2-ра Лятна магрибско познавателна, чувстве

• 27 855
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
  • Paris, France
Момичета, да ви питам нещо. Знаете ли някакъв бабешки начин за трепане  на въшки? Нещо от вашите страни? Децата ми пак въшлясаха, препаратите не вършат работа вече, то няма и избор, 2 съставки само са. Отделно вече са алергични децата ми към препаратите. Всичко опитах, абсолютно всичко, което прочетох в нета, децата ми са просто любима храна за въшки! Плаче ми се вече! Цяла година се боря срещу тези гадини! Къносвах ги, с лаванда ги мазвах, вече не знам що да сторя. Как га им обръсна главите? Момиченца са!
Моля ви, разпитайте около вас, може да изскочи нещо. Praynig
В тоз ред на мисли, ако знаете и разни местни бабешки церове, може би ще е полезно за майки, които не искат да си тъпчат децата с химия. Аз поне така карам, с билки и други естествени неща,  за настинки, сополи, кашлица.

Привет Ал Фаси,

Дъщеря ми е постоянно с въшки. Синът ми, който се боричка с нея, ляга до нея итн никога, ама никога не е имал въшки, нито аз или мъжо. Тук много майки се оплакват, че токсичните шампоани за въшки не действат. Ще ти кажа как процедирам аз и на когото съм дала рецептата е останал доволен. Въшките са лесни. Тях и обикновен шампоан ги избива. Проблемът е в гнидите. Резистентните на химикали гниди нямат трепане! Трябва да се задушат. Купи от някой индийски магазин кокосово масло. Изреши със специалния гребен за въшки колкото можеш от въшките на коса, намазана със балсам за коса с добавен оцет или лимонов сок или лимонтузу(киселината прави косата хлъзгава и по-лесно се изресват)- обикновен, не за въшки, дори и най-евтиния върши работа. измий със шампоан и изсуши добре. Намажи я ОБИЛНО със затоплено кокосово масло, разресваики! скалпа и кожата около него трябва да са добре натрити. Отготе слагаш и завързваш с тензух аз не слагам) и покриваш с найлон. Найлонова торба от супера върши чудесна работа. Трябва да престои поне 12 часа. На следващия ден повтарям процедурата с балсама и оцета. При всички нас действа..... до следващото заразяване. Това е като мухоморка, и да трепеш мухи те пак идват #2gunfire И на двете деца едновременно, нали знаеш, ако искаш и на себе си

А, ако кожата и е много разранена, не слагай много оцет да не и щипе, малко оцет успокоява!

Ето линк на английски:

http://www.virgincoconutoil.co.uk/coconut_oil_and_super_lice.htm

Най-доброто, за което съм чувала, но не съм намерила тук е масло от нийм, пак индийско, съдържа вещество, което имитира хормон на въшка и ги трепе ефективно без да е токсично. При вас съм сигурна, че има. Купи си обикновено масло, не шампоан! Не зная колко време се държи, но действа а и много успокоява сърбежа. Но с това опит нямам, само ти го казвам като чуто.

http://www.mapi.com/en/newsletters/neem.html

Аз не изчетох всичко. Момичета, ако знаете колко съм щастлива. Имам си първокласник. Мойто сладко момченце днес тръгна на училище. Сега ще вечеряме. Дъщерята се върна от първия ден на детска с........ ВЪШКИ. Сега заспа, милата, направо я намазах с маслото.

Хайде приятна вечеря и на вас

# 211
Благодаря моmйчета! всичко ще опитам. само в china town не съм ходила да питам какво имат за въшки. тук нали сме мултинационални, та всичко си имаме.
Невена, ми и ти като мен значи, война с въшки. то верно, че много неща в доктисимо четох, знаеш го , френски сайт е.всичко, дето е мазно по принцип, и майонеза, ако щеш gi ubiva! ама при моите деца, вече хахави от буби, нищо не върви. н е дават да ги доближа, с писъци бягат да не ги скубя.

