Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 743
  • 547
  •   1
Отговори
# 165
че е от трясъка на вратите в градския траспорт, като започнах да влизам по-далеч от вратите се оправи.
Не е от това. Както казах и във влака ми го направи този номер /на път за София, на връщане всичко беше ОК/. Вратите на влака нито скърцат, нито се хлопат - не се чуваха. Само като видеше да се спира и изпадаше в истерия. И определено това става само на спирки - явно ги различава. Пътувахме в автобус и той истерясваше на всяка спирка. По едно време автобуса спря и шофьора слезе за нещо /явно да си погледне нещо по рейса/ и тогава Мири си стоеше спокоен.
Докато бяхме в София, след срещата с тебе се качихме на един трамвай. Верно, че той беше много шумен и Мирката на всяка спирка викаше, риташе. Още на първата спирка една жена от трамвая явно разбра, че сме с проблем. На следващата спирка тя щеше да слиза, но...... при отворени врати вече, тя дойде и просто погали Мири по главичката, без да казва нищо, обърна се, слезе, отиде почука на прозореца пред него и му помаха и той се отнесе. Трамвая тръгна, а тя продължи да му маха от спирката. Останах без думи и нещо сякаш ми заседна в гърлото. Иска ми се всички хора да са като тази жена. А то какво стана. Слизаме на нашата си спирка и Мири съответно слиза с истерия и една баба насреща ми - "Абеее, оставете детето бе, какво го измъчвате"  ShockedУжас. Трябваше ми още една фраза от нея и щях да я.....
Мари Анка, незнам още дали сме го преодоляли, тепърва ще разбирам. Но явно не трябва да избягвам този транспорт. Ама и той пък иначе с мерак се качва и всичко е наред, докато не стигнем до спирка  Confused

# 166
  • София
И Мишо имаше страх от спирки преди 3 год.Мислех, че е страх от вратите.
Пепи, с риск да ми се разсърдиш ще ти кажа, че бабата погалила Мири по главата ти е дала съвет без думи какво да направиш.
Преди три години се чудех кога, и защо ляга на паважа, и се втечнява  ooooh!.Сега вече, когато той може да ми каже какво го тревожи вече знам как бих реагирала тогава.И ако се върна назад във времето и Мишо истеряса на спирката ще направя следното.Ще го гушна предварително и ще му говоря.Ще му обясня, че това е врата на автобуса, че това е спирка от който хората се качват или слизат.Ще му обясня, че това не е опасно, и че след една, две спирки и ние ще слезем.Ще му обясня, че сме в този автобус, защото отиваме еди къде си, или се въщаме еди от къде си.Не си ли се замисляла, че той просто не знае тези неща.Нашите коментари, когато си общуваме прелитат покрай ушите им, а чуват само когато им е обяснено директно на тях с прости думи.Ти обяснила ли си му всичко това.Съдя по себе си.Доскоро хич не се сещах, да му обяснявам и информирам къде и защо го мъкна.Откакто почнах да му говоря е съвсем различно положението.Приеми ги думите ми като съвет, а не като укор.Играем в един филм  Confused

# 167
  • густо майна Филибето
А пък аз забелязах ,че от както момиченцето(2002 г) тръгна на предучилищна започна да ни донася не просто "чужди изречения",но и цели монолози от съучениците си...И интересно ,че тя е "прекопирала" само възмущения,неподходящи за възрастта си  думи и ..упреци.Чух я да си ги мърмори под носа докато правим нещо-майката се опита да разбере кой говори с този речник,но уви...Мисля си ,че започването на училището е действително повратен  и стресиращ момент-тя ми крещи с най-високия си глас, когато не мога да разбера някоя от думите ,които произнася.Питах защо-тя ми каза, че за да я ЧУЯ...Може би в училище е така..не знам... Wink newsm78

И моето дете това помни. Всички лоши думи, които някога са казани по някакъв повод за някого или нещо, всички упреци и нещо казано със строг тон. И като започне да ги повтаря в най-неподходящия момент... Embarassed

# 168
И при нас стои въпросът с грубите реплики, само че предимно са фрази от филми. Подбира ги смислово според ситуацията, но естествено са пресилени и казани със съответния артистичен тон. Вчера бяхме при лекарката и сестрата си тръгва. Попита я къде отива и след като тя му отговори и затвори вратата след себе си той каза:"Време беше да се махаш!". Други подобни са:"Ах ти глупако!Не ми говори глупако и т.н" Най-новото в репертоара му е: "Какво правиш? Ти да не си луд?"  Laughing
И за да не каже някой , че само се оплаквам и не хваля детето искам да отбележа , че кризата на отрицанието яко ни друса, НО всички откази се правят мноооого възпитано - винаги с :"не, благодаря!"  Wink

# 169
Пепи, с риск да ми се разсърдиш ще ти кажа, че бабата погалила Мири по главата ти е дала съвет без думи какво да направиш.
Явно не съм разбрана. Жената в трамвая беше една, а бабата отвънка друга. Тя изобщо не разбра, че детето е с проблем, явно си мислеше, че едва ли не го малтретирам и затова той реве.
Колкото до това как аз се държа в превозното средство то е точно така - през цялото време му говоря и се галим. Имаме си и любима играчка, която е с нас. Когато наближи спирката започвам и на играчката да говоря..... Обяснявам се през цялото пътуване, но доколко той ме разбира е отделен въпрос. И все пак си му говоря  Confused

# 170
Моето детенце пък има страх от тоалетна, но не от нашата, а от чужда. Ако отидем някъде и му се дходи и аз реша да го вкарам в тоалетната започва да крещи и да трепери, а у дома сам отива ,затваря се вътре,  свършва си работата и пуска водата и излиза. Освен у дома и в детската няма проблем, може би защото там тоал. чинии са по- малки или защото влизат по няколко деца. Нямам представа как ще преодолеем този страх.

