Американски колеж-първа тема

• 225 346
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Дороти, ужасно, ужасно, ама матурата я минахме като пътен знак. hahaha hahaha

Моя племеник завърши тази година Американския колеж. Матурата по български му е 5.92 - така го майтапих, че не е пълно 6 (наша закачка)..
Но по-важното уникално умни са децата там. Имах възможността да се запозная и говоря с негови съученици. Деца с др ценостна система, амбиции и желания и в същото време най-обикновени тинейджъри с купони, дискотеки и напивания
Как се казва племенникът ти? Явно е в моя випуск, а може и да е бил в моя клас. Flutter Flutter

# 886
О нееее, не съм запозната мног ос правилата в АК, но това с допълнителния изпит за стипендия не ми се струва много честно. Детето си е изкарало изпита, вие сте попълнили една камара документи за стипендия, явно отговаря на условията за пълна стипендия-защо е нужен тогава допълнителен изпит не разбирам.

# 887
Мисля,защото пълните стипендии са само 2 - за момче и момиче,а желаещите са повечко.....

О.нееее!Страхотни резултати!Браво на детенце Hug

# 888
Здравейте отново мами,
С риск да ви досадя искам  отново спешно да попитам дали някоя от вас има представа какви теми са се падали на изпита за пълна стипендия за АК през миналите години???
Предварително ви благодаря  smile3506

# 889
Успех на детето ти, О нееее !   fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

На подобен въпрос могат да отговорят много малко хора - това е изпит, който се провежда сред много малко на брой деца, нали? Сподели, моля те, впечатления след изпита.  Simple Smile

# 890
Sinat mi e priet v AK, sred parvite 10 mom4eta e. Balat mu e dostata4en i za SMG, i za EG, nad 35 e.  Predpo4itame AK, no sam pritesnen ot slednite fakti:
1. Mnogo slabata konkurencija oshte na izpita, pod 3 mom4eta za mjasto.
2. Nejasno kolko ot prietite shte se otkazat zaradi taksata, i shte badat zameneni ot platezosposobni. Shte se poluchi, 4e vseki vtori vliza.
I to s dosta nisak izpiten rezultat.
3. Osnovnijat za men vapros - nivoto v koleza. V Sofia ima okolo 200 mom4eta s bala na sina mi. Pritesnen sam, 4e pove4eto 6te predpo4etat drugi u4ilishta.

Shte se radvam da pro4eta mnenija.....

# 891
  • София
Досега по-голямата част от децата са се записвали, така че едва ли приемният бал е падал толкова драстично за да се твърди, че влизат платежоспособни с много нисък бал .
Другото е въпрос на лични приоритети, възможности и желания.

# 892

1. Mnogo slabata konkurencija oshte na izpita, pod 3 mom4eta za mjasto.

За пръв път чувам, че в АК е слаба конкуренцията.  Какво като се явят 10 деца за едно място и 8 въобще не се справят, реално пак ще останат 2 за едно място. Може и 1,5 деца да се борят за едно място, но зависи каква е цедката, а доколкото знам - доста сериозна. Ако изпитът беше безплатен, сигурно щяха да се явят доста деца само за да се пробват. Но доколкото чух тази година таксата за изпит е била 60 лева - защо да ги дава човек само заради пробата. Броят на каниддатите сигурно също е намялял заради промяната във финансирането. На мои съседи детето е трета или четвърта година там, но все на половин такса. Сега това не е възможно и естествено много хора, които могат да си позволят половин такса, но не и цяла - да са решили да си спестят и 60-те лева за изпита.

# 893
  • България
Таксата за изпита и миналата година беше 60лв. Дъщеря ми завършва 8кл. и мога да кажа доста неща за колежа /не само добри/, но не и че нивото на обучение е ниско. Навсякъде има деца на платежоспособни родители, но те все пак трябва да издържат изпита за да влязат.

# 894
  • София
Тази година випускът е по-малък и естествено  кандидатите са по-малко.
Онеее, как мина изпита?

# 895
Здравейте отново мами,
С риск да ви досадя искам  отново спешно да попитам дали някоя от вас има представа какви теми са се падали на изпита за пълна стипендия за АК през миналите години???
Предварително ви благодаря  smile3506

Каква тема дадоха и научили какви са давали миналите години?  Моля, сподели  Praynig

# 896
  • София
Тази година випускът е по-малък и естествено  кандидатите са по-малко.

Не може да не се отрази липсата на конкуренция. Когато дъщеря ми кандидатстваше се явиха 700-800 момичета за 50 места. И не забравяйте, че випуските, които до момента завършват са все още с приетите деца от тези години. Какво ще е нивото на новите, с високата такса и по-малка конкуренция - тепърва ще се види.

# 897
Ако изпитът беше безплатен, сигурно щяха да се явят доста деца само за да се пробват. Но доколкото чух тази година таксата за изпит е била 60 лева - защо да ги дава човек само заради пробата.

Aз съм на различно мнение. 60 лева са нищо, сравнени с парите, които децата дават за уроци. А едно успешно явяване на изпита в АК носи на детето самочувствие, увереност и престиж. Освен това си е истинска тренировка в "бойни условия". И най-накрая, ако едно дете изкара успешно изпита в АК то вече знае, че има един сигурен вариант за продължаване на образованието си и е по-спокойно за следващите изпити за други училища. 60 лева не са много за всички тези ползи и няма да откажат добре подготвените деца да се явят на изпит. Записването обаче е съвсем друга работа. Без съмнение АК е много добро училище, но и някои държавни не му отстъпват. И ако едно дете знае английски език на високо ниво и е прието в 91 НЕГ, то няма много смисъл това дете да се записва в АК, дори ако не взимаме под внимание таксата. А ако я вземем АК съвсем губи в сравнението. 91 НЕГ дава също толкова добро образование + втори език, при това БЕЗПЛАТНО. А спестените 25-30 хиляди евро после може да се инвестират в следване в чужбина. Та нещата не са еднозначни.
Знам от разни хора, че много голяма част от учениците от СМГ, ПЧМГ и 107 училище се явяват на изпита без непременно да планират да учат там, а форматът на изпита не ги затруднява особено.

# 898
  • София

Aз съм на различно мнение. 60 лева са нищо, сравнени с парите, които децата дават за уроци. А едно успешно явяване на изпита в АК носи на детето самочувствие, увереност и престиж. Освен това си е истинска тренировка в "бойни условия". И най-накрая, ако едно дете изкара успешно изпита в АК то вече знае, че има един сигурен вариант за продължаване на образованието си и е по-спокойно за следващите изпити за други училища. 60 лева не са много за всички тези ползи и няма да откажат добре подготвените деца да се явят на изпит.
Знам от разни хора, че много голяма част от учениците от СМГ, ПЧМГ и 107 училище се явяват на изпита без непременно да планират да учат там, а форматът на изпита не ги затруднява особено.
Съгласна съм, че дава едно самочувствие и спокойствие.
Дъщеря ми се яви на изпитите за АК без никаква подготовка и не е учила в гореизброените училища. Една от първите резерви е. И на изпитите отиде с вяра в собствените възможности.
Бих посъветвала някои от бъдещите седмокласници да отидат на изпита и да се тренират в тази "бойна обстановка" Wink

# 899
Ако изпитът беше безплатен, сигурно щяха да се явят доста деца само за да се пробват. Но доколкото чух тази година таксата за изпит е била 60 лева - защо да ги дава човек само заради пробата.

Aз съм на различно мнение. 60 лева са нищо, сравнени с парите, които децата дават за уроци. А едно успешно явяване на изпита в АК носи на детето самочувствие, увереност и престиж. Освен това си е истинска тренировка в "бойни условия". И най-накрая, ако едно дете изкара успешно изпита в АК то вече знае, че има един сигурен вариант за продължаване на образованието си и е по-спокойно за следващите изпити за други училища. 60 лева не са много за всички тези ползи и няма да откажат добре подготвените деца да се явят на изпит. Записването обаче е съвсем друга работа. Без съмнение АК е много добро училище, но и някои държавни не му отстъпват. И ако едно дете знае английски език на високо ниво и е прието в 91 НЕГ, то няма много смисъл това дете да се записва в АК, дори ако не взимаме под внимание таксата. А ако я вземем АК съвсем губи в сравнението. 91 НЕГ дава също толкова добро образование + втори език, при това БЕЗПЛАТНО. А спестените 25-30 хиляди евро после може да се инвестират в следване в чужбина. Та нещата не са еднозначни.

Не мога да разбера какво самочувствие дава на детето издържан изпит, ако родителите нямат възможност да плащат таксата. Това според мен е по-скоро потискащо за детето. Затова мисля, че много родители са се въздържали от изпита и са си спестили 60-те лева.

Ако това което пишеш - "много голяма част от учениците от СМГ, ПЧМГ и 107 училище се явяват на изпита" е вярно, тогава конкуренцията не би трябвало да е само 3:1, защото вероятно се явяват и деца от другите училища.

Общи условия

Активация на акаунт