Как се справяте с напълняването при децата си?

• 23 198
  • 230
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Тъмнокоске,

Мерси за милите думи. Радвам се, че моето писание ти е помогнало.

А за зрънчовците - едно време просто заявявах на другите майки в градината, че това са боклуци и не смята да си тъпча децата с тях. Вярно, не ме долюбваха, но не ми пукаше особено. Все пак това са моите деца, а не техните.

# 91
и на мен това май ще ми дойде до главата, още повече, че самата аз съм с доста наднормено тегло и вечно боря някакви диети неуспешно!
Дъщеря ми е на три /вижда се долу в подписа/ и тежи 17 кг при ръст 1.00м - в яслата лелите й казали, че не трябва да яде, щото щяла да стане дебела и корема й бил дебел, вследствие на което тя отказа да се храни два последователни дни и трябваше да си говорим сериозно с "госпожите".........
Лично за мен това не е нормално, даже е невероятно "глупава, ограничена и безмозънчна" постъпка....... #2gunfire , извинявайте, ама пак ме хваща бяс #2gunfire

Страх ме еда ограничавам сериозно, точно защото все още органима расте и се развива сега - не ога да си представя, че ще я лиша от нещо, което после евентуално ще им апоследици - другия вариант също не ми харесва и сега се чудя....

Ще я записвам на народни танци /не съм измислила как ще се справям с времето, но е нещо, което е важно и ще трябва да си преподредя приоритетите/, засега тя има голям мерак да ходи, да видим като тръгне наистина как ще е ...

затова приемам предложения Thinking

# 92
Предложението е само едно-Не лишавай детето си от нищо!Много добре си се развива и не виждам нищо фрапиращо нито в килограмите,нито в ръста!Запиши го на народни танци,подсигурявай му разходки и игри на чист въздух и понякога спестявай вафличките, сокчетата,а  зрънчовци и чипсове направо не му купувай!
Това е истинско безобразие на 3 годишно дете да се казва,че е дебело!!! #Crazy

# 93
  • София
Народните танци са много добро решение. Хем ще се раздвижи, хем ще се научи да прави нещо смислено с други деца. Трудно е с наместването на графика, но детето ще получи само ползи.
На лелите от яслата им е малко да ги набиеш.

# 94
Дали пък няма да случи чудото, някой да почне да прави нещо в посока промяна на статуквото??? newsm78
Ето ви една статия от днешния Монитор:
Ученически столове тъпчат децата с вредни храни

# 95
Дали пък няма да случи чудото, някой да почне да прави нещо в посока промяна на статуквото??? newsm78

Krische дано Peace
Но за жалост не съм особено оптимистично настроена и в тази тема дискутирахме от къде иде проблема и че е трудно решим, защото ще секнем печалбите на вездесъщите училищни лафки Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil, ако успеем да направим нещо в тази посока за децата си!

# 96
Ами то си пише наредбата е 2002г Shocked
За 6 години-нищо!
И най-вероятно така и ще остане Rolling Eyes

# 97
  • София
Освен да си направим наша група за здравословно хранене на децата и взаимопомощ вече не зная какво да измисля. За себе си съм забелязала, че с изключение на още някоя майка от обкръжението ми, всички останали не се интересуват от въпроса. Доста самотна ситуация. Затова си мисля, че най-малкото, което можем да направим е да се "припознаем" кои сме хората с такива възгледи и да поддържаме връзка и да се подкрепяме. Пък като добием увереност в колективната сила може и да измислим нещо за в бъдеще и за някакви формални мерки.

# 98
Радостина - ние така и така сме вече група що годе единомислещи, но какво бихме могли да предприемем срещу добре смазаната държавна непукистка машина не се сещам за жалост  Tired

# 99
Аз пък се ентусиазирах нещо да повдигна въпроса при нас.
 Синът ми от първи да четвърти клас учи в една и съща стая , на едни исъщи чинове-от тези, най-малките, старите.Като разглеждах снимки от рожденния му ден в училище, избухнах в смях-на половината ученици още в трети клас тези чинове бяха малки. Екселерацията в ръстта е такава, че им е толкова трудно да седят на тях, колкото и на мен...После защо имало толкова ставни изкривявания. Говорих още тогава с учителката-всеки момент трябвало да ги сменят.Но не ги смениха изобщо. Още ме е яд , че не вдигнах по-голяма пушилка...
RadostinaHZ, това си помислих и аз-ще поискам да присъствам на среща на училищното настоятелство, но преди това ще ви помоля за помощ-искам да се екипирам с всякакви документи-наредби, заповеди, публикации в пресата. Сега ме е яд , че преди четири години отклоних покана за членство в настоятелството, с този мой комплекс за липса на висше обпазование... newsm78, да взема да се изуча на стари години, стига ме е депресирало това. На млади години два пъти почвах, сега може и да си го довърша...

