Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Това четохте ли го?

  • 963
  • 2
  •   1
Отговори
# 1
  • Мнения: 461
Един от пет опита води до бременност и раждане, струва 4200 лв. и ще се плаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това със сигурност ли е прието ?  Hands Clap

# 2
  • Мнения: 4 322
Ето и самите статии:

Почти всяка пета българка стерилна

В същото време едва 150-200 бебета се раждат годишно чрез оплождане 'ин витро'  
20.03.2004  
Почти всяка пета българка между 20 и 45 г. не може да има деца, алармира в средата на седмицата асоциацията по стерилитет. Основните причини са ранен аборт, полови инфекции или запушване на маточните тръби, пише вестник "Новинар". Между 250 000 и 300 000 пък са стерилните семейства.
В същото време едва 150-200 бебета се раждат годишно чрез оплождане "ин витро". Те биха могли да са поне 500, но процедурата струва между 3000 и 5000 лв. и хората не могат да си го позволят, обясниха докторите. Те предлагат здравната каса да поема поне част от сумата.

Общо 10 екипа правят тези процедури у нас, а сред пациентите им имало и много чужденци. Едва 1/4 от опитите за изкуствено забременяване завършват с успех. Препоръчително е жената да е на възраст между 30 и 35 години.
 
Депутатите: 'Ин витро' да се прилага и извън болниците

Един от пет опита води до бременност и раждане, струва 4200 лв. и ще се плаща от НЗОК
08.06.2004  

Трета седмица депутатите работят върху Закона за здравето. От днешното извънредно заседание два часа бяха посветени на проблема за асистираната репродукция. След гласуване и прегласуване народните представители отхвърлиха забраната тя да се прилага извън болничните заведения.
По-популярното название на този метод е "ин витро". Той е специалност на председателя на здравната парламентарна комисия Атанс Щерев, който притежава и частна клиника за прилагане на метода.

Д-р Щерев, който в момента се намира в САЩ, не можа да декларира пред колегите си в парламента, че няма пряк професионален или бизнесинтерес от предложените в закона текстове, както го призова левият Кръстьо Петков. Впечатлението за наличие на интереси остана.

Димитър Игнатов от ОДС обясни, че всъщност от забраната методът "ин витро" да се прилага извън болничните заведения ще стигнем до там, че катедрата по биология в Медицинския университет в София, където е измислен методът, няма да може да продължи работата си по него, защото в нея работи проф. Вацев, който е бащата на "ин витро", но сега е опонент на д-р Атанас Щерев.

Все пак депутатите отхвърлиха тази удобна забрана. По време на дискусията стана ясно още, че методът "ин витро" е с ниска ефективност.

Един от пет опита води до бременност и раждане, струва 4200 лв. и ще се плаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За едно болно от рак дете се плащат само 900 лв.


Дано наистина НЗОК поеме ако не цялата процедура по ин-витрото, то поне част от нея.

Общи условия

Активация на акаунт