ИЗРАЕЛ 12

• 39 440
  • 288
  •   1
Отговори
# 90
Привет и от мен  Wink Позволете да изкажа уважението си от труда, който сте положили за развиването на тази тема. Отне ми два дни да разглеждам и чета, при това на много места - съвсем диагонално и не мога да скрия възхищението си от резултата.

Бях в Израел като турист преди две години, макар и за много кратък период и останах очарована от тази държава, както и от отношението на хората там. Толкова очарована, че се зарекох да се върна ... и другата седмица смятам да изпълня заканата  Laughing Този път ще се насоча на юг, отивам в Елат  ooooh! Прочетох всичко, което сте написали за тази част от Израел, така всъщност попаднах на темата..., ще бъда много признателна, ако ми дадете съвети за приятно прекарване в района и най-вече малки хитринки, които да ме отличат мъничко от тълпата туристи  Wink, за да мога поне да опитам да видя нещата отвътре  newsm78. Естествено, като страстен пътешественик, ще отскоча до Петра  Wink, няма да пропусна и подводната обсерватория, едва ли ще събера смелост за гмуркане обаче... Ще съм благодарна за всеки съвет, пък и така темата за Елат би могла да се допълни о ще интересна информация   bouquet

# 91
  • Sofia - TelAviv
buranova
 Добре дошла и много приятно прекарване ти желая в Израел.   bouquet
 Като голям почитател на природата в Негев, някой ще каже че там няма такава, ама пустинята си е уникална и аз много я харесвам.
  1.Бих ти препоръчала на път за Ейлат да влезеш в Кибуц Йответа http://www.yotvata.org.il/MainengFrameset.htm, там имат фабрика за мляко и млечни продукти, в която има място където се допускат външни посетители. Иначе това е един от най-големите кибуци в Израел и можеш и да се разходиш из него, да разгледаш.
 2.Няколко километра след него, посока към Ейлат, е резервата Хай Бар ( Див Живот). Там работят кибуцници и той е създаден съвместно с Йответа. Там се опитват да отглеждат животни които някога са населявали свободно пустинята. Там има интересни истории, като тази за две Бели магарета, които ги има само в пустинята и Хай Бар се сдобива с тях от една вражеска  Crazy арабска държава, но поради липса на политически взаимоотношения, чрез посредничеството на Канада, ако не се лъжа.  Та тези две магарета им се налага да прелетят от Иран или Ирак беше  newsm78 до Канда и после обратно до Израел. Иначе аз като живеех в Йответа все още имаше и два тигъра на свобода някъде, но им беше много тежко и мислеха че сигурно няма да издържат дълго в условията на резервата. Има щрауси и диви кози, освен магаретата и тигрите. Може да се направи сафари там, с джип. Резервата е ограден с ограда и се простира от главния път Тел-Авив-Ейлат до границата с Йордания.
3. След това по пътя за Ейлат е ресервата Тимна Парк, той е огромен и ако сте любители на пешеходните преходи е интересно да се отиде. Иначе има и автомобилен преход, като в самия парк има една сграда където се прожектира филмче с историята на Тимна, след това  навътре са мините на Цар Соломон . Понякога има там представления и естради, но е въпрос на шанс да оцелиш такова мероприятие. Накрая на пътя, навътре в Тимна има бедоинска палатка, в която може да сепоръча и трядиционен чай или кафе и хапване. Има за децата езерце с лодки или да се повозят на камила. Лодките май бяха включени в билета, а освен това към билета е включено да си направиш сам старинна монета и да си напълниш шишенце с цветен пясък.  http://www.timna-park.co.il/

Това е което е интересно от пустинята, според мен.
4. Иначе в Ейлат бол неща за туристи и по-израелски и не чак толкова. То сии е туристически град и има много забавления, включае казина на корабчета.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 14:47 от Karol&Erik

# 92
Много благодаря   bouquet

Организаторите на нашето пътуване малко са се престарали в името на комфорта ни и са ни взели вътрешен полет до Ейлат. Обмисляме сега дали да не наемем кола от Ейлат и сами да попътуваме малко встрани от курорта... Може и да не съм права, но оставам с впечатлението, че в самия курорт няма нещо кой знае какво за правене - корали, обсерватория, плаж или гмуркане, затова и се интересувам повече от околността. Не вярвам да имаме проблем с шофирането, пътищата са едни от най-добрите, да не говорим за организацията на движение, пък и ние имаме малко самочувствие на шофьори  Wink Притеснява ме това, че ще пристигнем в петък, дали ще имаме проблем с работното време?

# 93
  • Sofia - TelAviv
Много благодаря   bouquet

Организаторите на нашето пътуване малко са се престарали в името на комфорта ни и са ни взели вътрешен полет до Ейлат. Обмисляме сега дали да не наемем кола от Ейлат и сами да попътуваме малко встрани от курорта... Може и да не съм права, но оставам с впечатлението, че в самия курорт няма нещо кой знае какво за правене - корали, обсерватория, плаж или гмуркане, затова и се интересувам повече от околността. Не вярвам да имаме проблем с шофирането, пътищата са едни от най-добрите, да не говорим за организацията на движение, пък и ние имаме малко самочувствие на шофьори  Wink Притеснява ме това, че ще пристигнем в петък, дали ще имаме проблем с работното време?

Организаторите са си наред  Mr. Green В момента цените на вътрешните полети са станали безбожно евтини и може би това е била причината, а пък и самолета каца в средата на града, което е доста атрактивно и само дето не те вкарва в стаята ти  Joy Аз не съм летяла до там на самолет, но си е по-бързо и доста по-удобно.
В самия курорт, има неща за правене ако си с деца и трябва да ги забавляваш - басейни, въртележки, аквариума с рифовете, делфини с които можеш да поплуваш (което и на мен би ми харесало), нагазини , разбира се и мноооого заведения, дневни и нощни. Влез в търсачка и виж още сайтове за Ейлат освен тоя http://www.eilat-guide.com/.
Иначе пътя ТелАвив-Ейлат, не бих казала че е добър,Е НЯМА ДУПКИ като по софийските пътища, ама е много опасен. Пътя след спускането към Мъртво море от Димона(градче в Негев) е само направо, може би около 150 км. Покрай него има тук таме само кибуци и всико останало е пустиня. Даже за добър шофьор е тежичко, защото караш само направо и всичко ти се вижда много успокояващо и еднакво и има много случаи на заспали и тежки катастрофи по този път. Плюс това този път не е магистрален, имаше някакви намерения да го направят, но незнам дали са се осъществили. Не е магистрален, в смисъл е с две ленти само. В очастъците където има разклон и спирки на автобусите малко се разширява. Колите, заради това че е прав пътя, пък от друга страна хвърчат като на състезание.
Иначе за оправяне, няма как да не се оправите, то там почти няма разклони, а където има си има и табели, кой, кога, защо и къде  Mr. Green

# 94
  • Някъде там...
А дали някой има информация за тези корабчета-казина...Ще ми бъде много интересно ако някой може да ме просветли по въпроса...Благодаря предварително целувки...  bouquet  bouquet  bouquet

# 95
  • Sofia - TelAviv
А дали някой има информация за тези корабчета-казина...Ще ми бъде много интересно ако някой може да ме просветли по въпроса...Благодаря предварително целувки...  bouquet  bouquet  bouquet
Петето беше давали линкове в предишните теми, ако имаш време потърси  Peace

# 96
  • Някъде там...
а аз се хвалех че сам прочела целия форум подробно как ли сам пропуснала нещо интересно за мен от професионална гледна точка.....Благодаря Карол Simple Smile

# 97
  • На дивана, под юргана
Е-е-е, не съм съгласен, че пътя от Тел Авив до Ейлат е опасен. Ако го направят магистрала, направо ще съсипят романтиката и очарованието му. Дано не успеят.

За последно го пътувах преди 3-4 месеца и мога да кажа, че това е един от най-интересните пътища в Израел. Несравнимо преживяване е гледката от Мицпе Рамон към кратера Махтеш Рамон... фантазия, която само природата може да сътвори. Интересно нещо са също и запазените останки от станцията за почивка на набатийците (така се наричаха ако не се лъжа) в пустинята.

На 40 км преди Ейлат е "Тимна парк" - посещението там задължително с кола, защото различните обекти в него са на доста големи разстояния един от друг - 5-10 км поне. Преди 3-4 години билета не беше евтин, но включваше много неща - водно колело в езерото, напитка в бедуинската палатка, отсичане на медна монета, пълнене на шишенце с пясък, гледане на филм в информационния център и др... Филма се върти на различни езици постоянно и най-добре е да питате на входа за началните му часове (български разбира се няма).

# 98
  • На дивана, под юргана
Ето и снимки на самия път:
http://www.mitko007.snimka.bg/album.php?album_id=251053&pid=6604257

# 99
Boryana, ако не се лъжа - в Израел 1 имаше коментар за корабчетата.

Karol&Erik, още веднъж благодаря. С нас няма деца, група от 4 приятелки сме, но във всяка от нас дреме по едно голямо дете  Grinning. Явно акцентът ще падне върху Петра, спомням си и от предишното пътуване, а и проверих в линковете, които ми даде - никой не работи в петък  Sad Подозирам, че ще има и трето пътуване към Израел някой ден  Laughing

Tigar-Migar, благодаря и на теб  Simple Smile Страшно си падам по красотите, които природата е сътворила, бих рискувала дори да си остана само с живописната разходка с автомобил, ако нищо не работи в петък  Wink По дяволите, много е красиво на снимките, радвам се, че отивам  Grinning

# 100
  • Sofia - TelAviv
buranova За работното време провери пак, защото специално Хай Бар и Тимна, мисля че работят в събота и петък, а в Ейлат съм почти 100% че работи абсолютно всичко, освен кашерните заведения.

tigar-migar за романтиката в пустинята си прав, стига някой да те вози и даможеш да се насладиш. Иначе в пустинята е най-красиво на залез, защото тогава всичко е червено, от където произлиза и името на Червено море, защото на залез, това ще го видиш в Ейлат buranova, планината се вижда във водата на залива и морето изглежда все едно е с червена вода.

# 101
Доста ясно е написано в сайта на Тимна Парк, че не работят в петък... Все пак помня, че почти никой в Израел не е толкова стриктен по отношение на Шабат забраните... Помня и едно незабравимо пътуване с Шабат асансьора на хотела  #Crazy Мисля, че разстоянието от 40-50 километра е напълно преодолимо и смятам да рискуваме с разходката с автомобил, а и така със сигурност няма да пропусна този невероятен залез, който описа  Wink

# 102
  • На дивана, под юргана
... Все пак помня, че почти никой в Израел не е толкова стриктен по отношение на Шабат забраните...   Wink

Да бе, да... Ти само опитай... (не те съветвам!)

# 103
Ехо  Hug, ето ме и мен!
Ако сте се чудили- нямах нет, поради трудово- ремонтни процедури в къщи (подготвяме за паркет, та премествахме кабели едно, друго). Плюс това започнахме у- ще, градина и спортовете и притичваме напред- назад по диагонали. И от първият ден домашни  Whistling ...
Хайде по- късно може да пиша, ако наваксам с материала. Не съм чела от предната тема още  Crazy

# 104
  • T"A
buranova, нещо съм пропуснала явно, но не разбрах за колко дни идвате?
Ако сте хора от типа активни туристи и обичате да сте в движение, може би наистина ще е по-добре петък и събота да си направите екскурзия до Петра (най-добре си го организирайте още от България, проверете за екскурзии с рейс до там  Peace). Така ще избегнете риска да се натъкнете на затворени заради съботата места (кибуците и резерватите в пустинята имам предвид), а в Ейлат всичко ще е отворено, защото това си е курорт  Flutter
Но в пустинята има пейзажи, които не са за изпускане, както вече и Карол спомена (а тя е живяла там и знае най-добре от всички ни   bouquet).

Аз мога да ви препоръчам ресторант в Ейлат, не че липсват заведения там, и сами ще си намерите, но все пак  Grinning мексиканската кухня на Санта Фе си струва да се опита:
http://www.santa-fe.co.il/index.asp

РосиБг, в този късен час търся субтитри на български за израелски филми. Мъжът ми е намерил някои от филмите в арена.бг, но се затрудни със субтитрите, а аз уж се втекох да му помагам  newsm78

Лека нощ на нощните птици и усмихнат и успешен ден на тези, които сега започват деня си!

Общи условия

Активация на акаунт