# 212
  • T"A
Темата стана много космополитна, може би се разминава с първоначалната идея на Катя, но е шарена и интересна. Heart Eyes

Невена, все едно ми даде главоблъсканица или гатанка, като малко дете се чувствам  Grinning
СМ- име
КНЙ - викам по име
КУЛ- глас, говоря дума
БХЛ- моля се, кълна, казвам, говоря, плаша, плаша се

Мързи ме да пиша други. Ауу, щях да пропусна общия корен за прословутото прасе! Ти си го знаеш, но за тези които не знаят, протоформата на афроазиатски е:

Х(н)ЗР

СМ е шем=име
КНЙ ме хвърли в чуденка - дали не е КРЕ  newsm78 гласната може да се преобразува, но съгласната би трябвало да си остава
КУЛ е кол=глас
БХЛ ми е малко като бохел, но това е ... една непреводима дума  Thinking затрудних се с този корен...
а думата молитва е с корен ПЛЛ

а ХаЗиР - значи и тази дума е с общ корен

Crazy установявам, че имам още много да уча  Blush Не знам дали разбираш какво усилено мислене падна тук с тези корени  Mr. Green

Малкия брой на разводите в ислямските страни е плод на културни характеристики и на силни родови връзки.  Peace

Ами, това е най-интересно!
Разказвайте каквото ви хрумне, на мен всичко ми е интересно  Hug

# 213
  • Paris, France
Здравейте на всички   bouquet
Ами, след толкова приказки за браковете, може би и за разводите да разкажете
Мента как си ти? Hug
За разлика от християнството, ислямът дава законов шанс за развод - но само в краен случай.
В исляма разводът е допустимо т.е. халал действие, което обаче следва да се предприеме в най- най-краен случай. Пророкът Мохаммед САС е казал че от всички допустими от религията действия , Аллах най-силно ненавижда развода.
Коранът отделя цяла глава относно легалните постановки при развод - сура ал - Таляк.
Една моя приятелка -българка тук в ОАЕ предпочете за втори път да се омъжи по шариата, вместо цивилно. Шария брак се разтрогва много по-бързо и евтино. За да се разведе от първия си съпруг, и било достатъчно да каже че той е безотговорен финансово. Друга причина е че тя просто не желае да споделя легло с него от сега нататък.
Малкия брой на разводите в ислямските страни е плод на културни характеристики и на силни родови връзки.  Peace
Невена Виролан , изключително е приятно да чета постингите ти, ти си начетен и толерантен човек  Heart Eyes
Канадианмам, добре дошла   bouquet
Петя 911, има го това нещо че някои мюсюлмани  си позволяват да квалифицират други мюсюлмани като не-истински... Но само Бог има право да съди кой колко е праведен, защото само Той знае какво е в сърцата. Да се заблуждаваш, че който и да било би могъл да поеме/замести функциите на Създателя , в исляма е най-големия грях куфр.
Кате Ахял, всеки постинг за Мароко го прави по-симпатичен в моите очи Flutter
Лека вечер сладури   bouquet

Привет на всички,

Как сте? Ох, толкова неща искам да напиша, а не зная откъде да започна.

al-Yashbi' , сега прочетох, че ще имаш бебенце. Полежавай повечко, че после щеш не щеш по цели нощи има да бдиш.
За християнството като цяло - има развод, в теченията, в които няма като католическото, например, има анулиране на брака, тоест винаги има вратички. Дали след това е възможен следващ брак и доколко е бърз и лек изхода зависи от течението. В източното православие се признава правото на следващ брак заради човешката слабост "Ако не могат да се контролират би трябвало да се оженят" е казал апостол Павел (1 Кор. 7.9)

http://www.orthodoxresearchinstitute.org/articles/liturgics/athe … as_remarriage.htm

Коптите също признават развода. Ранната коптска църква е признавала многоженството и е освещавала браковете. Не помня откога са забранени, доста отдавна е

http://www.coptic.net/EncyclopediaCoptica/

Развода се признава и от някои реформистки движения. Многоженството също е признато и дори препоръчвано от Мормоните, например. Малко са, но ги има!