# 100
Радмила,

Така се получава, че хем слагаш много ограничения, хем отваряш широко ножицата на ударното натъпкване със захар. На мен не ми се струва много здравословно, а само ограничаване до следващия ритуал с много ядене и пиене.

Ограниченията само аз си ги знам, иначе привидно ножицата на всякакво натъпкване е отворена. Просто не слагам никакви ограничения на това, какво ще се яде, а колко под черта.
Знам, че на пръв поглед изглежда непоследователно това каквото правя, но моята цел е да препускаме по цял ден нанякъде и да не остава време за голямото плюскане, а когато гладът стане голям, почвам да вадя плодове или кисело мляко за по-бързо. За момента резултатът е наистина чудесен, дъщеря ми си яде всичко и не знае!, че не бива ограничавана.

До преди година и половина никога не сме имали проблеми с яденето, даже сме били злояди. Купувала съм и Зрънчо и шоколад и т.н., хапвала е по малко и другото сме го хвърляли. В къщи по принцип има само здравословни неща за ядене.
Обаче напоследък е страшно с хапването, а доколкото видях на морето, връстниците й също ядат като олимпийски шампиони - сигурно е от хормоните.

Много страшно ми се вижда, децата да биват съзнателно ограничени. Ако наистина някой му се яде шоколад всеки ден и бива ограничаван в къщи, какво пречи да си купи вафла от лафката - точно нищо! И така може да стане, че джобните пари да се дават само за сладки неща или Мак Доналдс. Колкото до Мак Доналдс - той доста е пълен с деца. Преди 6-7 години, всеки втори рожден ден се празнуваше там, родителите на днешните тинейджър, успели да опазят децата от тази отвратителна храна са страхотни според мен - ние сме си на веднъж месечно там - спасение няма!

На мен ми е разрешено само веднъж в месеца сладко - от много много отдавна. Трябва да ви кажа, че всеки път като видя някой да яде сладолед на улицата - сърцето ми се преобръща!

Хубаво е да се учат децата на съзнателно и здравословно хранене, но помощ от икономиката - никаква!
Виждала съм деца в парка, на които очите са огромни като палачинки при вида на друго дете ядящо сладолед или Зрънчо! Не съм сигурна, че на малка възраст са в състояние да разберат - защо не трябва да ядат нещо толкова вкусно!

Надявам се моят метод да си действа все така добре, даже на Радостина да й се струва откачен и не водещ до нищо. В крайна сметка малко остана да я въведа внимателно в истинското "здравословно" хранене с малко биохимия и метаболизъм. Другият ми страх, а сигурно не само мой е свързан с анорексии и т.н.....Страх ме е, че ако има изкривено разбиране за храната - може да премине в някоя крайност. Още малко и сами ще почнат да се интересуват от диети и да попаднат в неприятния им свят; или пък ще започнат да се тъпчат напук!

Сега съм купила една много хубава книжка - "Диета само за тийнейджъри" на Кари Уаът и Барбара Шрьодер. Оставила съм я в къщи и в момента гледаме и си правим вкусни рецепти оттам. Надявам се скоро да прояви интерес и да я зачете. Но няма нищо да казвам да си чете сама -като купих книгата, дъщеря ми веднага попита - Мамо, мислиш ли, че съм дебела и имам нужда от диета?

И последно - много ще се радвам, ако държавата направи нещо - сложи сладките неща на най-горните рафтове в магазина, в училищните столове почне да се готви здравословно - не е чак толкова сложно, в училище се говори повече за здравословното хранене, прави се повече спорт. Ако цялото общество започне да осъзнава, че доброто хранене е наистина важно - тогава ще ни е по-лесно.

Веднага давам пример - какво й е лошото на пицата с ръжено тесто, пресни домати, зеленчуци и малко моцарела отгоре? Студеният чай - плодов чай с портокалов сок и малко лимон е страхотен, а Nestea го считам за по-лош и от колата.

Леле, какъв пост стана  Embarassed ще извинявате!

# 101
  • София
ДОбре, същата тази диететика и биохимия не казва ли, че не е хубаво да се чака стръвно огладняване, а да има някакъв времеви интервал на ядене? Естествено, че ако не съм яла половин ден ще съм гладна като вълк. Ама няма да съм гладна за плодове и зеленчуци, а за въглехидрати и белтъчини, защото организмът ми казва, че няма гориво и градивни елементи. Сега се сещам за думите на един лекар, занимаващ се с анорексии - ако лишиш тялото си дори само 10 дни от белтъчини, то започва да консумира това, от което е изградено; ензимите, хормоните и др са съставени точно от белтъчини.

