Пердета - 3

• 96 074
  • 293
  •   1
Отговори
# 210
elmaira, цветът на мебелите ти се отличава от този на вратата (на дограмата не се вижда на снимката срещу светлината). Защо не сте подбирали по-внимателно цветовете на дървените части? Ако разни цветове могат да се направят съчетаеми, с цветовете на дървото е по-сложно и не е желателно да има голяма шарения.

Хубав прозорец и така както го виждам, не му трябва повече от две перденца отстрани. Обикновен тръбен корниз и 2 платна плътни пердета, които да висят от двете страни като рамка.

Радиатора не бих закривала с перде. Ако искаш да го прикриеш някак, вероятно е добра идея да му се измисли някаква мебел в която частично да се впише.   

Ти всички части на този комплект ли си купила?

Пусни една схемичка на стаята за да видя разпределението на мебелите!

Колкото до внасяне на цвят, много хубаво че за това мислиш преди да си боядисала още стените. Ще ти дам няколко практични  съвета, които да следваш в етапите на избора на цвят. Валидно е за всички, които още мислят и се чудят какъв цвят да изберат.

-  Първо, се огледай сред собствените вещи и аксесуари, какво имаш желание да внесеш в помещението от наличното. Може би имаш любими картини, статуетки, вазички или друг вид аксесуари, които би искала да сложиш в спалнята? Някои от тях биха могли да ти подскажат евентуална цветова гама.

-  После, помисли над обзавеждането и цветовете в другите помещения. При всичкото желание помещенията да са различни, добре е да има някаква логическа нишка, която да ги обединява.

-  Помисли над това, към коя посока е разположено помещението и колко светлина и топлина ще има в него. Цветовете могат много да допринесат или отнемат. Мисли не само достатъчно ли е естественото осветление, но и не на последно място, изкуственото. В кои точки е планирано, и кое ще осветява преди всичко.

-  Помисли над това какво усещане трябва да създава помещението. Дали би искала да е успокояваща и умиротворяваща атмосфера, или може би романтично-сексуална, или може би по-провокативно-възбуждаща...

-  Прегледай си гардероба и помисли в какви цветове се чувстваш добре и комфортно. Коя гама преобладава и защо имаш афинитет именно към тази гама. Помисли също какви са мотивите и стила които харесваш.

Тези неща си ги запиши на един лист. Ако евентуално имаш цветен аксесуар, който ще внесеш, вземи го или му направи реална цветна снимка, с която да обикаляш в търсене на твоите цветове.  Ако имаш любима дреха, в която много харесваш мотивите или цветовете, същото можеш да направиш и с нея. Намери си някакво парченце от фурнира на спалнята и също го вземи за мостра. Снимка на плочките и вратата.
Събра ли една чантичка с мостри? Супер. С  листа в ръка и мостричките, тръгваш на обиколки по магазините за платове. Ако този кит не е прекалено обемист, си го носиш винаги и навсякъде със себе си- не се знае къде и в какво ще се влюбиш от пръв поглед.
Ако държиш на килим в спалнята, започваш от килима. Ако такъв няма да има, тръгваш по магазините за спално бельо и покривала.
Помни, че голяма част от "дрешките" на самото легло, би могла да ушиеш сама от харесан плат. Може би това ще е плат подходящ и за перде и така ще вържеш спалния комплект с пердето.  Помни, че това не е детска спалня и внимавай спалното бельо да не е прекалено инфантилно, с някакви ярки рисунки на пингвини и подобно... Избирай цветно, но елегантно и изчистено. Ако планираш спалното бельо да е едновременно и покривало на спалнята, бъди особенно внимателна към избора и акцентирай на качествена скъпа материя и представителен вид.
Когато избираш мотивите. Имаш вече един мотив на пода, така че го взимай под внимание. Добре е да повториш някъде мотива на ромбове като напомняне. Добре е също да го съчетаеш с други геометрични и контрастни мотиви (кръгове, линии). В спалнята си имаш изрязани дъги, можеш да ги подчертаеш с подходящи мотиви.

След магазините за спално бельо, обиколи магазини за платове (всякакви и различни), както и магазини за пердета и дамаски.

Вероятно ще си харесаш много и различни платове. Вземи от всеки по мостричка. Заостри особено внимание на платове, които се продават в дизайнерски комбинации. Това са  серии подбрани от специалисти в комплект с различни мотиви, но като правило обединени от една идея или цветова гама.  Такива серии могат да са ти много полезни.

