3-та магрибска - съдържателна, многословна и

• 42 361
  • 286
  •   2
Отговори
# 135
Невена, опитах се да го кажа по-меко, ама не става, затова почвам да нареждам като арабка:

1. Сватбата на мента - моите уважения към нея и нейната сватба, защо я намесихме жената не ми е ясно, си е сватба на мента, решението кой и къде да гледа снимките, си е нейно и на семейството и не трябва мисля аз, за бъде стандарт за това - заради нечие анонимно любопитство, всеки който е женен да си качи филм с церемонията.
2. За мен и за семейството, чиито правила и разбирания аз приемам и уважавам - сватбата е нещо лично и няма какво да прави в интернет. Който иска да гледа берберски сватби - да ходи на фестивала имчил - ей го, в темите описан, да гледа там.
3. Ние не сме светски личности, а двама обикновени хорица, които са все още далеч един от друг, занимават се с условности, тъгуват, ревнуват се, в процес са да правят и церемония тук в Бг и вече са отложили една заради тъпата виза, няма смисъл изобщо да си помисля да слагам снимки в интернет, при това пак казвам - в анонимен форум, какъвто всъщност е този. Като се съберем пак двамата с конника, като се успокоим и преценим какви снимки да покажем, и дали да го правим, и аз обясня добре защо, понеже не съм се женила да се показвам. 
Нямаше видео  -ти пък ... къде такова нещо. Не се позволи извъобще - поради ред прични - ще се видят и лица на хора - присъстващи, които са ни гости и не са дали съгласие да ги снимат. Пак казвам - лично празненство е, и конникът, който е по-млад и по-хубав от мене, а аз съм стара, грозна и дебела, с целулит и бяла коса, талия с обиколка на гума на тир, леко кривогледство и силен говорен дефект, който поне на снички не личи, хахахха, криви нокти и врат на бръчки, го е срам да се появи до мен. И каза - ти се жениш за мен.... пък да не казвам колко му платих за тази работа... да казва, че аз се женя за него, ако ги нямаше тези неща и веселби, щеше ли да се ожениш. Та разбери ме, не мога с леко сърце да си покажа младият и красив мъж, че ще вземат да ми го искат на лични и на явни. мхммммм.       
4. Има един бутон -  създай нова тема. Ако ти някога го натиснеш, имайки нещо в предвид, аз няма да ти се мотам из темата, нареждайки - ама що така теотерично, що не си показа коня, де са ти камите, и кво сега стана, пак нищо не видяхме. Недей тъй. Моля.
5. Не мисля, че съм попаднала в сайт за сватби, а и така да беше - няма да покажа моята лична.
6. За това как човек си намира алжирец и мароканец, мавър, малиец или мадагаскарец - ами просто се случва. Е има и някои, на които им е фикс -идея- искам да се омъжа за някой си - категория човек. И да им се получават резултатите от целенасоченото търсене, не знам дали са щастливи.
7. Аз не мисля да си променям стила на писанията досега. 

Лек ден!                        

Последна редакция: пн, 22 сеп 2008, 06:59 от akhyal_katya

# 136
В Мароко насилието по време на Рамадан се увеличава

Мароканците признават, че стават по-раздразнителни по време на Рамадан. По-малкото храна и сън дават отражение върху поведението и пораждат по-резки реакции.
На Абдула не би му дошло на ум, че един ден ще бъде отговорен за смъртта на брат си. Но точно преди ифтар на 13 септември, за край на разгорещен спор по домашен проблем, той бързо губи контрол и в дома им в Казабланка се разиграва трагедия.
Хичам е мъртъв, тъй като Абдула го удря със железен прът.
Абдула е наркоман. По време на Рамазан той се въздържа от приема на наркотици през деня. Според околните, именно това го е накарало да изгуби контрол.
Това е особено драматичен пример, но е един от многото, които изобилстват по време на Свещения месец. Тогава пушачите не пушат, пристрастените към наркотици също се лишават от никотин, а всички страдат от липсата на сън и храна.   
Рамадан призовава към толерантност, търпимост и разбирателство. Това се опитват да постигнат и повече мюсюлмани, които са на пост. За повечето това е трудно и агресията ескалира.
Някои са лесно раздразними по време на Рамадан.Младежите си разменят грубости и удари, ако влязат в по-разгорещен спор.
"За някои пора постенето е задължение. Затова са и раздразнителни”, казва социологът Али Шабани.
Според него обаче, не трябва да се търси пряка връзка между поста и насилието: "Да не свързваме поста с насилието – поста е израз на вярата на хората и духовната им връзка с Бога."
Властите са наясно с положението и се опитват да контролират агресията. При настъпването на ифтар, по улиците има повече полицейски коли. Според полицаите, по Рамадан се работи по-трудно, тъй като има много сигнали и оплаквания. Често продавачи на плодове и зеленчуци се отзовават от уличната сергия – в полицейския участък. Продавачите си разменят обидни думи и обвинения за кражби.
Такова поведение противоречи на духа на Рамадан и спокойствието, приятелството и разбирателството.
Така или иначе, работата и оцеляването на семействата кара хората да бъдат по-напористи и да са готови на всичко, за да запазят доходите си!