Не става въпрос за налагане на забрани за сладко или тотално лишаване от някои храни. Напротив, вкъщи например, винаги  има я кутия бисквити, я парче шоколад, но бурканът с мед и плодовете са на видно място. Не е нужно да има забрана, а създадена нетърпимост към боклучави  храни. Ако толкова му се яде - да си купи, но да не се тъпче. Нищо няма да им стане като изядат пакетче чипс или пуканки, но да не се превръща в навик и "културна идентичност".

В Макдоналдс и подобните закусвални не ходим. Да, случвало се е да ходят на рожден ден, но са оставали разочаровани от храната, цитирам изказване на сина ми "какво е това мазно кюфте, то солено и не е вкусно; картофита истинаха и не са вкусни, а колата е разредена". Единствено му хареса тортата, но на кое дете не му харесва торта. На следващия път като бяха поканени на такова място ми казаха "мамо, дай нещо за ядене, че там ще си останем гладни". Има и нещо друго - първият път, когато стъпиха в ресторант бяха в такъв с бели покривки и сервитьори и нормална храна, а не в МД. Нали се сещаш, веднъж като усети човек убавинята на доброто обслужване и вкусните манджи трудно ще се подлъже по МД.

Като още еднамярка заедно с тях гледахме Supersize me и Осторожно, еда. Вярно, че се наложи да им превеждаме, но децата бяха много впечатлени от видяното и чутото. Това допълнително ги мотивира да не се тъпчат с боклуци.

# 102
Ама какво стръвно огладняване бе - няма такова! Толкова ли нескопосано обяснявам, че сте възмутени!

Сутрин има закуска мюсли с мляко (още откакто е малка), в училище си яде сладкото - най-често шоколадово яйце, обядва в стола, след обяд има плод (като я взимам най-често го дъвче, защото е огладняла), след това се отива на спорт - езда, където може да получи евентуално сок и след това идва вечерятя! Просто само понякога хитрувам да не вечеря, ако е измъкнала нещо повече през деня - например МакДоналдс и са в повече калориите според мен! Веднъж на седмицата може да си поръча в ресторант, каквото й харесва, единствено тогава може да изпие 2 сока (но това е правило от малка). Като знам, че ще ходим на ресторант, гледам да има повече движение, например дълга разходка с кучето или на Витоша, тогава нося винаги плодове, ако огладнее да има нещо!
В къщи няма нищо сладко, нито мед (предизвиква много алергии и всъщност е доста оспорван като храна),  за газирани напитки да не говорим! Готви се изключително здравословно, хлябът е само 100% ръжен, ама тоя истинския от Халите....

Често ходим на хубави и здравословни ресторанти с фюджън кухня например - ми няма светнали от радост очи! Даже в Брасери един път им каза, че нямало какво да се яде при тях  Mr. Green, дори готвача дойде да я види тая фръцла! И там яде питка със сладолед!!!!! Обаче въпреки това не я поучих, не искам!

# 103
  • София
Сега второто обяснение ми стана по-ясно.
Това, което ме смущава е, че не виждам причина да я лишаваш от вечеря, ако е яла повече през деня, и то боклуци. По-скоро трябва да е обратното - да не яде боклуци, за да може да вечеря свястна храна. Смущава ме също и лимитът на соковете - като иска да пие и 3 сока, стига да има къде да ги събере. Веднъж като опита ще й стане ясно, че няма как да яде и да пие много сокове. Позволявам си да кажа още нещо - мен или някое от моите деца ги замъкнеш на дълга разходка с много физическо натоварване хич няма да ни съблазниш с плодове. Ще сме гладни за сандвич, месо, сирене, кашкавал. За какво му е на организма да яде целулоза, ако е имал големи физически натоварвания? Защо като е закусвала сутринта в голямото да се тъпче със захар, вместо да яде плод или нещо друго (дори ако ще сандвич).
Сигурно ще съжалявам за този си пост, но вече го написах. На мен ми се струва малко насила тази работа - хитруване, сметки, ограничения. Имам чувството, че детето го прави заради теб, а не защото макар и наполовина иска.

Признавам, моят подход е доста по-различен. Оставила съм ги сравнително на свободен режим, но знаят, че основните хранения са за свястна храна, а не за боклуци или десерти. Вярно, едното дете имаше няколко пъти алергични реакции и това беше също повод (макар и неприятен) да започне да се съобразява от какво по колко да яде. По друг повод се наложи да правим тестване за хранителни алергени и децата си говориха надълго и нашироко с лекарката за хубавите и лошите храни и напитки. Тогава разбраха, че няма никакъв смисъл да се натъпчат с едно кило ягоди наведнъж или да изядат по един пакет чипс, а че могат да хапнат малко, после пак ако искат. Имало е случаи да прекалят с някои храни и например да повърнат и после им идва акъла, че не си заслужава тъпкането.

# 104
  • вкъщи
А пък моите се чудя как да ги накарам да ядат особенно малкия е така злояд. ooooh! ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт