Американски колеж-първа тема

• 222 896
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 465
И тази година, въпреки кризата, вдигнаха таксата. Само със сто евро ( 5600 ), но явно това е тенденцията, всяка година, да я вдигат

# 466
Денис, няма предимство за европейските унита, и не знам да е имало, поне в смисъла на думата, който ние влагаме. Иначе предимството е, че децата от Колежа могат и знаят как да учат и виждат по-малко зор от останалите българчета и немалка част от чужденците, местните студенти.
Моята щерка завърши тази година и сега е студентка в колежа на Утрехтския университет . Изпита за там е както в повечето унита в Европа с обучение на английски - Тоефл и интервю ако си допуснат до такова след прегледа на Джи-Пи_ей и мотивационното писмо.  Предимството го виждам сега - че си взе теста по микроикономи с успех 5-та от 30 студенти при над 500 страници за четене за месец. Просто ситото в европейските унуверситети не е на входа а на изхода и ако нямаш навик мотивация и хъс си дотам.
Та това за предимството на дипломата от АК.
Признава се като американска диплома в Америка, за всички останали тази диплома е просто една диплома на българска езикова гимназия.
Предимство дава IB диплом, какъвто в колежа поне по нейно време не беше възможно да вземе - програмата беше само за интернешъналите, както ги наричат - чужденците, които са на 10--12 бона такса.
Но и там предимството е доколкото могат да те класират прелиминари и ако предиктнатия от теб GPA не се потвърди (което е често среано явление в Златарски примерно) оставаш неприятно изненадан, че любезно те информират че няма да те вземат.
Така че, предимства в прекия смисъл - директен катапулт - няма.
Друга е философията.

# 467
А за таксата - вдигат всяка година с 10-тина процента но не реципрочно .  Ние започнахме през 2004 на 1750 и приключихме на 2500 тази година. Просто акумулираният от години фонд на мисионерското училище, каквото е основаният в края на миналия век колеж, трупани в Америка по времето на превръщането му в Школа вече свършиха - издръжката му гълта много, поне така ни обясняваха всяка година, вдигайки таксите по срещите с ръководството. Затова и така драстично отмениха спонсорираната такса тази година, което лично за мен не е добре за колежа, в смисъл като качество на децата там - ще има много кадърни, които няма да могат да учат там

# 468
Благодаря ви, всяка информация е ценна!

StefanB, честито за Утрехт - била съм там, доколкото си спомням беше сред най-старите университети в Европа. Това да си сред първите там наистина е постижение Simple Smile

И за мен също е много важно синът ми да е добре подготвен за западен университет. Напоследък чувам доста деца се оплакват, че натоварването през първата година в чужд университет е непосилно и казват, че нямат навика да учат по толкова много. Явно в АК не е така и това ме кара да добавям още плюсове за него.

За IB дипломата - няма шанс да я осигурят и на българските ученици, но кой знае...

А за отпадането на стипендиите за първите класирали се наистина съжалявам, защото това беше много добър критерий да влязат най-добрите. Мисля, че по тази стара система щяхме да имаме много повече шанс да влезем. Сега дори синът ми да успее на изпитите остава да се надяваме на финансова отстъпка, която е нещо много относително предвид, че се взимат доходи и имущество по представени документи  - мисля си колко голяма вероятност за измами има при този вариант...

# 469
StefanB като човек който е изминал пътя  искам да те попитам нещо кето чух от мои познати.
Вярно ли е че гонят деца от колежа дори за това че има гадже както че родителите минават на психо тест.
Казаха ми също че нивото на образование е много паднало. Казано честно не вярвам много на такива слухове но и аз не познавам никой който учи там а дъщеря ми сама каза че иска да кандидатства там

# 470
Здравейте,
Бихте ли споделили нещо за подготовката за ACS, уроци или курсове?

# 471
  • България
 В нашия случай беше без специализирана подготовка за колежа. Готвеше се за изпитите за гимназиите. Отиде на изпита "просто да пробва". Сега учи в АКС.

# 472
  • България
Вярно ли е че гонят деца от колежа дори за това че има гадже както че родителите минават на психо тест.

В правилника пише, че не се разрешават интимности на обществено място, но това важи за всички училища, а според мен така е и редно. За гаджетата чувам за пръв път от теб  Shocked. На психо тест не сме минавали нито аз, нито съпруга ми.
 На втората част на въпроса ти се въздържам да отговоря, защото нямам впечатления от преди, но не мисля, че нивото на обучение е ниско.

# 473
E, marimat, що за глупост, ми човек ако не ходи по гаджета на тия години, кога да ходи...  Не, ако са го изгонили, или са го сложили на пробация то е било, защото явно са демонстрирали близостта си, което по техния правилник е недопустимо на територията на колежа, впрочем правилникът е в обем десетки страници и се отнася до всичко, вкл. пушене, достъп, облекло и пр. и се спазва дословно. Но най-голямото провинение е преписване и неправилно цитиране, за това наистина те слагат на пробация и ако не я издържиш (за определен срок да нямаш други провинения), може да си отидеш. За успеха е ясно - под 4.5 среден годишно имаш проблем и може да не те запишат за следващата година.
Изобщо, държи се много на правилата описани в Правилника.
Абе като навсякъде у нас ,  има трески за дялане е факт, но на фона на общото безхаберие е добро училище. Друг е въпросът, че стана безобразно скъпо, не зная каква е политиката сега с помощите, но зашо ли си мисля, че водещото е кой може да плати. Дано не съм прав.
За психотестове на родители - за пръв път чувам...
За подготовка - трудно може да се подготвиш за месеци за изпита им, така е направен, че наистина, както те казват, не би бил проблем за едно дете много чело книги и добре усвоило материала в начален курс и прогимназия. За съжаление в сегашни условия след 4-ти клас рязко пада качеството и фрапиращи неща не са усвоени, за нас фрапиращи, за мен беше пълно безумие ученик в 8-ми клас да не знае столиците на държавите в Европа примерно...  Та моето дете ходи при една дама в софия, която правеше курсове - веднъж в седмицата, решаваха тестове, логически задачи, но тя почина миналата година, ако не бъркам. Иначе има школи предлагат, виждам подготовка.
Общо взето от СМГ, НПМГ (прогимназиалните класове) има много кандидати които успяват с лекота - те са свикнали с логическите задачи и някои ходят на изпита само за спорта, дори и не се записват после, ако ги приемат в самите математически гимназии. Другите деца им се налага да учат извънкласно нещата, които те учат в клас - кръгове на Ойлер примерно или други видове задачи невлизащи в общата програма.
И така...

# 474
По въпроса за подготовка и курсове за АК - аз реших след 6-ти клас да пробваме в ПЧМГ и синът ми успя да влезе. Освен че учат много математика и ги подготвят за изпитите след 7-ми клас, там има и специален курс за подготовка за Американския. Иначе за есето се готвим у дома. Грамотен е и пише добре, сега се опитвам да го науча да структурира и подрежда по-добре мислите си.

# 475
А за таксата - вдигат всяка година с 10-тина процента но не реципрочно .  Ние започнахме през 2004 на 1750 и приключихме на 2500 тази година. Просто акумулираният от години фонд на мисионерското училище, каквото е основаният в края на миналия век колеж, трупани в Америка по времето на превръщането му в Школа вече свършиха - издръжката му гълта много, поне така ни обясняваха всяка година, вдигайки таксите по срещите с ръководството. Затова и така драстично отмениха спонсорираната такса тази година, което лично за мен не е добре за колежа, в смисъл като качество на децата там - ще има много кадърни, които няма да могат да учат там

Обяснението за вдигането на таксата е съвсем логично, но родителите не плащат с логика, а с реални пари. И затова споделям опасенията ти, че нивото ще спада. Т.е. таксите ще растат, а това ще води до нов спад на нивото и реално погледнато може да се окаже, че родителите плащат все повече за все по-малко. И накрая ще стане колеж за богати, а не за най-добрите. 

Допълнително основание за подобни мисли ми дава летният езиков в курс през юли От години записвам детето си там и тази година нивото беше драстично по-ниско - нямаше англоезичен преподавател, учиха от книжки, а не от добър учебник, завършиха без тестове и сертификати. Даже по математическата дисциплина часовете бяха бледо подобие на предишните години.

# 476
Обяснението за вдигането на таксата е съвсем логично, но родителите не плащат с логика, а с реални пари. И затова споделям опасенията ти, че нивото ще спада. Т.е. таксите ще растат, а това ще води до нов спад на нивото и реално погледнато може да се окаже, че родителите плащат все повече за все по-малко. И накрая ще стане колеж за богати, а не за най-добрите. 

Но като седнеш и се замислиш какво им пука на Американския колеж, че пада нивото.
Те нали прибират парите и кандидати винаги ще има.
Жалко наистина за децата и родителите, които не могат да си позволят високата такса и поради тази причина дори не кандидатстват.
А и светът не свършва с кандидатстване след 7-ми клас.
Кадърните деца ще попаднат в добри университети след 12-ти клас.

# 477
  • София
И аз разсъждавах горе-долу като Някой си, но в последно време наистина се замислям. От темите за ЧО става ясно, че в другите ЧУ таксите са някъде толкова. Дори в някои ДГ са подобни таксите. Та защо да се учудваме, че определено добро училище иска да поддържа по-високи такси? Не съм много навътре в частното образование, но мнението ми е, че АК е единственото у-ще, което може да се конкурира с елитните гимназии(НЕГ, АЕГ, СМГ). Е, тогава , след като е частно, и след като е добро, по-добро, най-добро, защо да не си позволи да иска по-високи такси?!

# 478
И аз разсъждавах горе-долу като Някой си, но в последно време наистина се замислям. От темите за ЧО става ясно, че в другите ЧУ таксите са някъде толкова. Дори в някои ДГ са подобни таксите. Та защо да се учудваме, че определено добро училище иска да поддържа по-високи такси? Не съм много навътре в частното образование, но мнението ми е, че АК е единственото у-ще, което може да се конкурира с елитните гимназии(НЕГ, АЕГ, СМГ). Е, тогава , след като е частно, и след като е добро, по-добро, най-добро, защо да не си позволи да иска по-високи такси?!

Не ме разбирай погрешно - аз не съм против таксата, ако училището е "добро, по-добро, най-добро". Хубавите неща си струват пари. Безпокоя се обаче, че за много родители таксата ще стане непосилна, колкото и добро да е училището. А това автоматично ще направи подбора не по успех, а по портфейл, което ще отстрани много от най-добрите ученици и нивото ще падне. В същото време не по-лошите НЕГ и АЕГ са съвсем безплатни, а и разположени в центъра на града (което хич не е маловажен аргумент).

# 479
Та защо да се учудваме, че определено добро училище иска да поддържа по-високи такси? Не съм много навътре в частното образование, но мнението ми е, че АК е единственото у-ще, което може да се конкурира с елитните гимназии(НЕГ, АЕГ, СМГ). Е, тогава , след като е частно, и след като е добро, по-добро, най-добро, защо да не си позволи да иска по-високи такси?!
Peace
И аз съм на същото мнение.

Въпросът е:/ според мен/

Кой , в България, в този момент може да си го позволи???

Общи условия

Активация на акаунт