Работна тема "Детските площадки в България"

• 29 258
  • 374
  •   1
Отговори
# 150
Момичета, подбрах наколко снимки на площадките в Овча купел.Утре мисля да внасям  писмото  в общинатам,заедно с подписката и въпросните снимки.Моля за последни корекции по писмото Praynig в най-кратки срокове.Беше решено да не са като "Отворено писмо".... newsm78 Знаете, че не ме бива по писането и оформлението, така че- разчитам на вас!
Писмото е в пощата.КОригирайте на воля Laughing( Между другото не мога да намеря корекциите на Тони newsm78.Някой да има идея?)

# 151
  Здравейте, в темата само софийските площадки ли се обсъждат или по принцип. Мен ме интересува в моя град, аз какво мога да направя? Не членувам в Сдружението, но искам. 

От писаното от Наслуки, ето тази част много ме заинтригува. Искам да имам информация в моя град има ли такива средства, как могат да се усвоят и откого? - Родителски организации, НПО??

"От свое име пък искам да предложа на сдружението да включи в писмата до общините искане за достъп до информация какви средства са отделени за детски площадки, какви процедури са проведени, за кои места конкретно какво се е случило, кои фирми са били избрани, по какви критерии, имало ли е контрол по изпълнението. Да се поиска в бъдеще да има независим контрол от родителски организации при строежа на ВСЯКА една площадка и най-вече при плащането за строежа й. Да се иска включване в бюджета на всяка община на средства за годишни прегледи, ремонт , поддръжка и охрана детските съоръжения, както и сключване на договори за същите дейности, отново под независим контрол на родителски организации. Би било хубаво да се открият горещи линии за информиране на гражданите и съобщаване за належащи проблеми специално за площадките."

# 152
  • София
Здравей Su Arzu! Не обсъждаме само софийските площадки.  Peace На този етап обаче засега са активни само още майките от Плевен.  Wink Ако искаш да станеш член на СНБМ, ето какъв е регламентът: http://www.snbm.org/index.php?p=4 .

# 153
Момичета, подбрах наколко снимки на площадките в Овча купел.Утре мисля да внасям  писмото  в общинатам,заедно с подписката и въпросните снимки.Моля за последни корекции по писмото Praynig в най-кратки срокове.Беше решено да не са като "Отворено писмо".... newsm78 Знаете, че не ме бива по писането и оформлението, така че- разчитам на вас!
Писмото е в пощата.
КОригирайте на воля Laughing( Между другото не мога да намеря корекциите на Тони newsm78.Някой да има идея?)
Отново се цитирам и моля за помощ до края на седмицата. Снимките да извадени на хартия.Не можах да отида до общината онзи ден, но в понеделник ще го депозирам, защото вече страшно много се  забавихме вече.... Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 07:20 от velmar

# 154
Е, вече побеснях тотално!  #Cussing out Вчера привечер се прибираме от люлките на НДК през полянката в посока към моста. И какво да видим - вместо уютната ни малка градинка - паркинг! Колите бяха паркирали пред пейките, там където играят или по-точно играеха през деня Калоян и наборите му.  #2gunfire Алеите вече имат пътна маркировка, указваща места за престой, дори и пешеходна пътека! На какво прилича това?!?!

Ани, ще ти помогна.  Simple Smile

# 155
Здравейте

Казвам се Ивайло Сиркаров и съм представител на РоСПА за България.  Няма да се впускам в обяснения по организацията (www.rospa.com), но с 2 думи това е най-голямата Европейска организация по проблемите на безопасността във всички сфери на живот в т.ч. и средата за игра на деца и подрастващи.

Изчетох нещата по темата и миналата седмица се срещнах с "Наслуки".
Видях, че тя е препредала обсъжданите от нас теми.

Но тя предлага и за "родителски контрол"?!?!? Незнам коя майка ще носи рулетка и изпитвателни тела (7 на брой и тежат около 7-8 кг) в чантата си и след работа, докато детето й играе на площадката, тя ще замерва и издава експертни оценки (преди това трябва да е научила наизуст стандартите - около 500 страници) newsm78
За тази дейност има компетентни контролни органи, които отговарят на критериите на стандарта БДС EN ISO/IEC 17020:2005 - "Общи критерии за дейността на различните видове органи за контрол", акредитирани от правоспособни акредитиращи организации.

http://bsds-bg.org/Middle%2013_45.php

Родителските обединения могат да се борят основно за следните неща:

1. Да изискват от районните общински администрации мониторинг на предстоящи инвестиционни проекти за изграждане на площадки за игра и предстваняне от страна на районната администрация какво е направено за даден минал период, и на какви независими външни инспекции и контрол са изградените обекти.

2. Да изискват от общинските администрации извършването на тези независими инспекции от компетентните за това органи. Тези органи трябва да бъдат независими както от Възложителят (районната администрация, Столична община, Зелена система и т.н.) така и от фирмата, изградила площадката или доставила и монтирала оборудването за игра, настилките и допълнителните елементи на обзавеждане (пейки, огради, порти, кошчета за боклук, масички, осветителни тела, озеленителни дейности и т.н.) и от фирмата която подържа площадката.

3. Да опазват и организират дейности по почистването на тези места. Това не е някоя "чужда" площадка, а наша площадка - на нея играят нашите деца.

4. Да изискват от районните администрации финансиране и изграждане на нови площадки, направени с качествени и безопасни съоръжения - т.е. сертифицирани (отговарящи на цитираните из темата серия стандарти БДС EN 1176:2008 - "Безопасност на съоръженията и нстилките при площадките за игра". Съоръженията, които отговарят на стандартите, по принцип, имат табела, посочваща освен производителя и стандарта на който отговарят.

