Голяма еуфория настава, Септемврийчето на две годинки става!

• 29 479
  • 285
  •   1
Отговори
# 75
Честит рожден ден на Сашко! Да расте здраво , умно , щастливо дете. Нека с Дани да са си другари и подкрепа, неразделни в игрите и белите. На мама Ави желая търпение с 3 мата й мъже и да е най-щастливата майка и жена !

dennis, запланували сме другата година една all-in ваканция Мароко, Тунис или другаде. Остава да си изберем дестинация  Hug А за мен колкото по-малко белгийци, холандци, англичани толкова по-добре. Не че имам нещо против хората, но са плъзнали навсякъде и  не се усеща типичната за района атмосфера. Преди 2 години на Балатон-Унгария целия къмпинг холандски и немски каравани, във Франция като ходим при баба на село  - холандци, англичани. Не искам да ходим на почивка и да пием Хайнекен или английска бира в някой пъб  Wink Сега като се замисля, май ще изберем някоя по-непопулярна дестинация
bebe_dundi, няма да ходим на море тази година. Виктор е едва на  3 месеца и достатъчно попътува. Не че на него нещо му пречи, спи си навсякъде, но за мен е разправия, да спираме , кърмим. Далече ми е морето. Хвърляме котва във Враца за 2 седмици, след това една седмица в София и кой от къде е ... Днес ще сме на басейна на един хотел в планината, където ни беше сватбата ...

Отдавна се каня да Ви разкажа за училището на Филип. След обстоино интервю с информаторката на училището,
Филип е записан и тръгва на училище края на април, след навършване на 2.5г.За целта обаче:
трябва да сме махнали памперса, да си казва когато му се ходи.Панталоните му да са на ластици ,
за да си ги сваля сам.
Не са позволени биберони залъгалки, бебешки шишета.Трябва да умее да пие от чашка или със сламка.
Децата не могат да си носят лични играчки, плюшени или каквито и да било. Там има достатъчно за всички,
без децата да се привързват към определени.

Денят минава така:

Закуска - у дома
8.30 - започва училището, играят на двора, в пясъчника, с колички и мотори, гимнастика на открито. С една дума - спорт
10   - предобедна закуска - режат им ябълки, банани, бейби-домати. Пият сок или млекце от кутиики със сламка
10.30 - 12 занятия : пеят, рисуват, учат
12 - 13 обяд : Ядат домашно приготвени сандвичи, които всяко дете си носи отделна кутия.Сок или мляко там има.
13 - 15.30 следобедни занимания. Един-два пъти месечно ги водят на театър, кино, зоо, плуване, празници
В сряда училището е само до обяд , до 12ч.

В училището децата не спят на обяд. 
Групите са от 20 - 25 деца смесени възрасти от 2.5 до 6 г. Идеята е малките да научават по-бързо имитирайки големите,
а големите да се учат на толерантност към малките и да им помагат /което мен лично ме съмнява/
Според заниманията може да са разделени на малки подгрупички по възрасти. Хубавото за мен е , че Филип и Виктор ще са заедно до 6 годишни.
Дрехи - непретенциозно облекло, предполага се, че се мърсят много, а там никой не ги съблича или преоблича, освен в крайна нужда.
Децата рисуват, садят и отглеждат растения, и дрехите им логично винаги са мръсни на края на деня.
Детето трябва да умее да си съблича и облича якето, да си събува панталоните за тоалетна. 
Училището е безплатно, единствено родителите сами заплащаме екскурзии, зоологически градини и подобни.
Рожденни дни - не се позволява внасяне на храна от вън, има примерни менюта и сюжети, как да протече рождения ден,
теми - пирати, принцеси, животни и тн. Децата заедно приготвят торти или палачинки , сандвичи- по избор  и след разговор с родителите.
Празници - подготвят тържества : коледни, първа пролет, великден, маскаради, карнавали хелоуин и тн
Болести - беше ни предоставен списък с болести, при които на детето е забранено да идва на училище и трябва да информираме учители и родителите на другите деца
Деца без задължителните ваксини не се допускат да тръгват на училище изобщо.

