Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 714
  • 547
  •   1
Отговори
# 270
А при мен има един такъв феномен. Ако съм щастлива и добия дълбока самоувереност, изчезват всички симптоми, които когнитивно имат прилика с аутизма. Но мога да съдя и че са ми вродени, понеже ако наистина бях като масата, нямаше да реагирам по-различно от другите при тези ситуации. Това ме кара да си мисля, че едни може да са родени с болестта, други да са се увредили, трети по психологически път да засягат същите центрове в мозъка си което дава подобни прояви, които напомнят аутисум но може и да не са в този случай същото нещо. Не е задължително да има само една причина или да бъдат наречени аутисти всички, които имат външни прилики на симптома.

Да добавя това за да буда разбрана. Когато съм спокойна и самоуверена имам интуитивно синхронизация с реакциите на другите, но тогава когато се притеснявам си прилича с аутистите и не мога да хвана очния контакт при разговор интуитивно. Често съм си мислила на шега заради точно това, че аз съм 50 % напълно здрава паралелно.

# 271
Не знам дали сте коментирали, но може да представлява интерес. Тук много се коментира случаят с детето на актрисата Джени МакКарти, тя дава голяма публичност на нейната борба с аутизма на детето и и неразбирането от страна на лекари и т.н. Последно тя казва, че синът и има голям напредък- с помощта на терапия и диета, изключваща млечни и пшенични продукти.
http://www.pr.com/article/1076

# 272
  • Реъкйавик
ФРИГ, ти нямаш ли желание? Laughing Желанието вече го имаха други и го преведоха, погледни първия постинг на темата, има линкове.
да ти кажа 4естно след като се сринаха 3 наи големи банки ж исландия и с натрупаните заеми на 4овек от населението тука които възлизат на 2000000 евро маи нямам желание за нищо. да им имам оптимизма на исландци, от къде го намират не ми е ясно.. не видях 4е някои ве4е е превел статият, пък и на последък съм затрупана с много зубрене. това са при4ините надявам се 4е разбирате.  Heart Eyes

# 273
  • Реъкйавик
Здравейте,
водихме Криси на класически хомеопат. Неговото мнение е, че това му състояние се дължи или на тройната ваксина (паротит, морбили, рубеола), която поставихме на 1г и 2м, или на преживян стрес (отсъствах една седмица, когато беше на 1г и 3м). Каза, че не трябва повече да му слагаме ваксини. Той досега е имунизиран редовно според имунизационния календар.
Знам, че има специална тема за ваксините, обаче искам да попитам специално вас - дали слагате ваксини и ако не - как се оправяте с училището. Аз за детската градина няма да имам проблеми, защото вече е имунизиран, а пък противогрипни ваксини и без това не слагам.
хеи има много изследвания на тази тема и в америка и в европа които доказват 4е ваксините не са при4ина за аутизъм. другото е 4е след 2000 година в европа се използват ваксини които не съдържат тиремозал и въпреки вси4ко процента на деца с аутизъм се увели4ава.

# 274
Фриг-не е само болката с презерватива във ваксината -говорят тук за нейната "мощност " в такава ранна възраст и агресивната и атака към крехката имунна система.Има и 1-2 спечелени съдебни дела на родители,които доказват , че точно тройната ваксина е  провокирала А-ма.Макар , че тук ,за да влезе детето в държавната учебна система е задължително ваксинирането...Много дебати по темата има...Всеки иска да си върже гащите-Родителят предоставя грижата на доктора, а Докторът му дава изборите...Аз повече се възмущавам ,че милионите $ събрани за борба срещу А-ма вървят в направлвение генетични изследвания,а мноого малко  се насочват във влияние на хранене,екология,медикаменти..това е мое мнение Shocked
А също си мисля, че Аутизмът се увеличава, тъй като вече се РАЗПОЗНАВА по-отрано,което е положително становище...
А за световната финансова криза си спомних днес един цитат(ама не се сещам ,кой го беше казал) Embarassed"На пролетарята може да му вземеш само оковите.." Joy
Мари Анко-Мимето само на тази снимка в градината ли реагира така?Тя обича ли да се разглежда в огледало в къщи? newsm78

# 275
Маринака, ако се върнеш година назад  - имаше един мой пост - пишех как моя малък батко се страхуваше от едно филмче в градината и като го водех влизаше в стаята през вратата с гръб(вървейки назад) докато учителката спре филмчето.  Всички деца го харесваха, не и моето. И понеже реакцията му беше прекалено бурна на това, всички останали деца не гледаха заради него  Mr. Green  Явно някои образи им създават неприятни асоциации.
Скоро не ми се е случвало подобно нещо newsm78

Тони, не всяко аутистично поведение е аутизъм. Моя син примерно е със СИД - на 4 години покриваше 1 към едно всички изисквания за аутизъм. Така, че има и други състояния, които да предизвикат проблеми в социализацията, стериотипи и т.н. и т.н.

veselcheto, мислч че си права - точно ранното разпознаване според мен е причина за увеличаването на всички нови случаи. Марианка питаше как можело 1 на 150 деца да е в спектъра...че преди 20-30 години не било така. Според мен си е било - все пак си спомнете - почти във всеки клас в училище имаше по едно дете което е "мързеливо" да се научи да чете (дислексик), калпзанин дето неще да решава задачи(дискалкула), пакостника дето не спира да се върти(хиперактиното дете), срамежливото дете (вероятно аутист), капризното дете стоящо все отсрани (вероятно със СИД)...
Е, сега "разглезените" деца, на които "майките им не отделят време да ги научат елементарни неща " и големите калпазани са с диагноза.
Само си помисли за това - на 99% от нас непознатите хора точно така ни възприемат децата - като разглезени калпазани.Еле пък като се затръшкат в магазина  Mr. Green

# 276
  • София
Още една теория за търсещите нобеловата награда  Mr. Green

# 277
 Mr. Green

На нас ни правиха реоценка (нали тръгваме на предучилищтна догодина) и вчера я завършиха "официално" ....  Наред с нещата които не може или не иска да прави които трябва за възрастта си и "странностите" които има има няколко "неща" които ме озадачиха.
Не че съм очаквала кой знае какво, аз нали си виждам детето, обаче нали знаете като го напишат на хартия изглежда много страшно  Shocked няма да пиша какво неможе, ще се фукам какво може  Laughing
Продължаваме да сме с "developmental delay" (т.е. сме изостанали в развитието), обаче наред с това пише, че академичните му постижения отговарят или надминават възрастта му  Shocked (разпознаването на буквите, цифри, форми и т.н.)  Те това не го разбрах много...  За моториката няма да пиша - там няма нищо положително...
За Ай-Кю пише това: 1 тест - 138, 1 тест повторение - 147 - незнам това точки ли са, верни отговори ли ...
Продължаваме да си имаме SID, има забележка, че сетивността е паднала  значително, но търсенето на самостимулация не е усвоено  newsm78.  Има препоръки....
За социализацията имаме отличен  Mr. Green,  пише, че при игра с деца по-малки от него(+-4годишни) не се наблюдават отклонения и играе ролеви игри с тях  bowuu Страховете му от раздяла са преодоляни и адекватни за възрастта, гледа непознати в очите и поддържа разговор. Все още използва фрази да комуникира. Не може да спазва ред, но се събразява макар и неохотно с правила.
Езика е назад (+-1г) има описано подробно какво и как изостава. Накрая пише че прогреса за периода от 6 месеца е 12 месеца  bowuu (досега все пишеше, че е направил прогрес от 6 месеца за 6 месеца)
Най накрая пише нещо което ме хвърли в оркестъра : R/O Pervasive Developmental Disorder И аз като не разбрала и недочела веднага се побърках, нали досега никой не беше казвал че имаме официално и PDD(това предполагам е аналога на ГРР на български) Embarassed а то значело, че е отхвърлена тази диагноза. ама аз паника - званя на ОТто да питам,немога да си чакам деня да ми коментират резултата, ама успокои ме  - това било съмнение още отпреди 2 години, ама вече го рулнали аут, щото за тях PDD не се лекува, затова чакат по много време преди да поставят или отхвърлят диагноза, ама според ОТ-то ни дори има и деца със свалена диагноза /обявена като поставена неправилно/. Пише и за съмнения за ADD и мускулна дистрофия, ама тях винаги си ги пише.
А аз толкова се изпопотих и разтреперих Embarassed /чак не подозирах колко би ме притеснило подобно нещо, а си мислех, че съм приела проблема на детето си/, че чак неможах да се зарадвам, че го рулват аут.... те и затова сигурно не искаха да ми дават оценката преди да се видим да я дискутират с мен, ама аз настоях  Embarassed Сега От-то каза, че вече няма да прави така, че било непрофесионално, и била направила голяма грешка. Може би защото преди ми ги е давала и реакции такива нямаше... Обикновенно четях и после си дискутирахме спокойно нещата. Само първите оценки ми ги даваха след като са ми ги преразказали параграф по параграф...
та продължаваме да сме със СИД и изоставане в развитието, но наваксваме и на двата фронта     bowuu : Целта ни е да е изоставането във всичко най-много 1 година, за да "навакса" до набора с който ще е на училище и сетивата и усещанията му да не му пречат на ежедневнието.
стана дълго, но исках да споделя  Embarassed