Mentha ,

КНЙ- на латински KNY- за киннуй- наименование какво ще кажеш? За съгласните - те по-трудно се променят, но се променят с времето понякога, вокална хармония се нарича. Звукът С може да се озвучи и да премине в З, или Ш, Ц, след това от Ц в ч и от ч в К.
Б може да стане В, В да стане Ф и Ф да премине в П. То си е цяла наука. Давам пример

бабуш- чехли на арабски
пъбуч- чехли на турски
папуця-обувки на гръцки

За  БХЛ- това е първоначалната форма. На иврит може да е БКЛ, ВКЛ, БКР и много други. Понякога има 4-5 протоформи. Накои оцеляват в едни езици, но се губят в други, променят се. За глагола късам, чупя има поне 10 корена, много от които са променили значението си:

БЗЗ
ПК
ПРР
ПРС
БуКК
НТХ-това би трябвало да го има при вас
ТУР
КДД- това е най-разпространения, прото-семитския е КУД, през българското КъСаМ до английското КъТ -режа, късам.

За БХЛ- ами, като не знам Иврит как да ти помогна? Идва ми на ум бухал на български. Нали плаши Laughing

# 214
Правилно   е  писала  Невена   

рахим   матка  утроба   

има  и  дено понятие  салат  рахим  това  е един  вид   салат  е  молитва  ,поклонение 

човек  да  не  забравя  роднините  и  роднинските  връзки  Нопример  на  празника  е  засължително  да  се  прави  салат  рахим  т е посещение  на  роднини    но  този салат  рахим  може да се  прави  и по  всяко  време   ,един  учен  наскоро  казваше ч е    дори  ако  човек  е зает  пон е едно  обаждане  по телефона  също  се  признава  за  салат  рахим  и  тази  салат  удължава  омр  инсен     живота на  човек   в  този  живот  и  получаваш   плюсове за  следващия   Peace

Кате  аз  телевизия  не гледам  особено   2м   и  не  разбрах за  случилото се  но   в  нащия  град  днес  нямаше  вода  от 11ч  сутринта  до  17ч  та се  разкатахме  преди  фотора  да  мием  подове  и  да готвим  Crazy Crazy

ooooh!От  година на  година     не  ни  стига  масата   за  закуската  уж  нищо  особено  а  все  място  не  остава   ,моите  чакат  за  сухора   #Crazy  аз  нямамм  тази  привичка  но  наистина  е  труднопрез лятотода  се  пости

Ал  Феси    не  мога  да  ти  дам   някой  добър  съвет  преди години  малката  ми  имаше  тоя  проблем  но  я  мазах  с  една  помада   и  повторно  след 8 дни  ,но  е опасна за  очите а  за  бабини  лекове незнам   ,Определено  ако  ги  травматизираш  децата  заведи  ги  на лекар може   някой  елач  за    напрежение  за  им  даде  мисля  дерматолог    ще ти  свърши  работа   Като  си  представя как  пищят   ooooh!не ти  е  лесно 

Невена          честит  първокласник      вие  по  френско  ли сте  ,ние  може  и да  ходим  скоро  там до  Некера  , аз  за  срещи  ме  няма  много ,особено  ако  съм  с  мъжа  ми   но  ако  закъсам  в  болницата   и  ме   оставят  сама   поне ми  бъди  преводач   Blush     

ние  започваме  училище  но 8  09  частните , а  държавните  ще  си  починат  Tired

на  всички  оставали    bouquet  отивам  че не остана  до  сутришния  адан

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 05:33 от svear

# 215
Добро утро след сутрешната молитва! Как сте? Как я карат снахите - мароканки?
В Мароко даже и часовниците обърнаха с един час напред!!
В колежите за професионално образование в Агадир, учебната година започва на 15.09.

