Работна тема "Детските площадки в България"

• 29 205
  • 374
  •   1
Отговори
# 255
браво на хасково
и благоевград вече има нова площадка-на 200метра от кметския блок
а по кварталите какво правим-кучета ни яли нас

# 256
... Изи, Цвета дали подписа писмото?  Hug...

Ох, Сия, не мога да стигна до него.  Rolling Eyes Трябва да се пипне оформлението му, а не ми остава време да се заигравам. Не вярвам, че ще успеем да го внесем преди празниците. Иначе специално за Триадица имам обнадеждаващо инфо от крълата маса и ще ти го пусна на ЛС. Все забравям за това, за което моля за извинение.  Embarassed

# 257
Готово, пуснах писмото в пощата най-сетне. Надявам се Цвета да го хареса в този вид, мисля че вече е равностойно.  Simple Smile

# 258
Някоя старозагорска майка ще ми каже ли къде има хубави площадки в Стара Загора,където децата да си играят, да няма движение наблизо и като цяло да е хубава площадката?

# 259
Някоя старозагорска майка ще ми каже ли къде има хубави площадки в Стара Загора,където децата да си играят, да няма движение наблизо и като цяло да е хубава площадката?

Аз съм само една проста старозагорска снаха, посещаваша не особено редовно тракийските полета, но познавам градинките в центъра. Градската градина в центъра (срещу общината) е прекрасна - има чудесна площадка, която хората си я пазят вече няколко години, на добро отстояние откъм автомобилния трафик. Другата градинка е в самия край на пешеходната алея "Цар Симеон Велики". От кварталите имам впечатление само от "Железник" - междублоковите площадки не са съвсем лоши, а детската градина е отворена през уикендите и лятото за свободен достъп.

# 260
  • София
Изи, ще пусна по мейла писмото до Триадица на двете мами от предната страница.  Peace Като се видите с кмета, ще мислим какво правим и отн. срещата с г-н Сиркаков.

# 261
Изи, ще пусна по мейла писмото до Триадица на двете мами от предната страница...

Ок, сега ще го кача на сайта в меню Документи. Не е лошо да кача писмата до Плевен и Овча купел, но ги нямам във финализиран вид.

# 262
Срещата с г-н Евтим Евтимов, кмет на район Триадица:

Пристъствахме кмета, Цвета от Асоциация "Родители", Пенка Иванова - Началник отдел "Образование" и аз. Оказва се, че парковете в столицата не са под владението на районните кметове, а на "Зелени системи", съответно отговорността за охрана, почистване и поддържане е към тях. Специално г-н Евтимов е подал становище към "Зелени систмеи" и г-н Борисов с молба парковете да се стопанисват от район Триадица.

За градинката на НДК в момента г-н Друмев (шефът на НДК) и ландшафтния инженер, с партньорството на Столична община, кандидатства по проект за оформяне на околната среда по програма за възобновяване на културните ценности. Идеята им е да възстановяват градинката както е била по оригиналния план, както и каскадата и фонтаните. Паметника, за мое огромно съжаление, ще бъде реновиран - с нова олекотена конструкция и нови плочки, чисто ново осветление.   Rolling Eyes Тук с Цвета коментирахме, че събарянето му ще даде възможност да бъде построена площадка за тийнейджърите, а средствата за възстановяване на паметника няма да са малко. За тях обаче този паметник е исторически и културен феномен, който не бива да бъде събарян.   Shocked

Отделно район Триадица кандидатства по проект на Савина за възстановяване на детските градини (тук остана неуточнено дали става въпрос за площадките в парковете или за тези в ДГ). Става въпрос за 600-700 хил. лв. Триадица има намерение да пуска официални писма до големите фирми с идеята да се възстановява околната среда за сметка на рекламни табла. Г-н Диков имал 5 млн лв за изграждане на скейтпарк в Триадица. Имат идея да се възстанови предаването "Бързи, смели, сръчни" в спортната зала на Триадица.

