Ларедутска машина за хляб !!!

  • 31 202
  • 314
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 4 916
Аз явно съм много зле. Може ли да ми обясните като на първолак, как се вади контейнера след като се изпече хляба? Защото щом има дръжка, явно се вади, но как  newsm78

Завърташ леко в посока обратна на часовниковата стрелка и то се освобождава от винта.

# 76
  • Мнения: 1 111
Sun правих селското хлябче,на вкус стана горе долу добре,ама много бухна.Целия капак беше в омазан ooooh!
Също така беше много шуплест,маята ли беше много,прекалено втаса ли newsm78, незнам,но другия път ще сложа по малко за проба. А ръженото брашно пробвали го? На опаковката има рецепта за ръжен хляб и пише,че се слага само ръжено брашно,ама дали няма да стане като тухла хляба newsm78
Правих тесто за пица и прибавих 1*2 мерителна чашка от селското брашно и стана супер блата.

# 77
  • Мнения: 3 640
калисто, вероятно е от маята. Аз я теглих точно 10 г да бъде.  Peace Ръженото брашно още не съм го пробвала.

Ето обещания превод на цялата книжка на машината:


МАШИНА ЗА ХЛЯБ МТЕС ХВМ1008

ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
Разопаковайте машината и се уверете, че всяка от частите й е в добро състояние.
Прочетете внимателно всички инструкции в настоящото ръководство, като се съобразявате с указанията за употреба и сигурност. Запазете това ръководство и го предоставяйте на потенциалните ползватели на уреда.
Преди първата употреба почистете вътрешността на съда и на капака с с мека гъба и с препарат за чинии. Изплакнете добре с вода и подсушете.
Не използвайте агресивни препарати и абразивни гъбички, за да не повредите уреда.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.

ХАРАКТЕРИСТИКИ:
-   Електрическа машина за хляб
-   Захранване: 230 V ~ 50 Hz    530 W

ОПИСАНИЕ:
1.   Контролен панел
2.   Отстраним съд за печене
3.   Капак
4.   Кука
5.   Мерителна лъжица
6.   Дозатор
7.   Бутон за избор на програма MENU
8.   Пусков бутон Включено / Изключено
9.   Бъркалка

УКАЗАНИЯ ЗА СИГУРНОСТ
-   Този уред е съобразен с нормите за този тип продукти.
-   Уверете се, че напрежението на мрежата съответсва на 230 V.
-   Винаги включвайте уреда към заземен контакт.
-   В случаите, когато е необходима употреба на удължител, използвайте заземен удължител, като вземете необходимите мерки някой да не се спъне в него.
-   Използвайте стабилен и сух плот за работа.
-   Не поставяйте уреда или кабела върху гореща повърхност.
-   Не поставяйте никога уреда върху или близо до електрическа или газова готварска печка или до фурна.
-   Не включвайте уреда да работи под стенен кухненски шкаф, етажерка или плътно долепен до стена или в близост до запалими материали, като завеси, тапети, тапицерии и т.н.
-   Никога не покривайте уреда с кърпа или друго покривало. Парата и топлинаа трябва да могат свободно да излизат от уреда по време на работа, за да се избегне рискът от пожар.
ВНИМАНИЕ: печенето се прави единствено в отстранимия съд за печене (2).
Не печете нищо директно в подгряващата кухина.
Не използвайте уреда за нищо друго, освен за печене на хляб.
Не използвайте уреда като фритюрник.
Не пипайте нагревателите.
-   Използвайте само аксесоарите в комплект с уреда.
-   Не използвайте уреда без отстраняемия съд за печене или ако той е празен.
-   Никога не подменяйте указаните количества тесто с по-големи. Ако се случи това, хлябът няма да се изпече равномерно или тестото ще излезе от съда.
-   Не местете уреда по време на работа, както и след употребата му, за да избегнете риска от изгаряне.
-   Не пипайте горещите части: винаги хващайте уреда, отстраняемия съд и капака само за предвидените дръжки или използвайте кухненски ръкавици.
-   Не използвайте уреда на открито.
-   Не местете уреда докато работи.
-   Не оставяйте уреда да работи без надзор.
-   Изключете уреда от контакта, ако не работи нормално, ако трябва да го преместите или докато го почиствате.
-   Елементите на уреда не са подходящи за употреба в обикновени фурни и в микровълнови фурни.
-   Този уред не е играчка, не го оставяйте на разположение на деца.
-   Никога не използвайте уреда, ако електрическият кабел е повреден, защото това представлява опасност. В този случай трябва да бъде поравен от производителя или от квалифициран за това специалист.
-   Забранено е да слагате в уреда метални листи (например алуминиево фолио) или други материали, тъй като съществува риск от късо съединение, което може да провокира пожар.

-   Този уред е конструиран единствено за домашна употреба, всяка професионална, несвойствена или неподходяща за модела употреба не обвързва нито отговорността, нито гаранцията на производителя.

-   Този уред е маркиран със знака DEEE (рециклиране на електрическо и електронно оборудване), който означава, че след края на живота на уреда, той не трябва да се изхвърля в контейнер за битови отпадъци, а да се остави в местен център за разпределяне на отпадъци. Рециклирането на отпадъците позволява да допренесем за запазването на нашата околна среда.


ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
-   Пуснете уреда да работи празен за 10 мин. на програма 5 – Cuisson (печене).
-   Уредът може да замирише, леко да задими или да издаде малко шум. Това е нормално по време на първата употреба.
-   Оставете го да се охлади, след което го почистете.
-   Подсушете всички части отделно и ги сглобете. Уредът е готов за употреба.

УПОТРЕБА
1 – Проверки
-   Уверете се, че уредът не е включен в електрическата мрежа.
-   Уверете се, че отстраняемият съд (2) е добре закрепен в гнездото си: сложете го и след това го завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че съдът е добе закрепен.
-   След това закрепете бъркалката (9) върху оста и я завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че бъркалката е добе закрепена.
-   Намажете бъркалката (9) с някаква мазнина по избор, за да избегнете залепване на тестото за нея и за да се извади по-лесно хлябът от съда.
-   Поставете уреда в средата на масата или на разстояние минимум 30 см от всички вертикални повърхности (стени и др.)

2 – Съставки
-   Сложете съставките в съда за печене (2), като спазвате указанията на рецептата.
-   Водата и течностите трябва да се слагат първи, след това захарта, солта и брашното и последно добавете маята за хляб. За някои брашна, като ръженото брашно например, които правят по-тежки теста, съветваме да обърнете реда на изсипване на съставките – първо сложете брашното и маята, след това солта и захарта и завършете с течностите.
-   Направете дупка с пръст в брашното от едната страна, след това излейте в нея маята.
ВНИМАНИЕ: Солта и маята не бива да вкизат в контакт, докато пълните съда.

3 – Пускане
-   Затворете капака на уреда.
-   Включете в заземен контакт.
-   След като включите уреда в контакта, ще се чуе звуков сигнал и ще светнат индикаторите на бутона MENU (7) в позиция BASIQUE: това е позицията за включване по подразбиране, докато ползвателят не направи друг избор.
-   За да пуснете програма: натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8: ще се чуе звуков сигнал, указващ началото на програмата.
Забележка: Когато е започнала програма, всички бутони на уреда са неактивни, с изключение на пусковият бутон Мarche / Arret 8.
За да спрете програма, натиснете бутона Мarche / Arret 8 за 3 секунди: ще се чуе звуков сигнал, указващ спирането на програмата.

4 – Избор на програма
-   Натиснете бутона за избор на програма MENU (7), за да изберете една от петте програми: BASIQUE (основна), BLE COMPLET (пълнозърнести), RAPIDE (бърза), PATE (тесто), CUISSON (печене).
-   При всяко натискане на бутона се чува звуков сигнал и светва съответният индикатор на всяка от програмите, за да се укаже избраната програма.

1.   BASIQUE (основна)
Продължителност: 3,00 часа
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.

2.   BLE COMPLET (пълнозърнести)
Продължителност: 3 часа и 40 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.
Тази програма има по-голяма продължителност на подгряването, за да се абсорбира водата и да втаса тестото.

3.   RAPIDE (бърза)
Продължителност: 1 час и 38 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба с мая за хляб или със суха мая. Хлабът, направен с тази програма по принцип е по-малък с по-сбита структура.

4.   PATE (тесто)
Продължителност: 1 час и 30 мин.
Бъркане и втасване на тестото без печене.
След като втаса тестото, може да се разточи и да се използва за сладкиши, пици и др.

5.   CUISSON (печене)
Продължителност: 30 мин.
Програма само за печене (без бъркане и втасване).
Използва се за удължаване на печенето на хляб, изпечен на друга програма.

5 – Край на програма
-   След като хлябът е изпечен, се чува звуков сигнал за около 10 сек.
-   Натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек. , за да спрете работата на уреда и да извадите хляба.
ВНИМАНИЕ: Хлабът, както и отстраняемият съд за печене (2) могат да са много горещи. Работете внимателно. Използвайте кухненски ръкавици.
-   Оставете отстраняемия съд за печене (2) да се охлади преди да извадите хляба.
-   Отлепете внимателно хляба с помощта на дървена шпатула.
-   Оставете хляба да изстине за 20 мин. преди да го нарежете.
ВНИМАНИЕ: Преди да нарежете хляба, извадете бъркалката (9) от хляба с помощта на куката (4). Бъркалката остава в хляба при изваждането му от съда.
Бъркалката е много гореща. Никога не я вадете с голи ръце.

