87ма немска тема> Вдишай! Издишай! Вдишай! Издишай!...

• 16 250
  • 291
  •   1
Отговори
# 105
Споко, всичко, което можеш да купиш в супермаркета, е пастьориzирано, както Frischmilch, така и  H-Milch, zаконът е такъв. Непастьориzираното мляко се каzва Rohmilch, Rohmilchkäse е сиренето от непастьориzирано мляко.

И аз така бях чела. Знам, че всички немски кашкавали са с пастьоризирано, а швейцарските са от Rohmilch. Обаче пак се шашнах като прочетох какво пишете. Гледах 100 пъти на млякото, което е от хладилника купено и си пише, че с пастьоризирано.
 Naughty Ааа стига вкарвахте само смут в бременната ми душа.

Серди, а тогава каква е раzликата между ФриШ и Х мляко?   newsm78

Това намерих в бързината
Die H-Milch wird zusätzlich noch homogenisiert und ultrahoch erhitzt, also noch höher (beim Pasteurisieren sind das, wenn ich mich nicht sehr täusche, "nur" so um die 80°.

# 106
При Х Милх се раzбиват мастните молекули, zа да се раzпределят равномерно в млякото и така да не може да се раzвали. Ама ромилхкеzе е най вкусното нещо на света все пак Embarassed

# 107
Да не zабравя, zаглавието е просто...Абе zа някои много актуално на тоzи етап  Wink
Да разбираме, че на теб вдишване и издишване не ти се случва. Странно, на мен, примерно, ежеминутно.

По темата за водата, малко е гадна тук на вкус, но да си призная, ползвам я за всичко, даже мия шишетата на детето с нея и то без да я преварявам. За мен купуването на минерална вода за пиене или специална вода за деца си е излишен разход. Нищо няма да му стане на детето от чешмяната вода, по вредни са консервантите в храната.
Как, как го рече?

Мотат си се немците, няма спор.
Всичко е бавно, спокойно, никой не си дава зор.
...
Аз съм изумена от работното време на магазините и от мъртвилото в неделя. Много ми напомня на комунистическият период в България. ooooh!София кипи и работи денонощно.

Да, гледай ги тези бавни и спокойни немци как с мудността си са успели да станат водеща световна икономика. А кипяща София стои настрана с червен картон в Европа. Нечестно е сякаш, нали!?
Само профсъюзите им не спят на немците и навяват на комунизъм - не разрешават на свободния трудов народ да упражнява правото си на работа и в неделя. Срамота!

Да, но пък от друга страна турците в Германия са добре интегрирани, но нямат профсъюзи. Доста техни магазинчета работят и в неделя. Може би защото не са чели Библията и не познават десетте Божи заповеди?

За млякото ще разсъждавам утре. За тази нощ достатъчно въпроси събудихте у мен.

# 108
Добро утро  Simple Smile
Петке, ами като не четете наред, така ще е, все ще ви се струва че някой всява смут Wink Още от първото споменаване на млякото се говореше за сурово мляко от краварник Simple Smile

усеЩам 4е се побърква, дори в събота в един магаzин ми каzа 4е й се пиШкало но нямаШе 00 на блиzо и й каzах да пиШка в памперса  Sad  Та, как реШавате тоzи въпрос? Иzпикавате ги профилакти4но където има тоалет ли? Или има друг трик?  newsm78
Аз имах късмет, че моята можеше да пишка по команда и ако знаех, че в следващия час ще сме някъде, където няма да има тоалетна, гледах да ходим преди това и така, трудничко е, но минава бързо. Но "веднъж можеш да пишкаш в памперса, а следващият път не" доста обърква децата, и трябва да се ползва само в краен случай.

А в коя от държавите, в които си живяла, са по-пъргави и не се моткат, когато става дума за уреждане на документи и даване на пари? newsm78 Питам за сравнение само...
Щото аз освен в Германия съм живяла само в България и ако ми даваш България за пример на пъргавост...., моля ти се Laughing

А за работенето късно вечер и в неделя си има закон и то доста железен, със сериозни глоби и наказания, така че не е, защото  немците ги мързи да работят, вярвай ми Peace
Аз пък съм много доволна, че в неделя не работят магазините Simple Smile, поне един ден, в който няма да ти се наложи да "отскочиш" за нещо до магазина, а може да ползваш деня за по-приятни занимания от магазини. Simple Smile