Под всички тези условности се подписват и двамата родители.
Уговорката ми е, че в началото ще присъствам на няколко занятия и Филип ще ходи само до обяд,
за да го вземам да си яде и спи у дома. Поне докато гледам Виктор и не работя.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2008, 14:32 от MariaF

# 76
  • София
Честит 2-ри Рожден ден на Сашко! Да е жив и здрав, много весели игри, да е все така любознателен към света наоколо!

Денис, потресох се от разказа. Да имаш такова златно момче, да няма проблеми в нова обстановка и те насила да създават проблеми. Ако бяхме нормална държава, това нямаше да остане ненаказано. Но понеже тука персонала е кът, си правят каквото си знаят. Ако имаш възможност да го преместиш в друга група, май ще е най-добре.

# 77
Хайде приветки в остатъка от обедната ми почивка.
Саши,честит рожден ден!Да си все така умен,здрав,усмихнат и да имаш мнооого и интерестни,забавни приятели за игрите!На мама и тати желая да имат  специално време един за друг поне за кратко насаме скоро на някое красиво местенце.   bouquet
Честит рожден ден и на твоята половинка ирини.Да ви е винаги най-добрата подкрепа и да ви обича и вие него така както до сега  Heart Eyes
Момичета благодаря за вниманието  и съчувствието отностно яслата.Днес вече сме с нова сестра,в нова групичка.Много мила и разбираща жена.Разпита ме подробно за навиците на Арен като почнем хранене,пишкане и стигнем до видове игри които предпочита.Арен я хвана за ръка и влезе на вътре с едно момиченце,усмихнат както всеки ден до сега.Този път свекърва ми е отишла да го вземе към 11.30,а той не е искал да излиза,та тя се е върнала 30 мин по-късно да го вземе.От огромно значение си е човека и подхода му...и това да създаде доверие между него и детето и родителя.Та така продължаваме напред.
Мама Меги,честит ти "ученик" и на теб.Дано Лаци свикне бързичко  Heart Eyes
Марлелка,пожелавам ти тогава скоро да посетите Мароко. Hug
Мариаф,не е още толкова туристическо това място.Под много холандци и белгийци имах предвид,че доста от тях си купуват къщи там или поне аз покрай нашите познати познавам десетина семейства,но те живеят по разни склонове на планината,не са из караваните и кафенетата,който са силно типични за района и трудно се намира нещо познато като хайникен или английски пъб.Това си е все още е една доста дива част от Испания и неразработена така добре туристически,затова казвам че е хубаво.Няма и много заведения дори.
Много интерестно ми беше да прочета за училището на Филип.Ще се разровя да видя дали имам снимки от ходенето на подобно училище на Wessel и организацията на първа шпролет и коледното тържество бяха много вълнуващи, горе долу такава беше организацията също.И на мен ми беше интерестно как така се справят деца от толкова различни възрасти,но за малките според мен е много хубаво,сигурно на по-големите им е малко скучничко.А наистина е супер,че Филип и Виктор ще са заедно доста време.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2008, 14:53 от dennis

# 78
ЧЕСТИТ ВТОРИ РОЖДЕН ДЕН И ОТ МЕН НА САШИ!ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ,ВЕСЕЛ,ИГРИВ И САМО ДА РАДВА ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО!АВИ,ВЕСЕЛ ПРАЗНИК И МНОГО УСМИВКИ!

# 79
  • Пловдив
 ЧЕСТИТ РД  на бате Сашко!!! Да е здрав, послушен и усмихнат! Прекрасен празник на цялото семейство!

dennis, миличкия Арен...дано вече нямате такива недоразумения и премеждия! Така се вълнувам и аз като чета вашите яслени истории! Може би защото Стенли няма да го пускам на ясла тази година, а мисля направо на градина.
MariaF, много интересно ми звучи вашето училище...ако имаше нещо подобно и в БГ с удоволствие бих записала Стенли! И аз обичам екзотични дестинации и се надявам догодина да започнем с набелязаните местенца... Rolling Eyes
mama_meggie, браво и на Лаци за добрата адаптация.... Hug

ЧРД на любимият мъж на Ирини...а тя къде се загуби...надявам се,че всичко е ОК!

# 80
Честит 2-ри рожден ден, Ники и Мария! Незабравимо детство, палави игри и слънчеви дни!

# 81
Мари_Анка Благодаря ти  Hug Heart Eyes

Да почерпя за моето вече голямо момче Hug Heart Eyes

Честит рожден ден на Мария Heart Eyes Hug

# 82
 Боже, аз си мислех, че съм ранобудна но Марианка и ДЗ ме биха... е ха Добро утро
 Да са на живи и здрави днешните Рожденници - НИКИ и МАРИЯ  да растат здрави, умни и много щастливи!!!
 Весел празник за мамите и татитата днес   bouquet

Денис, наистина добре, че сте си намерили правилния човек, съгласна съм с Базел , златно момче - зорлем проблеми, много е важен човека , който ще се занимава разбира се .. че как иначе. А как каза "ученик".. хехе да му видиш раницата с Мечо Пух, като истински ученик е...
 Мария, сигурно ние сме разглезени в нашата "чудна държава", като чета за училището ви и съм е така  Shocked не го приемай лично, може би просто не си го преставям , а и нашия навик тук нали е по- друг.. ето Денис като казва,че го е виждала на практика и не е зле.. ама мръсни , мокри и от 2,5 толкова самостоятелни.. ми те тея учителки там за какво са изобщо, да пляскат с ръце и да пеят ... дано се адаптират децата и им харесва..  Hug
 Лаци вчера беше много щастлив, много се радвам, май наистина му хареса. Като отидох в 12:30 ме посрещна едната директорка и също така възпитателка - беше много въодошевена от Лаци бил "супер пич", каза че й напомнял за нейния син и бил много готин, питал е 3-4 пъти "къде е мама" и мама била за кафе, за бонбони изобщо няма проблем с нейното отсъствие. .. Аз й казах, че не е проблем, че съм отишла ако е спокоен и иска да спи да си остане, но докато тя отиде да провери как е положението другата директорка без да знае го изведе.. естествено че връщане нямаше, но аз и не го натисках, днес мисля да го оставя да си спи вече. Ял, пил , пишкал .. всичко по реда си, още като отидох без изобща да питам ми дадоха пълен отчет как се е държал , какво е правил.. много са мили наистина. Въпреки, че казаха, че докато не се адаптира детето не се питало утре ще дойдем ли пак, Лаци категорично каза "Чао, уте па дойде" и така после на всички разказваше колко е "убуу в детката дина" надявам се така да е и днес , като той определено вече ще знае какво го чака.. да видим.. аз така или иначе вече съм начертала програмата и ще съм плътно заета .. след съня ще си го взема
 Е наближава часа ни за ставане и аз ви оставям...
 Хубав ден!

# 83
Боже, аз си мислех, че съм ранобудна но Марианка и ДЗ ме биха... е ха Добро утро

Моя малък будилник обикновенно ме събужда към 6.30ч Mr. Green
Благодарим за поздрава  Hug

# 84
Честит рожден ден на Ники и Мария!

MariaF, всичко е много хубаво в това училище, но се учудих, че не спят децата на обяд. Чувала съм, че и за възрастните е добре да спят следобяд, тази почивка си е заложена и необходима. Добре си решила да си го вземаш да спинка детето.
mama_meggie, златно момче си имаш!

# 85
Добро утро, момичета! Благодаря ви много за хубавите пожелания за РД на батко Сашко. Той беше вчера във вихъра си и много добре знаеше за какво иде реч. Подаръци, торта, балони, а свещичките духна от раз.

Да честитим на малките и големи рожденици, които пропуснахме! Да са живи и здрави и Ники и Мария! Много щастие и слънце в детските очи.

Ние бяхме малко на село и пак ще идем в следващите дни. Много добре се отразява на децата. Дани по цял ден спинка в хамака, а Саши препуска из двора и се къпе в басеина. Имам още доста да чета. Като гледам колко от нашите приятелчета са вече ученици... мале, колко бързо пораснаха дечковците. Успех на всички и бърза адаптация!

А сега за партито! Всичко е вече уговорено. Ще сме първото парти в клуба, защото откриването е на 20 септември по обяд. Поръчах разни плата на база събраните пари и бюджета ни. Ще има с какво да се почерпим. Спазарих и наема за клуба. И така тези 15 лева на дете, които събрахме покриват наема за клуба, тортата, похапването. На фотографката ще платим отделно. Такава беше първоначалната ни уговорка. Страницата на клуба още се "строи" www.pchelichkatamaia.com. Ето точният адрес:
Детски парти-клуб "Пчеличката Мая", София, квартал "Борово", ул. "Генерал Стефан Тошев", блок 223, на гърба на вход А (блока на "Фантастико" срещу 20-та поликлиника). Входът е откъм градинката.

Часът е 17, денят е събота, 20 септември! Моля носете пантофки за дечицата и много празнично настроение!

# 86
 ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА нашия приятел НИКИ и на МАРИЯ!
 Пожелавам им много здраве, весели и игри и мама и тати да ги слушкат!
 Честит рожден ден и на всички , които пропуснах, поради липса на компютър

Такааа, ние  2ри ден сме  софиянци, с малко увъртания от страна на транспортната фирма на 9ти вечерта пристигнахме следвани от багажа. Изпратиха ни ТИР, който не можа да направи обратен завой  и да влезе на паркинга пред блока ни във Варна, но тук имахме късмет.  На изхода на Варна мъничко си поплаках, както и при опаковането на багажа.
 Вече сме на линия, очакваме общия рожден ден с нетърпение, както и 15септември(първия учебен ден, по-скоро 19ти, защото батко има рожден ден.
 Като ми остане свободно време ще почета как са минали рождените дни.

# 87
Честит рожден ден на Ники и Мария!!! Да бъдат най - вече здрави и много весели деца.
ДЗ честит празник  Hug

Амарето, ха добре дошли  Hug
Наистина си е сериозна промяна, но пък щом сте заедно всичко е ок  Hug
Да си призная аз всеки пък като си тръгвам от Варна се чувствам така...
Целувки от на със Стефи и ако имате нужда от нещо - свиркайтееее

Последна редакция: чт, 11 сеп 2008, 16:39 от bebe_dundi

# 88
  • София
Честит рожден ден на Ники и Мария-да са ни живи и здрави Simple Smile
Амаретка, и тук добре дошла за постоянно Simple Smile
Ох, малко остава и до първия учебен ден на Хриси, то аз май повече се вълнувам, отколкото той...Но го отдавам на хормоните hahaha
Гледат ли ви се снимки от септемврийски купони?

# 89
  • Sofia
Честит рожден ден на Ники и Мария - здрави и много усмихнати дечица да бъдат   bouquet

Амаретка, добре дошла на софийска територия Hug

Нашият първи учебен ден беше вчера - мина по-добре, отколкото очаквахме, но днес само като видя къде ще влизаме, отскубна се от ръката ми и хукна в обратна посока, учителките я взеха с рев Cry Направо ми се скъса сърцето...

Малко снимки от РД на Али и от разходка в Борисовата градина:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=284207
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=173248&pid=7544829

Общи условия

Активация на акаунт