Вчера четох много интересна статия - то и аз телевизия не гледам много, ами чета из новинарските сайтове, та сега по Рамадан, а и преди това, се отваря много възможности за временна заетост на безработни. Именно сладкишчетата, фурмите. Пишеше, че и дори хора с университетско образование могат да се организират, особено ако са млади безработни, и да си отворят масички, на които да продават опаковани или сладките, или корите за шебекия - те са като нашите за баница.
По-умелите и онези, които правят този вид бизнес с години, отварят нещо като пекарни и на место се вижда как и какво се приготвя. На месец се изкарват около 10 000 дирхама - към 1000 евро и така се спестява и за по-нататък.
Това означава, че и мароканските семейства вече са си променили навиците. Ако преди години е било изключително популярно да се сервират само неща, приготвени от съпругата, и това е коствало месеци работа преди Рамадан, сега вече и мъжете и жените са склонни да си купят от вече произведеното.               
В Мароко има проблем с младежката заетост и хората се чудят какво да правят, за да си изкарат пари - особено мъже и синове - страшна дилема имат.
Обаче има мароканци, мъже, които готвят много вкусно и могат и тестени неща да правят - учили са ги майките. И които имат сестри и приятели, завъртяват успешен бизнес. 

# 216
Говорете си, какво, и на мен е интересно!

МентаHug винаги добре дошла в темата, ами гледам Петя я няма, Пете, ела де, има захар!  Laughing Hug

Невена, честито учениче! Как мина? Впечатлен ли е? Къде учите?   

За брачните договори не съм отваряла още дума, а тук пък аз колко имам да кажа...

За реверанс към дала и белбей, 2 красиви българки, омаяли алжилци, ще напиша малко за жените в университетите, ви да има и за другия Магриб, не само за любимото Мароко   newsm44     

Аз днес пак съм ей така:  newsm49 , ама иншалла имам сили! Вчера луда станах да търся обикновени дървени моливи, че имам проект и искам само естествени материали, а не някакви си пластмасови химикалчета!

Лек ден! Още искам весели емотикони да пускам, но е Рамадан.

За довечера, иншалла съм си намислила да правя риба  копър и лимон, ама само да се прибера жива здрава, че съм в Пловдив откомандирована.       

# 217
Тук съм , Катя , всеки с грижите си   Simple Smile ...Поздрави на моя роден Пловдив , с него ще се  видим след седмица ! Ура!!!

Hug

# 218
Яшби и християнството дава право на развод,Но в случай на изневеря от страна на едни от партньорите или безотговорно отношение в семейството.Разбира се пак в краен случай.Това,че сега под път и на път хората се развеждат е друг въпрос,това е по-скоро юридическа процедура,не църковна.
Даже при изневярата първо трябва да простиш и едва после ,ако нещата не се променят да се разведеш.
как си ,оправяш ли се?

# 219
  • T"A
Кате, това, че ще си ходиш в Мароко, вярно ли е? За кога се каниш?
Ние можем да те командироваме да събираш впечатления за разкази Mr. Green

За реверанс към дала и белбей, 2 красиви българки, омаяли алжилци, ще напиша малко за жените в университетите, ви да има и за другия Магриб, не само за любимото Мароко   newsm44    

Би било много интересно - хем общата магребска култура, но с различията, които неизбежно съществуват в различните региони. Като си помисля в една малка България колко различия могат да се открият от изток на запад и от север на юг...  Hug

Как да се включа с рецепта за освежаване след постите - моят мъж ме подсети - коктейл с диня: разбива студената диня с ледчета и листенца мента и това ни е вместо десерт след вечеря  Peace

svear, майка ми и баща ми много биха харесали този обичай на салат рахим  Grinning аз го прилагам май без да съм мюсюлманка...  какво се изисква да се прави - просто да се пази жива връзката с родителите ли или е нещо по-така?  Thinking

Невена, за кинуй не се бях сетила  ooooh! а за БХЛ мисля, че съм налучкала с БоХаЛ, като чета обяснението ти... Но си беше главоблъсканица Crazy

НТХ го има! от парче, късам, та чак е и корен на думата анализирам  Peace
ПРС също ги има - за рязане на филийки и от този сорт...

