Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 8-ма тема

  • 42 062
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
  • Мнения: 5 974
Днешната закуска - добружанки

# 211
  • Мнения: 22 867
Пробвах Вкусния домашен хляб на labrex. Само, че нямах време да го чакам да втасва 1 час в хладилника и го оставих само за 30 мин. в леко затоплена фурна. Стана фантастичен. Ако го бях оставила по - дълго време сигурно щеше да препълни тавата.


Вела, радвам се, че си го пробвала и го харесваш!  bouquet Аз го правя обикновено, когато се събираме повече хора, защото не ме ангажира много . Замесвам го, оставям да втаса и пека. Аз също не го втасвам в хладилника /питах защо трябва да втасва там, отговориха ми, че свекървата живеела в много топъл край на Русия и така втасвала/, оставям го на масата, покрит с кърпа и, понеже вече съм свикнала, като почти напълни формата /долната част на старите ел.тенджери/ го пъхам в печката и пека. Не ме е подвеждал до сега и винаги много му се радват - става голям зачервен самун, че и е вкусен. Grinning Все се каня да го пробвам с намалена наполовина доза в правоъгълната ми форма за хляб.

# 212
  • Мнения: 4 444
Сутрешното кафенце
Пилешка супа

# 213
  • Мнения: 5 959
Вчера - Пълнени чушки с яйца и сирене

Искам да питам какъв е соса за тези чушки?  newsm78 Как се приготвя. Аз досега като съм правила е било все без сос, а пък не е зле и към тези чушки да има сосче, да се топне къшея  Laughing

И друга питанка: По напред в темата стана на въпрос за сладкото от сливи. Има обяснено как се прави, но аз що си мисля, че като съм правила съм ги засипвала сливите със захарта и така да престоят известно време и после пека във фурната. Честно казано не помня дали съм слагала допълнително вода или съм разчитала само на тази дето се е пуснала от сливите. Това сладко дето е описано по напред в темата има ли нужда от престояване на сливите със захарта или се засипва с вода и захар и се пече?!?

# 214
  • Мнения: 229


за обяд пълнени чушки с кайма и ориз и сливовия сладкиш на Лабрекс

# 215
  • Мнения: 373
Laskova, моля те да споделиш рецептата за морковения кейк, преди време бях яла нещо такова и беше страхотно. Май по рецепта на Джовани Дзвездев е бил, с ананас вътре, орехи... Твоят много ми напомня на онази морковена прелест, та сега те моля да споделиш публично рецептата  Praynig

Marulka  Моята е от една книга с рецепти, която си купих от Англия, няма рецепта в тая книга, която да не е станала супер вкусоия. Рецептата малко и измених, затова ще я преведа както е в книгата и ще допълня какво точно аз съм спазила и какво не.

Морковен Кейк

Продукти

олио ( за намазняване на тавичката)
1 лимон
1 портокал
1 с.л. пудра захар
225 гр масло
225 гр светла кафява захар ( аз сложих бяла захар  + 3с.л. тъмна кафява захар " Демерара")
225 гр моркови и сладка ряпа настъркани) ( при мен само моркови около 300-350 гр)
4 яйца
115 гр бели стафиди ( про мен 100 гр)
225 гр пълнозърнесто брашно с набухватели ( при мен обикновено бяло брашно )
1 ч.л. бакпулвер ( при мен + 1ч.л. хлебна сода угасена в 1ч.л. оцет, това е защото брашното ми е без набухвател)
1ч.л канела
1ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. индийско орехче настъргано
( последните 3 подправки се слагат ако не слагате ряата, аз ги сложих и имено те придават чуден вкус)


За топинга

50гр захар
1 белтък
( аз не равих топинг, просто наръсих с пудра захар)

Приготвяне

1. Загреите фурната на 180 градуса ( аз пекох на 150-160 , за да не загори пързо отгоре). Намаслете и набрашнете добре 20 см форма с откопчаващо се дъно ( моята е 24 см).
2. настържете лимонената и портокаловата кора, объркайте спудрата захар и оставете настрана да поизсъхне.
3. Разбийте добре добре маслото и захарта+ 3 с.л. сок от портокала. Разбивайте, докато сместа стане бледа и пухкава.
4. Добавете яйцата едно по едно и разбийте добре.
5. Добавете стафидите, морковите, канелта, джинджифила и индийското орехче и разбъркаите.
6. Добавете пресятото брашно и бакпулвета (и содата ако не ползвате брашно с набухватели) и разбъркайте внимателно с лъжица.