Събери в къщи различните комбинации от мострички, разделени от различни теми, мотиви и цветови гами. Подреди ги някъде така че да са ти пред погледа и премисли коя комбинация ти допада най-много и защо. Помисли кой плат за къде би бил подходящ и какъв плат липсва в комплекта.

Когато се определиш с това, което ти допада най-много, вече е много по-лесно да се определиш с цвят на стените, копирайки съществуващи в платовете цветове, Тогава ще се определиш и с настенната декорация имайки пред очите си наличните мотиви.
Тук може да постнеш всичко това във ворума и да получиш по-ценен и практичен съвет.

Дългичко се получи, но се надявам на някой да е било полезно като етапи на мислене и подготовка за декорация на помещението. Помнете, че няма добър декор, който  да не е добре премислен и планиран. И не пренебрегвайте тези правила купувайки импулсивно.

# 211
  • Varna
Изчетох на един дъх цялата статия и след всичко прочетено - знам още по-силно че сивото, черното и бялото са моите цветове. Те ме карат да се чувствам добре и като цветове за дневна много ми харесват.  А и всичко дотук е в тези цветове... Ксения благодаря за съветие, и тайно се надявам да не си ме забравила. Днес малко пообикалях по магазините и ето какво харесах, обаче това първото ме притеснява че нещо може да не стои добре. Продължавам да си мисля за бял воал и тъмни завеси и тези снимки, които съм качила тук са на тъмните завеси /с изключение на една с перде тънко, но цветно... просто ми го показаха какво ново са заредили/. Дали са актуални такива завеси или може би това първото с цветята е само временно и догодина ще ме дразни? Дори незнам как ще стои на моя дом.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=282219&pid=8354089

# 212
Забравих те хана. Embarassed Embarassed Извинявай. Имам няколко свободни часа. Би ли постнала точните линкове към описанието на проблема ти че се обърках малко покрай писаното и в двете теми. И ще помисля, а може и да скицирам нещо. newsm78

Мотивите на пердето с цветята са хубави и няма да излязат от мода, но ми идва малко прекалено шарено с тези ивици отдолу в различна графична гама. Чакай ще видя после доколко е адекватно в твоя случай. Дай ми връзка към проблема ти, хана! newsm78

# 213
  • BG
Благодаря!
Схемата ми е доста грозна, но това могаhttp://picasaweb.google.it/elmaira9/Apartament#5257790699568793970.Дограмата ми е дървена.Що се отнася до вратата и мебелите има разминаване на цветовете, но не толкова фрапантно както на снимките (на "живо" мебелите са по-тъмни). Любимите ми цветове са черно и червено.

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 21:35 от elmaira

# 214
  • Varna
Ксения пуснах ти на лични подробности, да не ги пиша тук отново.

# 215
  • густо майна Филибето
Натъкнах се на една идея за подвижен корниз. Може да свърши работа на някой. Например при вратопрозореца, ако вратата е до самата стена, пердето да се "отваря" като врата Simple Smile

това е механизма:

и още няколко идеи:

http://gardenweb.ru/gallery/home_masters/image170.gif
http://gardenweb.ru/gallery/home_masters/image171.gif
http://gardenweb.ru/gallery/home_masters/image172.gif
http://gardenweb.ru/gallery/home_masters/image173.gif
http://gardenweb.ru/gallery/home_masters/image174.gif

# 216
ljuboznatelna , много добра идея.  Peace

# 217
  • София
Ще се запиша да следя темата.   bouquet

# 218
Ах xenia, това за мостричките е супер идея, но за съжаление неосъществима. Днес обикалях доста по магазини за пердета и дамаски, не само че не дават мостри ами и нямат съчетаеми материи и цветове. Тайно може да снимам в магазина, но нито цветовете са реални с телефона, нито материята. Иначе и аз обикалях лятото магазините с една моя блуза със страхотно съчетание на няколко цвята, но навсякъде ме гледаха странно.

# 219
Ах xenia, това за мостричките е супер идея, но за съжаление неосъществима. Днес обикалях доста по магазини за пердета и дамаски, не само че не дават мостри ами и нямат съчетаеми материи и цветове. Тайно може да снимам в магазина, но нито цветовете са реални с телефона, нито материята. Иначе и аз обикалях лятото магазините с една моя блуза със страхотно съчетание на няколко цвята, но навсякъде ме гледаха странно.