# 220
Добър вечер! Още малко до вечерна молитва - след залеза и вечеря и вода!!

Добре съм, щом като можах и да пътувам.

За гранолата - да, сама си я правя, че слагам какното поискам - ядки, сушени плодове, ленено семе и сусам - много е хранително дори само това, смесено с мед и овесени ядки.

Мента
Hug исках да кажа, че СЕГА да ми кажат "тръгни за Мароко", тръгвам. Иначе конника си чакам още, за да подпишем и тук.       

Лека вечер, момичета. До после.

Нов доклад на алжирското правителство показва, че броят на момичетата, учещи в профилираните алжирски училища и университети е по-голям от този на момчетата. Професорите по социология са на мнение, че момчетата вече имат амбицията за започват работа по-рано и така да осигурят бъдещето на семейството си – както настоящото си семейство – родители и сестри, така и на бъдещото свое семейство. 
Проучване, направено от Националния Икономически и Социален Съвет през месец юли показва, че по-викосите образователни степени са по-популярни сред момичетата и младите жени и по-непривлекателни за мъжете. Основните класове са „доминирани” от мъже – това е странен парадокс, в по-горните степени изведнъж нашестват дамите. В гимназиалните класове съотношението е 596 347 момичета към 439 516 момчета. В университетите има 528 105 жени и 410 662 мъже.
Проучването показва различната реалност в алжирските училища – жените са по-заинтересовани да учат и да имат добри академични постижения от мъжете. Процентът на учещите жени е 61.
Жените вече са добре представени в интелектуалния елит на страната. 37% от правосъдния сектор, 50% от образователния сектор и 53% от работещите в здравния сектор и 32% от висшите ръководни постове в страната се заемат от жени.
На изпитите за получаване на бакалавърска степен, жените имат много по-високи резултати от мъжете. 67,36% от положилите изпита успешно са жени, мъжете са само 32,465. Жена е получила и най-високата оценка на изпита по математика на национално ниво – 18,34 от 20 точки.
Дамите учат усърдно, а мъжете – предпочитат да работят.
Двата пола имат различна мотивация за учене – жените считат образованието за престиж. Академичният успех е начин да се освободят от пълният контрол на семейството. „Силният успех дава възможност за кариера и освобождава жените от необходимостта да разчитат на семействата си за издръжката”, казва професорът по социология от университета Бежая – Бекакрия Джоуди. Според него, жените виждат академичните постижения като начин да избегнат стереотипите, според които жените трябва да шият и готвят.

# 221
  • София
добър вечер момичета
нещо не ми се спи много  Rolling Eyes Говорихме си тази вечер с момчето за Рамадана, постите, молитвите, религиите и други такива и се сетих, пък и той не можа много да ми отговори за архитектурата на джамиите в Мароко. Знаете ли нещо повече за това? Той гледа разни снимки на джамията в Одрин и каза - да, това е турския стил, но те са много по-различни? Ще ми е интересно, ако някой знае повече за тези неща.

# 222
Да и аз имам въпрос по колко пъти на ден си чистят обувките хората в Мароко ?
Никъде до сега не бях видяла толкова вманиачени хора на тема обувки .

# 223
  • Paris, France
Здравейте мацки,

Как е хавата? Аз тук съм в борба с въшки, както знаете. Цял ден прах.

Да и аз имам въпрос по колко пъти на ден си чистят обувките хората в Мароко ?
Никъде до сега не бях видяла толкова вманиачени хора на тема обувки .

Това е щото не познаваш мъжът ми. Най-вманячените хора на тема дрехи и обувки, които съм виждала са заирците, от белгийско Конго. По принцип африканците, особено френскоговорящите са си контета.

Кате, Първият учебен ден мина съвсем добре. Тук не е пазник както в БГ. Той вече си познава съучениците от занималнята, на която сега ходи дъщеря ми. Не е впечатлен, но той вече знае буквите, пише ръкописно, брои до 60 и малко смята. Тук започват рано.
Ти как си?

Да допълня за Магреба -това са страните с най-ниска раждаемост в Арабския свят, мюсюлманския свят и Африка. За 2008 година раждаемостта в Тунис е 1.73, Алжир-  1.82 и Мароко- 2.57 деца на жена. За сравнение Франция- 1.98, Нова Зеландия- 2.1, САЩ- 2.1.
Както сами виждате, нямат много повече деца от Французите. Това за тези, които мислят, че там всички имат по три жени и десет деца. Само се чудя кво ша праят френските баби като намалеят тунизийците newsm78. Освен да идат в Мали или Нигер! Там раждаемостта е съответно 7.34 и 7.29.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_territories_by_fertility_rate

Мента, Петя, в Бней Брак (град в Израел) и на Стоте порти (Ерусалимски квартал) как е с младото поколение Grinning?

Свеар, ще ти пратя телефона на лични да се видим като дойдете. Некер не е ли детска болница? За салат рахим- да рахим е произход, идва от утроба.

Мента, какво е БоХаЛ? Понякога някои букви отпадат при спреженията, понякога мутират в някои думи. Да те питам за КТБ- защо  Б минава във в в КТуВим (главата от Библията слад Пророци (невиим) а в Кетуба остава Б? Понякога съгласните така мутират, че като добавим изпускането на гласни и промяната им свързването на думите става невъзможно дори и за тренирано ухо. Няма нужда да търсим под дърво и камък. Да вземем родната Ал Яшби. Трябват 10ина часа игра за да се разгадае. Дори и свикнал с това би първо махнал Ал, което изглежда и звучи като член или свързваща частица, от ЙаШБи, знаейки, че в арабски няма Е и О и в чуждици се произнасят съответно И и У, почваме с:
ЙШБ или ЙСБ, ЙШВ и ЙСВ. Последните две съгласни са разкоспирирани!!!!! Веднага се сещаме за СаВската царица. Сава, Саба, Шава или Шаба. Както казахме а може да е мутирало е, но може и да не е newsm78. Себа, Сева, Шева и Шеба. И добавяме Й. Знаем, че след Й винаги има гласна. Лепваме последователно А, Е, И, О и У пред Едно от имената и пробваме как ще звучи. И така. Ако не ни дойде на ума да използуваме АЛ (аз бих го оставила настрани) името никога не излиза. Сигурно вече се сетихте.

Ал Яшби, къде си, бе?

# 224
  • Paris, France
благодаря ви много за изчерпателните отговори, беше ми много интересно   bouquet
какви са тези други пости? За първи път ги чувам  Rolling Eyes

Жълтурче, все не намирам време да ти отговоря. Първите декретирани от пророка Мохамед са тридневни за Ашура. Мохамед, виждайки юдеи да постят в Медина за Деня на прошката (Йом Кипур) възкликнал " Ние сме по-близо до пророка Муса (Моше, Моис, Мойзес, Мойсей) от вас", постил през този ден и наредил да се пости. На следващата година наредил постите през месец Рамадан. Повече тук:

http://www.islamonline.net/english/introducingislam/Worship/Fast … g/article09.shtml

Постите за Ашура са пожелание, някои постят един, други два или три дни.

Има пости при хаджилък- посещение на светите места в Мека.

Някои мусулмани постят в петък и събота.

Общи условия

Активация на акаунт