2-ра Лятна магрибско познавателна, чувстве

• 27 856
  • 290
  •   1
Отговори
# 195
Ех, добро утро! Ама каква темичка става!

Добре дошла, canadianmom!

Да кажа, сещам се, още нямах и идея, че ще се омъжа за мароканец и по въпросните проекти за работа с деца на улицата попадам...
Трябва да се представим - на местните власти, партньори, медии, училища, където се сетите.
И такаа: в голям град като Казабланка, не сме били местната забележителност в малко градче или селце.
Смея да кажа още, че в такова гъмжило от хора и при такива изкушения като в Каза, е невъзможно да знаете къде се събират и какво правят децата на улицата през деня, освен ако с времето не си изградите представа, и докато те не са си сменили свърталището.
Та такаа, отиваме да се представяме. За щастие покрай французите, испанците, мароканци така са свикнали с чужденци и в деловите и в личните си отношения, че комуникацията е повече от прекрасна. Кметът на града да ви приготвя чай - това е чест и удоволствие за него.
Освен това, ако в Мароко си уважителна жена, в смисъл - знаеш какво искаш и имаш цел, не се държиш надменно над околните, над местните най-вече, работата ти и заданията ти преминават много лесно. Никой не ти пречи да работиш, даже прекалено внимание ти се обръща - не говоря за разпространените в Европа "офисни флиртове" - това е необяснимо и недопустимо, но за това какво правиш, какво си постигнал. Много питат.

На лично ниво - като вече си мароканска снаха, пак обичат да питат "днес къде беше и какво прави". Някой ще помисри, че това е ревност и да не мръднеш... но е загриженост. А и пак казвам в спокойният юг, надолу, то къде да ходят извън работа.... мъжът ми например играе футбол с приятели, но и не се събира за карти и чай - не обича, а и сле ново емейство, рядко заедно, прекарваме много време заедно.

Вчера обсъждахме това - ако излизам, а аз нали чаках на телефона цял ден обаждане от колегите си с правилните документи - е то това обаждане става факт в 18 часа вечерта, но поне леко изкарах деня, та ако съм навън и пътувам с транспорта, да седна.... естествено, и аз казвам "ако ми дадат място!"... и той все се чуди "спомни си у нас как е: и да е пълно, жените са седнали!"

За хора живеят с хора - това да не се отсъжда кой какво направил, правило- не е ли .... то научих в Мароко. Казвала съм, до нас има самотна майка - едно бяло, кротичко бебоче, тя сега си намери работа ведно кафене -почиства го. Свеки гледа бебето, когато майката е на работа. Аз питах защо е самотна майка, интересувах се, колкото мога, дори и да знаят ми казват "не знам", гледа си детето жената!"
Още нещо - забелязали ли сте, че мароканци са много премерени в думите си - те такива неща - на едро, не говорят, а и заради различната култура, езика, това че съм в нова среда, шеги с двусмислици и идиоми си правим само аз и мъжа ми, при това сме се уточнили. Например, заради наше намерение да правим 4 сватби един с друг, за да не ни питат "ще си вземе ли сега втора?", той ми казва "жените ми" - заужаати, и това почти доведе свекърва ми до припадък. А аз му казвам зуеежи - "мъжете ми".
Така и аз разнасям бебето из къщи и си казвам на глас глупостта "хайде да те взема в България". Оххх, майка му замлъкна, той започна да обяснява, че ще имаме наши деца, не искам ли наши деца, това е бебето на тази майка, ще и е мъчно, знам ли аз, че едни французи преди време, писали по вестниците, взели бебета през границата. И аз обяснявам, че е шега и те решиха, че имам странно чувство за хумор.
Още нещо ..... сега мога да тръгна за Мароко!!                           

# 196
Много хубави картини и разяснения - седя и препрочитам с радост как добре върви мохабета!  Hug
Аз и преди съм казвала -мъжът ми е записан на името на майка си... поради тази причина - 3 години по-млад на документи, че процедурата траела по-дълго. Едва след брака ни, и по-скоро като въпрос на чест, не като емоционална привързаност, бащата се появи и направиха ДНК тест и това беше - повече не се и видяха. Имаме една бясна сестра, но много красива - на 19 години и една, която - разпространено е в Магриба това, е дете на едната от сестрите на свеки, но е израстнала в това семейство - нещо като "млечна сестра". Тя е по-голяма на възраст и от мен, не е омъжена и е много мила, възпитана, даже основни неща не са й ясни от връзките между мъже и жени. Нея не я омъжват насила, за да не се разведе, ако не се разбира - то така не става. Наистина е страшен грях развода - счита се, че не си се справил, не сте положили усилия да се разбирате, не сте си запазили любовта, всеотдайността, не сте се преценили. Питах мъжът ми - и мъж в къщата - какво ще прави, ако някоя от сестрите има приятел, който е чужденец - ето и вече самият мой мъж живя с мен преди брака, аз съм чужденка, доста неща за пръв път в живота си прави и изпита, и той казва - ами как, само да са добри хора приятелите им и това е. Ще се радваме, ако приемат исляма, но ако не - да са вярващи и порядъчни хора.
Другото е за семейната благословия. Ако и когато представите партньора си на родата и те не го харесат - като човек, ти се казва "не ми допада, но ти ще живееш с него!".
има и такива млади момичета, които искат за сватбата си чудеса, и родителите ги насърчават - дотолкова, че не се разбират за зестрата - аз бях на една такава, и има и такива, които жени с кариера се омъжват за мъже с по-малко възможности и това не се обсъжда, поне не публично - знае се, че при кариерата, чувствително намаляват шансовете да си търсиш партньор, поне целенасоченото търсене.                 