Печете 1 1/2 часа (при мен околко 1 ч. и 10 мин ) или докато забодена по средата клеча излезе суха. Оставете готовия сладкиш да поизстине леко в тавата и обърнете в/у чиния.

За топинга

 В стъклена купа сложете останалата част от изстискания портокалов сок и захарта и бъркайте  на водна баня докато захарта се разтопи.
 Махнете от огъня и добавете белтъка и щипка сол и разбивайте с ел. миксер околко 1 минута.
 върнете обратно на водна баня и разбивайте около 6 мин, докато сместа стане твърда и лъскава.  Оставете леко да се охлади, като бъркате постоянно.
 Намажете в-у сладкиша и оставете околко 1 час, за да се втвърди, Нръсете с част от захаросаните кори!!!
Добър апетит.
П.П. Сладкишът го направих за половината от времето, за което превеждах рецептата  Laughing

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 13:35 от laskova

# 216
  • Мнения: 229
А колко броя са яйцата?

# 217
  • Мнения: 373
А колко броя са яйцата?

Упс! Поправих го... Embarassed

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 16:26 от laskova

# 218
  • Мнения: 351
labrex, направих шоколадовите ти пастички и бързам да се похваля без снимка. Страхотни са, само се въртя около тях и похапвам. Дано да останат до довечера за мъжо. Утре ще пусна снимчици, че отивам да се подготвям за специалната вечеря, която подготвям. Пооткраднах си няколко рецепти и днес ще ги пробвам, че правим с половинката 2 години брачен живот Laughing
Благодаря на всички, страхотни сте newsm51

# 219
  • Мнения: 2 375
Сори, трябва да си оправя размера на снимките.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 14:08 от natia

# 220
  • Мнения: 22 867
labrex, направих шоколадовите ти пастички и бързам да се похваля без снимка. Страхотни са, само се въртя около тях и похапвам. Дано да останат до довечера за мъжо. Утре ще пусна снимчици, че отивам да се подготвям за специалната вечеря, която подготвям. Пооткраднах си няколко рецепти и днес ще ги пробвам, че правим с половинката 2 години брачен живот Laughing
Благодаря на всички, страхотни сте newsm51

tedi80, да ви е сладко и честита годишнина!  bouquet

Закуска
 


Постна супичка



Мариновано пиле с картофки



Ябълков сладкиш

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 19:03 от labrex

# 221
  • Мнения: 3 621
Лабрекс, всички неща които съм пробвала от твоите предложения са толкова вкусни, вече ще избягвам темата ти, че от вкусното ...  се качват килограми, пък съм и бременна в момента
Лимоновите пастички бях страхотни, и чабуреките също   и пържените филийки по френски smile3525

# 222
  • малкия град
  • Мнения: 127
Ще може ли рецептата за бял брауниз, както и рецепите за питките на краси.мира с мед и орехи. Всичко изглежда адски вкусно.

# 223
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, всички неща които съм пробвала от твоите предложения са толкова вкусни, вече ще избягвам темата ти, че от вкусното ...  се качват килограми, пък съм и бременна в момента
Лимоновите пастички бях страхотни, и чабуреките също   и пържените филийки по френски smile3525


Nefertity, ами, то така и така си качила сигурно някой и друг килограм, поне си имаш извинение. Хапвай си, щом ти е вкусно, пък като родиш, ще му мислиш. Grinning Леко бременеене!   bouquet

# 224
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Вчера - Пълнени чушки с яйца и сирене
................................
Искам да питам какъв е соса за тези чушки?  newsm78 Как се приготвя. Аз досега като съм правила е било все без сос, а пък не е зле и към тези чушки да има сосче, да се топне къшея  Laughing
.......................


Сосчето е кисело мляко с яйца и малко сол. Нищо особено като направа, но много вкусно!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт