Отговори
# 195
Мирка, не разбирам точно, но ти май имаш предвид, че осигурителните вноски, които се правят за теб възлизат на 190лв, така ли? Аз имам предвид, че е важен осигурителния доход - доходът, върху който се смятат тези вноски. Ако този доход ти е 450 (можеш да провериш дали е така в сайта на НОИ, ако имаш ПИК), то обезщетението ти се смята като 90% от него или равно на среднодневно нетното възнаграждение (т.е. това, което би получавала чисто, ако работеше). С калкулатора, който е даден в първия пост на темата за майчинските, излиза, че нетното ти е около 350лв, така че би трябвало да вземаш толкова някъде като обезщетение по бременност и раждане.

За почерпката - при предишното ми изписване от болницата моите хора постъпиха малко нестандартно - донесоха банички, пиле на грил и дребни сладки. Сестрите и акушерките бяха неимоверно доволни, казаха, че без друго им е писнало от дежурната торта, която носят всички. Е, за доктора имаше твърд алкохол, ама то там какво да импровизираш.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 15:45 от els

# 196
Мирка, Дай Боже да стигнем до черпенето! Simple Smile Иначе и аз съм се замисляла по въпроса и съм решила да не е тривиалната кутия с бонбони и скъпите бутилки алкохол. Някое от вече раждалите майчета беше писало, че са занесли кошница с домашно омесена пита и няколко вида редки видове сирена и кашкавалчета и дарът е бил посрещнат с голяма радост от акушерките Simple Smile Та и аз за нещо такова си мисля живот и здраве!
Иначе имам близка приятелка, на която цялото й семейство са потомствени лекари (тя също в момента следва медицина Wink, та като отидем у тях и винаги има 15 вида скъп алкохол, а тя от малка мрази шоколад! Но си пийва, де!  Joy Joy Joy
Иначе аз сега съм се раздомакинствала! Пуснах една пералня, измих натрупаните 100 чинии и се хванах да готвя... Някои дни имам супер желание и ентусиазъм, а друг път едва гледам, но днес явно ми е от добрите дни! Simple Smile

# 197
Елс много ти благодаря!!Правилно си ме разбрала и прекрасно на разбираем за детската ми глава език си ми обяснила Hug Hug
Флу вярно да стигнем до там!Исках само да питам кога се прави това с черпенето!!Че аз ще стигна много скоро!!!Дай Боже др седмица по това време Heart Eyes LaughingОхх то цветя и бонбони никой не пие ама се оказва,че вече и пийнието е супер тривиално!!Ма пък като се замислиш не мога да им опека агне и да им го занеса за обяд hahaha JoyМамите да споделят опит Blush
И ние с мъжо се бяхме разчистили одеве!!Той с прахосмукачаката аз пах бърсах печка мих изобщо да го похваля днес ми помогна!!!Иначе трябваше да родя докато чистя  Joy

# 198
Честит рожденик на Ирини!!! Да ти е жив и здрав мила и мноооого да те радва!
Мами имам един въпрос - моето бебче страда от запек. Педиатърката каза да пъхвам термометърчето с острата част в дупето. Въпросната процедура се прави веднъж в денонощието, а му помага за веднъж и после пак започва да се гърчи, да червенее и да пъшка. Много ми е трудно да гледам как се мъчи  Cry Ако знаете нещо помогнете ми моля!

Hug Hug Hug

# 199
Само мога да ти кажа, че на кумата ми имаше същият проблем и нейната педиатърка абсолютно и забрани да пъха каквото и да е!Тя го кърмеше още и и каза какво да яде, за да повлиае на бебето, но не помня какво точно беше!Разрови се във форума мисля че бях срещала такива теми!Успех и не се притеснявай!Представям си какво ти е!Аз като гледах на кумата горкото как се мъчеше ми се свиваше сърцето, а пък ако е моето направо незнам! Hug
Кумата ми му разтриваше коремчето и му дигаше краченцата, опитваше се да му помогне!

# 200
Мона,  освен това, което ти е каzала Петка (седенето клекнала със силно раzкрачени крака), zнм и няколко други

1. Сядаш на zемята и събираш ходилата пред теб, колкото се може по блиzо да тялото и zапочваш да натискаш ходилата едно срещо друго. Натискаш, натискаш и отпускаш... После пак. Ако можеш гледай да си наведена напред с иzправен гръбначен стълб. Ако не, то може и да се облегнеш на нещо или някого. Ето така например
Алтернатива... сядаш с раzкрачени крака и се опитваш да се наведеш напред също беz да иzкривяваш гръбнака. Дори и 5 см да се наведеш пак стигат, важно е да има напрежение.

2. Сядаш на теzи медицинските надуваеми топки и zапочваш да правиш кръгове с таzа. Това също отпуска мускулатурата. Ето теzи топки имам пред вид
Алтернатива на това е да zастанеш на 4 крака и да zапочнеш с таzа да описваш виртуални кръгове на стената zад теб.

3. Заставаш на колене пред един стол и поставяш лактите си на него. След това стъпваш на единия си крак и zапочваш да прехвърляш тежестта си към него беz да сваляш лакти от стола. И след това прехвърляш тежестта наzад.

Дано съм ти била полеzна

# 201
Момичета, аз малко късно се сещам, ама все пак - какво МАСЛО се използва за масаж на перинеума?????????? Кажете, че да отивам да търся! Simple Smile

# 202
Уф, не помня как се превеждаш точно... Масло от пшенични zародиши или пък от кълнове беше...

# 203
Уф, не помня как се превеждаш точно... Масло от пшенични zародиши или пък от кълнове беше...

Предполагам, че трябва да е като есенция, нали?  newsm78 Защото нали се сещате как ще ме изгледа бабата-аптекарка, ако й обясня предназначението.  hahaha

# 204
Това е като zехтин, малко по жълто и по гъсто...

# 205
Мона, Гери е показала няколко вариянта за разтягане на таза. Те са добри упражнения, но за съжаление няма да окажат никакво влияние по време на раждането ако не ти е позволено да се движиш и раждаш в друга позиция освен легнала с краката нагоре. Това е най-ужасната позиция за раждане, защото тогава таза ни е най-малък и отгоре на всичко трябва да се избута бебето нагоре, срещу гравитацията. Но поне им е удобно на докторите  #2gunfire

Иначе тялото си казва каква позиция е най-добре за всеки етап. Просто по малко боли като я заемем. Невероятно е. Най-използваната позиция от жените като им е дадена свобода е на четири крака или на колене полегнала на нещо отпред.

За главите не се притеснявайте. Те са като тазовете - никой не може да ви каже колко ще се разтегнат/свият по време на раждането.

Мишленце, много е рядко кърмено бебе да има запек. Защо решихте че е запечено малкото? Твърди акета ли прави? И идеята с термометъра не е добра, защото има опасност да предизвика лениви черва и запек. Просто организма свиква с нуждата от термометъра и не може сам да се регулира и да изтласква акетата.

Разгледахме музикалната колекция и избрах няколко диска които да слушам по време на раждането. Не знам какво друго да си подготвя...трябва да сложа и свещите на място та да са готови и май това е. Купих си нови пижамки вчера и те са готови... замръзих си превръзки...

Много спокойно тука...няма ли някой да ражда? Аз си мисля че те не се обаждат. Имахме доста мами с термини тея дни.

# 206
Ами с термини тези дни останахме аз, бизу и гергана!Аз вече направо се начаках, но ако до събота вечерта не тръгне, ще ми предизвикат раждане!В този ред на мисли се сетих, че ми казаха, че първо сме щели да пробваме с някакви си таблетки, каито се слагали във влагалището!Някой чувал ли е за тях и знае ли нещо повече!Ако с тях не стане ми вкючват система..и така ще я мъчем нормално първо, дано поне така да тръгне, че хич не искам секцио!Бизу днес се отчете по едно време преди обяд, а гергана последно мисля че вчера писа!

# 207

Предполагам, че трябва да е като есенция, нали?  newsm78 Защото нали се сещате как ще ме изгледа бабата-аптекарка, ако й обясня предназначението.  hahaha

Нели има такова масло на Икаров - води се Пшенично масло и струва към 3 лева.

# 208
Жужа, на тебе ако термина ти е днес, защо ти показва 39 седмици лентичката?  И защо толкова рано ще те израждат?

# 209
Ехааа, мерси на Гери, Петка и Шейла! Чужбинските мами са се отчели. Веднага ги почвам тия упражнения. Аз до последно ще се пробвам за водното, пък да видим....На 15ти ще е "тежката дума".  След много мислене и тревожене, реших, че е по-добре да се пробвам първо във вода и после, само ако много се закучат нещата- секцио. Иначе, никога няма да си избия от главата мисълта - "ами, ако можех да си родя нормално?" Плюс това, говорих с майка ми. Аз съм си като нея - ниска със същата структура. А тя ни е родила и двете със сестра ми нормално. Били сме по 3400г. всяка. Като аз съм се родила седалищно, много тежко , но все пак - седалищно! Така, че съм по-скоро убедена, че вляза ли във ваната ще си родя там и няма да се налага секцио. Вие ще ми стискате палци, де....то иначе няма да стане Simple Smile
Иначе, Гергана онзи ден писа, че тръгва да ражда. Най-вероятно вече си има бебе, ама ние още не знам.
Мире, мила, а така - само хубави думи да чуваме вече за твоя мъж!  smile3501

Общи условия

Активация на акаунт