Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са изискванията за работна виза в Израел?
Какви са разликите в облеклото на религиозните евреи?
Какви са разликите в образованието на учениците в еврейското училище в София и как се различава от другите училища?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са изискванията за работна виза в Израел?
-
Какви са разликите в облеклото на религиозните евреи?
Религиозните евреи носят различни видове шапки, които символизират техните религиозни убеждения. Например, черната кадифена кипа представлява силна религиозност, докато бялата често се носи на празници. Освен това има и други видове шапки като колпик, капельош, плуш и други, които се носят от различни общности и имат своите символични и религиозни значения.
-
Какви са разликите в образованието на учениците в еврейското училище в София и как се различава от другите училища?
Еврейското училище в София, което вече е гимназия, е престижно учебно заведение с добра материална база, висококвалифицирани преподаватели и солидна учебна програма. Въпреки че се нарича „еврейско училище“, по-голямата част от учениците са от български произход. Това се дължи на високите академични постижения на училището, които осигуряват възможности за продължаване на образованието в по-високи степени.
-
Какво представлява желатинът в израелската кухня?
-
Какви са препоръките за захранване на децата в Израел?
Всъщност аз държах да съм в южен Израел, исках да видя пустиня!!! Е, наситих и се, особено като тръгнах към Ейлат, на моменти ми идваше малко в повече! И на пук на представите ми, че пустинята е едно равно пясъчно поле, се оказа, че Негев била планина!!!
Но е красиво, много е красиво! Понеже съм самотен пътешественик по душа си организирах страхотни мини екскурзии, излизах от кибуца в петък в 12 на обяд и се прибирах в събота вечерта (спирането на градския транспорт на Шабат ми причиняваше известни неудобства, но се научих да се съобразявам с него). И така, Тел Авив (който ме омая още при пристигането), Ерусалим (станах хаджийка едва при второто ми посещение, първия път се прехласнах по еврейската част, чак като се прибрах в кибуца се сетих, че е редно представителка на православна страна да се поклони на Божи гроб!
Това накратко беше първия път. Миналото лято си бях на археологически разкопки, пак като доброволец, както казах, аз не си изкарвам хляба с археология затова и няма как да отида по друг начин, Мимка, можеш да се включиш, но не напускай работа, участието в разкопки е скъпо удоволствие, там вече си плащаш всичко, има и някакви стипендии за доброволци, но не съм проучвала много въпроса. Обектът е ранновизантийски (4-5 в.), тук е бил някога летния дворец на византийската императрица Теодора, тук, на тази божествена земя е търсила пристан за душата си..., Yavneh Yam, на самия Средиземноморски бряг, на тридесетина минути път от Тел-Авив, настанени бяхме в Ayanot, което пък изглежда като някакъв ученически лагер и там всъщност учат някакви агрокултури, така се и казва Ayanot agricultural school, и да, открихме една чудесна мозайка, можете да посетите сайта на Yavneh Yam и да я видите, ръководител на разкопките е проф. Моше Фишер, и той "наш човек", преселник от Румъния. В. "Аарец" писа за нас, снимаха ни и от един канал на израелската телевизия, пети беше май, но може и да се лъжа. Както знаете около Тел Авив има доста голяма колония от български евреи. Когато открихме мозайката ни посети, няма да съм съвсем точна каква му е длъжността, нещо като кмет, ама не на самия Тел Авив, а на областта Тел Авив, син на преселници от България, майка му била на 18, когато заминала, баща му и той на толкова, там си е роден, на израелска земя, но говори почти перфектен български!!! (Боже, какви хора!! Представете си само, идвал е в България само на екскурзия, водил майка си по родните й места, той самия лично не е свързан с България, но говори български!!!). Проф. Фишер специално ме повика да си поговоря с него, защото беше убеден, че тъгувам по родната си реч... всъщност този път имах затруднения с инглиша, на разкопките имаше канадци, ирландци и о,ужас - американци, чието произношение, Бога ми, изобщо не схващах!!! Все хора с роден английски език и се оказа трудно, а мислех, че го ползвам прилично!
много багаж, много нещо! Ти как си, липсва ли ти ежедневието когато ходеше на работа или се чувстваш по-добре така?
ПОнеже съм виждала пред очите си как за някокло месеца една полякиня от обикновенна туристка, дошла да разгледа и да подиша в Израел, след това започва да препечелва като сервотьорка за да може да остане повече и накрая, беше завладяна от един страхотно изглеждаш млад човек( за когото всики знаехме, че е сводник и я предупреждавахме) и накрая момичето изчена яко дим, буквално за дни. 
се казва Гизмо.Кръстено е на един герой от детско филмче Гримляните.Много си приличат с героя има същите големи уши
) има ще ми разсипят нервната система.Почна ли да мия пода да не си около мен
.Та да питам в Бг има едни синички с голяма гъба и с кофичка към тях с ръчка за изцеждане еееееееей голяма екстра.Та ако се сещате за какво говоря и ако сте виждали някъде помогнете на невинната душичка
Целувки