# 171
  • София
Пепи, нали не съм те засегнала неволно  Embarassed. Акцента ми беше да знае детето какво следва.Мишо сега постоянно ме пита къде отиваме, и после, и после какво ще правим, и после, и после ...............и после  ooooh!.Придружено с  - какво е това, какво е спирка, каква марка е автобуса, къде хора, къде отиват хора.........да не пропусна най любимия му - и после  Laughing, и докато не получи отговор на всеки въпрос е нервен.И добре, че пита, защото хич не се сещах преди това да му ги обяснявам.Явно съм кофти майка  Embarassed.А тези постоянни повторения на едно и също му давали чувство за сигурност.Знае отговора, ама иска да го чуе пак за успокоение  Crazy
Зламома, да не го е гнус малчо от чужди тоалетни  newsm78

# 172
Зламома, и Мими се страхува от чужди тоалетни, но е свързано със страха и от тъмното. Защото, когато сме в заведение например, и на нея и се приходи по нужда, се налага да я вкарам малко насила в тоалетната. Embarassed Като види, че няма да се измъкне, пита дали е тъмно вътре.

# 173
Здравейте:)
Аз изцяло подкрепям Катина-бавно, последователно ВЕРБАЛНО обяснение на хода на предстоящите събития....И се молим да не се появят непредвидими дразнители,които все пак някак си трябва да се включат в общата картина-само да не стигаме до криза. SadМного често ,когато сме на публично място ми се налага да и обяснявам защо се смея, или защо съм страшна..или дали детето много го боли(ако е ударено с нещо от моята госпожица..) Embarassed
Пепи, да не би детенце да се страхува ,че с появата на спирката ще свърши "удоволствието " с возенето-това може да е сензорна стимулация за него...А с кола ако сте минавали покрай спирка той реагира ли по същия начин? newsm78
Зламома, Мари Анко-ако само това са страховете- са си "бели кахъри",ако това не афектира ежедневния живот на детенце и семейство +публика го пишем особенност на характера...

# 174
Пепи, да не би детенце да се страхува ,че с появата на спирката ще свърши "удоволствието " с возенето-това може да е сензорна стимулация за него...А с кола ако сте минавали покрай спирка той реагира ли по същия начин? newsm78
Съмнява ме. Просто си личи, че го е страх  ConfusedКакто казах при последното ни пътуване го нямаше този проблем, но .... сега незнам, минаха няколко дни и... ще видим по-нататък. А колкото до колата - обожава да се вози на такава. При нея проблеми нямаме, независимо къде спираме.
Кате, няма проблем. По никакъв начин не си ме засегнала  Hug

# 175
Моето детенце(най -голямото), като му разказах за Мири и каза (превод в ефир  Mr. Green ви правя)
"Ами как защо плаче? Защото го е страх,ч е това им е спирката и майка му не тръгва да слиза и ще я изтърват. А не плаче, като се качва и слиза, защото вижда майка му че се качва и слиза и не се страхува, когато са на последната спирка и трябва да слизат, защото майка му е вече тръгнала да слиза и то е спокойно че няма да изтърват да слязат"

Дали има нещо вярно в това незнам, обаче има логика  newsm78

# 176
Деси  Hug за теб и за твоето момченце. Щеше да е много добро попадение това мислене, ако Мири не ми се тръшкаше и на слизане  Confused

Слизаме на нашата си спирка и Мири съответно слиза с истерия

Ей тука видях, че съм го уточнила. Както и да е, явно няма да разбера от какво е точно истерията. Надявам се да преодолее този страх и друг такъв да не му се наслагва.

# 177
Здравейте и от нас,

относно страховете - и Гери като малка не можех да я кача в автобус или чужда кола, беше рев, пишман съм ставала за една спирка, но сега е обратното, не се страхува, много обича да се вози и плаче като слизаме.

Не се страхува от снимки, оглежда се в огледало /поради поетапното ремонтиране на апартамента не сме сложили още голямо огледало като за коридор например/, а на едно малко в банята.

# 178
  • ВАРНА
здравейте. имам направление за ямр за сина ми който е на 4 г. наясно съм че ще е с упойка. някой може ли да ми препоръча апарат във варна. предварително ви благодаря

# 179
Meги, аз няма да мога да помогна, че не съм от Варна. Но какъв беше повода да изпратят детето ти на ЯМР? Не съм правила на Мими такова изследване.

Общи условия

Активация на акаунт