# 137
  • по пътеката
аз ли4но нямам сили по пост да се карам и бия, но да се нервя си е нормално ,макар да съм с търпение на слон! а да не говоря как се разбърква баланса в 4овешкото тяло по пост, тъй като съм правила досега редовно и липсата на храна и вода и сън са трите мъки на организма! наблюдавам ежедневно крамоли и скандали по пазарите, откъдето се налага да пресека за да  взема линда от градината! женски бой в монопри, сире4 женски ке4! кеф4е!може да се кара рамадан наистина спокойно, ако се забрани излизането на мъжете след ифтар, и успеят да се наспиват, да си по4иват и да се нахранят като хората на три тура! но не те преди ифтар са накацали като гларуси по стени, оградки, стълби и стъпала на вси4ки сгради в централната 4аст и лаф-моабет да минава времето и на оглед разбира се! само сведената глава , бързата кра4ка  или нацупената физиономия могат да те спасят от забивка с поглед или някое обръщение! ли4но мене постоянно ме подканят да купувам, само ,4е по време на рамадана е като, 4е са раздали 13 заплата, цените са драсти4но ка4ени, не знам защо хората купуват като за последно, магазините са като митинг за помощи,а коли4ките  се пълнят, рафтовете се опразват с бясна скорост! специално нашето семейсво е изклю4ително умерено в покупките и приготвянето на храната, тоест малко се готви и не се разхищава!!просто така или ина4е ядат по един път ,макс два пъти ве4ерта, но просто си довършват 4инията от ифтар!десерт никой не яде, ако не е плодове!  сутрин никой не става за  закуската! след като си легнал в4 в 6 ще трябва да те държат 4-ма за да стоиш прав! поне при нас рамадана се спазва ка4ествено само от силно религиозните или както им казват практикуващите, правилно са ги определили, на практикуващи и нетакива! защото вси4ки се раждат като мюслим по произход, но не всеки се усеща достатъ4но религиозен за да следва исляма! примери около мене дал господ !особено много хора страдат от язви заради лютивото, доматеното пюре, харисата и нека4ствено хранене, и това е основният  контингент непостещи!
рамадана  и алюша на аид ,както и сладките за сегашния празник са голямо перо в бюджета на тунизиеца! вкарва го в такива одисеи, 4е останалото време е за да си ги изплати бор4овете! ние 6м плащахме едно агне, всяка година си казваме айде без него , ще купим халал месо и пак! моят го е страх от хората и от бога предполагам и се купува малко, но позлатено финансово доби4е!
невена, твоят мъж каква религия изповядва, нещо особено около битието с антилец ли беше? като оби4аи от родината? децата са ти малки, аз останах с впе4атление , 4е си по близко до мене като години! карамел4ета, мургавел4ета, сладур4ета са вси4ки! я, хари пусни малко нови снимки в албума на тройката спата! сигурно много са пораснали!

# 138
  • София
Здравейте момичета,
Честит Празник   bouquet
редовно ви чета аз, ама какво да пиша, то всичко казано тук  Rolling Eyes
Невена, честит рожден ден на вашия татко! Да е жив и здрав и много да ви радва. Имаш си големи сладури у дома   bouquet много са чаровни... Лошо само дето от тортата не опитах, ама найсе  Laughing
Гледам за сериали си говорите, но гледах първо тук, а след това и по телевизията в Мароко един комик и неговото шоу, от месеци не съм се смяла така... може някоя от мароканските снахи да се сети за кого говоря, той доста обикаля из Франция с трупата си и наистина е невероятен   bouquet
Тъй то... оставям ви с усмивка

# 139
марси, и аз не знам - това с цените в Мароко, точно сега е кошмар, казваш и в Тунис е така. За заемите - да се изкара Рамадан, Аид и училището - да, голямо перо е. Аз към станала една енциклопедия на цените и аз - информират ме редовно.
В Мароко като се нерви някои, му казват "кой те е насилвал да постиш?"  

Непонятно ми е да ги гледам как купуват като за последно, а и семействата са големи, купува се винаги по много като количество. А и гледат как другите купуват, родовите връзки са силни. Говори се много.

# 140
Лелеее  че сте писали.....

За филма- писах за него,макар че не е свързан с Магреба , само защото се вълнувам от Бейли днес-мечта ми е да изкарам един курс,ама все ми се разминава.А,като не си кажеш интересите-как ще намериш съмишленици?

Всъщност, идеята да се отвори тази магребинска тема е точно тази-Всеки да си пише каквото иска,каквото го вълнува из магребинския живот,а и да се пита -пак в същия стил...кой каквото иска...За това и модераторите позволяват да е има темата във форум на БГ мама.

Невена, точо за това спрях и да пиша за Алжир.Има извъртяна вече една тема за Магреба,където точно  е въведено това начало-население,управление ....аз също търсех Лични впечатления-съпоставяне дори между Магребинските страни,неща които са преживяни и усетени от българки там ....Обаче -За Алжир-оказва се че ,малко българи , са били там В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ.Ето -вече 3 години....тук не познавам друга българка ,имаща връзка с алжирец,но знам че в Алжир живеят около 100 българки.Когато исках виза,така спомена служителка в посолството.
А,колко имат брак или деца от алжирци и са по - Света....лично познавам три такива бг момичета.Двете са в България,едната е в Германия.Нормално е- алжирците са из цяла Евпора,най-много в Франция и Испания....Европа е МИТ,бЛЯН....мечта за по-добър живот
....но мисля че това е из целия Магреб.
Сега се сетих за един виц,който чух там- Един алжирец се запознал с една жена-украинка.Това става във Франция.Само че той криел че е алжирец-клондестин, а тя криела че е украинка -също емигрантка.Та ,той се представял за испанец , а тя-за германка.И така ...Любов голяма ,където всеки очаквал от другия да му оправи легално документите....Докато накрая лъснала истината-и се разделили с думите -Единият с мизерия ,а другият-с беднотията -тук Любовта е простотия!
Тъжна пародия.....но моето впечатление е че повечето алжирци си мислят че живота на Запад е Рай и само ти стига да намериш жена-европейка  да се ожениш и си се подредил....Но не казвам нещо Ново.
Конкретно за алжирците във Франция-...доскора те имаха Специален статут и получаваха доста привилегии.Днес ,обаче нещата не стоят така.точно това е ,което ги провокира....Малко е странна цялата ситуация- на съседа дядо му е погребан в Париж,починал като френски войник-с почести,защитавал Френски интереси.Това е било катастрофа за семейството-жената остава сама с 8деца ,от които в мизерия и глад оцеляват само 3.Френското правителство не отпуска нито лев.Самия съсед-с френска резиденция и две алжирски жени-смята , че това му дава право и основание да живее сега тук и активно търси от социалните служби социално жилище ,за да си прибере семейството. Тук въпроса към мъж от магреба-  Това коя съпруга ви е...е често задаван и не е ОБИДА.Преди ,ако мъжът има резиденция -и 4 съпруги могат да получаттакава .Сега ,обаче -получава само една ,тази от която е първото дете,родено на териториятоа на Франция. Документ да Брак не се търси-важен е акта за Раждане на дете-тоест Къде е родено и да се вижда името на бащата.

Е,много писах.....

Лично аз за Алжир цялата си инфорчация събирам от приказките около мен на алжирци ,защото средата ми е такава и от гледане на Канал Алже .Там съм била за 1 месец -имам както дори ,така и недобри спомени.Юни,юли не е за ходене там-...за тези които не са свикнали на жега.При мен се оказа Катастрофа-от 17 градуса на 43 .......Много живо обаче ме интерисува алжирската музика -най вече Рай,както стана ясно  Joy Joy Joy

Yellow_girl -във Францияима един срадур-комик ,който е мароканец-Джамел Бенсала....ще се опитам да изровя снимка и да ти пратя -да видим той ли е   bouquet

# 141
  • София
Dala аз също съм напълно запленена от рай музиката  bowuu събирам де що има албуми и текстове на песни, а понякога безуспешно се опитвам и да припявам  Rolling Eyes кой знае как звуча отстрани, но това не ме отказва, дори сега се мъча да открия един текст на Cheb Mami на една от песните, но още не съм го намерила... Ma Vie 2 fois

Да, точно за него говоря, потърсих го и ето  Laughing Jamel Debbouze Гледахме го с моето момче заедно 2 часа и се смяхме със сълзи

http://www.youtube.com/watch?v=yNIZDa9vkv8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=W88oLEZBzB0

# 142
  • Paris, France
Привет на всички,

Набързо да ви четна как сте. Мойта Екатрин скоро заминава на лагер от занималнята и се подготвяме. Подробно довечера ще отговоря на всички.

Катеbouquet за меките опити. човешката (женската) природа е такава. Веднъж видяно е по-добре от сто пъти чуто, както е казал народа. Ние сме съпричастни, ако и виртуално, с радостите и тъгите, които съфорумките споделят тук. Естествено е твоята берберска сватба да е събитието на годината, даже събитието на века и да искаме да зърнем сабята, конете, колана, гривните и, естествено, берберите за които ни разказваш. Аз лично, а ти знаеш, че берберската култура и език са ми страст, на такова събитие не съм присъствала и едва ли някога ще имам честта да присъствувам. Оттам и болното ми любопитство. Иначе бербери, кълки и джелаби виждам ежедневно, не ми е кахър Grinning.

Естествено е гадно да сте разделени. Какво става с визата на хабиби? Обаждай се всеки ден! Аз бих написала подробно и любезно, с много иширети (хваления) и саламалеци (безпредметни фрази) писмо до консула относно проблема. Някой път даже трябва да ви обясня стратегията, която работи безотказно в такива случаи, ако има интерес.

Кате, имат ли право да не дадат входна виза на сключил с български гражданин брак чужденец? Във Франция, например, нямат, докато в Англия могат и с години да не дадат дори и при наличието на деца от брака. Може ли да се поиска дългосрочна виза от чужбина или това става само от българия?

Екатрин, поднасям извиненията си за нахлуването в личния ти живот. Дръж се и всичко ще си дойде на мястото.

Дала,

търсех Лични впечатления-съпоставяне дори между Магребинските страни,неща които са преживяни и усетени от българки там ....Обаче -За Алжир-оказва се че ,малко българи , са били там В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ.- ами и аз това търся, освен да гледам гривните, де!

но моето впечатление е че повечето алжирци си мислят че живота на Запад е Рай и само ти стига да намериш жена-европейка  да се ожениш и си се подредил....- щото и моето е такова. същото с тунизийците, в по-малка степен мароканците, които ако са образовани предпочитат Мароко.

имам както дори ,така и недобри спомени.- нормално. Прави ми впечатление, че алжирки, които не се покриват тук, даже и европейки, на снимките там са с покрити глави. Защо? Страх ли ги е (една полякиня ми разказа, че пред нея заклали жена на улицата, щото била без хижаб и линейката дошла и я зашили и спасили бързо на място) или не е разрешено?

За многоженството довечера.

Мерси, Жълто момиче, за пожеланията.

Марси,

невена, твоят мъж каква религия изповядва, нещо особено около битието с антилец ли беше? като оби4аи от родината?- католик, но не практикува, даже нямаме брак, то и не може, защото аз съм атеистка. За обичаи по-късно.

децата са ти малки, аз останах с впе4атление , 4е си по близко до мене като години! - малки са, ще порастнат, да са живи и здрави. За годините, ако си на 21-22 сме близо Laughing Laughing Laughing. То няма жена да е на повече от 25, нали? Пък и с доктор Хамза при вас сме спасени от бръчки и гуши!

особено много хора страдат от язви заради лютивото, доматеното пюре, харисата- лютивото не предизвиква язва, даже предпазва от нея. Язвата се предизвиква от бактерия, наречена хеликобактер пилори и лечението и и предотвратяването на рак на стомаха е с антибиотици

http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=u … gastroduodenal_pm

Марси, не си ми отговорила за рожковите, ей! Другото на майтап.

Къде са Яшби и Ал Фаси?

До довечера

# 143
Жълто патенце-....точно Jamel Debbouze имах в предвид и търсейки му фото....взех че съм написала Джамел Бенсала.Той също е мароканец-ама е режисьор

А песничката на Мами- Omri Omri
http://es.youtube.com/watch?v=dwl08zGm42k

или както е по-известна Cheb Mami feat.Seen - Non C'Sera Non(Omri Omri) Rainbfever 2

http://es.youtube.com/watch?v=0J03yTS-hKE

Cheb Mami - No, It's Gonna Be No (My Life My Life)
I love you come back to me
Without you I have nothing
I have nothing
Why not just try? (In French)
I've been so patient for you but I have not found anything
At this point I'm frustrated
I can't cry and I can't heal from it
All that I've experienced with you is bitterness 

(In French)
No it's gonna be no, no way
She's going to make it backward
So brother we'll see
But this girl drives him crazy

Oh my life, my life
Where can I find you?
I'm up every night searching for you
My darling

My worries cauterized me and went into my heart
And it wants you
Tell me where is I love you and where is its beauty?
I've gone crazy and I can't wait
All I want is to see you
Oh you who is missing from me
Oh my life come back, come back
My heart can't forget you
If you think I'm history
Fine, where will I find peace

So brother we'll see

(In French)
Calm your feelings, calm your arrogance
If you're lying, calm your impudence
You're going to run, you're going to slave away, you need to understand
That a woman like that looks too much for cash, she will switch you off slowly
You're going to suffer under pressure, but realise it!
A woman like her will cause you pain, will kill you slowly
Calm your feelings, calm your arrogance
If you're lying, calm your impudence
You're going to run, you're going to slave away, you need to understand!

So brother we'll see

Oh my life, my life
Where can I find you?
I'm up every night searching for you
My darling

All I have is a suffering heart
All I have is that which you left me
And it's crying and wailing
And finds nothing except the soul's response

So brother we'll see

Non Ce Sera Non (شاب مامي - (عمري عمري

رانى نبغيك واللى عندى ليك
من غيرك ما عندى والو ماعندى والو
Pourquoi ne pas juste essayer
ماعرفتي والو ماعرفتي والو
وعييت نصبر عمرى ما لقيت
فى هادا الوقت رانى مليت
ما بكيت انا ما شفيت
ومعاكى انتى شفت معاك المرار

non ce sera non pas question
elle la fera à l'envers
on verra mon frere
mais cette fille le rend fou

وعمرى عمرى
وين عليك ننادى
وسهرتينى كل ليلة عليك عيانى...دلالى

الهم كواني اوى ليا قلبي
آه واللى يبغيك
بحبك فينه وزينه فين قوليلى
انا هبلت وما قديت
باغى غير نشوفك ياللى غاب على
يا عمرى ولى ولى
قلبى ما نجم ينساك
اتفكر فيا زمان
من كان لامان من كان لامان

elle la fera à l'envers
on verra mon frere

Calme tes sentiments, calme ton arrogance
calme toi si tu mens, calme ton insolence
tu vas courir, tu vas trimer, faut que tu comprennes un peu
qu'une femme comme elle cherche trop l'oseille, t'eteindra a petit feu
tu vas souffrir vu la pression, mais realise un peu
qu'une femme comme elle te fera de la peine, te tuera a petit feu
Calme tes sentiments, calme ton arrogance
calme toi si tu mens, calme ton insolence
tu vas courir, tu vas trimer, faut que tu comprennes un peu

elle la fera à l'envers
on verra mon frere

وعمرى عمرى
وين عليك ننادى
وسهرتينى كل ليلة عليك عيانى...دلالى

كى ندير القلب اللى يعانى
كى ندير اللى اعطته ليا
وراه يبكى وينوح
ومالقاش اللى ترد الروح

elle la fera à l'envers
on verra mon frere

# 144
Ненена,Ехеее-тъкмо побликувах и видях поста ти.Ама бързах да си метна и моя-че дълъг с тая песен ...

Та,да-аз съм една от тези ,които там -макар да не са мюсюлманки ли приели ислям -там ходех с джалеба и с фулар.
мога да обясня защо....предварително ,като тръгвах се заричах че такова нещо НЯМа да нося -в тая жега ,а и защо да се правя на нещо ,което НЕ съм. Един вид -премам,че лъжа сама себе си,а околните остават с погрешно впечатление.

Но,ми беше обяснено ,че това е за моето добро-по скоро -За моята Безопасност.Аз бях в едно малко градче,в близост до Оран....най-малкото нещо което можеше да направя е да нося джалеба-Задължително е просто за ТАМ и фулар.....Всъщност ,АКО бях арабка трябваш и устата да покрия ....В големия град Оран ,обаче-носех само джалеба.Така е...в Алжир е така в по-малките и отдалечени от Столицата градове.
Ето и фото -от малкото градче-Скришно съм снимала,че ...не е уместо и щеше да е проблем,ако ме усетят.
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=273254&pid=6901392

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=273254&pid=6901397

а ето и  от Оран-
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=273254&pid=7787851

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=273254&pid=7787832

# 145
Земеделието в Испания има нужда от работнички от Мароко

Тези дни испанските власти направиха странно изявление – от една страна са решени да пратят на незаконните имигранти да се приберат по страните си – като това засяга българи и мароканци, хора от бившите испански колонии, а същевременно търсят законно пребиваващи работници за земеделието.
Националната Агенция за промоция на труда и уменията /Мароко/ търси да наеме 2500 работнички за земеделски труд. Потенциалните избрани ще работят в провинция Хулева в Андалусия, в продължение на 2 месеца. Вече са подписани и споразумения с област Каталуния, която има силно развито земеделие.
Испанските власти могат да наемат между 12 000 и 20 000 мароканки. Заплащането им варира от 32 до 34 евро на ден, за работан ден с продължителност от 6 часа и половина. Мароканките ще работят в кампаниите по прибирането на култури и засаждане на нови.

Испанците поставят условието кандидатите да имат опит в земеделието, да са здрави и ако имат деца – да има кои да се грижи за тях в Мароко.
Някои обществени групи изразиха мнение, че мароканките ще бъдат експлоатирани от работодателите си и за 2 месеца почти няма да подвият крак.
Мароканските власти уверяват, че всички договори са легални, а условията на труд и живот се контролират от двете страни. В началото, за Испания са заминали само 300 жени. През 2005 – вече са 1700, а през 2007 – 4600. През 2008 г. в Испания намират препитание 11 127 мароканки, които работят легално.
Жените проявяват огромен интерес. Временната заетост не ги плаши. За тях 2 месеца работа в Испания се равняват на една година работа в Мароко.
Една от наетите споделя, че е успяла да направи ремонт вкъщи и да прати детето си на училище. Надява се да замине отново и да подпомогне семейството си. Според социолозите в Мароко, напоследък се наблюдават странни явления в обществото – омъжените жени тръгват да работят в чужбина.
Поскъпването на живота в Мароко, липсата на възможност за работа и стабилни доходи карат семействата да променят начина си на живот.

# 146
Мароко отчита спад на продуктивността по време на Рамадан
Хората в активна възраст променят начина си на живот и приоритети си по време на Свещения месец. За всички, причина за това е постенето и обръщането на нощта в ден.
Най-значителна е промяната в производството, селското стопанство и сектора на услугите. По време на Рамадан, работното време е по-кратко, като всички работят по 7,5 часа вместо обичайните 6,5. Някои фирми отварят офисите в 10 сутринта, в училищата занятията също започват по-късно от обичайното.
Значително влияние оказват и навиците на хората: повечето са свикнали да пия чай и кафе през деня, да пушат цигари. Трудно им е да се концентрират по време на Рамадан, когато през деня пушенето и приема на течности, пушенето, дъвченето на дъвка са забранени.
Независимо, че по време на Рамадан е въведено намалено работно време, повечето служители си тръгват по-рано. Жените бързат за домовете си още преди 4 следобед, за да приготвят блюдата на ифтар, тъй като след 4 часа стават неописуеми задръствания и всички са на път за домовете си.
Иновационните бизнеси и най-вече тези, работещи в сферата на високите технологии въвеждат плаващо работно време и дават възможност на служителите си да се върне на работа след ифтар, след като вече са хапнали и са по-бодри и концентрирани, но пък никои не иска да се лиши от домашния уют и да се връща обратно на работа след залез слънце.
Обикновено през Рамадан, хората стоят будни, хранят се и си говорят по цели нощи. Единствените бизнеси, които отбелязват печалба са производителите и продавачите на хранителни продукти.     

-------------------------------
В този ред на мисли, днес, след няколко часа, иншалла, ще "завладявам София". Предстои ми да обиколя града открай докрай и колкото се стремях по време на Рамадан да работя от дома си и да пестя излизането, директната комуникация и емоциите, днес ще е ден, в който ще става въпрос и за пари, и за удръжки и за условности и формалности, но дано дано успея. Трябва да успея, иншалла, че иначе става неприятно.
Ако имам сили, ще се включа довечера. Последните 10 дена от Рамадан са вече доста трудни - от една страна - организмът е свикнал, от друга -вече поизтощен. Позастудяването тези седмици ми влияе доста зле.  Ама стига съм се жалвала!  Joy 

# 147
Здравейте момичета   bouquet
Кате, Марси, Дала, Невена  -  интересни теми захващате и по интересен начин ги коментирате  Peace Водите ме до размисъл и до желание да си изкажа мнението, без някой да ме е питал.   Joy
Брей, много бързо ми минават денонощията по Рамадана, а уж не спя много. Явно заради накъсания нощен сън. Ама добре се чувствам, слава Богу и бебето расте, а аз не дебелея  Wink За съжаление, тарауих тази година не съм правила, че трудно ми е със суджуда, а когато се кланям седнала чувствам че не нещо не правя правилно.   Та сега най-сетне седнах да ви прочета ,позволете да се изкажа Wink
Четейки сценария на„Каквото Лола поиска”,   лично аз не бих желала да гледам този филм. Аман от фитна и грях, дето са навсякъде по света, сега дори арабите превзеха  Cry
Някои ще отговорят - това е реалността - съгласна съм, че е реалност. Но промотирането на харам във филми го прави по-достъпен и по-желан.
Цитат - Абдула е наркоман. По време на Рамазан той се въздържа от приема на наркотици през деня. Според околните, именно това го е накарало да изгуби контрол. Язък му за хубавото име на Абдулла! Слаба му е волята,  дал си е разсъдъка на дявола  Sad А и с това огромно насилие което е извършил, ще загуби много хасанат , въпреки че е постил.
Съгласна съм със съпруга на Катя А, че травеститите са хора без религия. Всеки би следвало да си приеме съдбата и пола, а не да се прави на смешно копие на противоположния пол. В ОАЕ е пълно с филипинци - травестити. Не е учудващо, че жените им си търсят мъже от други националности  Joy
Тук исляма е умерен -никой не тормози гейовете, никой е пребива жените че били с никаб или пък практически голи. Точно за това броят на конверти е огромен. Улесняват ни, създавайки образователни институции за новоприелите исляма, групи, съветници.
В ОАЕ пред по-големите джамии всеки ден се сервира безплатно храна за бедните мюсюлмани - ифтар.
Катето А написа засега нямам възможност да пускам снимки по интернет . Моя Светлост също не желае  Peace Не защото се срамувам от облеклото и хиджаба си - гордея се с тях, и не защото се притеснявам от външността си, напротив хамдулиля. Не се срамувам и от факта , че съм женена за иракчанин. Ирак е люлката на цивилизацията, Месопотамия. В Ирак се е намирала Райската градина Еден. През Ирак са минали пророци , това е една от първите страни където се е разпростанил исляма.Реките Тигър и Ефрат са споменати в Свещения Коран. Ирак е страната с най-богатите залежи на нефт в света, от които само 9% са разработени. Иракчаните са адаптивни и отворени хора. Те обичат вносните снахи Flutter
Не много държави могат да се похвалят с всичко това.
Имах публичен албум от сватбата си. Видяха ме случайно мои съграждани , та взеха да коментират че съм се потурчила  Crazy че мъжа ми ме е принудил, а не си признавам  Crazy свършиха ли българите че с арабин  Crazy спала ли съм с брат му, някой си бил чувал че при арабите е традиция Crazy преди съм била умно момиче, а виж сега кукувица ми изпи акъла Crazy и др. Взеха да разпитват родителите ми, които тотално се сконфузиха, щото от малък град сме ... факторът какво ще кажат хората е много силен. Тъй като всички тук сме приятели, който е любопитен, може да ме зърне , но на лични  Peace
Невена В , не намерих снимки на Бушра ал Мактум. Някъде прочетох мнение, че не я харесвали много местните арабки, хм... Те като цяло не харесват вносните снахи, щото трудно за тях мъже не останаха Flutter
Невена, Хариет, вие направо ме успокоихте че сте имали седмачета , а сега са живи и здрави дечица, слава Богу! Пък моята докторка така ме наплаши с кувьозите, че повече от месец съм на хормонална терапия ...  Thinking
Някой знае ли кога е Лейлат-ул-Кадр тази година ?  Thinking
Всичко най-добро и до скоро сладурани Hug

