Американски колеж-първа тема

• 223 223
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 600
  • София
А моята деветокласничка спи почти всеки следобед (то си е направо привечер) като се прибере от у-ще.

А правилата...да, много хубаво нещо са, но все пак трябва да има някаква граница. Случаят с близначките ми се вижда неестествен.

# 601
Здравей bebZz,

Мога ли да те помоля да споделиш с нас, какви клубове има в колежа, променят ли се всяка година или са постоянни и т.н.
Опитвам се да мотивирам сина ми да се запише на нещо, но до сега не успях. До колкото знам от 9-ти клас ще са задължителни, но ми е интересно , как се гледа на този вид занимания.

Не съм bebZz, но и тя би могла да се изкаже, като се включи.
Ще опитам да ти дам инфо, доколкото съм запозната.

Част от клубовете са:Балкански танци
Природни науки
Изобразително изкуство
Литературно списание “Беседа”
Компютърна графика
Клуб „Culture Jam”
Дебати
Английски за деца-сираци
Приятели на UNICEF
Планинско катерене
Клуб „Interact”
Клуб „Mock Trial” (симулация на съдебни процеси)
Модел Обединени нации
Клуб по бягане
Клуб „Ние се грижим”
Клуб на любителите-писатели
Клуб „Ударни инструменти”
Математическа лингвистика
Клуб „По стъпките на Мелпомена”
+ много спортове - волейбол, баскетбол, тенис, хандбал, футбол, софтбол и т.н.

Ако детето иска някакъв нов клуб, може да го сформира, ако намери още 5 деца, които желаят да се запишат. Колежът ще им осигури учител.

В девети клас ходят на допълнителни занимания под формата на клубове и "електив". Събират някакви точки, с които не съм напълно запозната, но затова са ти споменали , че са задължителни, защото трябва детето да намери формата, под която да се сдобие с изискуемия брой точки в края на годината

# 602
И друг път съм писала тук - Това не е отчетна тема! Моля, сведете разговорите до конкретни въпроси свързани с колежа! В противен случай ще я преместя в 'общ отчетен".
Хубав ден!

# 603
Благодаря rosss,

Сега, като гледам какви клубове има, взимам да се стряскам. От всички тези неща, моя син реши, че нищо не му харесва.
Ужас!

Още веднъж, 10X!

# 604
tikvarova,

Не се отчайвай. Някой деца си харесват клубове, но пропускат срока за записване. Когато са още в 8 клас, не са свикнали да следят ежедневния бюлетин, в който се обявяват и клубовете и докога приемат за записване. Изтървеш ли срока, чакаш следващата година. ooooh!

# 605
  • Там, където ме обичат
Изпитите минаха, моята дъщеря има засега оценка по математика- отлична, втората след детето на Прасковка ....като се изправих на стената с резултатите....

Момичета, нещо не мога да разбера, каква е тази стена с резултати?
Оценките "публично достояние ли са?"
И за кой клас става въпрос?

# 606
Стената  за резултатите след кандидатстването (поне преди няколко години )  беше една дъска на три крака пред главния вход. Публично достояние са, доколкото оценките са записани срещу входящия номер на кандидата, не срещу името, така че, ако искаш да разбереш чужд резултат е (или поне беше) нужно да знаеш именно този номер.. На сайта им беше малко по-сложно - искаха и ЕГН, освен номера, но това го менят всяка година като интерфейс ( както и самият им портал е вече с ново лице ), та не знам тази година какво ще бъде. Но принципно ден преди обявената дата за резултатите, най-късно вечерта преди датата качват резултатите на сайта. После ги изкарват и на входа - на Стената или дъската, както го организират....  
Това със сайта е удобно - включително после при процеса на записване оттам човек може да разбере до къде като  номер вече по резултати е стигнал процеса на оферта за постъпване, защото бройката се попълва последователно според класирането, от една страна и според това от класираните кой приема да се запише и съответно плати таксата и кой отказва, защото му е скъпо или е приет другаде или не го устройва стипендията(ако има такава ) и т.н.  Единствено не знам, защото по наше време стипендиите бяха почти никакви - заради субсидираната такса - та не знам сега решението за това колко може да опрости колежа (демек колко ще струва на година обучението) веднага ли излиза след като представиш документиоте и дали е преди да се запишеш лятото,  или чак есента... Това могат да го кажат записвалите се миналата година при новите вече условия, без субсидирана такса.

Иначе в сградата, където е администрацията има друга "Стена" - с оценките от файнъли,  от други прояви, обяви и т.н., вероятно това се визира в цитирания пост.

# 607
Поне за сега, за тазгодишните файнъли, стена с резултати няма.
А и майката няма как да я е видяла въпросната стена, ако касае файнъли, преди детето си.

Вероятно говори за резултатите от изпитите за кандидатстване през миналата година и визира оценката от частта без есе. Предполагам, че е знаела входящия номер на детето на Прасковка или като е видяла, че техния резултат е втори, впоследствие е разбрала чие дете е преди тях.
На стената са изписани номера, с/у тях оценката от 4-те части + оценката от есето и кой по ред си в класирането.

