Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 750
  • 547
  •   1
Отговори
# 180
  • ВАРНА
стефи навърши 4 г. тази седмица и не говори. тръгнала сам по лекари още преди да навърши две. първо проверка на слуха - ОК.  след това невролог - еег и скенер които не показаха нищо тревожно. постави диагноза специфични разстройства в развитието на говора и речта. още тогава /септ.2006 / неврологът каза че е хубаво да се направи и ямр но да изчакам поне до 4 г. заради пълната упойка. осжен тожа лятото ходих на консултация при друг невролог който също поиска ямр. това е съвсем накратко.

# 181
някой може ли да ми препоръча апарат във варна. предварително ви благодаря
Най- добрия апарат за сега е в Терапията - "Св. Марина" или "Св. Ана" все ги бъркам, но щом си от Варна ще разбереш за къде ти пиша. А иначе най- добре е да се направи в София.

# 182
  • ВАРНА
zlamoma ти от опит ли знаеш защото май големият ми проблем ще е с упойката. в темелков анестезиологът ми отказа защото в ямр не разполагат с апаратура за наблюдение докато детето е под упойка иначе и там апарата е нов - от два месеца. някой знае ли нещо за апарата в окръжна болница. в понеделник смятам да проверя там и в терапията защото нямам много време а знаете как се взима направление. така ще съм ви благодарна за всяка информация по темата.

# 183
A какво цели това изследване да открие/неоткрие?/ при деца с горовни проблеми  newsm78

# 184
  • София и там където не се пуши
megivarna има една мама, чиято тема е хипокампална склероза - май на втора страница е темата в момента, знам, че е много на ти с ЯМР - чух че има нов във Варна, ама къде е що е питай нея. Защото например знам че човек трябва за Софийските да си се записва и отписва докато получи направление със сигурност.

# 185
  • София
A какво цели това изследване да открие/неоткрие?/ при деца с горовни проблеми  newsm78
Търсят неврологични изменения, които могат да лекуват според това, което са учили.Например ЯМР би могъл да покаже недай боже тумор, хематом или киста в даден дял на мозъка.Аз съм за такова изследване, тъй като имам роднини на които с такива изследвания спасиха живота.Аз също  имах спукани капиляри в мозъка в резултат на падане като дете.Години на ред страдах от невероятно ежедневно главоболие докато с едно ЕЕГ се откри проблема и главоболието изчезна.Мой братовчед имаше киста в мозъка също от падане  Cry.Откриха го със скенер на времето.Тогава нямаше ЯМР.

# 186
Да не дава Господ  Praynig За това съм съгласна, но това май няма връзка с проблемите от спектъра. Но дори и да открият примерно че аутистичния мозък е различен от неаутистичния на скенера това няма да даде нито повече информация, нито лечение....
Единственото което ми идва на у, е подтиснат център на речта от тумор...ама тогава едва ли само неговоренето ще е симптом.
Нас никога не са ни карали никакви изследвания да  правим. /освен свързаните със слуха/, затова питам. Не че мога да ги направя де  Crazy

# 187
  • София
Наистина да не дава господ  Praynig.Това е доста скъпо изследване, и има рискове при упойка и т.н. Не го изписват самоволно и безпричинно.За щастие или нещастие обикновенно все се немра някой близък или роднина имащ познат невролог.Именно този познат невролог назначава скъпите изследвания.Не, защото има нужда или вижда причина - просто няма какво друго да направи.И ако се окаже, че всичко е ОК с изследването, то този познат невролог дава препоръка за негов колега имащ повече опит в такива случаи.
Назначаването на ЯМР не се прави заради аутизма, защото обикновено невролога казва - това не е аутизъм за мене, направете ЯМР и елате....................ооооо всичко е наред с ЯМР - радвам се, ето пийте ноотропил и работете с логопед.Обадете ми се след 6 месеца за контрола.
Родителя е доволен, защото лекаря е отменил тъпата диагноза аутизъм и си вярва, че детето ще се оправи с Ноотропил.
От друга страна невролога обикновенно идея си няма какво точно е аутизъм.Повечето невролози имат соц. представа и нито един съвременен прочит за диагнозата.В съзнанието им е прочетеното от следването им.И те наистина не виждат в съответното дете аутист.Виждат един лигльо на когото с кеф биха забърсали два шамара.И се надяват наистина с ноотропила да миряса зверчето.След 6 мес. ако е прав, че това е само един невъзпитан лигльо - родителите ще са благодарни, и ще му донесат уиски за благодарност  Laughing
Ако не е прав те съответно никога повече няма да стъпят при него.Дал им е 6 месеца време да си намерят сами начин за лечение.
Разбира се има и много добри невролози, но за аутизма.........не знам  Confused