# 109
  • Primum non nocere !

[/quote]
Права си. Подкрепям!
Бюрокрацията е ужасна. Сроковете им са ужасно дълги. Ако за едно и също нещо  има срокове- официален срок за отговор е 1м. в БГ , тук е 3м. Примери много.
Здравеопазването им е на същия хал... За едно направление за специалист или термин за операция се чака повече от месец. Но, те немците са си такива, ужасно спокойни и мудни ,но и  дисциплинирани,  и на никой няма му хрумне да роптае и недоволства. Щом  са такива правилата, значи са такива и точка.
Характеропатията е "виновна" за напредъка на страната. Послушен народ се управлява много лесно.
Муни, мързеливи са  си. В селското стопанство- работещи немци няма. Да работят тежък физически труд? - Забрави.
 Там от години си работят поляците.

# 110
Петке, иzвинявай много zа объркването   bouquet  Наистина не zнаех, 4овек се у4и докато е жив. Серди, мерси zа обяснението   bouquet

4ета ви и се 4удя да се смея ли, да пла4а ли  newsm78  Добре 4е днес нямам време zа форума, zа добро е.

# 111
Aloha,

Татянка, готова си, гледах да няма много правописни грешки, но за всеки случай съм си лепнала, че съм българче от Своге Mr. Green. Хайде печели и ме взимай да ти нося куфарите.

Байерн си е село и има бая народ, който копА на къра. Буквално. И не идва от Полша, Унгария или Хърватска. Е с някакви High Teck мотики, но си бачкат здраво чиляците.
Иначе аз харесвам немската "машина" - бавно, бавно, но когато се завърти и попаднеш в колелото няма начин да те остави насред пътя.
Единствената ми база за сравнение по бюрократичен принцип е Франция. И определено предпочитам Германското размотаване пред тамошното. Там имах чувството, че им е нещо като национален спорт да затрудняват всеки. Още си пазя една карта от Париж, където ми чертаха как да стигна до някакъв супермаркет - 4 различни пътя, които водят на запад и в крайна сметка се оказа, че сградата е на изток  Mr. Green. А пък за изпълнение на ОП по френската здравна каса мога да говоря с дни. 3 месеца си кореспондирахме отново за спорта. ooooh!

Желаещите да бъдат добавени в списъка, ще ги има в следващата тема - тази вече е затворена за редакция. Пак там ще сложа и "прахосмукачките" Mr. Green.

Последна редакция: чт, 28 авг 2008, 11:05 от surfline

# 112
Да не zабравя, zаглавието е просто...Абе zа някои много актуално на тоzи етап  Wink
Да разбираме, че на теб вдишване и издишване не ти се случва. Странно, на мен, примерно, ежеминутно.
Не бе, случва ми се,  не ежеминутно, ми примерно на всеки няколко секунди. Ама с тая раzлика, че тоя тип дишане не е нужно да ми го напомнят. Като го прочета написано по начин, както е в zаглавието, си представям нещо мааалко по раzлично.
Иначе добро утро, как сте днес?
Малкото Сърфче какви ги върши  Hug  ?

# 113
И аz харесвам немската система. Здравеопаzването е някак твърде "лесно" и човек може да бъде пратен на толкова мног оиzследвания zа едно главоболие например, чЕ да психяса, но чакането търпеливо си ми е ОК. чакам си, преглеждат ме усмихнати, търпеливи, обясняват всичко ... няма бърzане, ръчкане , раzмахване на кинти ...
и да хората си работят по фермите и къде ли не.
Мърzели са в БГ, че на пенсионна въzраст се раzхождат с кошница лекарства вечЕ и е фантастика zа тях да идат zаедно на почивка или да покарат колело ...

# 114
Бюрокрацията е ужасна. Сроковете им са ужасно дълги. Ако за едно и също нещо  има срокове- официален срок за отговор е 1м. в БГ , тук е 3м. Примери много.
Здравеопазването им е на същия хал... За едно направление за специалист или термин за операция се чака повече от месец. Но, те немците са си такива, ужасно спокойни и мудни ,но и  дисциплинирани,  и на никой няма му хрумне да роптае и недоволства. Щом  са такива правилата, значи са такива и точка.
Характеропатията е "виновна" за напредъка на страната. Послушен народ се управлява много лесно.
Муни, мързеливи са  си. В селското стопанство- работещи немци няма. Да работят тежък физически труд? - Забрави.
 Там от години си работят поляците.

Шехи, имам три въпроса:
-   Немски завод отвътре виждала ли си? (Не говоря само за автомобилната индустрия.)
-   Селското стопанство само сезонна работа ли е? (За уточнение на новите, много поляци тук берат определени видове реколта. Наблюдава се обаче отлив към Англия.)
-   И как ти, при тази страшно мудна бюрокрация, успя за кратък период да започнеш да си упражняваш професията? (Пак за уточнение на новите, Шехи е хирург.)

Думата бюрокрация съществува във всеки език, което ме навява на мисълта, че навсякъде я има. Или аз не разбирам?

Ставаше дума за извода “магазините в неделя не работят, значи немците са мудни и мързеливи”.

П.С Мудността е майка на дисциплината или дисциплината на мудността?

# 115
  • в сърцето на един мъж...
Ей, голям стрес с това мляко бре Laughing Споко за бременните - пиех млякото от хладилника директно, моя син се роди жив и здрав. Продължавам в същия стил - вярвам, че и второто ще се роди живо и здраво, така че - донт се шашкай Mr. Green Всичкото им мляко, което се продава се пастьоризира. Непастьоризираното си е обозначено за целта. Ама тва дето си го слагате в кафето и го ручате - синкото е читаво.
За магазините - терсене ми е понякога, ама пък от друга страна нямам стрес. Знам, че пазарувам за повече време и тва е. Не се тормозя повече. Пък и в Байерн католицизма е на такава почит, че нема как да работим и в неделя Mr. Green Ще ни накаже оня от горе Sunglasses
Муно, май ти е време да раждаш, не мой да си такваз хаплива, бре жена, ще побегнат новите попълнения Wink
Вечка де е? Да не надуваме балони вече???
Уф, писна ми ooooh! Два дена редя багаж и чистя. Остави мъж сам два месеца, да видиш що е кочина #Cussing out

# 116
  • в сърцето на един мъж...

Мърzели са в БГ, че на пенсионна въzраст се раzхождат с кошница лекарства вечЕ и е фантастика zа тях да идат zаедно на почивка или да покарат колело ...

Жабо, тва па е ебаси извода Sick Ако вземаш 100 лева или 60 лева пенсия малко трудно ще мечтаеш за екскурзия. Да не говорим за закупуване на колело. Айде слез малко на земята и се огледай Shocked

# 117

Жабо, тва па е ебаси извода Sick Ако вземаш 100 лева или 60 лева пенсия малко трудно ще мечтаеш за екскурзия. Да не говорим за закупуване на колело. Айде слез малко на земята и се огледай Shocked

карането на колело би спестило скъпите билетчета zа градски транспорт, а ако не са си продали къщицата с градинката на село могат да си иzкарат по добре отколкото в мърлявата панелка беz парно zимата , но ... всеки си zнае. 

# 118
Да речем, че специално за здравеопазването в ДЕ биха могли да са малко по-експедитивни. Свекър ми чака почти 2 месеца, за ОП от рак, въпреки, че е приват. Не, че преди това не е живял дълго време с болестта без да знае, но си е гадно да чакаш ден след ден, за да ти кажат какво точно става с теб.

# 119
  • Primum non nocere !
С много чакане и търпение Муни! Laughing
Аз съм си от търпеливите.   Mr. Green И кво означава кратък период? Ти искаше да кашеш ,че трябва да чакам с години ли? Колко? 2, 3 5? Значи признаваш ,че мудността  ти е позната?
Колко чаках ли? Чаках 5 м и може би щях да си чакам и повече, ако не им бях представила трудов договор. Тогава машината се задвижи малко по-бързо.
Ти искаш да кажеш ,че немец не може да практикува професията, същата, в Бг ли?
Разбира се, че навсякъде по света има бюрокрация. Ти я сравняваш с българската и аз изразявам мнение малко по-различно от твоето.Не може ли?
 Нямам време точно днес да се впускам в подробностти ,но може ви друг път ще си попишем.
Последните ти две мнения не мога да коментирам. Много нелогистични са. Изводите ти сама си ги правиш и не мога да схвана смисъла.
Интересен е фактът,че немците не работят в неделя, а всички чужденци наети от немци работят в неделя!

Общи условия

Активация на акаунт