6 – Поддържане на топлината
-   След изпичането, ако пусковият бутон Мarche / Arret 8 не бъде натиснат за повече от 3 сек., уредът продължава да работи и така хлябът може да се поддържа топъл за 60 мин. (след което уредът се изключва автоматично).
В този случай и четирите светлинни индикатора на пусковия бутон Мarche / Arret 8 мигат.
-   За да дезактивирате функцията за поддържане на топлината и да извадите хляба, натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек.


ПРИМЕРНА РЕЦЕПТА

Селски хляб:
Съставки:
-   250 г брашно
-   5 г сол
-   10 г мая
-   2 г захар
-   150 мл хладка вода


БЕЛЕЖКИ ЗА СЪСТАВКИТЕ

Брашно с глутен
Съдържа много глутен и съответно протеини.
Много добра еластичност, която позволява да се запази формата на хляба след печенето.

Пълноцветно брашно
Това е брашно от смес от пшеница и твърда пшеница.
Използва се за сладкиши или захляб на бързата програма.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестото брашно е брашно от смилането и съхранението на брашно с обвивката на смляното зърно. Хлябът, направен с такова брашно е по принцип с по-малък размер.
В по-голяма част от рецептите се смесват пълнозърнесто брашно с брашно с глутен.

Брашно от черна пшеница
Това брашно е с много фибри, близко е до пълнозърнестото брашно.
Смесва се с брашно с глутен.

Брашно за торти
Смесете брашно от мека пшеница със зърнени протеини.
Използва се основно за торти и сладкиши.

Мая
За предпочитане е да не се използва химическа мая, която се използва само в сладкарството.
Единствено маята за хляб кара хляба да втаса добре. Жива или суха, дори втората е по-практична, няма нужда да се рехидратира и следователно позволява предварително да се програмира хляба.
Живата мая трябва да се разтвори в хладка течност преди да се прибави в съда при другите съставки.

Захар
Захарта също играе важна роля. Тя в действителност стимулира действието на маята и придава приятен златист цвят на коричката на хляба. Трябва точно да се дозира, за да не стане твърде дебела кората и за да не спадне хлябът в края на печенето.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Мляко
За предпочитане е да се използва мляко на прах.

Яйца
Имайте предвид, че трябва да ги смятате в общото количество на течностите.

Масло
Прави тестото меко и фино.

Сухи или пресни плодове, ядки, парченца шоколад и др.
Добавяйте ги след фазата на бъркането, за да не станат на каша.


СЪВЕТИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Памет в случай на спиране на електричеството
-   Ако токът спре за по-малко от 15 мин. по време на приготвянето на хляба, след пускането му, процесът автоматично ще се поднови (няма нужда да включвате отново от пусковия бутон Мarche / Arret 8.
-   Ако спирането надвиши 15 мин., паметта се изтрива и уредът трябва да се включи отново при пускането на електричеството.
-   При всички случаи, ако процесът на приготвяне на хляба е бил във фаза разбъркване на тестото в момента на спирането на електричеството, може да се натисне отново пусковият бутон Мarche / Arret 8, за да се стартира програмата отначало.

Предупреждение!
-   Ако петте светлинни индикатора на бутона МENU (7) мигат и се чува звуков сигнал, това означава, че температурата вътре е твърде висока и / или термосондата е разкачена.
В такъв случай процесът трябва да се спре: Отворете капака и оставете уреда да се охлади за 10-20 мин. или закачете отново термосондата.

СЪВЕТИ

Появяват се големи кухини в хляба
Това може да се дължи на температурата на водата - твърде топла или съвсем студена вода или на липсата на вода, както и на солта.
-   Ако коричката на хляба е съвсем тънка и / или цветът й е твърде кафяв, това се дължи на количеството захар, което е твърде голямо.

Хлябът не е втасал достатъчно
Възможно е да няма достатъчно мая. Добавя се ¼ к.л. на 450 г брашно. Ако не е това причината, веоятно има твърде много сол.

Хлябът спада след изпичането
Значи, че тестот не е имало добра текстура. Ако е твърде сухо, добавете течност (по 1 лъжица наведнъж). В противен случай, ако е много течно, добавете 1 лъжица брашно. Също така е възможно тестото да съдържа твърде много захар. Забележка: като добавяте плодове, общата захарност нараства. В крайна сметка, проблемът може да идва и от прекалено много мая или от липса на сол.
Следователно, тестот ще се надигне много бързо и бързо ще спадне след това.

