих" колегата грък с това от къде идва църква. Изобщо не се трогна от незнанието си.  Rolling Eyes

# 54
Чудя се каква ли част от нещата запомнят? 
Много помнят  Mr. Green, стига информацията да им е поднесена по правилния начин  Wink

# 55
Просто си признавам,че и аз не зная.

# 56
Казвам че не знам отговора на въпроса, и я изпращам при баща й. Hug

# 57
Когато не знам отговора на зададен от него въпрос, гледам да се придържам максимално до истината. И чистосърдечно си казвам, че не знам и че не мога да знам всичко.

# 58
добре че даваха поне Космос. Някой помни ли го?

За мен е основополагащ, както и личността на Карл Сейгън изобщо. Но това е една дъгла и друга тема. Просто ми стана много приятно да прочета да го споменаваш. На моите деца още не им е достатъчно интересен Sad Но май защото са заляти с много други научно-популярни филми. скоро пак ще ги опитам с него, начина на поднасяне на информацията и на самото му говорене е невероятно интригуващо.

А аз когато не знам - не знам. Според момента питаме Гугъл, тате, дядо... Философските теми са ни интересни, но децата бързо се отегчават. Никое от обясненията за Бог в темата не ми пасна, и мен са ме питали, обяснявам доколкото мога. Казвам, че ги има различни боговете, различните хора вярват в различни, някои (като мен) не вярват в такъв тип сила, а в други неща (обяснявам)
Щерката много пита за думите, казвам, ако знам, иначе и аз както някой беше споменал казвам, че има хора, които само с това се занимават, но аз не знам всички думи. И т.н.

# 59
добре че даваха поне Космос. Някой помни ли го?

За мен е основополагащ, както и личността на Карл Сейгън изобщо. Но това е една дъгла и друга тема.
Помня го , разбира се. Беше ми любим, чаках го цяла седмица - в неделя в 4 часа започваше Simple Smile Бях в 4-ти клас.

Общи условия

Активация на акаунт