dennis, запланували сме другата година една all-in ваканция Мароко, Тунис или другаде. Остава да си изберем дестинация
А за мен колкото по-малко белгийци, холандци, англичани толкова по-добре. Не че имам нещо против хората, но са плъзнали навсякъде и не се усеща типичната за района атмосфера. Преди 2 години на Балатон-Унгария целия къмпинг холандски и немски каравани, във Франция като ходим при баба на село - холандци, англичани. Не искам да ходим на почивка и да пием Хайнекен или английска бира в някой пъб
Сега като се замисля, май ще изберем някоя по-непопулярна дестинацияbebe_dundi, няма да ходим на море тази година. Виктор е едва на 3 месеца и достатъчно попътува. Не че на него нещо му пречи, спи си навсякъде, но за мен е разправия, да спираме , кърмим. Далече ми е морето. Хвърляме котва във Враца за 2 седмици, след това една седмица в София и кой от къде е ... Днес ще сме на басейна на един хотел в планината, където ни беше сватбата ...
Отдавна се каня да Ви разкажа за училището на Филип. След обстоино интервю с информаторката на училището,
Филип е записан и тръгва на училище края на април, след навършване на 2.5г.За целта обаче:
трябва да сме махнали памперса, да си казва когато му се ходи.Панталоните му да са на ластици ,
за да си ги сваля сам.
Не са позволени биберони залъгалки, бебешки шишета.Трябва да умее да пие от чашка или със сламка.
Децата не могат да си носят лични играчки, плюшени или каквито и да било. Там има достатъчно за всички,
без децата да се привързват към определени.
Денят минава така:
Закуска - у дома
8.30 - започва училището, играят на двора, в пясъчника, с колички и мотори, гимнастика на открито. С една дума - спорт
10 - предобедна закуска - режат им ябълки, банани, бейби-домати. Пият сок или млекце от кутиики със сламка
10.30 - 12 занятия : пеят, рисуват, учат
12 - 13 обяд : Ядат домашно приготвени сандвичи, които всяко дете си носи отделна кутия.Сок или мляко там има.
13 - 15.30 следобедни занимания. Един-два пъти месечно ги водят на театър, кино, зоо, плуване, празници
В сряда училището е само до обяд , до 12ч.
В училището децата не спят на обяд.
Групите са от 20 - 25 деца смесени възрасти от 2.5 до 6 г. Идеята е малките да научават по-бързо имитирайки големите,
а големите да се учат на толерантност към малките и да им помагат /което мен лично ме съмнява/
Според заниманията може да са разделени на малки подгрупички по възрасти. Хубавото за мен е , че Филип и Виктор ще са заедно до 6 годишни.
Дрехи - непретенциозно облекло, предполага се, че се мърсят много, а там никой не ги съблича или преоблича, освен в крайна нужда.
Децата рисуват, садят и отглеждат растения, и дрехите им логично винаги са мръсни на края на деня.
Детето трябва да умее да си съблича и облича якето, да си събува панталоните за тоалетна.
Училището е безплатно, единствено родителите сами заплащаме екскурзии, зоологически градини и подобни.
Рожденни дни - не се позволява внасяне на храна от вън, има примерни менюта и сюжети, как да протече рождения ден,
теми - пирати, принцеси, животни и тн. Децата заедно приготвят торти или палачинки , сандвичи- по избор и след разговор с родителите.
Празници - подготвят тържества : коледни, първа пролет, великден, маскаради, карнавали хелоуин и тн
Болести - беше ни предоставен списък с болести, при които на детето е забранено да идва на училище и трябва да информираме учители и родителите на другите деца
Деца без задължителните ваксини не се допускат да тръгват на училище изобщо.
Под всички тези условности се подписват и двамата родители.
Уговорката ми е, че в началото ще присъствам на няколко занятия и Филип ще ходи само до обяд,
за да го вземам да си яде и спи у дома. Поне докато гледам Виктор и не работя.

Направо ми се скъса сърцето...