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 11:49 от al-Yashbi'

# 148
  • по пътеката
светле,хубаво е да се  видят разли4ни то4ки,аз приемам всякакви мнения и виждания! не знам защо си останала с впе4атление ,4е греха сред арабите е от сега ,отскоро и 4е те са по-разли4ни от другите! силно религиозните са споделяли, 4е наистина са си нормални хора и си имат фантазиите като нормално сексуално същество,но ги потискат да избиват и да имат последствия!например  сме говорили за кошмарите и за сексуалните сънища- според тебе какво се прави тогава?  newsm78
реалността е такава и се приема или си бухваме главата в пясъка! толкова забрани при толкова много инфо и разкрепостеност наоколо!и толкова много проблеми в
защо да са  хора без религия травестите ,не разбрах, какво им е низвергнатото, това,4е са по-разли4ни от хетеро ? ами хомосексуалните, бисексуалните или с из4ан4ените виждания за секса? аз винаги давам примери от живота  ми, досега ми с хората,показват,4е  на теория е винаги разли4но! практиката е проверката на 4овека и 4овешкото у нас, не е нужно да следваш теорията без да можеш да приемаш слабостите и да  помагаш с разбиране! това е едно от недостатъците на тукашния манталитет , мисля,4е произти4а от  религиозното ограни4аване правото да е само за  изповядващите определена религия! при нас за хомосексуализъм, би-изцепки и изневяра на място се ходи в затвора! но това не пре4и да си има вси4ките екстри ,дискретно, скрито и във вси4ки форми!при това в мащаб! така е и в мароко, в алжир, египет и където и да е, където има мъже и жени и те са  полово активни! по вашите земи, наистина някак по изолирани сте в контактуването мъже-жени, нормите за  разделение по пол и тн! но стой и гледай какво става като заспят жените  и децата и нета върви и пращи от розови позиви за секс  и порно по вси4ки 4атове и блогове!там са най-дръзките и нагли 4атъри! и най-4есто блокнатите!

# 149
Здрасти Марси, питаш защо
Цитат
толкова забрани при толкова много инфо и разкрепостеност наоколо!
Защото тези забрани идват от Създателя , Вечния, Всемогъщия - и човешките същества би следвало да им се подчиняват. Един религиозен човек не само мюсюлманин би разбрал това.
Не идеализирам арабите Peace Хора като хора, има добри има и лоши.
Няма да пиша повече по въпроса. Всеки си има право на мнение, ако не желаете да се изказвам, просто ме информирайте на лични. Аз лично искам да си остана в този форум, защото е информативен и значително по-интелигентен от други. Лека вечер на всички  Hug

Общи условия

Активация на акаунт