По въпроса с тазгодишните файнали за първи срок- децата вече са си получили оценките, очаква се днес и ние родителите да ги научим официално през родителския портал. Това е нещото, което редовно ме човърка, че те бележници нямат, а само четири пъти годишно, родителят получава информация за представянето на детето, чрез Рипорт Карти от всички учители. Имам голямо доверие в детето си, но въпреки това съм си под напреженние дали накрая няма да има нещо, което е "забравила" да сподели

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 12:22 от rosss

# 608
  • София
Рос, можеш ли да ми обясниш след офицално обявения ден за край на втория срок (тази година 2.07) учениците имат ли някакви ангажименти в следващата седмица. Още е рано, но искам да имам някаква нагласа как да планираме ваканцията.

# 609
Ей, привет, аз не съм влизала отдавна и вие сте натворили много хубави страници....изчетох с интерес.
Изпитите минаха, моята дъщеря има засега оценка по математика- отлична, втората след детето на Прасковка май/а тя вече е Петя /,ако не се лъжа- твоето момче бил голям мозък по математика, казва дъщеря ми и е много горда, че има мъ-ъ-ъничко по-ниска оценка от него. Разбрах от София, че са в един клас твоето и моето дете. На нея седмицата с изпитите много й хареса- каза че било забавно, явно е голям мазохист....
но, мнението ми за изпитите- хващайте се сериозно...аз бях доста фриволно настроена и някак уверена, гледахме доста несериозно- ей, като се изправих на стената с резултатите и в първият момент от вълнение не й намерих името- леле, спрях да дишам от ужас! Просто не знаех как ще й се обадя да й кажа...отидох отново на списъка с пълната увереност, че трябва да е там и чак тогава я намерих. Тогава чак усетих какъв жесток шамар щеше да е за нея това и колко несериозни сме били....пак настръхвам като си спомня. То детето ми е много хладнокръвно, но аз щях да имам гузна съвест за всичките уикенди на ски, вместо на пробен изпит.....
Сега всъщност ми е много кофти с тая дисциплина по отсъствията- я момичета, кажете как е положението с отсъствията при вас?

СЪЖАЛЯВАМ, започнала съм изречението с малка буква в бързината, и съм ви подвела- първо става въпрос за сегашните изпити ,които бяха от 1.02.,..., а после, за Стената с приемните изпити с резултатите от март.....извинявайте, ако съм ви подвела. Дъщеря ми е 8 клас, случайно в др.тема разбрах, че е в един клас с момченцето на др.наша съфорумка....
И ще внимавам занапред, като пиша!

# 610
Излязоха резултатите за първия семестър,

При нас успеха е 5.40, можеше и по-добре, но и така съм доволен.

Поздрави

# 611
  • Там, където ме обичат
Именно - въпросните файнъли, ако разбирам правилно оценките от семестриалните изпити, публична информация ли са? А стената с кандидатските резултати я знам, нали миналата година кандидатствахме.

# 612
Това е добър въпрос... В правилника не помня да е казано, че не са,  макар в крайна сметка всеки да си получава лично репорт картата, където има калкулацията, сама знаете, че при всеки преп е различна схемата с теглото на отделните елементи.  За петте години на щерка ми там, си спомням наколко пъти по отделни предмеъи на родителските срещи преди края на семестъра (обикновено гледах да ида) имаше ранжиране на успеваемостта в класа с оценките от файнълите, който всеки можеше да види, но това по даден предмет, не оверолл, при това крайна оценка освен в канцеларията и то за края на годината едва ли някой смята, освен с чисто статистически цели, едва в 12-ти клса всеки си изчислява Джи-Пи-Ей и пак там не е средно аритметично и сметката може да се размине с тая, която учебен отдел ти дава, а е важно за предиктване на резултата особено за английските унита...
Така че, трудно  може да се каже, че оценките са публична  информация, макар никой да е казал изрично, че е лична.... Със сигурност, обаче, ако питаш за оценки на чуждо дете едва ли ще ти кажат, ако, разбира се, пак казвам, не виси в коридора списък с резултати - на класа или дори на всички класове, където всеки може да види - за да си правиш сметката къде стоиш. Зависи от предмета и учителя...
Аз винаги на тези срещи съм задавал този въпрос на преподавателите по предметите, които са ме интересували - къде стои дъщеря ми сред останалите и съм получавал отговор.

# 613
Рос, можеш ли да ми обясниш след офицално обявения ден за край на втория срок (тази година 2.07) учениците имат ли някакви ангажименти в следващата седмица. Още е рано, но искам да имам някаква нагласа как да планираме ваканцията.
Доматче,
миналата година, след обявяване на края на уч.г., не знам някой да е имал ангажименти след това. Съдейки по стриктността им да спазват правилата, щом е край -значи трябва да е такъв и децата да нямат ангажименти след него /поне задължителни/

Foxysilver,

Не съм виждала изнесени публично оценки на децата , а и дъщеря ми не е споделяла по който и да е предмет да са им направили оценките публични.
Знаят си взаимно оценките, само от споделяне. Поне аз така съм чула.
Но се случва често учител да похвали детето с най-висока оценка на изпитна работа. А какво имат останалите си е тяхна раб  Wink

# 614
Здравейте,
ще кандидатстваме в Американския колеж.Някой да знае с какви резултати на теста се влиза?

Общи условия

Активация на акаунт