# 278
  • София
Ами къде е шампанското бе дзифтар  Crossing Arms

Аз разбрах на 50% това което си описала.
Цитат
Продължаваме да сме с "developmental delay" (т.е. сме изостанали в развитието), обаче наред с това пише, че академичните му постижения отговарят или надминават възрастта му  Shocked (разпознаването на буквите, цифри, форми и т.н.)  Те това не го разбрах много...

Мисля, че става въпрос за Хиперлексия.И за Мишо казаха, че има същото  Thinking.Май не е много лошо това  Rolling Eyes.
Абе, общо взето от всичко което са ти описали важен е факта, че останаха само лечими и поправими нещица.Браво, браво, ама много браво. Hug
честитоооооооо
Бих хапнала едни бонбони, ако не ти се свидят  Heart Eyes

# 279
Катинка, Деска, и за Мими все по-често се спряга хиперлексия... Аз лично съм озадачена, защото наскоро научих за тази хм... как да кажа, диагноза.
Иначе, Деска, поздравления за момчето ти! Hug И на мен много ми се ще да обследваме Мимка, за да видя колко е изоставането и в години, но нямам представа тук кой би могъл да направи подобно нещо.
За ваксините, Фриг, има и доста доказателства, че те също могат да бъдат причина за аутизма. Ако имаш време, прегледай темата за ваксините, има доста статии на известни учени. Когато тръгнахме да водим Мими по лекари в началото, докато се ориентираме какъв е проблемът, една лекарка още от вратата ме попита след коя ваксина съм забелязала промяната у детето си. Shocked Мими има много малко ваксини, отказах ги. А Веси няма изобщо никакви.
Тони, и аз те чета с интерес.
Веселче, само от тази снимка се страхува, необяснимо за мен... Thinking Да, гледа се с удоволствие в огледалото, особено когато е облечена с нова рокля или се е гримирала. Mr. Green Напоследък и показвам огледалото, когато започне да прави от онези грозните гримаси, за които вече ви разказах.