В Южния парк са огледани всички площадки и са каталогизирани (т.е. знаят в какво състояние са), но засега нямат намерения да предприемат стъпки. Това, което правят за парка, е да оглеждат подходящи терени за спротни площадки за по-големите деца - за бейзбол, бадмингтон.

Триадица планира и пролетно почистване на детските площадки, за което ще се чуем допълнително, за да мислим евентуално за партньорство. 80 000 лв са били отделени за поддържане на междублоковите пространства, което било малко. Имат еколок, оказващ контрол върху почистването, окастрянето, които се "изпълняват" от външна фирма. Тук се оплаках от ненавременото и лошо почистване...

г-н Евтимов каза, че СГО кандидаства за "Община приятел на детето".

Според кмета има няколко начина за поддръжка на детските площадки, тъй като бюджета за 2009 г. бил значително орязан заради финансовата криза: на доброволни начала от родителите; да се кандидатства през приватизационния фонд; фирма да направи дарение; с рекламна цел да се изградят павилиони (тук за пример той даде павилионите на входа на Южен парк откъм Нишава), като може да има ограничения какви храни се предлагат и да се атакува здравословното хранене; отдаване на площадките на заведения.

Кмета каза, че може да се помисли за ограждане на площадките и за заключването им от назначен пенсионер, който да контролира и почистването им. На въпроса ми дали ще се строят и възстановяват площадки според европейскитеи изисквания и БДС EN 1176, ми отоговориха положително, като ще се постараят до гратисния период (2013 г.), това наистина да се случи.

Обсъдихме проблема с придвижването в центъра (липсата на паркоместа, паркиране по тротоарите), липсата на достатъчно ДГ, новия регламент.

Ще има още срещи, кмета и г-жа Иванова са отворени за съвместна работа с нас. Поста ми стана ужасно голям, затова изводите и идеи какво можем да направим, ще ги оставя за следващ пост, може би утре.

Цвета ще ми прати инфо за един летен семеен празник, който АР организира с игри за цялото семейство за различни възрасти. Идеята им не е само децата да се забавляват, а участват в игрите с родителите си. Ако решим, можем да помогнем с идеи за по-малките деца, защото техните са по-големи, както и с други неща.   Peace

# 263
  • София
Изи, още веднъж браво!  Hug Мисля да пиша на Сиркаров (ще помоля пак Доли за телефона) за евентуална среща, на която и аз да присъствам.  Peace Други желаещи?

Изи, ще пусна по мейла писмото до Триадица на двете мами от предната страница.  Peace Като се видите с кмета, ще мислим какво правим и отн. срещата с г-н Сиркаров.

# 264

Ами като съм с двата крака в темата, ще дойда и аз на срещата, ако ме искаш де.  Blush Предполагам, че този път няма да се налага да си пускам отпуска, защото ти в работно време си непристъпна, нали?  Hug

# 265
  • София
Абсолютно - до тук сме ти, Саня и аз от СНБМ.  Peace

# 266
Сайта днес ми създава големи проблеми при опит да пиша нов пост или да редактирам...  Close

Ето от мен малко неща за размисъл след понеделнишката среща:

* ново/и писмо/а до "Зелени системи" - след като стана ясно, че районните кметове нямат никакви правомощия, трябва да сменим адресата. Тъй като в техния двор е отговорността по поддържането на изправността на площадките, чистота и охраната, исканията ни могат да се поувеличат. Напр. сравнително новоизлюпените и оставени на себе си блата в Южния парк.

* възможно ли е да се осъществи промяна в стопанисването на градините - инициативата на г-н Евтимов?

*
Цитат
Отделно район Триадица кандидатства по проект на Савина за възстановяване на детските градини (тук остана неуточнено дали става въпрос за площадките в парковете или за тези в ДГ). Става въпрос за 600-700 хил. лв.
- да уточним това на следваща среща, а предварително да помислим за някакви предложения.

* да потърсим спонсори - това е доста добра алтернатива за поддържането на площадките и за изграждането на нови.

* да се свържем с Мартин Микуш (запознах се с него на семинара за социално предприемачество) - да ни разкаже за проекта си в Лозенец подробно и да помислим дали заедно можем да разширим обхвата му.

* дали можем да предложим подходящи терени в Южния парк за спортни площадки? Да огледаме още веднъж и много критични всички площадки в парка и да натискаме поне най-опасните да бъдат ремонтирани или свалени. Стана ясно, че са описани, но нищо няма да се направи по тях.

* пролетното почистване заедно с Триадица ли ще правим или самостоятелно с бг-майките? Да мислим вариант да заменим летния ни празник за набиране на членове с лятно почистване - това май беше идея на Сия или се лъжа?

* да проучим какви са вариантите за изграждане на оградени и заключващи се площадки - напр. необходима ли е нормативна база, какво е мнението на родителите и т.н... Темата е била обсъждана вече тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268401

# 267
  • София
Изи, срещата е във вторник.  Peace

...
* пролетното почистване заедно с Триадица ли ще правим или самостоятелно с бг-майките? Да мислим вариант да заменим летния ни празник за набиране на членове с лятно почистване - това май беше идея на Сия или се лъжа?

...

Да, нещо подобно.  Peace

А ето какво съм споделила по въпроса за зелени системи преди време:

Принципно не е проблем и да е отворено, но при София по-специфичното е, че се действа по райони.  Peace Макар че аз лично съм подготвена психически, че вкл. и от СГО е възможно да ни прехвърлят към "Озеленяване".  Rolling Eyes А за БТВ - бравос!

Т. е. от озеляване (зелени системи) може да ни препратят отново към СГО или общините. Не пречи обаче да опитаме, а и да потърсим още инфо кой аджеба отговаря за парковете, а и въобще за междублковите пространства и градинките.  Peace

# 268
Споко, знам че е във вторник (не си ме уплашила чак толкоз  hahaha), имах предвид срещата в общината този понеделник:

... след понеделнишката среща:..

Г-н Евтимов каза, че градинките са към "Зелени системи", а за междублоковите пространства останах с впечатление, че са към кметовете, защото ни разказа за един случай - искал да построи детска площадка пред един блок, но живущите му отказали с довода "ще идват непознати да трошат и безчинстват". Според него обаче причината била, че се уплашили да не им се усвояват паркоместата. Да, инфо можем да искаме и мисля, че можем да си позволим и повече от това.

Нека да помислим за почистването по-сериозно - да избистрим какво ще правим, защото предстои обсъждане на приоритетните ни дейности и сега е момента.  Peace

# 269
Много добре звучат нещата до тук Peace
Нека да помислим за почистването по-сериозно - да избистрим какво ще правим, защото предстои обсъждане на приоритетните ни дейности и сега е момента.  Peace
По този въпрос мисля че  не е уметсно да се ангажираме специално с някоя община Peace триадица е общината, на чиято територия се намира  най-популярния парк и доста други площадки, но мисля че не трябва да се хващаме с тях или някои други .Моето виждане е да направим пролетното масово почистване съвместно с други майки и жители на отделните квартали според набелязаните места за тази групова акция, но това не изключва  например за триадица мястото да е да реем южния парк и Общината да каже- браво на вас. Опасявам се да не се обърнат нещата в стил" браво на нас"... Rolling Eyes
Мисля също така че е крайно време да помислим в конкретика и детайли точно за идеята за това масово почистване, да видим( според сигнали на майки например) на кои места да акцентираме, да проучим и да изпратим писма на съответните общини.Точно сега е времето за това нещо( да не кажа че според мен малко сме закъсняли с тези неща, защото отнема време...)
Интересувам се също така какъв е тоя проект на Савина за детските градини  newsm78 Може ли малко повече инфо, защото имам няколко предложения Laughing

Общи условия

Активация на акаунт