Хлябът има странен вид
Вероятно липсва глутен в тестото. Внимателно следете за максимално допустимото количество на брашно, от което не се прави хляб. Или пък има твърде много добавки (стафиди, маково семе и т.н.). В този случай трябва да компенсирате, като увеличите дозата течност.


ПОДДРЪЖКА И ПОЧИСТВАНЕ

Съд за хляб
Почиствайте вътрешността на отстраняемия съд за печене (2) с влажна кърпа.
Не използвайте абразивни материали. Съдът трябва да е идеално сух преди да го поставите в уреда.

Бъркалка
Ако бъркалката (9) се вади трудно от съда, поръсете я с топла вода.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите бъркалката.

Уред
-   Винаги изключвайте уреда от мрежата и го оставяйте да изстине преди да го почистите.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите уреда отвън. Не използвайте абразивни материали.
СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ Н АЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ КАБЕЛ

Ако електрическият кабел е повреден, той трябва да се смени от производителя, от неговия сервиз са следпродажбена поддръжка или от квалифициран специалист.


ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СТАРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ

Европейската директива 2002/96/ЕС за Оползотворяване на електрическа и електронна екипировка (DЕЕЕ), изисква всички стари домашни електроуреди да не се изхвърлят в общите контейнери за битови отпадъци. Те трябва да се съпират отделно, за да се оптимизира преработката и рециклирането на материалите, вложени в тях и да се намали влиянието им върху човешкото здраве и околната среда.
Знакът със задраскания контейнер е поставен върху всички продукти, за да напомня задълженията за разделно събиране.
Потребителите трябва да се свържат с местните власти или с техни представители за информация относно правилното изхвърляне на старите си електроуреди.

# 78
  • Пловдив
  • Мнения: 332
 smile3501 smile3501 smile3501
Благодарим за превода на книжката,Sun !

# 79
  • Мнения: 1 111
Sun благодаря за положения труд!  bouquet

# 80
  • Мнения: 4 916
Сън,

  bouquet  bouquet

# 81
  • Мнения: 157
Sun и аз ти благодаря за превода на книжката!  bouquet

# 82
  • Варна
  • Мнения: 482
Sun, благодаря за превода!   bouquet

# 83
  • София
  • Мнения: 1 744
anetka_ta, argun много благодаря. Ние извадихме хляба на части защото не можахме да я извадим  ooooh!
Sun страшна си   bouquet

# 84
  • Мнения: 162
Огромен труд,Sun,благодаря!
А дали това не може да се сложи в началото на темата?

# 85
  • Пловдив
  • Мнения: 332
lisichkata ,това можах да направя ! Blush

# 86
  • Мнения: 3 640
Момичета,  Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Трогнахте ме безумно!   bouquet Радвам се, че съм успяла да помогна и да ви улесня при употребата на тази чудесна машинка.

# 87
  • Мнения: 354
Брех, къде съм спала та чак сега я видях тази тема  newsm78
Поздравления на авторите й!

Аз си я имам от по-ранната вълна на покупки и си я ползвам с кеф. обзаведох свекито и майка с нея.

Ползвам предимно брашната на тази марка, която е посочила Sun и съм страшно доволна, особено от сместа за градинарски хляб (има я в Метро). Има си някакви подправки и чушчици и ммм, много вкусно става.
За кекс - пак готова смес ползвах и пак на тази фирма, но пакетите са наполовина - точно за нашата машинка. Мого вкусен стана, съжалявам, че нямам снимки.

А за кратката програма - ползвам я да си правя хляб от трици (за всички Дюканки, а и не само) Става супер, обаче продуктите ги слагам на око, но все пак ще ви ги споделя поне в реда, който ги слагам:
обезмаслено кисело или прясно мляко ( а може и само вода)
1/2 пакетче обезмаслена извара (или пак обезмаслено сирене)
овесени и пшеничени трици 2:1
суха мая

Надявам се да ви хареса   bouquet

# 88
  • Мнения: 1 111
tanzen,имам малко въпроси по рецептата ти EmbarassedСухата мая и изварата която ползваш колко грама е? Предполагам,че млякото е 150гр. ,а триците са 2 мерителни чашки.

# 89
  • Мнения: 354
tanzen,имам малко въпроси по рецептата ти EmbarassedСухата мая и изварата която ползваш колко грама е? Предполагам,че млякото е 150гр. ,а триците са 2 мерителни чашки.


Сухата мая е 1 малка мерителна лъжичка от комплекта на машината (но си става тричав, все пак няма какво толкова да набухнат тези трици). За млякото - мисля, че да, толкова трябва да е. А изварата 175гр (1/2)пакетче. но и повече да сложиш, няма страшно, аз всеки път го правя на око. Дано стане!

Общи условия

Активация на акаунт