# 280
  • София
Катинка, Деска, и за Мими все по-често се спряга хиперлексия... Аз лично съм озадачена, защото наскоро научих за тази хм... как да кажа, диагноза.
Иначе, Деска, поздравления за момчето ти! Hug И на мен много ми се ще да обследваме
Просто не си знаела как се нарича това. тук и  това също го знаеш, но не си знаела че така се нарича.Според мен е опасно, когато се развива детето само в тази насока, а изостават в общуване, диалог и т.н. Мишо на 3г знаеше буквите, ама не можеше една сричка още да каже.Първата си дума каза близо 6 месеца след като научи азбуката - просто ей така.Чете горе долу като 8 годишен, без да сме го учили, ама не може да ми разкаже как му е минал денят  Cry

# 281
  • густо майна Филибето
Ако правилно съм разбрала - хиперлексия е способност да се чете без проблем, но с неразбиране на прочетеното?
Реших да потърся що е това хиперлексия и попаднах на Семантико  … 7;ПН) Четейки признаците, открих мнооого общи неща с аутизма, разликата е, че това състояние се "израства" в много голяма степен. Разликата е в по-голямата социалност на децата със СПН , затова пък те проговарят по-късно от някои аутистични деца. Накрая са изброени по възрасти специфичните нарушения, които са наблюдавани при такива деца.
Статията е много интересна.

# 282
  • София и там където не се пуши
Любознателна - това което си пуснала - за пръв път 100 % моето дете. Все едно на него са му правили характеристика. Други диагнози абе все някаква разлика - сега ще го разпечатам и  подробно ще го разучавам (ами нали прилича на мама и на нея и е трудно).

# 283
  • София
Тази статия съм я чела, обаче предполагам, че в Мишовия случай поне, е просто симптом кам диагнозата му.Както има и хиперактивно поведение, и СИД проблеми, и преодоляната вече алалия.Не съм сигурна за терминологията, но мисля, че много диагнози са придружаващи симптоми / допълнителни екстри  Mr. Green /към аутизма  newsm78 Трябва да попитам  Thinking.
На този етап се опитвам да използвам за нещо полезно тази ученолюбивост.Дълго време за него важеше максимата - "глад за знания", и ако не внимавам може да кривне, и да изгуби желание да набавя тези знания чрез общуване.

# 284
Katina-изцяло те подкрепям в идеята с Мишовата ученолюбивост-ако тази хиперлексия се беше "показала" при дете без аутистично поведение щяхме да си се радваме на дете с гениалност,нали...Е, защо сега да не използваме това умение като още един отворен прозорец за набиране на житейски умения.И самочувствие.А след прочетеното -ако се налага и куклен театър ще се разиграе по идея на прочетеното.Или пантомима.Аз си мисля от собствените наблюдения , че колкото по-рано е забелязано детенце с "нещо" от спектъра толкова повече поддиагнози  се включват, изключват,нали  и природата ни помага -те сега се развиват всичките им умения:) Hug
Любознателна-ако може някой да ми помогне да разбера този феномен с всичките"мръсни" думи и изрази ,които прихващат и баткото с Адд-то и момиченцето  newsm78...И основно се демонстрират в училище и на публика. EmbarassedНа тези "феномени" учителите реагират еднозначно тук -лошо родителство и наказание.Ролята им била да образоват,а на родителя да възпитатва...Консервативни са в това отношение тук... Sad
Деси-според мен твоя малък батко напредва славно. HugНа мен винаги ми е било чудно тази оценка на Айкю-то при такива малки деца.Т.е практическото му изпълнение-толкова много фактори трябва да са спазени ,за да е истински резултата-да е в конфорт,нахранено, наспано, стимулирано..че и да иска да го прави...Спомням си ,че преди в темата говорихте за тестовете за интелигентност,но аз все пак си мисля, че са относителни и трудно изпълними реално. newsm78
Мен ме плаши ,когато заговорят за биполярност при малките деца-чета тук за едни мощни психотропни лечения ,които водят в институция.Мразя ги тези институции аз.Много. Cry

Общи условия

Активация на акаунт