# 188
  • София
Искам да припомня нещо.Наистина обсъждаме тук какво ли не, но почти всеки от нас се хваща за даден видим проблем, като пропускаме придружаващите проблеми.Ето какво казва Темпъл Грандин за това как се е възстановила
Цитат
ПРОГРАМИ ЗА АУТИЗМА
По време на пътуванията ми съм наблюдавала много различни програми. По мое мнение ефективните програми за малки деца имат някои общи черти, които са подобни, независимо от теоретичната обосновка. Ранната интензивна интервенция подобрява прогнозата. Пасивните методи не работят. Моята гувернантка понякога беше зла, но нейната интензивна структурирана намеса ме предпази от самовглъбяване. Тя и майка ми просто се осланяха на инстинктите си.
Добрите програми използват цял набор от дейности и повече от един подход. Една добра програма за малки деца трябва да включва гъвкава модификация на поведението, речева терапия, физически упражнения, сензорни упражнения (дейности, които стимулират вестибуларния апарат и десенситивизацията на осезанието), музикални дейности, контакти с нормални деца и много, много любов. Ефективността на различните видове програми ще варира от случай на случай. Програма, която е ефективна за даден случай, може да бъде по-неефективна за друг случай.
От преводите на Юлче - на първа страница в темата .

# 189
  • София и там където не се пуши
Неговоренето може да е и от например лява страна с разлика от дясната страна на мозъка. Ние го имаме това до 11 - тия месец, тогава с видеозон ли да го нарека се усновява докато е отворена фунтанелата. Също сме имали кръвоизлив 2 ли бяха 4 ли бяха. Сега никой не казва за ЯМР, макар че последно сме били на невролог септември месец. Нямало нужда само работа с психолог и логопед.

# 190
Здравейте:)
Мегиварна-аз не разбрах 2 неща:
-Освен трудното проговаряне има ли детенце други поведенчески  несгоди-да отбягва социален контакт,да се прехластва от въртящи се обекти,да не реагира на името си... newsm78
-Не ви ли насочиха до сега към логопед ,който да се опита да отхвъли такива неща като апраксия...и да започне да работи за развитие на речта,за координация на лицевите мускули,на езичето...дано и Софсан да се включи или Оля със съвет-те са грамотни и отзивчиви специалисти:)
Ако ,ти, вътрешно чувствуваш ,че това изследване ще помогне да разгадете проблема с неговоренето го изисквай, но едва когато си наясно (мнение от извършващия го доктор) какво точно  ще бъде ползата от него и негативите...
Аз само да споделя-миналия петък водих щерката на рутинен 2,5 г преглед при нашата педиатърка.Даде ми брошурка "Аутизмът"-статистиката вече е 1 от 166 деца е диагностицирано със спектъра:(И ако не го броим това за епидемия..не знам ...  #Crazy
Мислех си за това крупномащабно изследване което правят -търсенето на мутирал ген провокиращ А-за-та, като го намерим каква ще е ползата... newsm78 Sad

# 191
  • София
veselcheto ,а какво е това изследване , не съм чувала за него.
Ползата я виждам в превантивните мерки само , макар че приятелка от САЩ отдавна ми разказва , че работят и с РНК , ако се докаже генетичен произход , което не знам как ще се докаже . Доколкото помня са обвинили 17-тата хромозома за причина за аутизма. За това ли изследване говориш ?

# 192
  • София
Честно казано на мен не ми харесва да докажат, че това е генетично заболяване.Защото става хептен безнадеждна борбата.Някак си докато се чудят какво е, що е и от какво е, има надежда.Ако докажат нещо непоправимо увредено какво остава.Примирението???????

# 193
  • София
Абсурд да е чисто генетично. След като е синдром е съвкупност от много фактори. Но е обявена Нобелова награда за откриване на причината и затова напъват толкова.

# 194
И аз не вярвам да е генетично... Или може би не ми се иска да е така. Макар да имам пълно основание да смятам, че при нас генетичният фактор е изиграл своята роля... Sad

Общи условия

Активация на акаунт