Не е необходимо да се знаят от вас стандартите и какво пише в тях. Важното е да изисквате съоръженията да отговарят на тях.

Надявам се да съм бил полезен.

Поздрави и успех.

# 156
Благодаря Ви, господин Сиркаков, че се включвате при нас Hug

# 157
  • София
Ани, май е г-н Сиркаров, иначе и аз благодаря!  Peace

# 158
Ивайло Сиркаров е напълно прав. Аз не съм се изразила коректно. Имам предвид яснота какво и как се прави с парите, определени за детски площадки, не ние самите да ходим и определяме кое е безопасно и дали струва определена сума.
Обаче трябва да има яснота кой и как прави площадките, дали става въпрос за изграждане на нови, или ремонт на съществуващи площадки, какви процедури са провеждани по определяне на изпълнител, дали е безопасна една площадка и по какви критерии. Защото досега съм срещала много негативни примери.
Посетителите на парк "Св. Троица" сигурно ще потвърдят, че "съоръжениета" в него ежегодно се боядисват, за което се дават някакви пари, но от това тези "съоръжения" не стават по-безопасни, интресни, изобщо по-добри в какъвто и да е аспект. На много места положението е именно такова! Бих исала ние , родителите да имаме достъп до информацията какво точно се случва, че средства се харчат, но ефект няма! Затова употребих думата "контрол". "Мониторинг" ми е малко далечна дума... може и да е по-точна.
А иначе общините отделяли млн. левове...
Относно необходимостта от познаване на стандарта - хубаво е да знаем какво трябва да искаме - като например информационни табели на всяка площадка. Като определен брой инспекции за безопасност от независим орган за контрол. Не може сляпо да казваме, че искаме нещо да отговаря на даден стандарт, без да имаме елементарна представа за какво става дума.

# 159
  • СОФИЯ
И Г-н Сиркаров, да речем че поназнайваме нещо и за роспа.
Бихте ли партнирали със СНБМ, относно обществени места, предназначени за.......- тези седем точки са наша обща територия. На децата, на майките и....на.....

# 160
  • Разград
Здравейте и от мен!
Не съм изчела цялата тема, но исках и нещо хубаво да кажа Simple Smile
Живеем в Елин Пелин, който като град е на светлинни години от цивилизацията, хората ги мързи да гледат, камо ли да работят. Но преди около месец до общината, до площада, където се събират всички майки, направиха голяма площадка с 3-4 люлки, 2 малки и 1 голяма пързалка, пейки и други неща. Като цяло мястото не е голямо, но идеята е важна. В града има още няколко площадки.
Най-лошото е, че сега някои неща вече са счупени. На пързалката се пускат деца с размери над допустимите, никой не пази. От това се разочаровах много. Моето дете е още малко, но искам да го науча да цени и да не злоупотребява с труда на хората.
Едни от най-милите ми спомени са от родния ми град, където в парка има площадка с пясъчници, пейки, люлки, пързалки и катерушки. Дядо ни водеше постоянно с брат ми. Много мили спомени!

# 161
sh0k0lad4e , може ли да качиш снимки от тази площадка?
Не е нормално от употреба да се счупят нови съоръжения. Няма деца с размери "над допустимите" за пързалка! Евентуално ако пързалката не е за деца до 3 год., разбира се, но това са съвсем бебешки работи. И пак не би трябвало да се чупят лесно!
Има два варианта - счупени са от вандализъм, или не са качествено направени и монтирани! Респективно не са и безопасни!
За пазенето - наше задължение е да пазим чисто и да не увреждаме нарочно. Ако нещо има нужда да се пази от играещи деца, да не го счупят - мястото му е във витрината, а не на детската площадка. Нормално е нещата да се износват, да се подменят и ремонтират, но не и за 1 месец!

# 162
Здравейте, нямам много време, влизам само да кажа, че съм внесла плевенското писмо, заедно с тези снимки - http://www.plevenmenu.com/downloads/Desi-SNBM.zip
плюс подписка с близо 300 подписа...
Тази седмица давам интервюта, едно излъчиха по Дарик вече, днес и утре излизат по местните вестници. С телевизии не съм говорила. Днес ще говоря и с жената от агенция Фокус, Джина и още една мама се надявам да дойдат с мен, за да не говоря едно и също пред всички.
Поздрави!

П.С. Някой може ли да провери от къде са закупени дървените съоръжения в парка Заимов? Сещате се, има дървена оградка и вътре много яки пързалки с тунелчета и мостчета, за различни възрасти са. И въжен тролей с  една гума. Искам да проуча цени, монтиране и т.н. и да предложа на общината или ако намерим фирма спонсор. Ако минавате от там бихте ли проверили? Има къщичка с пазач, а може и в община Оборище..

# 163
... П.С. Някой може ли да провери от къде са закупени дървените съоръжения в парка Заимов?...

Деси, твърде вероятно е да скочим до там в петък или през уикенда, а ако не успеем, ще звънна на една мацка да провери.  Peace Миналия петък бяхме точно в този детски кът - горе-долу все още е запазен, но това въже с тролейната гума май вече е заминало..  Confused

Сия, остава ли ни уговорката за фотосесия в неделя???  Simple Smile  Hug

# 164
  • София
...
Сия, остава ли ни уговорката за фотосесия в неделя???  Simple Smile  Hug

Да.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт