Финландия-3 тема

• 24 345
  • 284
  •   1
Отговори
# 30
Даааа, с преводите се губи цялата "смешка"........... Joy
Сега ще се опитам да кача една снимка на нашето фемили, ама да видим ..........че както е известно, аз съм много зле с тези техники! smile3503
Качеството е лошо, че "преснимах" една снимка от вестника с ..........matkapuhelin-а, ама горе-долу си личи кой-кой е /черното рошаво нещо в ръцете на малкото диване е котето, да не се чудите! Wink/

Мисля, че стана, ама след известно време ще я изтрия, де............ smile3503

Снежинки /финки и норвежанки, демек Simple Smile/, махам снимката - кой видял - видял, ако някоя от вас иска да я види - да пише и ще я пращам на лични.....

Последна редакция: пн, 01 сеп 2008, 21:34 от margihr

# 31
Ааааааааааа, и норвежанките! Да не си крадем момичетата! Попи си е вече финка-снежинка и никакво мърдане! Само ергена да се пресрами и ..................готово!

# 32
kurkku e краставица.  Laughing Ех, какви асоциации навързах Joy
И по вестниците пишат за вас, а, браво. И за нас едно време като бяхме във Франция, пишеха Laughing

# 33
Аз досега омагьосвах котлоните и печката   chef   Имаше храна...няма вече храна... Hug  Joy

Еовин...kurkku  просто е = краставица  hahaha   няма как да  не си правиш асоциация... Joy И не си я правиш само ти...две сме вече! Blush  Joy

Ааааааааааа, и норвежанките! Да не си крадем момичетата! Попи си е вече финка-снежинка и никакво мърдане! Само ергена да се пресрами и ..................готово!

Марги...сори мила, нямяхме намерение да ви крадем Попито... Praynig Искахме само да постреснем нейния... Joy   Hug

Марги, сега ако споделиш защо са ви писали по ветсниците, ще е супер ! Blush А мъжа ти финландец ли е...че не разбрах? newsm78

Много сте готини с твоя  мъж и детенце!  Hug  И много си подхождате с мъжа ти!   Laughing А малкия е голям чаровник! Heart Eyes

За котката, добре че поясни...  newsm78  понеже щеше доста да се затрудня какво е това в ртъцете на детето...   newsm62

Щях да се труимя между котка, куче или голям хамстер... hahaha

# 34
Винце, мъжът ми си е чистокръвен, натурален............българин! А го писаха по вестниците /че и нас, покрай него/, за да "обяснят" на местното население като що за птица е тоя hammaslääkari /зъболекар, по нашенски Wink/ дето им прави зъбите вече 6 месеца. То, като че ли, те не знаят какви сме, ама пусто любопитствоооооооооо и тях ги чопли! Laughing А, уж били много хладнокръвни и деликатни! Joy

За kurkku-то - и аз се присъединявам към вас с асоциациите! Joy
А за на Попито човека - не се притеснявай, ние сме подготвили сериозна агитка и ако още се ослушва ще му покажем как могат да се вихрят бг-финките.....само дано да не го стреснем повече, де! newsm78

# 35
Еовинче, къде са писали за вас и можем ли да го прочетем, ако се разровим?
Олеее и аз съм като финландците - уж много "деликатна", а любопитството ми ........ smile3503

Одеве забравих да ти кажа - моите съболезнования за баба ти! Мисля, че разберам защо те нямаше преди известно време тука, при нас! Надявам се, че си добре, доколкото може да е добре човек в такъв момент........... smile3518

# 36
Гледай само какъв купон сте си спретнали тук,а аз както винаги съм заета с работа начиии smile3511
Марги много сте хубави ,цялото семейство...Поздравления..
Знаеш ли другата/разговорна /дума,която се употребява за мобилен телефон?....Kännykkä.
Освен това в разговорния фински език има много умалителни или съкратени форми на думите
като напримерЧервено вино е punaviini...или punkku,бяло..valkoviini-vinkku Wine Glass,
liksa...palkka/заплата/,за пари думите са raha,hillo,fyrkka,pätäkkä  и т,нт

A  това е   stadin slangi,който се говори само в Хеса.Това е език,който е на основата на шведския език и се появява през1995 г.Сигурно ralivd има повече познания от мен в тая област.... newsm26няма смайли за барове и нощен живот...
някои примери:
dösä-    bussi /автобус/
frendi -  ystävä (poikien kesken)  приятел м/у момчета
fyrk  -    raha ..пари
jasse-   poikakaveri ...приятел
jappe-   poikakaveri ...
kaara-   auto ...кола,лек автомобил
kamu -   ystävä (poikien kesken)  приятел..м/у момчета
kaveri-   ystävä (poikien kesken)  ...........същото.......
kompis-  ystävä (tyttöjen kesken) ...същото ,обаче м/у моми...
käring -  tyttö / nainen .....момиче/жена
mäntti -  tyhmä ...глупав
Между другото и малките деца имат подобен език.
пример:

Lapsellisii joulutoiveit

Mä toivon,
ettei sun jouluna tarttis yksinäs hengaa
ettei ketään sais nyt himastansa tsengaa
ettei kukaan vailla ois mitä skruudaa
ettei joutus kartsoil kylmissään luudaa.

Mä toivon,
et kaikil ois rauha ettei pitäs skragaa
ei ois kännist faijaa jota pitäs skagaa
et muistas lähimmäistään kans jokainen
nyt kartsa on tyly: jäinen tai lokainen.

Ja ois kliffaa,
jos maailmas missään ei aseet paukkus
jos ihmiset ei turhaan ketään haukkus
jos ketään ei snadimpii rupeis kiusasee
jos köyhält kukaan menis mitään snutasee
jos muistas rakastaa, sitä kenen kans asuu
jos pitäis hyvänä myös ihan omaaki masuu.

Ja viel,
jokanen tekis toisille, mitä ittelleen haluu
ja pitäs mieles, mokan jälkeen on takas paluu
muistais tvettaa handusa ku menee skruudaa
ja viittis ite astiansa tiskipaljuun duunaa.

Rauhaisaa jouluu.
Erkki Johannes

Не ми се превежда обаче ,щото постинга ми стана мноооого дълъг....

# 37
Надали, Марги, то беше преди 9 години  Mr. Green
Но мога да ги намеря от вкъщи в Пловдив и да ги сканирам Grinning
То не се вижда много, защото е черно бяла снимка.
Бяхме на представление във Франция и писаха във вестника за нас Laughing

# 38
Пчеличкоооо, направо ме уби! Е, на това му викам аз "Курс по фински"! Joy
Не мога да ги повторя думите, ама ако ви кажа какъв странен диалект говорят пък по нашия край........... newsm78 Има хора, дето като им кажа нещо, което е на книжовен език и ме гледат като полезно изкопаемо, докато зацепят за какво говоря! Wink А как "дъвчат" звуците някои хораааа, не можеш да разбереш какво казват, че даже и по между си не се разбират някой път!

Еовин, ще ми е интересно да разкажеш за това представление / а и не само за него!/, моляяяя! Praynig

# 39
В различните краища на Финландия се говорят различни диалекти..мурретта/murre/,което няма общо със slangi/щото сланг от англ.е наречие,или просто казано по франсе жаргооон/иии жалко,че не се чуваме,ако знаете какво хубаво френско Р имаааам,като,че ли във Франция съм раждана/само дето не знам френски/ Laughing

всъщност в уикито пише,че може да се употребяват като синоними,но аз си мисля,че не е много правилно.. smile3529

Последна редакция: пн, 01 сеп 2008, 22:49 от Bee

# 40
Пчеличке...Мдаааа,  имате си мноого интересни фински думички...  newsm78:35:
А за диалектите....ох ние също у Норге си имаме много диалекти. А най-смешния е нашия.  Crossing Arms

Аз като започнат да говорят бързо ...нищо не им разбирам...  #Crazy  Ами те самите те не си се разбират помежду си, та камо ли аз, дето не съм тяхна... newsm78

, Аз нямам намерение да им уча диалектите  Naughty   Говоря чист и правилен норвежки букмол, така  че всички ме разбират... bowuu

Марги...а, сега разбрах. Понеже много не ми приличаше на финландец твоя, та за това попитах... Laughing

Еовин, и аз се присъединявам към молбата на Марги, да разкажеш за представлението ви във Франция... Praynig

Моите съболезнования за твоята баба! Мир на душата и!  Praynig

# 41
Марги, ето тук един пример за диалекта в Севера Карелия и Саво:

http://www.mediamikkeli.com/tavvoo.htm

Между другото най..смешно говорят хората от Куопио и затова ги подиграват..../poika/момче---вместо пойка,казват поека..хахаха newsm65

Последна редакция: пн, 01 сеп 2008, 22:43 от Bee

# 42
Ей  Винска  моя мъж е финландец бе   cheers  праща ви на всички поздрави,ей тука,ми дава зор,да сме си лягали luvbed,след малко щe ядe... newsm29

# 43
В различните краища на Финландия се говорят различни диалекти..мурретта/murre/,което няма общо със slangi/щото сланг от англ.е наречие,или просто казано по франсе жаргооон/иии жалко,че не се чуваме,ако знаете какво хубаво френско Р имаааам,като,че ли във Франция съм раждана/само дето не знам френски/ 4470

всъщност в уикито пише,че може да се употребяват като синоними,но аз си мисля,че не е много правилно..

newsm25_____________________________________

# 44
здравейте момичета, не знам дали е уместно да пиша тук, но ще се пробвам...
предсоти ми пътуване до Куопио за около 1 седмица, дали е добра идея да търся директно полет до там (с прехвърляне естествено) или до Хелзинки и след това влак, автобус?
никога не съм била и ще съм благодарна ако споделете нещо, което би било полезно за новак като мен Embarassed

освен диалектите  Wink

Общи условия

Активация на акаунт