Хич да не ти пука кой как те гледа. Ти си правиш собственото жилище и ако искаш да го направиш добре, с купуване на сляпо и на страх и риск не става. А за мострите, не могат да ти откажат да си купиш няколко сантиметра от плата. Една лента от 10-тина см. ще ти свърши същата работа.  Grinning  Само идея- тук не са ми отказвали мострички. newsm78 На някои места мостричките се продават готови и нарязани.
В България има достатъчно голям избор на текстил. Има и съвсем разнородни платове, от които при малко усет и сама би могла да събереш съчетания от сходни и да си направиш комбинацията, но има и дизайнерски колекции с вече събрани такива (като при тапетите). Сега доколкото разбрах ви тече Стройко-то- би трябвало да има събрани на едно място доста фирми и за текстил в това число.  Wink

# 220
  • София
Мацки, сън не ме лови заради тези пердета. Бях решила да са щори, от няколко дни реших щори и пердета, сега вече не искам щори въобще.  ooooh! Да вземем да се нанасяме,че незнам какво ще ми хрумне! Мислех си, дали ще стоят добре изключително семпли пердета. Само фин плат, без разни цъфтя и фигурки, от тавана до долу. А плътните също просто спуснати, тях още не съм ги мислила, но не искам да се прикрепят, връзват и т.н. Всъщност сутринта ( казах ви,че кукнах рано-рано  Embarassed) мярнах нещо в едно списание. Ей тук вижте пердето:

http://www.indesignlive.com/products/furniture/maxalto-stars-in-bond-film

Искам обаче да е съвсем семпло, без шарки. Понеже нямам окачен таван, да скрия релсата, дали ще стои много грозно? Не искам от тези пръчки, а колкото може по-малко да се вижда. Просто релса на тавана. Дали ще стане или ще е тъпо?
А тези черните неща отстрани на снимката, те мисля не са завеси, но аз си представям плътните пердета точно така, свободни отстрани. Само не се сещам каква материя биха могли да са. Няма и как да се сещам, като не съм гледала никога! Знам само,че не искам да са лъскави.
Кажете, мислите ли, че ще стане?

# 221
  • Germany
aunt Ogg, това е най-лесното, което искаш, навсякъде има дюсови органзи или воали, които при един добър набор стоят много елегантно. Има съвсем елегантни алуминиеви или пвц релси - около 1 до 1,5 см, които се монтират на тавана. При ушиването на пердето следва да помолиш ружчето (това е частта над ширита) да бъде 1,5 см, в този случай можеш да скриеш релсата да не се вижда. А за плътната завеса няма никакъв проблем да не бъде с коланчета, а просто така да пада, пък като ти омръзне, можеш да слагаш магнити, декоративни елементи, коланчета, пискюли - варианти много. Просто обиколи магазините.

# 222
Тези снимки навреме ги пускаш, тъкмо предлагах на хана да вкара в черно-бялата си гама подобен цвят като тук.

Дали ще бъде релса на тавана или тръбен корниз, и в двата случая може да бъде скрито от самото перде и това зависи от начина на ушиването му.

Това е ръчна тройна плоха и тръбата на корниза е скрита.

В другия случай можеш да скриеш корниза зад гипсов молдинг като тук. Старичък и проверен способ да се крият грозни корнизи.

http://img158.imageshack.us/img158/4554/int005pc0.jpg

# 223
  • Varna
Да - Ксения благодаря ти много. Наистина доста се запалих по този цвят, но още не мога да измисля точно кое да е в него. Вчера разглеждах пердета в такъв цвят но нещо не ми паснаха... По-скоро исках да намеря комбинация на черно с такъв цвят, но това е почти невъзможно, освен едно от пердетата които бях снимала досега.Ето това...
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8354095

Вчера си харесах и доста добри тапети които бяха в такъв цвят на квадрати и имитираха кожа, обаче не можах да снимам, а и ролката беше 250 лв., така че отпада като вариант. Мислех си да пусна 1-2 ленти за декорация на стената, но нещо не мога да намеря подходящи, така че май ще мисля за друго декориране на черните стени.

# 224
Търсих да покажа...Ето такова нещо представлява куката за перде което скрива тръбен корниз. Металната част която влиза в плата и го държи изправен пред корниза е по-дълга от самата кука.

Хана, тези пердета плътни ли са или попускат светлина? Цветово са подходящи, но нещо материята ми е съмнителна. newsm78 Качествен ли е плата?

Общи условия

Активация на акаунт