# 197
  • София
Добро утро момичета   bouquet
много интересни работи пишете, всеки ден се чудя какво ново ще науча тук  bowuu Чела съм някъде, че мюсюлманка не може да се омъжи за друговерец, защото така децата им няма да следват нейната религия, но не знам до колко това обяснение е вярно.

# 198
  Много е хубаво това  за мароканците и тяхната толерантност според мен.Възниква обаче в мене един въпрос - не ги ли считат другите  мюсулмански страни за  не толкова примерни мюсулмани .... Има си едни общи такива  твърдения за разните нации и държави ..нали знаете ...В такъв  смисъл питам .

А за исляма - точно защото не ти го "набутват" насила като единствен път ...затова  сам  се пленяваш от топлината  и искреността им ,а  това отваря сърцето на човека и той по-лесно приема нещата.

Много хубава тема се получава, радвам се искрено. Мароко си е наша дестинация в бъдещето .... Моята мароканска етърва понякога казва по някоя дума и се смеем ... Все се сещам за вас.  Я , кажете какво беше "БИЖО" ли, "Пижо" ли .... ? (П нали няма) ... 

Peace

# 199
Как сте, мили мои? Вчера цял ден чаках, днес едва сега сядам и добре, че излязох по по-хладното - дават го 25 градуса де, че обиколих града от центъра до аерогарата и Студентски град - с градския транспорт и сега се прибрах поне да пиша у дома, натоварена с 20 кила учебни материали - последно вече взех такси. Открих че като си мия лицето, допирът на водата е много изкушаващ и си мисля за онези по-бедни хора, които не винаги могат да пият и да се мият.

Днес гледах някакъв репортаж за Рамадан в Разградско и там пак казаха "въздържат се от храна, секс, вода" - все едно денонощно е така.

А за това как другите страни приемат мароканската торелантност - аз да си кажа честно не знам, но за съжаление, в моят туристически град има араби от Сауди, които идват, за да пият, да ходят по жени и какво ли не правят...

А за ежедневния живот и как се приема - още ми е чуденка. Само знам, мароканци са си добре така.

Пете, няма "П"... смешни са някои думи. .... Виж в Мароко като не са популярни детските градини и как децата и майките не плачат, докато свикнат. Майтап е това, но в Мароко нали много обичат да раздават целувки - "бизу" и да ти кажа - здрави, болни - ходят си на гости, целувки, то ако има детски градини за подрастващи хорица, учителките само целувки трябва да дават.   Joy Joy Joy При все, че разбира се, учат се децата на приличие, но сред родата и сред познати, или аз както бях гостенка, много бизу.       

Кате, защо ти е познато ЕкаТрина?                   

# 200
познато , щото 1-2 години съм го слушала, докато накрая се научи да казва Екатерина. Ама според него, не че не могъл да го произнесе, просто карал по правилата за правопис  Sunglasses

Сега пък ми е мъчно, иначе беше по-сладко  Crazy

На мен днес тежко върви поста. Още на обяд се ядосах за разни неща и ми е тегаво. Докато вчера с усмивка и леко мина

# 201
  • по пътеката
в бг за работещите е по-тежко и натоварващо постенето! при нас намалиха и изместиха раб. време! освен това като си в масата, е по-лесно да не напираш на храна и вода!браво на вас,4е толкова движение, работа и после готвене и се справяте!

# 202
Момичета, да ви питам нещо. Знаете ли някакъв бабешки начин за трепане  на въшки? Нещо от вашите страни? Децата ми пак въшлясаха, препаратите не вършат работа вече, то няма и избор, 2 съставки само са. Отделно вече са алергични децата ми към препаратите. Всичко опитах, абсолютно всичко, което прочетох в нета, децата ми са просто любима храна за въшки! Плаче ми се вече! Цяла година се боря срещу тези гадини! Къносвах ги, с лаванда ги мазвах, вече не знам що да сторя. Как га им обръсна главите? Момиченца са!
Моля ви, разпитайте около вас, може да изскочи нещо. Praynig
В тоз ред на мисли, ако знаете и разни местни бабешки церове, може би ще е полезно за майки, които не искат да си тъпчат децата с химия. Аз поне така карам, с билки и други естествени неща,  за настинки, сополи, кашлица.

# 203
  • по пътеката
брей ,ал фесси, ти ме връна в бг и ужасът с големите деца! тука в тунис, не съм видяла такова нещо, да пази бог, ама ще подстригвам яко! ще питам, де! а маз и газ не стават ли за канада да се намерят?

# 204
marsy, газ течна няма тук. Изтрепах се да търся. Стригах ги, късо, колкото може за момиченца, да не им се подиграват в училище. Малката е с тъмна косичка, да не казвам как се виждат белите стари гниди! Като гаден пърхут седи. Вече се разревах! Горките ми момиченца! Треперя ако звънне телефона, да не е директора, че имат гниди, дори и стари и празни. Не издържам вече, оскубах им косите от ресане със ситня гребен, имат и тук-там ранички по главата, къде от чесaне, къде от стъргане с гребена. То не бяха маски със зехтин, бадемово масло, балсами, чудеса. Цяла година си психиасвам децата и им малтретирам главичките. По мен не ходят, аз от 7 годишна се къносвам, а и не ме обичат явно гадините, сега сам с коса до средата на гърба, и аз се реша с въшкавuя гребен, и себе си изскубах.

# 205
  • по пътеката
сигурна ли си ,4е няма в аптеките газ, ние от там бяхме вземали! но знам какво е, ощавих си каката, то реве, аз рева, баща й цъка! отиде й косата, тя беш? по къдрава от линда,за тези които знаят линда го казвам! но ще питам, ако се наложи наистина ги каносвай непрекъснато и мажи след това със зехтин и виж при арабите няма ли жасминова или портокалова вода!там може да питаш и за газ!  от къде ги внасят тези гадини канадците,бре?

# 206
niama gaz, v apteka izob6to! luda stanah, luda!gaz samo na bomba, za zapalki.

# 207
Днес в 11.45 в Мароко е дерайлирал влак по маршрут Казабланка - Маракеш. Няма данни за жертви, марокански железници са компенсирали всички пътници.

Аз съм в командировка в Пловдив по "Леонардо - обучиние през целия живот", добре че никой не се съобразява с постта и ме третира нормално, ама даже сега спах, че се уморих. Утре ще се върна - добре, че има една торба гранола и кисело млако с мед.

За въшките - къде там на тази жега, ама питах свеки - къна, хининово масло, орехово масло и газ - за съжаление.... как ще намериш? Маже се, найлон...миеш, умират и падат, но косата става като море - така бухва.       

# 208
  • по пътеката
ами хакни на една запалка  дюзата или на няколко! мъжът ти сигурно ще знае как става по-лесно!ами спрейовете за пълнене на газ, няма ли такива ?

# 209
Здравейте на всички   bouquet
Ами, след толкова приказки за браковете, може би и за разводите да разкажете
Мента как си ти? Hug
За разлика от християнството, ислямът дава законов шанс за развод - но само в краен случай.
В исляма разводът е допустимо т.е. халал действие, което обаче следва да се предприеме в най- най-краен случай. Пророкът Мохаммед САС е казал че от всички допустими от религията действия , Аллах най-силно ненавижда развода.
Коранът отделя цяла глава относно легалните постановки при развод - сура ал - Таляк.
Една моя приятелка -българка тук в ОАЕ предпочете за втори път да се омъжи по шариата, вместо цивилно. Шария брак се разтрогва много по-бързо и евтино. За да се разведе от първия си съпруг, и било достатъчно да каже че той е безотговорен финансово. Друга причина е че тя просто не желае да споделя легло с него от сега нататък.
Малкия брой на разводите в ислямските страни е плод на културни характеристики и на силни родови връзки.  Peace
Невена Виролан , изключително е приятно да чета постингите ти, ти си начетен и толерантен човек  Heart Eyes
Канадианмам, добре дошла   bouquet
Петя 911, има го това нещо че някои мюсюлмани  си позволяват да квалифицират други мюсюлмани като не-истински... Но само Бог има право да съди кой колко е праведен, защото само Той знае какво е в сърцата. Да се заблуждаваш, че който и да било би могъл да поеме/замести функциите на Създателя , в исляма е най-големия грях куфр.
Кате Ахял, всеки постинг за Мароко го прави по-симпатичен в моите очи Flutter
Лека вечер сладури   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт