ИЗРАЕЛ 12

• 39 423
  • 288
  •   1
Отговори
# 210
  • Някъде там...
Мимка къде се запознахте във Варна?А ти какво работиш?

# 211
Момичета, здравейте! Трогнахте ме с интереса си към моите израелски преживявания. Да, Тали, връзката ми с Израел е много интересна и много емоционална. За първи път посетих страната през 2005 година, тогава живях два месеца в кибуц, по принцип разрешения престой е 6 месеца, но нямаше как да отсъствам толкова дълго от работа. Свързах се по интернет с Kibbutz Program Center в Тел Авив и така... Поемаш си само пътя, иначе си на издръжка на кибуца, в който работиш като доброволец, дават ти и джобни пари. По - дългия престой в по-голям кибуц позволява и включване в Ulpan- програмите за изучаване на иврит, но за това трябва да си платиш допълнително. Всъщност аз търсех начин да посетя страната, а нямам никакви роднини и никакви познати там, екскурзиите като че ли не бяха толкова популярни по това време, а и на мен не ми беше достатъчно да обиколя с група най-известните места, исках да усетя пулса на страната, културата... е, не че два месеца са достатъчни, но е повече от една седмица! А колкото до историческите места, цял живот няма да ти стигне да посетиш всичките в Израел, там всяко камъче е история! Бях в Крамим (или Керамим), в южен Израел, на двадесетина километра от Беер Шева, един съвсем мъничък кибуц, издържащ се с винопроизводство. Но беше есенно-зимен период, така че работих в пералнята и чат-пат в кухнята (понеже нещата в кухнята по принцип не ми се удават много-много  Laughing). Кибуцът е основан през 1984-85 година от преселници от Латинска Америка, предимно Аржентина и Чили. Всъщност оказа се, че в южен Израел се говори много испански, за разлика от "английския север". Групата от доброволци, с които бях също бяха латиноамериканци - колумбийци, еквадорци, но имаше и южнокорейци. Страхотни хора, страхотно преживяване е да общуваш с хора от други култури, говорещи други езици, да общувате на трети език, който е чужд и за двете страни (английски) и все пак да откриете, че сте на "една вълна"! А топлотата и общителността на местните тук всички я знаете!   Simple Smile Всъщност аз държах да съм в южен Израел, исках да видя пустиня!!! Е, наситих и се, особено като тръгнах към Ейлат, на моменти ми идваше малко в повече! И на пук на представите ми, че пустинята е едно равно пясъчно поле, се оказа, че Негев била планина!!!  Grinning Но е красиво, много е красиво! Понеже съм самотен пътешественик по душа си организирах страхотни мини екскурзии, излизах от кибуца в петък в 12 на обяд и се прибирах в събота вечерта (спирането на градския транспорт на Шабат ми причиняваше известни неудобства, но се научих да се съобразявам с него). И така, Тел Авив (който ме омая още при пристигането), Ерусалим (станах хаджийка едва при второто ми посещение, първия път се прехласнах по еврейската част, чак като се прибрах в кибуца се сетих, че е редно представителка на православна страна да се поклони на Божи гроб!  Embarassed), Ейлат, Димона, Ашкелон, Мъртво море, Ейн Геди, крепостта Масада (до там беше организирана от кибуца ексурзия за доброволците), дори каменния Витлеем, който е на арабска територия (минах през стената, която по това време току-що бяха изградили, за да отдели араби и евреи), приказната Хайфа, кацнала на билото на планината, зеления Север, Тибериас, Кирият Шмона - от там с такси до Тел Дан и Банияс, типичния изглед към Голанските възвишения (ако се чудите какво съм правила в Тел Дан и Банияс, аз съм  археолог по образование и секретарка по професия  Shocked, не се смейте, трагично е! Laughing), като казах, че искам да отида до Кирият Шмона ме предупредиха, че е много далече... и "пази се, там са "Хизбула", ама аз вдигам рамене, какво общо имам аз с "Хизбула" и те с мен, въобще не ме притесняват, няколко месеца след като се прибрах, разбрах за какво е ставало въпрос... Sad Това накратко беше първия път. Миналото лято си бях на археологически разкопки, пак като доброволец, както казах, аз не си изкарвам хляба с археология затова и няма как да отида по друг начин, Мимка, можеш да се включиш, но не напускай работа, участието в разкопки е скъпо удоволствие, там вече си плащаш всичко, има и някакви стипендии за доброволци, но не съм проучвала много въпроса. Обектът е ранновизантийски (4-5 в.), тук е бил някога летния дворец на византийската императрица Теодора, тук, на тази божествена земя е търсила пристан за душата си..., Yavneh Yam, на самия Средиземноморски бряг, на тридесетина минути път от Тел-Авив, настанени бяхме в Ayanot, което пък изглежда като някакъв ученически лагер и там всъщност учат някакви агрокултури, така се и казва Ayanot agricultural school, и да, открихме една чудесна мозайка, можете да посетите сайта на Yavneh Yam  и да я видите, ръководител на разкопките е проф. Моше Фишер, и той "наш човек", преселник от Румъния. В. "Аарец" писа за нас, снимаха ни и от един канал на израелската телевизия, пети беше май, но може и да се лъжа. Както знаете около Тел Авив има доста голяма колония от български евреи. Когато открихме мозайката ни посети, няма да съм съвсем точна каква му е длъжността, нещо като кмет, ама не на самия Тел Авив, а на областта Тел Авив, син на преселници от България, майка му била на 18, когато заминала, баща му и той на толкова, там си е роден, на израелска земя, но говори почти перфектен български!!! (Боже, какви хора!! Представете си само, идвал е в България само на екскурзия, водил майка си по родните й места, той самия лично не е свързан с България, но говори български!!!). Проф. Фишер специално ме повика да си поговоря с него, защото беше убеден, че тъгувам по родната си реч... всъщност този път имах затруднения с инглиша, на разкопките имаше канадци, ирландци и о,ужас - американци, чието произношение, Бога ми, изобщо не схващах!!!  Все хора с роден английски език и се оказа трудно, а мислех, че го ползвам прилично! Laughing Един ден един ирландец, и той археолог, говори, говори, пали се, обяснява, по едно време едно момче от израелската група се обръща към мен: "аз не разбирам 90 % от произношението му!, отговарям му: аз 120 % не разбирам, ама карай!"  Grinning Ей, момичета, много дълго стана, дано не съм ви оттегчила, дано не ме изхвърлите от форума!!!  Embarassed Толкова имах нужда да поговоря с някого за Израел, толкова обичам това място!!! За какво ли ви ги разправям тези неща, вие познавата страната много по-добре от мен, дано поне да съм от полза на желаещите да я посетят като туристи. Мимка, не се колебай, заминвай, това място е магия!!! А ако решиш да се включиш в разкопки ще бъде страхотно, писна ми да ходя все сама!! И понеже българи по правило не ходят по такива програми, явно съм подозрителна, нямате представа какво ме правят на летището!!!  Grinning Но си заслужава!!! Между другото ако успея да събера пари ще "отскоча" тази есен, ей така, за 2-3 дни да подишам израелски въздух, че много ми липсва! А следващото лято на разкопки!!! (Между другото преди малко съобщиха, че е починал българския археолог Георги Китов и съм малко разстроена  Sad) Толкова от мен. Дано не ми се разсърдите, че бях толкова "дълга", какво ли ми трябваше да се регистрирам тук! Обещавам повече да си мълча и да ви чета, толкова интересни неща разказвате!

# 212
  • Някъде там...
Калинке моля те не си мълчи...всичко беше написано много увлекателно и лично аз го прочетох на един дъх Simple SmileА относно подозрителна ами че сигурно такава е системата понеже и мен ме провряваха доста дълго Simple Smile около 2 часа затворена в стая и целия ми багаж беше изваден и проверен.Беше ми доста нервно понеже се притесних че няма да ме пуснат а любимия ми липсваше много а те охраната през цялото време ме успокояваха даже хахахаха пуших на летището а и кафе ми предложиха но мен ме досрамя  Embarassed Но като цяло охраната беше много мила отзивчива абе невероятни момичета и момчета.Еееееех Ментичка пожелавам ти невероятно изкарване на утрешния ден.....Целувки  bouquet

# 213
  • На дивана, под юргана
Ей Калинке, удряй по един "Enter" от време на време, че мно-о-о-го трудно се чете такъв дълъг ферман без нови редове...  Wink

# 214

Ханд как е Нати, свикна ли пак с баба? А вие стягате ли багажи отново? ПРедставям си какво ви е, хем нетърпеливо, хем отново раздяла с близките. Но все пак това е крачката, деляща ви от реализация на една голяма мечта, нали?

Тали , точно така го чувствам наистина нетърпеливо да заминем но и ми е мъчно че няма да виждам майка ми, макар и толкова години извън България все си мислих, че накрая ще се установим там но не ни било писано. Мечта ни е голяма и съм сигурна че няма да се разочароваме все пак и сме мотивирани да го направим заради детето ни. Ще купуваме утре още един куфар  Crazy много багаж, много нещо! Ти как си, липсва ли ти ежедневието когато ходеше на работа или се чувстваш по-добре така?

Мента, много приятни емоции на утрешният ден!

Петя, не се изгубвай така, драскай по някой ред, липсваш ни!

На всички лека нощ!

# 215
  • Sofia - TelAviv
Прекрасно утро!
Мentha желая ти страхотни изживявания и много весело изкарване днес  baloni  bigdance2  bouquet

mimka25 от това което си разяснила, пак имам някакви съмнения за момчето, знам че на 20 е много приятно да си чатиш с някого и да се влюбваш, АМА мислиш ли че и баща му е на 20 и ей така ще плати на виртуалната му приятелка 6 дневен престой  Shocked Най-добре е каквото и да предприемеш да си подготвена и за най-лошото, да имаш възможност да се обадиш на някой, да можеш да се върнеш на собсвени разноски и да не се страхуваш да се обърнеш към полиция или посолство веднага, ако ти се наложи  Peace  ПОнеже съм виждала пред очите си как за някокло месеца една полякиня от обикновенна туристка, дошла да разгледа и да подиша в Израел, след това започва да препечелва като сервотьорка за да може да остане повече и накрая, беше завладяна от един страхотно изглеждаш млад човек( за когото всики знаехме, че е сводник и я предупреждавахме) и накрая момичето изчена яко дим, буквално за дни.
Внимавай, моля те!

Калинка с точици , добре дошла и аз съм живяла в пустинята в кибуц за 6 месеца и знам че преживяването ти е било страхотно.    bouquet защото и аз ще запазя спомените си от тогава, като едни от най-прекрасните и безгрижните в Израел.

# 216
Мента честита сватба днес,весела и щастлива да бъдеш.javascript:void(0);
bouquet

# 217
  • Някъде там...
Момичета много ми се иска да ви разкажа за моето бебче Simple Smile Преди няколко дни моя приятел ми предложи да си вземем коте за да не бъда толкова самотна и само с виртуални приятелки аз се съгласих той се обади в някаква ветеринарна лечебница и сега си имам коте.Просто искам да ви кажа че от лечебницата ни го докараха до вкъщи с храна,биберон(понеже е само на 4 седмици)и с консерва рибка Simple SmileПонеже сам неорентирана майка все му звъня на доктора а той мило и отзивчиво ми излушва въпросите.Та понеже котето е улично(не е породисто) е подарък от лечебницата с всичката храна а доктора беше толкова радостен че го харесахме.Колко са внимателни с животните тук хората и как си им търсят семейства....много ми се иска и в Бг да е така...Целувки

# 218
Ех ,Боряна колко мили спомени ми навя твоя постинг Simple Smile
Преди 3 години и ние с моя мъж си бяхме "осиновили" едно улично котенце от една кръчма в Пловдив Simple Smile Той беше излязъл сам една вечер и се прибра както се изразява той " с мацка"  Laughing
Първоначално щях да изхвърля милото животинче  Embarassed ,но после се влюбих в нея.
И ние нямахме идея как се гледа коте,но бързо свикнахме.Най-важното да я обичаш ,а пък тя когато е на кеф ще се присламчи до теб .Стигнахме до там ,че спеше на ръката ми..........
Нооооооооооо се появи нашето малко човече/едното/ Simple Smile и трябваше да се разделим с нея.
Намерихме и приемно смейство и дългооооооо време ми беше много проклето.
Но никога няма да забравя този период ,беше страхотно това малко животинче.
Извинявай ,че толкова се отплеснах.
Исках да ти кажа  само,че е страхотна идея да си вземете котенце.

# 219

לסוניה היקרה 
 מזל טוב ליום הנישואים 
שתחיו באושר ועושר
המון אהבה והמון ילדים
מזל בריאות וכושר

# 220
Калинка с точици, наистина е много интересна твоята история и дългият постинг не е отегчителен, а на против чете се на един дъх. Така че продължавай в същият дух  Peace.

Boryana , така тук много гледат животните. Бях споделила, че наскоро видях и бърза помощ за животни. Как го кръстихте, момиче или момче  Laughing?

krisy, как е бременеенето, а ремонта?

Ментичка мила пожелавам ти невероятна сватба и незабравим меден месец   bouquet!
Горните поздравления са на иврит, защото днес е израелската сватба

Пете, нешама тук ли си, обаждай се!!! 

Ханд, липсват ли ти наще жеги?! Междувпрочим вече захладня, спим без климатик!

# 221
  • Някъде там...
Моето   babyuu се казва Гизмо.Кръстено е на един герой от детско филмче Гримляните.Много си приличат с героя има същите големи уши Simple Smile.Момченце е и е влюбен в мама.Има същата бутличица с биберон като на истинските бебенца.Жалко че не продават и памперси щяха да да ми спестят доста прах за пране.Момичета имам си проблемче...такаааааа абе да ви кажа тука по магазините само едни тъпи стирки(подочистачки rotfImbo) има ще ми разсипят нервната система.Почна ли да мия пода да не си около мен  newsm61 .Та да питам в Бг има едни синички с голяма гъба и с кофичка към тях с ръчка за изцеждане еееееееей голяма екстра.Та ако се сещате за какво говоря и ако сте виждали някъде помогнете на невинната душичка  newsm53 Целувки

# 222
  • Някъде там...
Ох извинете ме за досаждането ама да ми кажете също как е чубрица на иврит Simple Smile каква е тая супа топчета без малко чубричка вътре Simple SmileБлагодаря

# 223
  • Paris, France
Щастливото събитие за Мента наближава. Сигурна съм, че тя вече е епилирана, фризирана и гримирана както подобава и готова с бойна стъпка да потегли към хупата.

Мента, на тебе и достойния избранник пожелавам от все сърце една изпълнена с весели емоции и танци, ядене и пиене сватба.

# 224
Ох извинете ме за досаждането ама да ми кажете също как е чубрица на иврит Simple Smile каква е тая супа топчета без малко чубричка вътре Simple SmileБлагодаря

Чубрицата е тимин- טימין  .  И заатар זעתר . И двете много, много доближават родната чубрица.

За урeда предполагам имаш предвид магав . Той е най- разпространен и да ти кажа аз съм свикнала. Даже и в Бг си купих и се мръщeх, че не е точно като тукашните. За това което ти търсиш- разходи се из големите вериги- Ace, Home center, Ikea там може е да има, но аз не съм търсила.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2008, 19:37 от Tali Dan

Общи условия

Активация на акаунт